Здравословно хранене – 3 неща, които можете да направите

Здравословно хранене – 3 неща, които можете да направите

Ако попитате група хора какво означава здравословно хранене за тях, вероятно ще получите различен отговор от всеки.

За някои здравословното хранене означава ограничаване на навика за бързо хранене или консумиране на повече плодове и зеленчуци, докато за други това може да означава от време на време да се насладите на парче торта, без да се чувствате виновни.

И все пак тези, които имат определени медицински състояния и дори хранителни алергии, могат да осмислят концепцията за здравословно хранене по свой уникален начин.

Накратко, няма единен правилен отговор за това какво означава здравословно хранене.

Здравословното хранене е човешко и като хора, всички ние имаме различни желания и нужди, които неизбежно влияят върху избора ни на храна.

Нещо повече, какво означава здравословното хранене за вас, може дори да търпи промени през различните етапи от живота ви. Докато растете и се адаптирате към постоянно променящите се нужди.

Тази статия изследва човешката страна на здравословното хранене и ние от Dietyc.com предоставяме съветите на диетолога Даниел Стойнев.

Какво означава здравословното хранене за мен

Определението за здравословно хранене се промени за мен няколко пъти през последните няколко години.

По времето, когато бях в университета, здравословното хранене беше да следвам хранителните указания и да правя всичко по книга. Това означаваше, че представата ми за храната в чинията ми се променя. Преминах от това да видя ястия, на които се наслаждавах, само да видя хранителни вещества.

След това, когато започнах да практикувам като диетолог, идеята, че диетологът трябва да изглежда по определен начин или да се вписва в определен тип тяло, ме накара да повярвам, че здравословното хранене означава измерване на храната ми, за да знам точно какво консумирам. Бих ял каквото си поискам, стига да се отчитат нужните хранителни вещества.

Дадох на тялото си всичко необходимо, за да бъде здраво, но здравословното хранене надхвърля хранителните вещества. Става въпрос и за това как се чувствате, а тъй като храната е съществена част от културата и социалните събития, храненето трябва да бъде нещо, което ни харесва.

Днес имам различен подход към здравословното хранене. 

Аз съм много по -гъвкав с храненията си и разбирам, че балансът е от ключово значение за храненето и щастието с храната.

Здравословното хранене сега означава, че през повечето време се грижа да имам храна от всички групи храни в чинията си, без да измервам нищо или да мисля за растителни срещу животински протеини или прости срещу сложни въглехидрати.

Това също означава, че мога да се наслаждавам на малко от всичко – включително сладкиши, бърза храна и десерти – с умереност и без да е необходимо да го измервам или отчитам.

Както можете да видите, намирането на баланса, който работи за мен, не се случи за една нощ. Напротив, моето определение за здравословно хранене се променя, тъй като съм преминал през различните етапи от живота си.

Докато се стремите да подхранвате тялото си и да слушате от какво се нуждае, можете също така да придадете на здравословното хранене свой собствен смисъл, защото здравословното хранене е за всеки.

РЕЗЮМЕ

За мен здравословното хранене означава да подхранвате тялото си и да сте спокойни с храната едновременно. Определението ви за здравословно хранене може да се промени с течение на времето, когато узреете и приоритетите ви се променят.

Виждайки по -голямата картина

Както при много неща в живота, здравословното хранене не винаги завършва така, както сте планирали.

Може да се окажете заклещени на работа късно през нощта или твърде уморени, за да приготвите домашно приготвена вечеря, и това не означава, че не трябва да поръчвате храна за вкъщи и всъщност да й се насладите.

Ако здравословното хранене означава да сте гъвкави с това, което ядете, ще трябва да се научите да се адаптирате към обстоятелствата, което може да се случи по -често.

В случаите, когато избирам храна в момента, се опитвам да избера най -добрия избор от това, което ми е дадено. Винаги, когато мога, се опитвам да поръчам най-близкото до домашно приготвено ястие или да отида за сандвич, салата или купа.

И все пак понякога пожелавам пица – затова ям и се наслаждавам на това!

В такива моменти се сещам да видя по -голямата картина. Тоест, че здравословното хранене не се определя от единичните хранения, а от избора, който правим ден след ден.

Един близък приятел веднъж ми каза поговорка, която гласи: „Едно лошо хранене няма да ви разболее, както едно добро хранене няма да ви направи здрави.“

РЕЗЮМЕ

Що се отнася до здравословното хранене, едно хранене не определя вашите навици – цялостният избор на храна го прави.

Понякога може да е предизвикателство

Когато сте диетолог, много хора смятат, че здравословното хранене е естествено за вас. И все пак ние също сме човешки същества и обичаме десертите и жадуваме за храна като всеки друг.

В моя случай едно от най-големите предизвикателства, с които трябваше да се сблъскам, беше, когато трябваше да се откажа от повечето храни, съдържащи въглехидрати, за да се справя с повтарящи се инфекции.

Въглехидратите присъстват в много групи храни, включително зърнени храни, нишестени зеленчуци, бобови растения, плодове и млечни продукти. Те присъстват и в преработени храни и сладкиши.

Експертите често ги категоризират в две групи според съдържанието на влакна :

  • Пълнозърнести храни: запазват естествените си влакна
  • Рафинирани въглехидрати: преработват се, за да се отстранят техните влакна и съдържат добавена захар

На теория трябваше да премахна рафинираните въглехидрати, което според някои хора е най -здравословното нещо.

На практика обаче се отказах от всякакви преработени въглехидрати, включително пълнозърнест хляб и тестени изделия, заедно с нишестени зеленчуци, зърнени храни и млечни продукти.

По този начин списъкът с храни, богати на въглехидрати, които бих могъл да ям, беше ограничен до плодове, овес , киноа и бобови растения-леща, боб, нахут и едамаме.

Някои хора ми казаха, че този преход няма да е толкова труден за мен като диетолог. Въпреки това ми отне известно време, за да се приспособя към новия си начин на хранене, особено когато планирам закуски в движение или вечерям навън.

Научих, че организацията и креативността са ключови за управлението на хранителните ми нужди.

РЕЗЮМЕ

Независимо от причината, промяната в хранителните навици е предизвикателство за всички.

3 неща, които правя, които вие също бихте могли да направите

Както споменах по -горе, организацията и креативността ми помагат да правя най -добрия избор на храна всеки ден. Това е така, защото според мен здравословното хранене е избор, който правим всеки път, когато ядем.

Поради тази причина се опитвам да направя процеса на вземане на решения възможно най-лесен, когато избирам храна или закуска. По този начин мога да продължа да избирам най -доброто за мен.

Ето три неща, които правя ежедневно или седмично, за да ми е по -лесно да се храня здравословно.

Подготовка за хранене

Макар че това може да звучи като клише, приготвянето на храната предварително за седмицата наистина върши работа.

Готвенето може да отнеме много време, но наличието на храна, която просто трябва да се нагрее и сервира, ми позволява да приготвя питателна храна за минути.

Един от моите съвети за приготвяне на храна е да сготвя партида протеини-обикновено пилешко или друго постно месо-които мога да порционирам и замразя за повече от седмица и просто да размразя, когато ми трябват.

Също така се грижа да приготвя зеленчуци за седмицата. По този начин не мисля два пъти, преди да хапна някаква салата или да сготвя гарнитура зеленчуци с всяко хранене.

Опитвам се да ги приготвя по различни начини, за да избегна скуката и да избера да не ги ям.

Например, когато става въпрос за моркови или тиквички , аз или ще ги нарязвам, нарязвам на кубчета, настъргвам или ще ги нарязвам, като всичко това ще ми помогне лесно да ги включа в храната си.

Дръжте плодовете на една ръка разстояние

Поддържането на видими плодове ми напомня да ям плодове през деня.

Изследванията показват, че най -вероятно ще ядете повече от храните, които поставяте близо до себе си, независимо дали са плодове или сладкиши ( 2 ,3).

Прилагам този принцип ежедневно и решавам плодовете ми да бъдат изложени на масата, а закуските и сладките ми да се съхраняват.

Следвайте рутина

Въпреки че официално не планирам седмично меню, имам специфичен набор от ястия, към които се придържам при всяко хранене.

Например моят избор за закуска обикновено включва:

  • костариканска класика на гало пинто и яйца
  • тост с фъстъчено масло и страна яйца
  • овесени ядки с плодове
  • овесени палачинки

Същото важи и за останалата част от моите ястия и закуски. Там имам поне три различни варианта за избор, без да се замислям много.

Наличието на предварително определен набор от ястия, които знам, че харесвам, ми спестява време да реша какво да ям. Това ми позволява да променя храната си в зависимост от това дали желая нещо сладко или солено.

РЕЗЮМЕ

Приготвянето на храна, поддържането на плодовете ми на една ръка разстояние и спазването на рутина са три неща, които правя. Така се храня здравословно, които бихте могли да направите и вие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.