Инсулинова резистентност: причини, симптоми и 7 полезни добавки

Инсулинова резистентност: причини, симптоми и 7 полезни добавки

Инсулинова резистентност

Инсулиновата резистентност в организма е широко разпространена, но много рядко се диагностицира, засягайки стотици милиони хора по света. Въпреки че генетичната предразположеност може да бъде причина,   като диабет тип 2 при кръвни роднини, тя обикновено се проявява при хора, които са неактивни и консумират големи количества захар. Има симптоми, които често са свързани с инсулинова резистентност, а в някои случаи тези симптоми допринасят за развитието на болестта. 

‌‌‌‌ Признаци на инсулинова резистентност

 • Високо кръвно налягане (хипертония)
 • Наднормено тегло
 • Затлъстяване
 • Меки брадавици (особено по шията и слабините)
 • Висок холестерол
 • Високи нива на триглицериди
 • Мазен черен дроб
 • Преддиабет
 • Диабет
 • Аденом на простатата
 • Сърдечно заболяване
 • Болест на поликистозните яйчници (патологични периоди)

‌‌Причини за инсулинова резистентност

Понякога клетките в черния дроб, мастната и мускулната тъкан могат да устоят на хормона инсулин, секретиран от панкреаса. В този случай тялото не е в състояние да регулира количеството захар, което влиза в кръвния поток за производство на енергия, както и колко енергия трябва да се съхранява за в бъдеще. Панкреасът започва да произвежда повече инсулин, което води до увеличаване на нивата на кръвната захар.

‌‌Влияние на начина на живот върху контрола на инсулиновата резистентност

Списъкът с промени в начина на живот, които могат да предотвратят, лекуват и контролират инсулиновата резистентност, включват:

 • Отслабване: Поддържането на оптимално тегло може да помогне за поддържане на хормоналния баланс
 • Ежедневно упражнение: Минимум 30 минути физическа активност с умерена интензивност 5 дни в седмицата
 • Диета, богата на хранителни вещества: яжте много зеленчуци и плодове
 • Оптимално здраве на червата: Диетата и  пробиотиците  могат да помогнат за поддържането на оптимална чревна флора
 • Специални диети: Палео, кето и средиземноморската диета се разглеждат от мнозина като начин за постигане на оптимално тегло

‌‌‌‌Лекарства за лечение  инсулинова резистентност

Метформин често се използва за лечение на преддиабет и диабет. Това лекарство прави произвеждания от организма инсулин по -ефективен. Тъй като повечето жени с поликистоза на яйчниците (PCOS) имат инсулинова резистентност, това лекарство може да помогне за нормализиране на менструалния цикъл на жената.

‌‌‌‌7 Хранителни добавки за контрол на инсулиновата резистентност

Берберин

Берберинът се  получава от храста на берберис (berberis vulgaris), който съдържа както вечнозелени, така и опадащи видове. Разпространен в Европа, Северна Америка, Близкия изток и Азия, берберисът произвежда плодове, които са богати на  витамин С  и имат редица ползи за здравето. 

Берберинът, активната съставка в храста, се консумира естествено или в хранителни добавки. В научните изследвания той демонстрира различни ползи за здравето. Той се използва широко в традиционната китайска медицина и Аюрведа. 

Берберинът може да понижи инсулиновата резистентност и нивата на кръвната захар. В допълнение, той има антиоксидантни свойства , намалява възпалението и може да бъде полезен за предотвратяване и лечение на сърдечни заболявания. Изследване от 2017 г.   показва, че берберинът може да прояви някои от полезните си свойства, като има положителен ефект върху здравето на чревния микробиом. 

Проучване от 2015  г., публикувано в Journal of Ethnopharmacology, установи, че берберинът може да бъде ефективен при понижаване на нивата на кръвната захар и общия холестерол. Изглежда също, че помага за повишаване нивата на HDL („добър“ холестерол), което е свързано със защита срещу инфаркти. 

Проучване от 2012   г. установи, че берберинът може да бъде полезен за подобряване на инсулиновата чувствителност, което значително помага за намаляване на нивата на този хормон и кръвната захар. 

Изследване от 2010   г., публикувано в списанието Biochemical Pharmacology, установи, че берберинът активира GLP-1, който от своя страна увеличава секрецията на инсулин и е много добър в контролирането на нивата на кръвната захар. 

Учените са показали, че берберинът може да бъде полезен и за чревния микробиом, като стимулира растежа на полезни бактерии в червата .

Хром

Хромът  е важен елемент, който взаимодейства с много ензими, включително ензимния фактор на толеранс към глюкоза (GTF). Този ензим помага за оптимизиране на инсулиновата функция и контролира нивата на глюкозата. 

Мета-аналитично проучване от 2017 г., публикувано в Journal of Trace Elements in Medicine and Biology,  установи, че добавките с хром пиколинат могат да бъдат полезни за понижаване на индекса на телесна маса (ИТМ), нивата на инсулин и общите нива на тестостерон при жени със синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ).

По подобен начин, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване от 2015 г., публикувано в Annals of Nutrition and Metabolism,  установи, че добавянето на хром намалява нивата на инсулин при жени с поликистоза на яйчниците. Хората, които са приемали хром, също показват по -ниски нива на холестерол. Резултатите от проучване от 2016 г.   също отразяват факта, че приемането на хром пиколинат може да намали инсулиновата резистентност при жените и също така да помогне за контролиране на менструалния цикъл. 

Авторите на проучване от 2018 г.   стигат до извода, че хромът може също да намали инсулиновата резистентност при жени с диабет и поликистоза на яйчниците. Този микроелемент трябва да се има предвид от всеки, който иска да подобри своя метаболитен профил.

N-ацетил-L-цистеин (NAC)

NAC  е основно хранително вещество, което помага на тялото да елиминира токсините, особено тези, които се натрупват в черния дроб. Лекарите го предписват на хоспитализирани пациенти за справяне с ефектите от предозиране с ацетаминофен / парацетамол. Въпреки това, когато се приема през устата като част от хранителна добавка, той също е в състояние да премахне токсините от околната среда от тялото. 

Метааналитично проучване от 2015 г., публикувано в Obstetrics and Gynecology International,  установи, че жените с инсулинова резистентност и Мета-аналитично проучване от 2017 г., публикувано в Journal of Trace Elements in Medicine and Biology,  установи, че добавките с хром пиколинат могат да бъдат полезни за понижаване на индекса на телесна маса (ИТМ), нивата на инсулин и общите нива на тестостерон при жени със синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ), които са приемали N-ацетил-L-цистеин, са по-склонни да овулират и да забременеят, отколкото жените, които са получавали плацебо. Не са наблюдавани отрицателни странични ефекти при жени, приемащи NAC. 

Авторите на отделно проучване за 2015 г. с  жени със СПКЯ сравняват ефективността на N-ацетил-L-цистеин три пъти дневно при 600 mg и предписаното лекарство метформин три пъти дневно при 500 mg. Изследователите стигат до извода, че NAC е по -ефективен при понижаване на нивата на кръвната захар и холестерола от лекарството метформин. 

Проучване на  животински модел през 2020  г. също установи, че добавките с N-ацетил-L-цистеин могат да намалят инсулиновата резистентност. 

L-карнитин.

L-карнитинът  е незаменима аминокиселина, която се намира във високи концентрации в мускулите и мозъка. Наред с важна роля в производството на енергия и метаболизма, тази аминокиселина има положителен ефект върху регулирането на нивата на инсулин. 

През 2015 г. е проведено рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване при    60 жени с СПКЯ и инсулинова резистентност. Всички участници са с наднормено тегло. Половината от жените са получили 250 mg L-карнитин, а останалите 30 участници са приемали плацебо. Жените от двете групи бяха проследени в продължение на 12 седмици и след този период, тези, приемащи L-карнитин, показаха намаляване на теглото и нивата на кръвната захар, което е знак за намаляване на инсулиновата резистентност.

Проучване от 2014 г., публикувано в Европейското списание за акушерство и гинекология и репродуктивна биология,  установи, че жените с СПКЯ, които са резистентни към кломифен (лекарство с рецепта, което помага на жените да забременеят) са по -склонни да забременеят, когато са включени в дневния прием на лекарства от 3000 mg L-карнитин. Това е чудесен пример за комбиниране на хранителни добавки с лекарства, отпускани с рецепта. Така ще постигнете желаните от вас цели за намаляване на инсулиновата резистентност. Въпреки че в това проучване са включени само жени, мъжете с инсулинова резистентност също могат да се възползват от този благоприятен ефект.

Авторите на проучване от 2017 г.  стигат до подобни заключения, че L-карнитинът може да помогне за намаляване на инсулиновата резистентност, когато се използва в хранителни добавки. Проучване от 2019 г.  също установи подобен благоприятен ефект. 

Коензим Q10

Коензим Q10  е популярна хранителна добавка, която играе важна роля в енергийния метаболизъм. Обикновено се използва от хора на предписани лекарства за понижаване на холестерола, но изследванията показват, че може да бъде от полза и за хора с инсулинова резистентност, преддиабет и диабет. 

Авторите на двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване от 2017 г., публикувано в Clinical Endocrinology,  оценяват резултатите от коензим Q10 100 mg спрямо плацебо за жени с инсулинова резистентност. Участниците са имали кръвни тестове, след това са приемали хранителна добавка или плацебо в продължение на 12 седмици. След това са дарили отново кръв за анализ. Резултатите показват, че тези, които приемат коензим Q10, показват намаление на нивата на кръвната захар и инсулина. Които обикновено се повишават при хора с инсулинова резистентност и СПКЯ. 

Двойно сляпо, плацебо-контролирано проучване  от 2015 г. в Корея също откри благоприятни ефекти. В това проучване 80 пациенти с преддиабет са разделени на 2 групи. Половината е получила плацебо, а другата половина е получила коензим Q10. Хората, които са получили добавката, са забелязали намаляване на инсулиновата резистентност, което е довело авторите до заключението, че коензим Q10 може да забави прогресията на диабета.

Омега-3 мастни киселини

Есенциалните омега-3 мастни киселини  се състоят предимно от ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Тези важни хранителни вещества се съдържат в голям брой продукти, включително риба (скумрия, треска, сьомга е един от водещите по съдържание на мастни киселини),  орехи ,  семена от чиа ,  ленени семена ,  конопени семена , авокадо и нато.

Проучване от 2009   г. установи, че жените със СПКЯ и инсулинова резистентност, които са със затлъстяване на черния дроб, могат да отслабнат, когато консумират омега-3 мастни киселини. Изследователите също така откриха значително подобрение на кръвното налягане и нивата на триглицеридите. 

Изследване от 2011  г. също така показва, че увеличеният прием на омега-3 мастни киселини може да намали нивата на биоактивен тестостерон при жени със СПКЯ и инсулинова резистентност. Проучване от 2018  г. също показва намаляване на нивата на инсулин при жени със СПКЯ, в допълнение към намаляване на инсулиновата резистентност. 

Селен

Селенът  е микроелемент, което означава, че е необходим на човешкото тяло в малки количества. Трябва да се набави от диетата или да се приема под формата на комплекс с витамини и минерали. Той е мощен антиоксидант, който е важен не само за мозъка, но и поддържа здравето на щитовидната жлеза, като поддържа оптимална имунна система. По отношение на хранителната стойност  бразилските орехи  са един от най -добрите източници на селен.

Според проучване от 2013 г. в Турция, жените със СПКЯ и инсулинова резистентност имат по -ниски нива на селен в кръвта, отколкото жените, които нямат подобни здравословни проблеми. Смята се, че дефицитът на този минерал в организма играе важна роля за развитието на Мета-аналитично проучване от 2017 г., публикувано в Journal of Trace Elements in Medicine and Biology,  установи, че добавките с хром пиколинат могат да бъдат полезни за понижаване на индекса на телесна маса (ИТМ), нивата на инсулин и общите нива на тестостерон при жени със синдром на поликистозните яйчници и регулирането на нивата на хормоните и инсулина. 

Двойно-сляпо, рандомизирано, плацебо-контролирано проучване от 2014 г.  показа, че селенът може да бъде полезен за жени със СПКЯ. По -специално, селенът може да понижи нивата на инсулин. Това ще помогне за подобряване на съотношението на типовете холестерол. Например понижаване на триглицеридите и липопротеините с ниска плътност („лош“ холестерол). 

Участниците в двойно-сляпо, рандомизирано, плацебо-контролирано проучване през 2018 г.   оцениха ефектите на добавките на селен върху хора със застойна сърдечна недостатъчност и инсулинова резистентност. Авторите заключават, че приемането на добавки на селен в продължение на 12 седмици има положителен ефект върху метаболизма на инсулина. 

Според проучването приемът на повече от 200 mg на ден не се препоръчва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.