Сваляне на високо кръвно за 5 минути + още нещо

Сваляне на високо кръвно за 5 минути + още нещо

Хипертонията или високото кръвно налягане е  често срещано състояние, при което сърцето е принудено да изпомпва кръвта по -силно поради повишеното налягане и сковаността на артериите. Това заболяване засяга стотици милиони хора по света: засяга всеки четвърти възрастен. Хипертонията често е безсимптомна, така че много хора с високо кръвно налягане не знаят за диагнозата си. За това хипертонията се нарича „тих убиец“. Известно е, че високото кръвно налягане (особено ако не се лекува) увеличава риска от инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и бъбречни заболявания. 

Показанията на кръвното налягане се състоят от две цифри, традиционно измерени в милиметри живак (mmHg). Първото число е систолично налягане, а второто е диастолично. Кръвното налягане се обозначава с цифри, например 120/80 (систолично / диастолично). 

 • Систоличното налягане е налягането, което сърцето оказва върху артериите при изпомпване на кръв.
 • Диастоличното налягане е налягането в артериите, когато сърцето е в покой. 

Пациентите с хипертония трябва да бъдат наблюдавани от лекар. 

Тълкуване на показателите за кръвно налягане (BP): Нормално налягане: <120/80 Повишено кръвно налягане: > 120-129 / 80-89 Хипертония (1 степен): 130-139 / 80-99 Хипертония (2 ра степен): Над 140/90
* Стойностите се различават за децата

Какви са причините за високо кръвно наляане?

Има много причини за хипертония, включително липса на физическа активност, лоша диета, наднормено тегло, затлъстяване, инсулинова резистентност, преддиабет, диабет, бъбречни заболявания, някои лекарства и генетични фактори. Хипертонията обаче може да се развие в резултат на стареене без друга конкретна причина. 

Как да се справим с високо кръвно налягане?

Ако кръвното ви налягане е в диапазона от високо кръвно до хипертония от първа степен, промените в начина на живот могат да бъдат достатъчни за нормализиране на кръвното налягане: понякога на хората с ново диагностицирана хипертония се предписва лечение изключително под формата на подобряване на диетата и упражненията. Това „лечение“ обикновено е подходящо само за тези с малко рискови фактори, които са в настроение и са готови да направят незабавни промени в начина на живот, включително домашен мониторинг на кръвното налягане с цифров апарат за измерване на кръвното налягане. 

Полезно е да се яде много зеленчуци, ядки и пресни плодове, тъй като те осигуряват на организма калий , магнезий и калций – всички тези вещества помагат за нормализиране на кръвоносната система.  

Традиционно лечение на хипертония

Напредъкът в научния прогрес и развитието на фармацевтичната индустрия позволяват на лекарите и пациентите да лекуват хипертонията и допълнително да намалят нейните опасни последици. През последните няколко десетилетия лекарствата за хипертония се използват като основно средство за понижаване на високото кръвно налягане. 

По -долу е даден списък на най -често използваните лекарства за кръвно налягане и класа, към който принадлежат. По един или друг повод изписвах всички тези лекарства на моите пациенти. Ефективността на тези лекарства е без съмнение, но страничните ефекти притесняват много. В повечето случаи обаче ползите надвишават рисковете. За контролиране на кръвното налягане често се предписват две (или повече) лекарства от различни класове. 

Традиционно използвани лекарства за хипертония

 • Бета -блокери (атенолол, метопролол, карведилол, соталол)
 • Блокери на калциевите канали (амлодипин, дилтиазем, нифедипин)
 • Диуретици (хидрохлоротиазид, триамтерен, хлорталидон, спиронолактон) или „диуретици“
 • АСЕ инхибитори (лизиноприл, беназеприл, еналаприл, рамиприл, фозиноприл)
 • Блокери на ангиотензиновите рецептори (олмесартан, лосартан, ирбесартан)
 • Алфа -блокери (клонидин)
 • Вазодилататори (хидралазин)

Естествени лечения за хипертония

 • Диета, богата на зеленчуци и плодове
 • Отслабване
 • Намаляване на стреса и редовни упражнения
 • Техники за медитация и релаксация, молитва
 • Хранителни добавки

Добавки, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане 

По -долу обсъждаме добавки, за които изследванията показват, че помагат за понижаване на кръвното налягане. Ако приемате лекарства с рецепта, консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете да приемате добавки, тъй като може да се наложи корекция на лечението. 

Екстракт от сок от цвекло

Много зеленчуци (включително цвекло) съдържат високи концентрации на нитрати. Когато се ядат храни с нитрати, последните могат да се редуцират до нитрити от бактерии, които обикновено присъстват в човешката уста. Нитритът се разтваря в слюнката, поглъща се и се абсорбира в кръвта, където се превръща в азотен оксид, мощен вазодилататор на кръвоносните съдове. Това осигурява ефект на понижаване на кръвното налягане. Сокът от червено цвекло и неговият екстракт съдържат висока концентрация на неорганичен NO3.

Изследване от 2012 г., публикувано в The British Journal of Nutrition, сравнява консумацията на цвекло с плацебо. Резултатите показват значително понижаване на кръвното налягане при консумация на поне 100 г цвекло. Проучване от 2013 г., публикувано в Journal of Nutrition, установи, че пиенето на сок от цвекло, богат на неорганични нитрати, води до значително намаляване на систоличното кръвно налягане. Общо 254 души са участвали в анализираните проучвания.

Проучване от 2016 г. оценява ефектите на добавките от цвекло върху хората с наднормено тегло. Тези, които са приемали концентрат от сок от цвекло, са имали понижение на кръвното налягане с повече от седем пункта. По -скорошно проучване от 2016 г., публикувано в European Journal of Nutrition, предполага, че добавките от цвекло помагат за подобряване на ендотелната функция, което вероятно обяснява механизма, чрез който кръвното налягане се подобрява.

И накрая, метааналитично проучване от 2017 г. (Напредък в храненето) потвърждава, че консумацията на сок от цвекло води до общо понижаване на стойностите на кръвното налягане от 3,55 / 1,22 mmHg. Този резултат може да има значителен положителен ефект върху общото състояние на кръвоносните съдове. 

Препоръчителна доза: Както е указано на етикета.

Коензим Q10 при високо кръвно налягане 

Коензим Q10 или убихинон е естествен антиоксидантен хранителен елемент, който е от съществено значение за жизнените функции на организма. Коензим Q10 е необходим на клетките за производство на енергия. Енергията се генерира главно в митохондриите , частта от клетката, която се нарича клетъчна „електроцентрала“, която генерира енергия в тялото. 

Тъй като сърцето е най -активният от всички органи, то произвежда и се нуждае от най -много коензим Q10, за да задоволи метаболитните си нужди. Хората със сърдечни заболявания се нуждаят от повече CoQ10, за да подпомогнат сърдечната им функция. 

Изследване от 2007 г., публикувано в Journal of Human Hypertension, заключава: „… при пациенти с хипертония коензим Q10 има потенциал да понижи систоличното кръвно налягане със 17 mmHg. и диастолично кръвно налягане с 10 mm Hg. Изкуство. без значителни странични ефекти. “ Изследването е мета-анализ, който включва 12 проучвания с 362 пациенти. 

Двойно сляпо, рандомизирано, контролирано проучване от 2015 г. на японски спортисти, приемащи 600 mg коензим Q10 на ден, показва значително намаляване на диастоличното кръвно налягане при тези спортисти след 10 дни. 

Клиниката Mayo също така подкрепя използването на коензим Q10 за лечение на високо кръвно налягане, какъвто беше случаят в изследването от 2015 г. (Annals of Medicine). Проучване от 2016 г., публикувано в Cochrane reviews, не подкрепя Q10 да бъде значително ефективен при понижаване на кръвното налягане. 

Ефектът може да бъде неравномерен. Авторите на проучване от 2018 г., което разглежда 17 рандомизирани контролирани проучвания, включващи 684 участници, заключават: „при пациенти с метаболитни заболявания коензим Q10 може да понижи нивата на систоличното кръвно налягане (SBP), но не влияе на диастоличното кръвно налягане (DBP) ) „.

Препоръчителна доза: 100-300 mg на ден. Ефективната доза може да бъде до 600 mg от лекарството.

Плодове от глог

Плодовете на глог са малки плодове, които растат по дървета или храсти от рода crataegus. Плодовете на глог се използват в медицината от стотици години. Историята на тяхното използване датира от произхода на традиционната китайска медицина (ТКМ). Плодовете на глог са били използвани за лечение на сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и храносмилателни проблеми. Плодовете на глог са богати на антиоксиданти, по-специално на полифеноли, които също имат противовъзпалителни свойства. 

Проучване от 2002 г. на 36 пациенти с високо кръвно налягане показва, че 500 mg плодове от глог могат да помогнат за понижаване на диастоличното (долно) кръвно налягане. Това проучване обаче не установи, че глогът е ефективен при понижаване на систоличното кръвно налягане (горен брой).

В проучване от 2006 г., публикувано в British Journal of General Practic, яденето на плодове от глог е свързано с общо понижаване на кръвното налягане. В проучването са участвали 79 пациенти с диабет тип 2. Темите бяха разделени на две групи. Тридесет и девет пациенти са получили 1200 mg плодови добавки от глог и останалите четиридесет – плацебо таблетка. Субектите са наблюдавани в продължение на 16 седмици. Резултатите показват понижение на кръвното налягане с три до пет точки при тези, които са приемали глог. Тези, които са приемали плацебо, не са имали понижение на кръвното налягане. Не са установени странични ефекти. 

Препоръчителна доза: 1200 mg веднъж дневно или 600 mg два пъти дневно. 

Екстракт от гроздови семки при високо кръвно налягане

Екстрактът от гроздови семки има много потенциални ползи за здравето. Екстрактът от гроздови семки не само понижава кръвното налягане, но и укрепва имунната система. 

През 2011 г. изследователите стигнаха до извода, че екстрактът от гроздови семки успява значително да понижи кръвното налягане и безопасно да намали сърдечната честота. Проучване от 2016 г., публикувано в Medicine, разглежда 16 проучвания, включващи 810 субекта. Тези, които консумират екстракт от гроздови семки, показват значително намаляване както на систоличното, така и на диастоличното кръвно налягане. Изследователите заключават: „Нашите резултати показват, че екстрактът от гроздови семки има благоприятен ефект върху кръвното налягане и този ефект е по -очевиден при млади или затлъстели хора, както и при пациенти с метаболитни нарушения.“

Проучване от 2016 г. оценява способността на екстракта да понижава кръвното налягане в сравнение с плацебо хапчета при пациенти с предхипертония (пациентите с предхипертония са изложени на риск от развитие на хипертония, но не се нуждаят от лекарства). В рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване в продължение на 12 седмици, тези, които са приемали екстракт от гроздови семки, показват 5,6% понижение на систоличното кръвно налягане (горен брой) и 4,6% намаление на диастоличното кръвно налягане (по-нисък брой).

И накрая, проучване от 2018 г. на мъже с прехипертензивен синдром установи значително намаляване на кръвното налягане при тези, които са приемали 300 mg екстракт от гроздови семки в сравнение с тези, които са приемали плацебо хапчета. Едно проучване установи, че екстрактът от гроздови семки не трябва да се приема с витамин С, който може да понижи кръвното налягане, тъй като комбинацията от лекарства може парадоксално да повиши кръвното налягане. 

Препоръчителна доза: 100-300 mg на ден. 

L-аргинин

L-аргинин  е една аминокиселина , градивен елемент на протеини. L-аргининът се съдържа главно в червено месо, морски дарове, домашни птици и млечни продукти и се счита за полуесенциална или условно незаменима аминокиселина. L-аргининът е предшественик на NO или азотен оксид, мощен вазодилататор на кръвоносните съдове. Изследванията показват, че L-аргининът може да помогне за понижаване на кръвното налягане. 

Ползите от това вещество бяха потвърдени от проучване от 2011 г., публикувано в American Heart Journal. Изследователите са оценили данни от 11 рандомизирани, двойно-слепи, плацебо-контролирани проучвания. Общо по време на тези проучвания са изследвани 387 пациенти с високо кръвно налягане. Приеманата доза L-аргинин варира от 4 до 24 грама на ден. Систоличното кръвно налягане намалява с 5,4 mm Hg. Чл., И диастолично кръвно налягане – с 2,7 mm Hg. Изкуство. 

Друго проучване от 2017 г. също предполага, че приемането на добавка L-аргинин може да понижи кръвното налягане в сравнение с приемането на плацебо хапчета. Приемането на добавки L-аргинин в комбинация с витамини от група В може значително да понижи общото кръвно налягане при хора с хипертония,  според проучване от 2018 г.

Препоръчителна доза: 1000-6000 на ден. 

Магнезий. Помога ли при високо кръвно налягане?

Според статистиката до 60% от възрастните не консумират достатъчно магнезий , а 45% имат клиничен магнезиев дефицит. Като цяло съдържанието на магнезий в повечето плодове и зеленчуци е намаляло през последните сто години. Магнезият участва в повече от 400 биохимични реакции в човешкото тяло и действа като естествен блокер на калциевите канали – клас лекарства за понижаване на кръвното налягане, които фармацевтичните компании са се научили да произвеждат. 

Изследване от 2011 г. предоставя доказателства, че магнезият може да понижи кръвното налягане с 5,6 / 2,8 mm Hg, което е статистически значимо и сравнимо с ефекта на някои лекарства, отпускани с рецепта. В допълнение, проучване от 2011 г. установи, че „при поглъщане магнезият действа като естествен блокер на калциевите канали, увеличава концентрациите на азотен оксид, подобрява симптомите на ендотелна дисфункция и предизвиква директна и индиректна вазодилатация“. Всички тези ефекти представляват очаквания ефект на лекарството за понижаване на кръвното налягане. 

Магнезиевите добавки могат да понижат кръвното налягане, според мета-анализ от 2016 г. на двойно-слепи, плацебо-контролирани проучвания. В допълнение, мета-анализ на рандомизирани контролирани проучвания от 2017 г., публикуван в American Journal of Clinical Nutrition също показа, че добавките с магнезий значително намаляват както систоличното, така и диастоличното кръвно налягане при индивиди с инсулинова резистентност и преддиабет. 

Препоръчителна доза: Препоръчвам 250-500 mg на ден

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини (или полиненаситените мастни киселини, PUFA) са изключително важни за цялостното здраве. Смята се, че те имат много ползи и са полезни за сърцето, мозъка, червата и ставите. Омега-3 мастните киселини също могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Тези основни хранителни вещества присъстват в различни източници на храна: масло от крил , риба  (най-вече омега-3 включват скумрия, треска и сьомга), орехи , семена от чиа , ленени семена , конопени семена , авокадо .

Омега-3 мастните киселини могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, когато се приемат в доза от 4 грама (4000 mg) на ден, според рандомизирано контролирано проучване от 2009 г., публикувано в Journal of Hypertension. Изследване от 2014 г., публикувано в American Journal of Hypertension, показва, че DHA / EPA понижава систоличното кръвно налягане, а когато се приемат повече от два грама (2000 mg) на ден, диастоличното кръвно налягане също се понижава (най -ниският брой). Общо 70 рандомизирани контролирани проучвания са проучени в проучването от 2014 г.

И накрая, проучване от 2016 г., публикувано в Journal of Nutrition, установи, че консумацията на рибено масло в доза от едва 700 mg на ден може значително да понижи кръвното налягане. Консумирането на омега-3 мастни киселини е довело до значително подобрение на съдовата функция и понижаване на кръвното налягане, според проучване от 2017 г. 

Препоръчителна доза: 1000-4000 mg на ден. 

Витамин С (аскорбинова киселина)

Витамин С или аскорбинова киселина е един от най -добре изучените витамини през последните 50 години. Анализ на научната литература показва, че от края на 60 -те години на миналия век са проведени повече от 53 000 проучвания върху витамин С. Резултатите показват, че той помага за укрепване на имунната и сърдечно -съдовата система, полезен е за мозъка и кожата и има много други ползи . Сред полезните свойства на витамин С е намаляването на кръвното налягане. В същото време ниските нива на витамин С в кръвта са пряко свързани с високото кръвно налягане. 

Авторите на изследването на Journal of Hypertension от 2000 г. заключават: „При възрастни хора високият прием на аскорбинова киселина е умерено свързан с понижаване на високото систолично кръвно налягане, което може да помогне за установяване на връзка между повишения прием на витамин С и намаления риск от сърдечно -съдови заболявания болест и инсулт „…

Проучване от 2012 г. по подобен начин заключава, че витамин С може да понижи систоличното и диастоличното кръвно налягане. Проучването преглежда 29 проучвания и отбелязва цялостно намаляване на SBP с четири до пет пункта и на DBP с един до два пункта. Витамин С обикновено се приема в доза от 500 mg на ден.

Препоръчителна доза: 500-1000 mg на ден

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.