Витамини, минерали, билки и хранителни добавки при косопад

Витамини, минерали, билки и хранителни добавки при косопад

Средно човек има 100 000 космени фоликула на главата си. В младостта косата обикновено запазва своя пигмент и обем. С възрастта обаче пигментът се губи, космените фоликули стават сиви и настъпва изтъняване на косата, а често и косопад. Мнозина биха искали да запазят здрав косъма си, но, за съжаление, това не винаги е постижимо. Проблемите се дължат на различни житейски обстоятелства, стрес, неуспехи, дисбаланс и разклатено здраве.

Има три етапа на растеж на косата: 

  • Анагенна фаза
  • Катагенна фаза
  • Телогенна фаза

Във всеки един момент 90% от космените фоликули са във фаза на активен растеж или анагенна фаза. Тази фаза обикновено продължава от три до пет години. Катагенната фаза е кратка и преходна. Тя продължава около 10 дни и прадшества телогенната фаза. Телоген или „фаза на покой“ се появява, когато косата естествено пада. Ако се появи нарушение по време на анагенната фаза, косата бързо навлиза в телогенната фаза, което води до ускорена или преждевременна загуба на коса. 

Четири вида алопеция Телогенната алопеция

(ТА, алопеция на косата) е най-честата форма на алопеция. Среща се както при мъжете, така и при жените. 
Андоргенна алопеция (АА ) – свързана с хормонални смущения и стареене. Причинява плешивост при мъжете.
Alopecia areata (OA) – Този тип косопад е резултат от автоимунно заболяване, при което имунната система атакува определени космени фоликули, което води до плешиви петна по главата или брадата.
Генерализираната алопеция (GA ) е много рядко, но по-тежко автоимунно заболяване, при което имунната система атакува всички космени фоликули на човешкото тяло, като напълно лишава кожата от коса, включително вежди и мигли. 

Телогенната алопеция (ТА) е най-честата причина за загуба на коса във възможно най-лошия момент. Например това се случва при жени, които току-що са родили дете. Този тип косопад се случва при пациенти с хронични заболявания, а понякога и при такива, които са преживели някакво друго стресово събитие. В момента много хора се оплакват от косопад след прекаран COVID 19. Косата често пада при тези, подложени на лечение на рак, тъй като космените фоликули са най-засегнати по време на анагенната фаза.  

Хормонални смущения и косопад

Хормоналните смущения могат да бъдат причинени от различни причини. Хората с наднормено тегло и с лоша диета са изложени на риск от развитие на хормонален дисбаланс като изброените по-долу, което води до преждевременна загуба на коса. 

Болест на щитовидната жлеза 

Честа причина за заболяванията на щитовидната жлеза е или йодният дефицит, или автоимунното разстройство, наречено тиреоидит на Хашимото. И двете причини могат да увеличат риска от загуба на коса.

Скокове на кръвната захар 

Инсулинът е хормон, който се отделя при консумация на захар или прости въглехидрати (които се разграждат до захар). Човек, чиято диета е богата на захар и въглехидрати, обикновено има по-високи, над нормални нива на инсулин. Това може не само да доведе до затлъстяване, но и да причини инсулинова резистентност, състояние, което увеличава риска от алопеция. Прегледът на вашата диета и постигането на оптималното ви тегло може да ви помогне да избегнете тези отклонения. 

Тестостеронови аномалии и косопад

С възрастта нивото на тестостерон в тялото на мъжа намалява. Наднорменото тегло, диабетът или лекарствата за хронична болка могат да допринесат за спада на тестостерона. В резултат на това може да започне косопад. Жените също имат високи нива на тестостерон, особено когато нивата на инсулин са високи (от излишната захар). Тези причини често водят до загуба на коса.

Естрогенен дисбаланс 

Рискът от преждевременна загуба на коса се увеличава поради дисбаланса на естрогена. Жените с наднормено тегло или затлъстяване са изложени на повишен риск, тъй като мастната тъкан отделя допълнителен естроген, който може да повлияе на менструалния цикъл на жената и общия хормонален баланс. 

Храносмилателни проблеми и косопад

Преждевременната загуба на коса често е придружена от храносмилателни проблеми. Хората със синдром на пропускливи черва често имат лоша абсорбция на основни витамини и минерали. Типичните признаци на синдром на пропускливи черва включват подуване на корема и нарушения на червата, като честа диария.

Подуването на корема обикновено е признак на непоносимост към храна. Чревните бактерии са отговорни за образуването на газове в стомашно-чревния тракт, когато ядат определени храни. Най-честите причини за непоносимост са пшеничните продукти (т.е. глутен), млечните продукти (лактоза, казеин), царевицата (царевичен сироп, малтодекстрин), соята и някои кръстоцветни зеленчуци (броколи, карфиол, брюкселско зеле). В допълнение към премахването на непоносимите храни от диетата, нормализирането на функцията на червата чрез поглъщане на храносмилателни ензими и пробиотици може да помогне .

Хроничната диария може да бъде причинена и от обичайните задействащи храни, които могат да доведат до дисбаланс в червата. Лечението на спукани черва ще помогне за подобряване на усвояването на важни хранителни вещества. Отново храносмилателните ензими и пробиотиците ще бъдат полезни. 

Хипертония

Високото кръвно налягане или хипертонията са добре известен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания и инсулт. Повишава се хипертонията и рискът от косопад при мъжете и жените. Важно е да се предприемат стъпки за намаляване или поне контрол на високото кръвно налягане. Ако имате високо кръвно налягане, посетете Вашия лекар.

Неправилно хранене

Неправилната диета може да доведе до недохранване и нарушено усвояване на витамини и минерали, което може да допринесе за преждевременна загуба на коса. Храненето на добре балансирана диета е от съществено значение, за да се осигури адекватен прием на витамини и минерали. Ако вашата диета далеч не е оптимална, помислете за прием на мултивитамини .

Витамини и минерали за косопад

Биотин 

Биотинът се препоръчва за предотвратяване на преждевременна загуба на коса и лош растеж на ноктите . Биотин принадлежи на витамини от група В . И въпреки че според моите наблюдения той е помогнал на някои пациенти, редица изследователи смятат, че неговата ефективност не е доказана. Установено е обаче, че 38% от жените с алопеция имат недостиг на биотин, според проучване от 2016 г., публикувано в International Journal of Trichology. 

Колаген 

Добавките с колаген съдържат много различни аминокиселини, необходими за растежа на косата и полезни за кожата, сухожилията и костите. Тези добавки са добър вариант за тези, които искат да получат аминокиселините, от които се нуждаят, гарантирано . Препоръчителна доза: Според указанията на етикета.

Желязо 

Жените под 50-годишна възраст са изложени на повишен риск от развитие на дефицит на желязо (в сравнение с мъжете). Дефицитът на желязо обаче може да се появи както при жените, така и при мъжете, особено когато загубата на желязо се дължи на нарушена храносмилателна система. Ниските нива на желязо също увеличават риска от ежедневна загуба на коса, според проучване, публикувано в Физиология на кожата и фармакология. Важно е причината за вашия железен дефицит да бъде определена от Вашия лекар и след това трябва да обмислите приема на добавка с желязо. Приемането на желязо заедно с витамин С помага да се увеличи усвояването на хранителните вещества. Говорете с Вашия лекар преди употреба. 

Витамин D 

Почти четири от пет души по целия свят, включително и собствените си пациенти в Слънчев Южна Калифорния, са витамин D дефицит . Ниските нива на витамин D в кръвта са свързани с повишен риск от много заболявания и симптоми, от слаби кости и мускулни болки до рак. Не е тайна, че здравословните нива на витамин D в кръвта също са важни за здравата кожа и коса. Изследванията показват, че ниските нива на витамин D са свързани с повишен риск от алопеция ареата, а добавките могат да намалят тежестта на вече настъпила алопеция (според проучване, публикувано в Клинична и експериментална медицина). 

Цинк 

Според проучване от 2013 г., публикувано в Journal of Drugs in Dermatology, нивата на цинк в кръвта трябва да се измерват при хора с редовна загуба на коса, причинена от телогенна алопеция, най-честата причина за загуба на коса . Ако нивата на цинк са ниски, трябва да помислите за прием на мултивитамини или отделна добавка на цинк. 

Омега-3 мастни киселини 

Според изследванията омега-3 мастните киселини също могат да бъдат полезни. Проучване от 2015 г., публикувано в Journal of Cosmetic Dermatology, установява, че есенциалните мастни киселини играят важна роля за предотвратяване на косопада. В проучванията върху животни учените са стигнали до подобни заключения. 

Адаптогени за косопад

Родиола и ашваганда са два често срещани адаптогена, които също могат да бъдат полезни. Адаптогените помагат на тялото по време на стрес, като нормализират хормоналния баланс. Чрез този механизъм адаптогените помагат за предотвратяване на косопад. 

Етерични масла за косопад

Лавандула

Може би едно от най-известните и популярни етерични масла, лавандуловото масло се използва от народи от различни страни в продължение на хиляди години. Най-ранното споменаване на използването на лавандулово масло датира от културата на Древна Гърция и Древен Рим. Това популярно етерично масло има много лечебни свойства. Когато се прилага локално върху скалпа, лавандуловото масло може да стимулира растежа на косата. 

Мента 

Изследване от 2014 г., публикувано в Toxicological Research, установява, че когато се прилага локално , ментовото масло може да стимулира растежа на косата. Необходими са повече изследвания. 

Розмарин 

Проучване от 2015 г. сравнява розмарина с одобрения от FDA миноксидил (рогаин). Резултатите са подобни: Розмаринът, когато се прилага локално върху скалпа, подобрява растежа на косата, точно като лекарството. Въпреки това, бяха необходими шест месеца, за да се види растежа на косата, така че е необходимо търпение при лечение на алопеция. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.