Цинк + Пробиотици. Неочаквано добра комбинация за по-добър имунитет

Цинк + Пробиотици. Неочаквано добра комбинация за по-добър имунитет

Що се отнася до подпомагането на имунната система, хранителното вещество, което най-вероятно ще ни дойде на ум, е  витамин С , често представян като естествено лекарство за ТОРС и други заболявания. Но знаехте ли, че  цинкът е  и основно хранително вещество за поддържане на силен имунитет, както и за здравословно храносмилане и други?

Когато се комбинира с  пробиотици , които са добри момчета или приятелски бактерии, които са част от чревния микробиом и спомагат за изхвърлянето на вредни микроби, цинкът е особено добър в подпомагането на способността на организма да абсорбира основни хранителни вещества и да се защитава срещу патогени.

По-долу ще разгледаме по-отблизо храните в диетата ви, които могат да съдържат основен цинк и пробиотици в подкрепа на цялостното здраве.

Получавате ли достатъчно цинк от диетата си?

Цинкът  е вторият най-разпространен минерал в човешкото тяло, на второ място след  желязото и участва в стотици телесни процеси всеки ден, включително ензимни функции.

Какви храни съдържат цинк? 

Цинкът се съдържа в храни като червено месо, като говеждо месо, карантия, включително черен дроб, птици, млечни продукти, яйца,  киноа , нахут,  леща ,  конопени семена ,  тиквени семки ,  кашу ,  бадеми , както и в някои обогатени храни, като напр. , в хляб и зърнени храни.

Ако искате да предприемете действия за укрепване на имунната си система, препоръчваме да увеличите приема на горепосочените храни, за да задоволите нуждите на тялото от цинк. Някои хора обаче също могат да намерят за полезно приемането на цинкови добавки за повишаване на имунитета, здравето на червата, здравето на мозъка и др.

Ниските нива на цинк в организма могат да се появят, когато не ядете достатъчно храни, съдържащи този минерал, или поради проблеми с усвояването или употребата му при възрастни хора или такива с чревни проблеми. 

Ако сте на ограничителна диета, която изисква да премахнете определени групи храни, например ако сте веган / вегетарианец и не ядете месо, добавките могат да помогнат за задоволяване на вашите нужди от цинк. Можете също да попитате Вашия лекар дали трябва да приемате добавки с цинк, ако имате проблеми с усвояването на минерали или сте бременна.

‌‌‌‌Как цинкът и пробиотиците укрепват имунитета

Пробиотиците  са живи микроорганизми, които освен всичко друго помагат за усвояването на хранителните вещества и поддържат здравето на червата. Докато цинкът и пробиотиците отделно осигуряват имунна и храносмилателна подкрепа, ползите могат да бъдат много по-големи, когато се приемат заедно.

Комбинацията от  цинк  +  пробиотици  осигурява следните предимства:

  • Подпомага имунната защита и активира имунната система.
  • Поддържа нормалната чревна микрофлора, както и цялостното здраве на червата и целостта на лигавицата на червата.
  • Поддържа здрав имунен отговор в дихателната лигавица.
  • Подобряване на храносмилането, включително премахване на проблеми като запек и газове.

Ако във вашата диета липсват храни, богати на цинк, добавките могат да бъдат отлично решение за справяне с дефицита и поддържане на нормални нива на този минерал в организма. 

За оптимални резултати използвайте висококачествени цинкови добавки, като ензимно активирани цинкови продукти за по-добро усвояване.

„Ензимно активираният“ цинк се различава от елементарния цинк или хелатния цинк, където е свързан с други вещества. Когато цинкът се активира, той се счита за „готов за асимилация от тялото“ и е добре разпознат от нашето тяло за по-добра асимилация.

Цинковите добавки  обикновено са под формата на капсули, които обикновено се приемат веднъж дневно, по време на хранене или поотделно. Приемът на цинк в комбинация с пробиотици на гладно обикновено е най-доброто решение, както и приемането му 30 минути преди хранене. Това избягва повишаване на нивата на стомашна киселина, които пречат на нормалното усвояване на пробиотиците.

‌‌‌‌Други ползи от цинка

Освен че укрепва имунната защита и подпомага здравословното храносмилане,  цинкът  има положителен ефект и върху други системи в тялото.

Например, той играе важна роля в производството на  колаген , структурен протеин, който може да се разглежда като „лепилото“, което държи тялото заедно и образува съединителна тъкан и хрущял.

Цинкът, който е основен минерал, необходим на човешкото тяло, изпълнява следните важни функции:

  • Помага на черния дроб да се мобилизира и да освободи запасите от витамин А в кръвта.
  • Поддържа нормален синтез на ДНК и клетъчно делене.
  • Осигурява функционирането на макрофагите, нормалния ход на възпалителните реакции и развитието на имунни клетки / естествена активност на клетките убийци.
  • Подпомага растежа и възстановяването на съединителните тъкани, включително кожата.
  • Има антиоксидантно действие и се бори с оксидативния стрес.
  • Подпомага плодовитостта, нормалния растеж и развитие на плода по време на бременност и развитието на новородени.

За да извлечете максимума от вашата добавка  цинк  +  пробиотик , фокусирайте се върху здравословна диета с високо съдържание на противовъзпалителни храни. 

Цинкът  работи съвместно с други минерали в организма, така че ще бъде най-ефективно, ако вашата диета включва голямо разнообразие от хранителни продукти с плътна храна, като пресни зеленчуци, ядки, семена, месо, хранено с трева, и здравословни мазнини. И яденето на ферментирали и богати на фибри храни като обогатени с ензими зеленчуци, плодове, кисело мляко, семена и пълнозърнести храни ще създаде хранителна среда за пробиотици в червата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.