При хипертония. Магнезият е най-важният минерал !

При хипертония. Магнезият е най-важният минерал !

Статията е изготвена само с информативна цел. Призоваваме ви да не се самолекувате. Когато се появят първите симптоми, консултирайте се с лекар. 

85 от 100 случая на хипертония са свързани с липса на магнезий. Чрез връщането на съдържанието му към необходимите параметри е възможно налягането да се върне към нормалните стойности.

Не всички лекари обаче днес предписват такива лекарства на своите пациенти, които са диагностицирани с хипертония или друго заболяване на сърдечно-съдовата система. Често – просто от невежество.

Междувременно магнезият помага за намаляване на кръвното налягане и поддържането му в норма, като по този начин подобрява благосъстоянието.

Съдържание:

За какви патологии може да се посочи магнезият?

Дефицитът на магнезий води до:

 • От страна на сърдечно-съдовата система: аритмия , нарушения на микроциркулацията, главоболие , ангина пекторис и тахикардия , склонност към образуване на тромби и, разбира се, високо кръвно налягане.
 • Главоболие, немотивирани чувства на страх, депресия , световъртеж , разсейване и затруднение и концентрация, проблеми с паметта и объркване.
 • Липсата на магнезий се наблюдава при заболявания на стомашно-чревния тракт. Може да бъде свързано с гадене и повръщане , може да причини запек и диария , дифузна болка в корема, спазми в стомаха и червата. Спазмите на сфинктера на Оди и повишаване на тонуса на матката, както и бронхоспазъм и еклампсия, също могат да бъдат прояви на липса на магнезий.
 • Магнезият може да причини заболявания на мускулната система под формата на крампи в задната част на главата, крампи на мускулите на лицето и гърба, мускулите на прасците, ефектът на тетания („ръка на акушер-гинеколога“), глухота и парестезия на крайниците .

С достатъчен прием на магнезий в човешкото тяло, той премахва съдовите спазми, облекчава нервното напрежение. Ето защо по време на хипертонични кризи се предписват интравенозни инжекции с магнезий , с други думи магнезиев сулфат . Ефектът става забележим много бързо. Магнезият обаче не винаги се използва при дългосрочна терапия.

В същото време ефектът на магнезия е подобен на лекарствата от поредица лекарства, които блокират калциевите канали. Всъщност това е естествен калциев антагонист, но лишен от страничните ефекти на синтетичните лекарства.

Магнезиевите йони (Mg2 +) са способни бързо да върнат кръвното налягане към нормалното и да нормализират сърдечната честота, да предотвратят повишеното образуване на тромби, да забавят образуването на холестеролни плаки и да попречат на натрупването на калций („вар“) по стените на кръвоносните съдове .

Ролята на електролитите в тялото

Заедно с калция, както и с калий и натрий, магнезият е част от електролитната група. Тяхната задача е да поддържат електролитния баланс. За това е необходимо пропорциите на тези вещества в клетките да бъдат в определено съотношение.

При недостиг на магнезий има излишък на калций и натрий. Кръвен тест за електролити помага да се определи това. Сравнението на анализи на шестдесет души, които току-що са имали остър миокарден инфаркт и сто здрави хора, показва, че в първата група натрият и калцият преобладават в кръвта. Във втората група имаше баланс и на трите електролита.

Всичко това означава, че не трябва да налагате строги ограничения върху солта в диетата. По-умният път е да се приема магнезий. Това ще помогне да се възстанови правилното съотношение на електролитите. Преяждането със сол обаче също не се препоръчва.

Магнезият работи и за предотвратяване на анемия, като регулира нивата на хемоглобина и премахва дефицита на желязо. Ако делът на магнезия в плазмата е фиксиран на 0,80 mmol на литър или по-малко, рискът от желязодефицитна анемия се удвоява. Показател, по-малък от 1,50 mmol / l, го увеличава петкратно.

Следните симптоми показват липса на магнезий:

 • повишено кръвно налягане,
 • аритмия,
 • мускулни крампи и спазми,
 • постоянна умора
 • безсъние ,
 • повишена нервност,
 • чести запек
 • труден предменструален период при жените (ПМС).

Магнезиев и сърдечно-съдов риск

В Съединените американски щати беше проведено проучване за изследване на рисковите фактори за развитие на сърдечни и съдови заболявания, в продължение на 26 години лекарите наблюдаваха 88375 медицински сестри. Оказа се, че ако в организма липсва магнезий, рискът от внезапна смърт от патологии на сърцето и кръвоносните съдове се увеличава с 37%. Намаляването на съдържанието на магнезий в кръвната плазма и в еритроцитите го увеличава. Липсата на магнезий почти автоматично гарантира появата на сърдечни и съдови заболявания в бъдеще.

Недостигът на магнезий води до заболявания като хипертония, аритмия и коронарна артериална болест , инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност , провокира прекомерни кръвни съсиреци, увеличавайки вискозитета на кръвта.

Приемът на магнезиеви добавки може да облекчи повечето от тези проблеми. Помага да се отървете от аритмии, както и от сърдечна недостатъчност, да намалите кръвното налягане и да разредите кръвта.

Въвеждането на магнезий в постинфарктна терапия увеличава степента на преживяемост на пациентите. Това наистина е добър асистент на кардиолозите.

Вегетоваскуларна дистония и други заболявания

Ниското кръвно налягане може да се развие и в резултат на липса на магнезий. В този случай е възможна диагнозата „ вегето-съдова дистония “.

Сравнението на данните от кръвни тестове на 100 души с тази патология и 30 здрави хора показа недостиг на магнезий в първата група. Съдържанието им на този елемент в плазмата се определя на ниво от 0,74 ± 0,28 mmol / L (нормата е 0,7-1,2), в урината – 67,73 ± 8,24 mmol / L (73-122).

Когато липсва определено вещество, тялото драстично намалява отделянето си с урината, за да поддържа баланса. Хората с вегето-съдова дистония в това проучване показват постоянни нарушения в електролитния баланс.

Липсата на магнезий води до намаляване на налягането и намаляване на мускулната сила. И колкото повече магнезий се съдържа в ежедневната урина, толкова по-голям е рискът от развитие на артериална хипертония. Ако повишите концентрацията си, рискът ще намалее.

Въпреки факта, че официалната норма на магнезий в плазмата съответства на 0,7-1,2 mmol / l, лечението се изисква вече при параметри от 0,8 mmol / l. Това ще помогне за намаляване на високия риск от развитие на сърдечни и съдови заболявания с 2-5 пъти. За по-точна диагноза е по-добре да се изследва кръвта за съдържание на магнезий в еритроцитите.

Кръвен тест на 2000 пациенти в болници в 7 съставни части на Русия показа, че броят на заболяванията при определен човек пряко зависи от степента на дефицит на магнезий в кръвта му.

Стойност под 0,80 mmol / L увеличава риска от развитие на гърчове, тахикардия, пролапс на митралната клапа, нестабилна ангина пекторис и артериална хипертония.

Недостигът на магнезий също води до наднормено тегло, допринася за развитието на диабет тип 2 и свързаните с него усложнения. Съответно, при наличието на тези заболявания, човек рискува да умре преждевременно.

Как да приемам магнезий при хипертония?

Около 20 клинични проучвания, проведени от здравни институции, показват, че лечението на хипертония работи по-ефективно с магнезиеви добавки.

Магнезият помага за намаляване на налягането с 3-15 милиметра живак. Когато съдържанието на това вещество в организма достигне нормално ниво, човек успява бързо да премахне безпокойството и безсънието. В комбинация с витамин В6 при лечението на хипертония, магнезият е още по-ефективен!

Проведено е проучване, по време на което пациентите с хипертония са получавали 2,5 грама магнезиев хлорид всеки ден, т.е. 450 елементарен магнезий. Кръвното налягане и нивата на холестерола в кръвта се наблюдават в продължение на 4 месеца. Оказа се, че когато получават магнезий, „добрият“ холестерол се увеличава – той нараства в съотношение от + 0,1 ± 0,6 милимола на литър. За тези, които не са приемали магнезий, тази цифра е намаляла с -0,1 ± 0,7 милимола на литър.

Магнезиевите добавки, продавани в аптеките, ви позволяват да приемате достатъчно от този минерал, понижавайки кръвното налягане. „Страничният ефект“ на такава терапия е премахването на други признаци на дефицит на магнезий.

Според експерти, магнезиевите препарати могат да се превърнат в пълноправен компонент на терапията с хипертония без използването на лекарства. Това ще помогне да се намали кръвното налягане и след това да се поддържа на нормални нива, докато се приемат витамини , аминокиселини и минерали.

Въпреки това, за да получите видим резултат, е важно да приемате магнезий в достатъчно високи дози: най-малко 400 mg. чист магнезий на ден, оптимално 600 mg.

Но тук може да има проблем с дозировката на лекарствата, които са посочени на фондовете на различни производители. Това може да бъде доза чист магнезий или доза магнезиеви соли.

Пациенти с бъбречна недостатъчност трябва да изучават тази информация много внимателно. И внимавайте с всички лекарства, предназначени за понижаване на кръвното налягане. Магнезият трябва да се приема само под лекарско наблюдение, вероятно в болнична обстановка.

Хипертония при бременни жени: профилактика и лечение

По време на бременност липсата на магнезий може да провокира хипертония, както и други прояви на трудна бременност. Известно е, че с развитието на високо кръвно налягане при бременна жена, като правило, липсва магнезий и калий, докато натрият присъства в кръвта в сравнителен излишък.

Това не означава, че трябва напълно да спрете да консумирате сол, тъй като приемането на магнезиеви добавки спомага за възстановяването на баланса на електролитите. И не е нужно да се придържате към диетата без сол. Реклама за един от магнезиевите препарати, съдържащ витамин В6, е придружена от думите: „Ще ви хареса да бъдете бременна“.

Наблюденията на жени по време на първата бременност, на които са били предписани триста грама магнезий на ден след двадесет и петата седмица, показват, че до тридесет и седмата седмица кръвното им налягане е по-ниско, отколкото в групата, която не е приемала лекарството – от пет милиметра живак. Друго проучване, което наблюдава сто и петдесет бременни жени, показва намаляване на честотата на проявите на хипертония, по-лесен ход на бременността и самото раждане.

Какви храни съдържат магнезий?

Рекордни продукти за съдържание на магнезий (на 100 гр. Продукт) стомана:

 • Морски таралежи (включително хайвер) – 1016 mg
 • Оризови трици – 781 mg
 • Пшенични трици – 611 mg
 • Сусам (бял и черен) 640 mg
 • Тиквени семки – 535 мг
 • Динени семена – 515 мг
 • Ленени семена – 392 мг
 • Бразилски орех – 376 mg (внимавайте, можете да получите отравяне със селен !)
 • Кашу – 292 mg
 • Бадеми – 268 mg
 • Кедрови ядки – 251 мг
 • Фъстъци – 176 mg
 • Лешник – 163 mg
 • Орех – 158 mg
 • Шам фъстък и пекан 121 mg
 • Слънчогледови семки – 157-317 мг
 • Какао на прах – 25 mg в 1 чаена лъжичка!
 • Камбала – 107 mg
 • Банан (1 бр.) – 80 mg

констатации

Факт, който е добре известен на лекарите: въвеждането на магнезиев сулфат (магнезия) във вената – помага за бързото намаляване на нивата на кръвното налягане. Това свойство се използва широко от спешните лекари.

В същото време таблетната форма на прием на магнезий не е толкова често срещана. Лекарите не винаги предлагат на пациентите да използват магнезиеви добавки с витамин В6 за лечение на хипертония. Разбира се, кръвта и урината трябва да бъдат проверени, преди да вземете магнезий.

Забелязано е, че приемането на магнезий повишава ефективността на конвенционалните лекарства за хипертония и дори помага за справяне със страничните ефекти. Например при сърдечни аритмии и атеросклероза , които могат да се развият. Приемайки таблетки магнезий, пациентът може да избегне прекомерното отделяне на магнезий с урината. А също и за намаляване на нивото на калий в кръвта, което може да бъде повишено от АСЕ инхибиторите. Забелязано е, че приемането на магнезий заедно с други лекарства намалява отрицателните им странични ефекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.