9 билки при артрит и болки в ставите

9 билки при артрит и болки в ставите

Общ преглед

Има различни видове артрит и всички те могат да причинят болки в ставите. Някои естествени средства могат да ви помогнат да управлявате леки симптоми, особено ако ги използвате заедно с други възможности за лечение.

Някои билки могат да имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при ревматоиден артрит (RA) или остеоартрит (OA).

Все пак, липсват научни доказателства в подкрепа на използването на много от тези опции, а някои може да имат отрицателни ефекти.

Преди да изберете „естествени“ лекарства за артрит, не забравяйте първо да говорите с лекар, тъй като някои опции могат да взаимодействат със съществуващите лекарства.

1. Алое вера

Алое вера е една от най -често използваните билки в алтернативната медицина. Предлага се в много форми, като хапчета, прах, гелове и под формата на листа.

Известен със своите лечебни свойства, той е популярен за лечение на малки ожулвания по кожата, като слънчево изгаряне, но може да помогне и при болки в ставите.

Възможни ползи:

 • Има противовъзпалителни свойства.
 • Той няма отрицателните ефекти върху стомашно-чревния тракт от нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), често използвани за болка при артрит.

Локално приложение: Можете да нанесете гел директно върху кожата.

Орални лекарства: Някои изследователи са предположили, че приемането на алое през устата може да помогне за облекчаване на болката при остеоартрит и болки в ставите.

Необходими са повече проучвания, за да се потвърди, че тези лечения са полезни.

 Националния център за допълнително и интегративно здраве (NCCIH)отбелязва, че използването на алое вера е вероятно да бъде безопасно, но някои хора имат странични ефекти, когато го приемат през устата.

Той може да понижи нивата на глюкозата и да взаимодейства с някои лекарства за диабет.

2. Босвелия

Практикуващите традиционна и алтернативна медицина използват Boswellia serrata , наричана още тамян, заради противовъзпалителните си свойства. Произвежда се от дъвка на дървета Boswellia, които са местни за Индия.

Според а проучване публикувано през 2011 г., босвеловата киселина изглежда има противовъзпалителни ефекти, които биха могли да помогнат на хората с РА, ОА и подагра.

Резултатите от проучвания върху хора показват, че капсулите с тамян могат да помогнат за подобряване на болката, функцията и сковаността, дължащи се на ОА. Това обаче бяха малки проучвания. Необходими са повече изследвания.

Дози до 1 грам на ден босвелия изглеждат безопасни, но високите дози могат да повлияят на черния дроб. Предлага се под формата на таблетки и локални кремове.

3. Котешки нокът

Котешкият нокът е друга противовъзпалителна билка, която може да намали подуването при артрит. Произхожда от кората и корена на тропическа лоза, която расте в Южна и Централна Америка.

Хората традиционно го използват като противовъзпалително средство и за засилване на имунната система.

Много конвенционални лекарства за ревматоиден артрит, котешки нокът потиска туморния некрозен фактор (TNF).

Те цитират малко проучване от 2002 г., в което котешкият нокът е показал ефективност за намаляване на подуването на ставите с над 50 % при 40 души с РА.

Възможните странични ефекти обаче включват:

 • гадене и замаяност
 • ниско кръвно налягане
 • главоболие

Не бива да използвате тази билка, ако:

 • използвайте разредители на кръвта
 • приемайте лекарства, които потискат имунната система
 • имат туберкулоза

Според NCCIH , някои малки проучвания са разглеждали котешкия нокът за ревматоиден артрит, но са необходими повече изследвания.

4. Евкалипт

Евкалиптът е лесно достъпно лекарство, което хората използват при широк спектър от състояния. Екстрактите от листа на евкалипт присъстват в локалните средства за лечение на болки при артрит.

Листата на растенията съдържат танини, които могат да помогнат за намаляване на подуване и болка, свързани с артрит. Някои хора продължават с подгряващи подложки, за да увеличат максимално ефекта.

Ароматерапията с евкалипт може да помогне за облекчаване на симптомите на RA.

Винаги разреждайте етерично масло с носител преди употреба. Използвайте 15 капки масло с 2 супени лъжици бадем или друго неутрално масло.

Не забравяйте да се тествате за алергии, преди да използвате локален евкалипт, който се нарича пластирен тест.

Поставете малко количество от продукта върху предмишницата си. Ако няма реакция в рамките на 24 до 48 часа, тя трябва да бъде безопасна за употреба.

5. Джинджифил

Много хора използват джинджифил в готвенето, но той може да има и лечебни ползи. Същите съединения, които придават на джинджифила силен вкус, също имат противовъзпалителни свойства, установиха проучванията .

Учените казват джинджифила може да бъде алтернатива на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), за няколко дни.

Хората отдавна използват джинджифил в традиционната медицина за лечение на гадене, но можете да го използвате и за ревматоиден артрит, остеоартрит и болки в ставите и мускулите.

На авторите на една обзорна статия 2016 смятат, че в бъдеще, съставки в джинджифил може да са в основата на фармацевтичен лечение на ревматоиден артрит. Той може не само да помогне за справяне със симптомите, но и да предотврати разрушаването на костите.

Ето някои начини за консумация на джинджифил:

 • Направете чай, като вливате пакетчета чай или пресен джинджифил във вряща вода за 5 минути.
 • Добавете джинджифил на прах към печени изделия.
 • Добавете джинджифил на прах или пресен корен от джинджифил към солени ястия.
 • Настържете пресен джинджифил върху салата или запържете.

Консултирайте се с лекар, преди да увеличите приема на джинджифил, тъй като той може да попречи на някои лекарства, като варфарин (Coumadin), разредител на кръвта.

 

6. Зелен чай

Зеленият чай е популярна напитка. Антиоксидантите, които съдържа, могат да помогнат в борбата с възпалението.

Можете да приемате зелен чай като:

 • напитка
 • прах (матча) за поръсване на храна или добавяне към смутита
 • добавки

Въпреки че учените са открили доказателства, че екстрактите или специфичните компоненти на зеления чай могат да имат ефект върху артрита, не е ясно дали концентрацията на активните съставки в чаша чай ще помогне за облекчаване на симптомите.

Това каза, че вероятно ще бъде безопасно за повечето хора. Като напитка, това е по -здравословен вариант от някои кафета, сода и други подсладени напитки, стига да не добавяте захар.

Необходими са повече изследвания, за да се потвърди, че зеленият чай може да помогне за намаляване на възпалението и да се установи коя форма и доза биха били най -ефективни.

7. Лей гонг тенг (Tripterygium wilfordii)

Наричана още Лозата на гръмотевиците (Tripterygium wilfordii ) е билка. Тя отдавна се използва в китайската, японската и корейската медицина за справяне с възпалението и активизиране на имунна активност.

Това би могло да го направи подходящо лечение при болки в ставите, ревматоиден артрит и други автоимунни заболявания .

Можете да го използвате:

 • през устата, като хранителна добавка
 • като локално лечение, прилага се директно върху кожата

Това обаче може да има много сериозни отрицателни ефекти, като например:

 • стомашно -чревни проблеми
 • респираторни инфекции
 • косопад
 • главоболие
 • кожен обрив
 • менструални промени
 • промени в спермата, които биха могли да намалят плодовитостта при мъжете
 • след 5 или повече години употреба може да има намаляване на костната плътност

Много лекарства могат да взаимодействат с лозата на гръмотевиците, особено тези, които обикновено се използват за РА и други автоимунни заболявания.

Екстрактите от грешната част на лозата могат да бъдат токсични. Имайки предвид това, също е важно да запомните, че Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не регулира производството или продажбата на естествени средства.

Не винаги можете да сте сигурни какво точно съдържа даден продукт и ако билката от лоза на гръмотевицата е приготвена неправилно, това може да бъде смъртоносно.

В NCCIH казва няма достатъчно доказателства, за да докаже, че гръм бог лоза е безопасни или ефективни за лечение на артрит.

Важно е да говорите с Вашия лекар за тази билка. Има и други възможности за лечение, за които е доказано, че са ефективни с по -малък риск.

8. Куркума

Куркумата е жълт прах, направен от цъфтящо растение. Той добавя вкус и цвят към сладки и солени ястия и чайове.

Основната му съставка, куркумин, има противовъзпалителни свойства . Той отдавна играе роля в традиционната аюрведическа и китайска медицина. Може да помогне при ОА, РА и други артритни състояния.

Куркумата се предлага:

 • като подправка на прах за добавяне към ястия
 • в торбички чай
 • като добавки, които се приемат през устата

Необходими са повече проучвания за безопасността и ефективността на куркумата. В сайта NCCIH  е публикувано, че най-вероятно е безопасна за повечето възрастни, въпреки че високи дози или продължителна употреба може да доведе до стомашно-чревни смущения.

9. Кора от върба

Кората на върбата е древно лечение на болка и възпаление. Можете да го използвате като чай или под формата на таблетки.

Някои изследвания покаазват, че може да помогне за облекчаване на болки в ставите, свързани с ОА и РА. Резултатите обаче са противоречиви и са необходими повече изследвания. Освен това може да не е безопасно за всички.

Честите нежелани реакции включват:

 • разтройство
 • високо кръвно налягане
 • алергична реакция, особено ако имате алергия към аспирин
 • стомашни язви и кървене в случай на предозиране

Трябва да попитате Вашия лекар, преди да използвате кора от върба, особено ако използвате разредители на кръвта или имате стомашна язва. Не го приемайте, ако сте алергични към аспирин.

Други допълнителни опции при болки в ставите

Билковите добавки не са единствените допълващи се подходи за облекчаване на болката при артрит.

Експерти от Американски колеж по ревматология и Фондация за артрит препоръчват следното:

 • управление на теглото
 • упражнения, включително тай чи и йога
 • студена и топлинна обработка
 • управление на стреса
 • здравословна диета
 • акупунктура
 • кинезитерапевтични ленти

Попитайте Вашия лекар

С нарастването на интереса към билколечението конвенционалните лекари станаха по -склонни да оценят ползите от алтернативните средства.

При лечение на артрит някои билки могат да допълнят настоящите Ви лекарства. Но е важно да се разбере, че билките могат да причинят сериозни странични ефекти.

Закупуването на билкови лечения от реномиран източник също е от голямо значение.

FDA не следи билките за качество, чистота, опаковка или дозировка, така че няма начин да разберете дали даден продукт е замърсен или съдържа неактивни съставки.

Обсъдете всички възможности за лечение на артрит с Вашия лекар и не спирайте приема на предписани лекарства, освен ако те не го препоръчват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.