Как витамин D подобрява имунитета. Изследвания и факти.

Как витамин D подобрява имунитета. Изследвания и факти.

Подобряването на здравето често се свързва с подобрена имунна система. При слаб имунитет рискът от заболяване с различни заболявания се увеличава. От друга страна, когато имунната система стане твърде агресивна или започне да атакува грешни цели, могат да се развият възпаление, алергии и автоимунни заболявания.

Въпреки че възпалението е част от здравословния имунен отговор, то може да стане непреодолимо и да доведе до хронично заболяване. Според някои проучвания прекомерното възпаление може дори да е част от процеса на стареене.

Научни публикации предполагат, че няколко съединения могат да бъдат полезни за поддържане на правилния баланс на имунната функция. Тези съединения включват мастни киселини омега-3 (помощ регулиране на възпалителния отговор), витамин С (антиоксидант) и витамин D .

‌‌Какво е витамин D?


От откриването си витамин D се счита за основно съединение за метаболизма на калция и здравето на костите. Въпреки това, едва в края на 90-те години на XX век учените започват да научават за ефекта му върху имунната система.

Витамин D се нарича още „слънчевият витамин“. Всъщност самият термин „витамин D“ е погрешно наименование. В организма витамин D действа като прохормон. Малки количества от него се поглъщат с храната, но по-голямата част от витамин D се произвежда от холестерол, когато кожата е изложена на слънчева светлина. Образува се прохормоновото съединение холекалциферол – именно това се използва в препаратите с витамин D. След това в черния дроб и бъбреците холекалциферолът се превръща в хормон, който се счита за активната форма на витамин D.

‌‌Слънчева светлина, витамин D и болестите


През 90-те години на XX век изследователите започват да забелязват висока корелация между различните заболявания и широтата на пребиваване на пациентите. Хората, живеещи по-близо до екватора, страдат по-малко от различни хронични заболявания. Тъй като екваторът има повече слънчеви дни, витамин D започна да се разглежда като възможна причина за по-ниска честота .

Интересът към витамин D се е увеличил още повече, след като са получени подобни резултати по отношение на автоимунните заболявания. По този начин множествената склероза е по-често срещана в северните страни, където слънцето грее по-малко. Съществува също така връзка между ниските нива на витамин D и честотата на лупус и ревматоиден артрит.

Независимо къде живеете , лятното часово време ще бъде по-дълго през лятото. И за няколко инфекциозни заболявания беше отбелязан сезонният им характер (разликата в честотата на заболеваемост през зимата и лятото). Това се дължи на разликите в слънчевата светлина и нивата на витамин D. Сезонните модели са особено забележими при грип, но също така и при някои други инфекции като туберкулоза и холера.

Връзката между нивата на витамин D и тези заболявания е корелация. Въпреки че самите данни със сигурност са интересни, струва си да се помисли дали витамин D всъщност е отговорен за забелязаните разлики. Въз основа на някои скорошни изследвания на витамин D и имунната функция това е възможно.

‌‌‌‌Витамин D и имунната функция


Настоящите изследвания на витамин D откриват други ефекти освен тези, свързани със здравето на костите. Витамин D е от съществено значение за синтеза на левкоцити и кателицидини (антимикробни съединения). Тези съединения се намират вътре в белите кръвни клетки и те са тези, които директно унищожават бактериите, вирусите и гъбите, помагайки да се победи инфекцията.

Освен това изглежда, че витамин D има пряк противовъзпалителен ефект, като по този начин потенциално помага за регулиране на прекалено силния имунен отговор. В организма витамин D намалява броя на Toll-подобни рецептори (TLR), които са в основата на възпалителния процес. По този начин витамин D намалява броя на сигналните молекули, които увеличават възпалението.

Очевидно това намаляване води до реален ефект – в клинично проучване комбинираният прием на витамин D и антибиотик за туберкулоза води до рязко намаляване на възпалението в сравнение с контролната група. При туберкулоза, колкото по-голямо е възпалението, толкова по-висока е смъртността и авторите на изследването предполагат, че добавянето на витамин D може да подобри резултата от лечението на туберкулозата. Този механизъм може да бъде важен и при други инфекции, тъй като прекомерното възпаление често води до увреждане на тъканите, което в краен случай може да бъде фатално.

‌‌Витамин D и инфекции на дихателните пътища


Последните доказателства за употребата на витамин D при инфекции на дихателните пътища предоставят някои от най-ясните доказателства за потенциалните му ползи от имунитета. Неотдавнашен метаанализ на текущи проучвания върху нивата на витамин D и остри респираторни инфекции (настинки и грип) показа, че дефицитът на витамин D е по-тежък, когато нивата на витамин D са високи. Високите нива на витамин D почти намаляват наполовина риска от настинка или грип. Изследването също така установява три пъти по-висок риск от смърт при минимални нива на витамин D.

Друг скорошен мета-анализ разглежда използването на добавки с витамин D за намаляване на честотата на настинки и грип. Авторите стигат до заключението, че приемането на витамин D при хората с най-голям дефицит може да намали честотата на настинките и грипа със 70%. При не толкова силен дефицит намаляването на заболеваемостта беше 25%. Освен това авторите отбелязват „високата надеждност“ на получените резултати. Трябва да се отбележи, че при редовен дневен или седмичен прием положителният ефект е по-силен, отколкото при нередовен прием на големи количества.

‌‌Изследвания на витамин D и други имунни заболявания
Има предварителни доказателства, че добавянето на витамин D може да бъде полезно за други състояния. Клиничните проучвания показват, че витамин D може да бъде полезен при автоимунни заболявания. Някои малки полезни ефекти са отбелязани при проучвания на ревматоиден артрит, множествена склероза и лупус. Необходими са обаче допълнителни изследвания.

‌‌Възможно ли е предозиране на витамин D?


Когато приемате хранителни добавки с витамин D, е важно да запомните, че той е мастноразтворим и може да се натрупва в тъканите. Съответно е възможно предозиране. Обикновено трябва да се изследвате, за да определите дали трябва да приемате витамин D.

Въпреки че дозата от 2000 международни единици (IU) обикновено се счита за безопасна за възрастни, често съм срещал пациенти, изискващи по-висока доза. Ако искате да започнете да приемате добавки, силно препоръчвам да се тествате както за определяне на началното ниво на витамин D, така и за проследяване на промените. Когато се приемат добавки, нивата на витамина в кръвта се покачват бавно, достигайки плато около 4-6 месеца след започване. Въз основа на резултатите от изследванията, не препоръчвам да започнете с по-високи дози за по-рязко покачване на витамин D.

Констатации


Последните изследвания показват, че витамин D може да бъде полезен за регулиране на няколко компонента на имунния отговор. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, настоящите данни сочат, че може да е от полза за хората с нарушения на имунната система да се изследват за нива на витамин D и да коригират дефицита (ако е наличен). Също така е вероятно, че справянето с недостига на витамин D може да помогне за намаляване на честотата на респираторни инфекции, включително настинки и грип.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.