Примерно меню и диета при захарен диабет.

Примерно меню и диета при захарен диабет.

Захарният диабет е ендокринно заболяване, при което въглехидратният метаболизъм е нарушен. Панкреасът отделя хормона инсулин, който е отговорен за понижаването на нивата на кръвната захар. Липсата на инсулин причинява състояние на хипергликемия – повишена концентрация на глюкоза в кръвта.

Диабетът е състояние през целия живот, което води до твърде високо ниво на кръвната захар на човек.

Най-честата форма на заболяването е диабет тип 2., което се среща основно при хора след четиридесет години. Като засяга предимно жени. Предпоставки за развитието на болестта са намалената физическа активност, затлъстяването, генетично предразположение, менопаузата и последващи хормонални нарушения. Клетките не реагират на инсулин и не абсорбират глюкоза от кръвта, въпреки че количеството на хормона все още е нормално. Концентрацията на захар се повишава и в отговор се произвежда повече инсулин. 

Когато клетката реагира още по-слабо на повишена доза от хормона, възниква инсулинова резистентност.


Тъй като клетките получават по-малко глюкоза, въпреки голямото количество от нея в кръвта, пациентите често изпитват глад и слабост, ядат още повече въглехидрати, което влошава ситуацията и води до затлъстяване. С правилно хранене и добра диета, чрез намаляване на количеството консумирани въглехидрати, може да се намали натоварването на панкреаса и да не се повиши кръвната захар.

Диабет тип 1 се среща при деца и млади хора и се причинява от патологично състояние на панкреаса, което произвежда малко или никакъв инсулин. Такива пациенти са принудени изкуствено да въвеждат този хормон за цял живот.

Има и гестационен диабет при бременни жени . Хормоните отделяни по време на бременност, блокират инсулина, което води до повишена захар. Обикновено след раждането състоянието се нормализира от само себе си.

Основният проблем при всеки тип диабет е патологично високите нива на глюкоза в кръвта. От там и въглехидратното гладуване на клетките, които не получават достатъчно захар. За да контролирате внезапните скокове на захар, инсулин и да намалите натоварването на панкреаса, ограничете количеството консумирани прости въглехидрати. Фокусирайте върху „бавните въглехидрати“, които придават усещане за ситост. Мазните храни също трябва да бъда ограничени. Те увеличават секрецията на панкреатичните ензими и водят до същото повишено натоварване на органа.

Недостатъци на диетата при диабет

Хранене при диабет тип 2. Основният недостатък са диетичните ограничения. Голям брой продукти са изключени, методът на тяхното приготвяне става възможно най-щадящ и диетичен, което може да изглежда безвкусно за тези, които са свикнали с разнообразна храна. Също така, частичното често хранене за равномерен прием на въглехидрати създава определени затруднения през деня, когато е трудно да се намери правилната закуска, която не съдържа захари.

При тежък диабет трябва да се следи гликемичният индекс на всеки хранителен продукт, като се изключва всичко, при което концентрацията на захар е твърде висока.

Много от изкуствените подсладители за създаване на сладък вкус, без да се повишават нивата на кръвната глюкоза, са вредни за организма. Препоръчват се естествени заместители като екстракт от стевия, еритритол. Въпреки това, естествените препарати също могат да причинят повишаване на кръвната захар. Според многобройни проучвания фруктозата също допринася за затлъстяването, макар и в по-малка степен от захарозата.

Преди и след хранене, захарта обикновено се измерва със специални устройства.

Хранителна диета при диабет

Съвременните подходи за терапия включват намаляване на въглехидратното натоварване в диетата до 5-7% и увеличаване на консумацията на растителни мазнини. В резултат на такава корекция тялото получава пълна гама полезни микро и макро елементи, без голямо количество въглехидрати, като по този начин намалява въглехидратното натоварване и нуждата от инсулинови препарати. Разбира се, при диабет тип 1 е невъзможно напълно да се елиминира инсулинът, но развитието на диабет тип 2 може да бъде спряно и дори обърнато.

Пациентите получават диета № 9 по Певзенер или нейната разновидност. Количеството въглехидрати се коригира от лекаря в зависимост от степента на заболяването, теглото на пациента.

Преди това на диабетиците се препоръчваше да изключат напълно смилаемите, бързи въглехидрати. Но днес СЗО поставя на преден план такова понятие като качеството на човешкия живот, така че лекарите постепенно се отказват от радикалните формулировки.Например: „това е строго забранено за вас“, „забравете за сладкото“ и т.н.

Проучванията показват, че подобно хранене при диабет тип 2 е стрес за човека. А това може да доведе до сривове, депресия, така че животът с непрекъснатото „тези храни са забранени“ няма да се превърне в радост. Освен това все още се нуждаем от захар, защото въглехидратите са енергия за живота. Не можете да ги замените с протеини и мазнини.

Следователно диетата и храненето при диабет тип 2 се основава на гликемичния индекс на всички храни. Всъщност този индекс отразява скоростта, с която захарта от тях се абсорбира в кръвта. Продуктите с висок индекс – сладко, бисквити, сладкиши – имат висока степен на усвояване. Продукти с нисък индекс – зърнени култури, плодове – по-ниски. Колкото по-бавна е скоростта на абсорбция, толкова по-лесно панкреасът се справя с натоварването. И така, храни с гликемичен индекс до 55 се разграждат постепенно и почти не предизвикват повишаване на захарта.

Същността на диетата и храненето при диабет тип 2 е да ядете повече храни с нисък гликемичен индекс през целия ден и да дозирате храна.

И белият, и черният хляб са въглехидрати. Яденето и на двата вида повишават кръвната захар, разликата е само в скоростта, с която това се случва. При белия нивата на захар се вдигат по -бързо, а при консумацията на пълнозърнест хляб малко по-баво, затова казваме, че втория случай е за предпочитане при диабетици, – обясняват ендокринолозите.

Какво можете да ядете? Подходящи храни при диабет тип 2

Термичната обработка увеличава гликемичния индекс на храните, така че е желателно да се яде сурова или храна с минимална термична обработка.

Тип разрешени продуктиПродукти
ПлодовеС изключение на: кайсии, сливи, грейпфрути, портокали, праскови, ябълки, червено френско грозде, череши, цариградско грозде
ЗеленчуциКраставици, броколи, зелен грах, карфиол, маруля, зеленчуци, тиквички, зелени чушки, гъби
МлечниНискомаслено мляко, извара, млечни продукти, нискомаслено сирене
Зърнени храниСоя, боб, грах, леща, елда, овесени ядки, ечемик, понякога тестени изделия
Месо и рибаПостно говеждо, пуешко, пилешко, заешко, бяла риба
СладкоСамо специални храни за диабет и изключително ограничени
За пиенеНеподсладен чай, кафе, билкови чайове, вода, напитки без захар
Хлебни изделияПълнозърнест хляб
МазниниЯйца, растителни масла

Хранене при диабет тип 2. Какво не трябва да се яде при диабет тип 2

В съвременния свят лекарите се опитват да не поставят формулировки и ограничения от типа “ забранени храни“. Първо, с диабет тип 1 можете да ядете почти всичко, но трябва да си инжектирате инсулин. На второ място, дори при диабет тип 2, при който диетата и храненето играят роля, можете да ядете разнообразни храни. С условието да се опитате да ограничите бързите въглехидрати, мазното и други храни от таблицата по-долу.

Тук обаче има нюанси. Да вземем мазните храни. Те са висококалорични и затлъстяването често върви ръка за ръка с диабет тип 2, така че трябва да намалите калориите. Но в същото време, според лекарите, мазнините ограничават усвояването на захарта, така че картофеното пюре във вода ще повиши нивата на захар по-бързо от пържените картофи в олио.

Разбира се, степента на ограничение на определени продукти зависи от активността ви. Ако спортувате, имате нужда от повече въглехидрати, отколкото хората със заседнал начин на живот и работа на бюро.

Вид забранен продуктПродукти
СладкаЗахар, мед, конфитюри, сладкарски изделия, сладолед, сиропи
ЗеленчуциСилно ограничете картофите, морковите и цвеклото
Зърнени храниЦаревица, грис, ориз
Хлебни изделияПрясно печени изделия от фино брашно
Месо и рибаАгнешко, мазно пържено месо, мазна червена риба
НапиткиСокове, сода, алкохол
Пакетирана храна, бързо храненеКонсерви, готови ястия, колбаси, кнедли, пържени картофи и др.
ПлодовеГрозде, диня, пъпеш, сладки и консервирани плодове
ОщеТуршии, маринати, пикантни

Седмично меню за диета при диабет

Основната цел е да се предотвратят големи пикове в кръвната глюкоза. Това включва разделяне на цялата храна на малки порции, които се консумират през целия ден. Хранене поне 5 пъти на ден. Като леки закуски можете да използвате извара, кисело мляко, нискомаслено сирене, ядки.

В диетата за диабетици количеството въглехидрати трябва да бъде разпределено равномерно, което се определя от лекаря за всеки пациент поотделно. При диабет тип 1, когато пациентът зависи от изкуствен инсулин, нисковъглехидратната диета може да намали дозата на необходимото лекарство, тъй като кръвната захар ще бъде по-ниска.

Намаляването на количеството въглехидрати в диетата, които повишават кръвната захар, намалява нуждата от лекарства. Консумирането на същите дози, както преди преминаването към диета с ниско съдържание на въглехидрати, може да причини хипогликемия. Необходимо е редовно да се измерва кръвната захар по време на започването на тази диета и съответно да се коригира дозата на лекарството. Това трябва да става под лекарско наблюдение! Конкретни продукти, тяхното количество, зависимост от приема на лекарства, се избират само от лекаря за всеки пациент поотделно. Това меню е за седмица на човек със захарен диабет и може да се разглежда като насока и пример за диета на пациента.

Меню за хранене при диабет тип 2 :


Ден 1
Закуска: Омлет със зеленчуци (домати, краставици, билки)

Обяд: Зеленчукова салата с растително масло, варени пилешки гърди и авокадо

Вечеря: Гювеч с пиле и броколи


Ден 2
Закуска: 2 варени яйца, варени аспержи

Обяд: Риба на скара или печена със зеленчуци, маруля

Вечеря: Телешка пържола с печени гъби


Ден 3
Закуска: пълнозърнести спагети с тиквички

Обяд: Пуйка в кремообразен сос със зеленчуци, маруля

Вечеря: Салата с авокадо, бекон и сирене фета


Ден 4
Закуска: Булгур каша с боровинки и лимонова кора

Обяд: Треска със зеленчуци, задушена леща

Вечеря: Пиле в чеснов сос, ронлива елда


Ден 5
Закуска: варени яйца, препечен пълнозърнест хляб

Обяд: задушен боб, диетично говеждо месо

Вечеря: зеленчукова салата с билки, парче сирене


Ден 6
Закуска: нискомаслена извара

Обяд: Салата със зеленчуци, яйца и риба тон

Вечеря : Задушен заек или бяла риба, варен карфиол


Ден 7
Закуска: Ечемичена каша с разредено мляко

Обяд: Говежди котлети на пара, диетична гъбена супа

Вечеря : Печена риба със сос песто и зеленчуци


Съвети : При съзнателно намаляване на захарта и нишестето в диетата, кръвната захар се стабилизира и нивото на инсулин, хормонът, който контролира отлагането на мазнини в тялото, намалява. Ускорява изгарянето на мазнини и увеличава чувството за ситост след хранене.

Резултати от диетата при диабет тип 2

С контролирано количество захар, инсулиновата резистентност намалява. Фракционното хранене ви позволява да избегнете внезапните скокове на захарта: както намаление, така и увеличение, които са вредни за панкреаса и тялото като цяло. При инсулинозависимия диабет диетата е необходима, за да съответства на дозата на лекарството и приблизително същото количество въглехидрати. При липсата им, дозата инсулин може да е твърде висока и да настъпи хипогликемия и обратно.

Отзиви и мнения на диетолози за хранене при диабет тип 2

– Правилното, балансирано хранене е от първостепенно значение при диабет тип 1 и тип 2, но ако го наречем диета, в тесния смисъл на думата, не би било правилно. Въпреки че намаляването на въглехидратите и мазнините в диетата допринася за загуба на тегло, излишъкът от който често страда от диабетици тип 2. Важно е да промените самия начин на живот, хранителните навици. Тъй като основният проблем както при диабет тип 1, така и при тип 2 е свързан с факта, че тялото не използва правилно глюкозата, доставяна от храната, основният акцент в правилно съставения план за хранене трябва да се постави именно върху храни, които съдържат нишесте и прости захари – техните трябва да се избягва. И ако при диабет тип 2, добър ефект за понижаване на кръвната захар се постига не само чрез правилно подбрана храна, но и чрез набор от физически упражнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.