Омега-3 мастните киселини. Полезни за сърцето и мозъка

Омега-3 мастните киселини. Полезни за сърцето и мозъка

Представата, че мазнините са лоши, отдавна е остаряла. Мазнините са също толкова важни за нормалното функциониране на тялото, колкото протеините и въглехидратите. Липсата на някоя от тези съставки може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Мазнините обаче са различни и не всички са еднакво полезни. Разбиране на това, което трябва да знаете за омега-3 мастните киселини и тяхното въздействие върху организма.

Мазнините, които съдържат голямо количество ненаситени мастни киселини, се считат за особено полезни. Наситените мастни киселини се различават от ненаситените по своята структура. При наситените киселини има единични връзки между атомите, а при ненаситените тези връзки са двойни. Консумирането на големи количества наситени мастни киселини не се препоръчва. Това може да доведе до високи нива на холестерол в кръвта и повишен риск от атеросклероза, инсулт и инфаркт. Ненаситените мастни киселини са полезни за сърцето и се считат за важна част от здравословното хранене.

Може би най-известният от тези видове киселини са омега-3 мастните киселини. Нашето тяло не е в състояние да ги синтезира и затова е много важно тези киселини да идват от храната. Повечето от тези киселини се намират в мазна морска риба и морски дарове, както и в черния дроб на треска, зехтина, соята и продуктите от нея. 

Защо се нуждаем от омега-3 мастни киселини в организма?

Тези киселини са важен компонент на клетъчните мембрани. Борят се с възпалението и освен това присъствието им в организма е от полза за функционирането на сърцето, кръвоносните съдове и нервната система. 

Още през 80-те години беше открито, че гренландците, които ядат много морски риби, са по-малко склонни да получат сърдечно-съдови заболявания. Подобен модел се наблюдава и в други страни, чиито жители ядат риба няколко пъти седмично, например в Япония и Холандия. 

По-нататъшни проучвания потвърждават ползите от омега-3 мастните киселини за сърцето и кръвоносните съдове. Те могат да намалят риска от тромбоза, да намалят нивото на триглицеридите в кръвта. Също така да инхибират образуването на атеросклеротични плаки, да предотвратят развитието на аритмии и да намалят кръвно налягане. Тези, които са имали достатъчно от тези мастни киселини в диетите си, са по-малко склонни да развият инфаркти, инсулти, коронарна артериална болест и други сериозни сърдечни проблеми.

Но ползите от омега-3 мастните киселини не се ограничават до подпомагане работата на сърцето и кръвоносните съдове. Те са важни и за нормалното функциониране на нервната система – добра памет, способност за концентрация, намиране на решения за най-различни проблеми. Учените са установили, че дефицитът на омега-3 мастни киселини в храната значително намалява когнитивните функции, засяга обучението и паметта. За щастие, някои от ефектите, свързани с липсата на омега-3 мастни киселини в организма, са обратими при преминаване към диета, допълнена с тези киселини.

Ами ако в тялото няма достатъчно омега-3?

Експерти от Световната здравна организация настояват да се придържате към правилната и здравословна диета. Яжте риба и морски дарове поне три пъти седмично и не забравяйте за зехтина. 

Не всеки успява в това. Нивото на консумация на омега-3 мастни киселини е доста ниско – както децата, така и възрастните ядат малко морска риба и морски дарове. Учените говорят за дефицит в приема на омега-3. Проучванията обаче показват, че дори една порция риба на седмица е по-добра от никаква риба. Тя може да помогне за намаляване на риска от развитие на сърдечни проблеми и смърт от тях с цели 16%. 

Въпреки очевидните ползи, не всеки е готов да яде риба дори веднъж седмично. Причините за това са много – някой е алергичен към риба и морски дарове, някой просто не обича риба и при никакви обстоятелства няма да я включва в диетата си. 

В този случай на помощ ще дойдат витамини и добавки, съдържащи омега-3 мастни киселини. Рибеното масло, добре познато ни от детството, също е включено в този списък. Струва си да се знае, че се получава от черния дроб на рибата и следователно освен полезни компоненти, такива хранителни добавки могат да съдържат и доста вредни токсини . Освен това киселините, присъстващи в рибеното масло, имат ниска бионаличност. 

Рибеното масло е лишено от всички тези недостатъци, което се получава не от черния дроб, а от морските риби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.