Инсулин и диабет. Каква е връзката с повишената кръвна захар?

Инсулин и диабет. Каква е връзката с повишената кръвна захар?

Всеки човек е чувал за хормона инсулин, а и повечето хора знаят, че това вещество има някаква връзка със заболяване като диабет . Но хората не разбират как точно действа инсулинът, когато има излишък или дефицит в организма.

Инсулинът е биологично активно вещество, хормон

Съставен е от протеинови компоненти. Контролира нивата на кръвната захар (глюкоза). Инсулинът се произвежда от бета клетки, които принадлежат на островчетата Лангерханс, разположени на панкреаса. Следователно, рискът от захарен диабет се увеличава значително, когато този орган е нарушен. В допълнение към инсулина, панкреасът произвежда хипергликемичен фактор, наречен глюкагон, който се произвежда от неговите алфа клетки. Глюкагонът участва и в поддържането на нормални нива на кръвната захар.

Обикновено нивото на глюкоза в кръвта на здрав човек може да варира между 3-30 μU / ml (или в рамките на 240 pmol / L). За децата показателите са малко по-различни. На възраст под 12 години нивото на инсулин в кръвта на детето не трябва да бъде повече от 10 μU / ml (или в рамките на 69 pmol / l).

Нормите на инсулин могат да варират в зависимост от конкретната лаборатория, която диагностицира. Следователно, когато оценявате резултатите от анализа, винаги трябва да се фокусирате върху референтните стойности на конкретната институция, в която се провежда изследването.

Понякога инсулинът се повишава по време на физиологични условия, например по време на бременност. Също така, високото му ниво може да показва различни патологични състояния, като рак на панкреаса да речем.

Ако инсулинът е под нормата, това също може да е признак на захарен диабет. 

Понякога обаче пада под предписаните стойности просто на фона на физическо преумора. Съдържание:

 • Защо човек се нуждае от инсулин?
 • Захарен диабет тип 1 и 2: връзка с инсулина
 • Причините за увеличаването и намаляването на инсулина в кръвта
 • Определяне на нивото на инсулин в кръвта – защо е необходим?
 • Даряване на кръв за инсулин
 • Инсулинови инжекции
  • Показания за назначаване
  • Инсулин в културизма
  • Противопоказания
  • Странични ефекти
  • Предозиране
  • Взаимодействие с други лекарствени продукти
  • Условия за продажба
  • Как да съхранявате инсулина?
  • Срок на годност
  • Как да разберете дали инсулинът ви е лош?
 • Какви видове инсулин има?
 • Инструкции за употреба на инсулин
  • Специфичност на приложението на инсулин
  • Зони за инжектиране на инсулин
  • Правила за подкожно приложение на инсулин
  • Как да изберем най-добрия инсулин?
  • Правила за изчисляване на дозата и приложението на инсулин
  • Как да изтеглите лекарство в инсулинова спринцовка?
  • Изчисляване на дозата на инсулина

Защо човек се нуждае от инсулин?

Инсулинът участва пряко в метаболитните процеси в човешкото тяло:

 • Захарта, която човек получава от храната, благодарение на инсулина, може да проникне в клетките на тъканите на тялото. Именно инсулинът прави мембраните им по-пропускливи.
 • Инсулинът стимулира производството на гликоген от глюкоза, което се случва в мускулните клетки и чернодробните клетки.
 • Протеините са в състояние да се натрупват, синтезират и да не се разграждат в тялото също благодарение на инсулина. Хормонът помага на мастните клетки да поемат глюкозата и да я превръщат в мастна тъкан. Поради тази причина прекомерната консумация на въглехидратни храни води до телесни мазнини.
 • Инсулинът има анаболен ефект (повишава активността на ензимите, които подпомагат разграждането на глюкозата), както и антикатаболен ефект (предотвратява разтварянето на други ензими на гликоген и мазнини).

Инсулинът е необходим на организма, той участва във всички процеси, които се случват в него. 

Основната задача на този хормон обаче е да осигури нормалния метаболизъм на въглехидратите. Инсулинът е единственият хормон, който може да понижи нивата на кръвната захар . Всички останали хормони повишават нивата на кръвната захар. Говорим за адреналин, глюкагон, хормон на растежа.

Инсулинът започва да се произвежда от панкреаса, след като нивото на въглехидратите в кръвта се повиши. Това се случва, докато храната, която човекът е ял, попадне в стомаха. Освен това хранителният продукт може да съдържа минимални количества въглехидрати. По този начин всяка храна, която попадне в стомаха, води до повишаване на нивата на инсулин в кръвта. Ако човек гладува, нивото на този хормон започва да спада.

Също така други хормони влияят върху процеса на производство на инсулин, както и калций и калий (с увеличаване на стойностите им), мастни киселини (ако те са в големи количества в кръвта). За разлика от това, растежният хормон (растежен хормон) помага за понижаване на нивата на инсулин в кръвта. Соматостатинът има подобен ефект, но в по-малка степен.

Нивата на инсулин директно зависят от нивата на кръвната глюкоза, така че проучванията, насочени към тяхното определяне, почти винаги се провеждат паралелно. За тяхното изпълнение е необходимо да дарите кръв в лабораторията.

Захарен диабет тип 1 и 2: връзка с инсулина

При захарен диабет тип 2 има промяна в нормалното производство и функционалност на инсулина. Най-често заболяването се проявява при възрастни хора със затлъстяване. При прекомерно натрупване на мазнини в организма в кръвта настъпва увеличаване на броя на липопротеините. Това помага да се намали чувствителността на клетките към инсулин. В резултат на това тялото започва да го произвежда в по-малки количества. Нивото на инсулин в кръвта спада и нивото на глюкозата започва да се повишава, тъй като няма достатъчно хормони, които да го използват.

Ако нивото на глюкоза в кръвта е повишено, тогава трябва да започнете да се придържате към диета и да се отървете от телесните мазнини. В този случай рискът от развитие на диабет е намален, което означава, че човек може да избегне сериозни здравословни проблеми.

Захарният диабет тип 1 се развива по различен начин. При този тип заболяване има много глюкоза около клетките, но те не могат да я усвоят, тъй като в кръвта няма достатъчно инсулин за тези цели.

В резултат на такива нарушения в организма започват да настъпват следните патологични промени:

 • Мастните резерви от резерва не се използват в цикъла на Кребс, след което се изпращат в черния дроб. Там мазнините участват в образуването на кетонни тела.
 • Колкото по-високо е нивото на глюкозата в кръвта, толкова повече човек иска да пие. В този случай захарта започва да се отделя с урината.
 • Метаболизмът на въглехидратите започва по сорбитолния път, който е алтернативен. Това води до негативни последици, тъй като излишният сорбитол започва да се натрупва в тъканите. Когато се натрупва в очната леща, при човек се образува катаракта , когато се натрупва в нервните влакна – полиневрит, когато се натрупва по стените на кръвоносните съдове – атеросклеротични плаки .

Тялото се опитва да предотврати тези нарушения и започва да разгражда мазнините. Това води до повишаване на триглицеридите в кръвта и спад на добрия холестерол . Хиперлипидемията допринася за намаляване на имунитета, увеличаване на фруктозамин и гликозилиран хемоглобин в кръвта и промяна в електролитния баланс. Човек започва да се чувства по-зле и по-зле, докато постоянно е измъчван от жажда, той често уринира.

Захарният диабет засяга работата и състоянието на всички вътрешни органи, което обяснява разнообразието от клинични прояви на заболяването.

Причините за увеличаването и намаляването на инсулина в кръвта

Следните патологии могат да доведат до повишаване нивата на инсулин в кръвта:

 • Инсулиномите са туморни образувания на островчетата Лангерханс. Те произвеждат инсулин в големи количества. В същото време на празен стомах нивото на глюкоза в кръвта ще бъде намалено. За да открият тумор, лекарите използват формула за изчисляване на съотношението на инсулин към глюкоза. В този случай нивото на инсулин в кръвта се разделя на нивото на глюкоза в кръвта, приета на празен стомах.
 • Ранен стадий на захарен диабет тип 2. С напредването на болестта нивата на инсулин ще намаляват и нивата на глюкозата се повишават.
 • Наднормено тегло. Понякога повишеното съдържание на инсулин в кръвта провокира развитието на затлъстяване , тъй като апетитът на човек расте, той преяжда и натрупва мазнини. Въпреки че не винаги е възможно да се проследи причината за затлъстяването.
 • Туморно увреждане на хипофизната жлеза (акромегалия). Ако човек е здрав, тогава инсулинът помага да се намалят нивата на глюкоза. Това от своя страна насърчава производството на растежен хормон. Когато се развие акромегалия, това производство не настъпва. Тази функция се използва при провеждане на стимулиращи тестове, насочени към определяне на хормоналния баланс. С въвеждането на инсулин под формата на интрамускулни инжекции, повишаване на нивото на хормона на растежа не настъпва нито час, нито два след инжектирането.
 • Хиперкортизолизъм. При това заболяване има повишено производство на глюкокортикоиди в организма, които потискат процесите на усвояване на глюкозата. В резултат на това стойностите му остават повишени, въпреки високото ниво на инсулин в кръвта.
 • Мускулна дистрофия. Тя се развива на фона на метаболитни нарушения, докато нивото на инсулин ще бъде повишено.
 • Бременноста може да доведе до повишаване на нивата на инсулин, ако жената преяжда системно.
 • Наследствени заболявания, свързани с непоносимост към фруктоза и галактоза.

Ако на пациент, който е в хипергликемична кома, се инжектира бързодействащ инсулин, това ще помогне за извеждането му от това състояние. 

Също така, инжекциите на инсулин се използват за лечение на пациенти със захарен диабет, тъй като неговото приложение ви позволява да намалите нивата на кръвната глюкоза. В този случай нивото на самия инсулин при човек ще бъде увеличено.

Възможно е да се понижат нивата на инсулин, като се съсредоточат усилията върху лечението на основното заболяване, което води до метаболитни нарушения.

Ниски стойности на инсулина се наблюдават при захарен диабет тип 1 и тип 2. В същото време неинсулинозависимият диабет причинява относително намаляване на инсулина в кръвта, а инсулинозависимият диабет причинява абсолютен спад на хормона в кръвта. Също така сериозният стрес, физическата активност и други фактори, които имат неблагоприятен ефект върху организма, могат да доведат до неговото намаляване.

Определяне на нивото на инсулин в кръвта – защо е необходим?

Нивото на инсулин, като независим показател на кръвта в абсолютно изражение, има ниска диагностична стойност. За да се направи заключение за определено нарушение в организма, се изисква да се определи нивото на глюкоза в кръвта и да се свържат тези два показателя.

Най-информативен е тестът за стимулиране на глюкозния инсулин или, както се нарича още, тестът за стрес. Той ви позволява да диагностицирате диабет с латентен курс. В този случай реакцията на организма към производството на инсулин ще се забави, концентрацията му се увеличава бавно, но в бъдеще нивото на хормона ще се увеличи значително. Ако човек е здрав, тогава инсулинът в кръвта ще се покачва плавно.

Има и друго проучване, което има диагностична стойност по отношение на определянето на нарушения в производството на инсулин в организма. Това е тест за глюкозен стрес (тест на гладно). Първо се взема кръв от пациента на гладно, която се изследва за нивото на глюкоза, инсулин и протеиновата част, която е част от молекулата на проинсулина. След това, през деня, човек трябва да гладува, той пие вода в ограничени количества. На всеки 6 часа му се взима кръв, за да се определи показателят, който е под съмнение сред лекарите, тоест за С-пептид, глюкоза или инсулин или за всичките три вещества наведнъж.

Като цяло нивото на инсулин в кръвта не се повишава при здрав човек. 

Изключение правят бременните жени, което е нормално физиологично явление за това състояние. Във всички останали случаи нивото на инсулин трябва да остане в нормалните граници.

Ако се повиши, това е причина да се подозират следните патологии:

 • Тумор на панкреаса , който се намира в тъканите на островите Лангерханс.
 • Хиперплазия на тъканите на островчета Лангерханс.
 • Нарушения в производството на глюкокортикоиди в организма.
 • Тежки нарушения в черния дроб.
 • Ранен стадий на захарен диабет.

При някои заболявания, като хиперкортизолизъм, акромегалия, мускулна дистрофия, нивата на инсулин се наблюдават, за да се следи функционирането на вътрешните системи на тялото.

Даряване на кръв за инсулин

За да изчислите нивото на инсулин в кръвта, ще трябва да изтеглите кръв от вената. Ако инсулинът се определя в плазмата, кръвта се взима в епруветка, съдържаща хепарин. Ако в серума се открие инсулин, тогава не се изисква антикоагулант. Изследването трябва да се извърши не по-късно от 15 минути след вземане на кръв за анализ.

За да бъдат резултатите надеждни, човек трябва да гладува 12 часа, да не се приемат лекарства и физическата активност също да се въздържа. При условие, че не е възможно да откажете да приемате лекарства, това трябва да бъде отразено във формуляра за анализ.

30 минути преди да вземе кръв от вена, човек трябва да отиде до лекарския кабинет и да легне. Той трябва да прекара това време в спокойно и спокойно състояние. В противен случай не могат да бъдат получени надеждни данни.

Инсулинови инжекции

Инсулинът се предписва на хората като лекарство за различни заболявания, основното от които е захарен диабет.

Много хора се нуждаят от инсулин. Пациентите се справят сами с неговото въвеждане. Те обаче първо получават медицински съвети. Засяга правилната употреба на устройството, правилата за антисептици, дозировката на лекарството. Всички пациенти с диабет тип 1 са принудени да си инжектират инсулин, за да продължат нормалния си живот. Понякога приложението на хормона се извършва по спешност, това се налага, когато се развият усложнения на заболяването и при някои други сериозни състояния. При захарен диабет тип 2 е възможно инжекцията да се замени с перорално лекарство. Факт е, че този тип заболяване изисква прилагането на инсулин само когато е тежко. Следователно, с развитието на усложнения, човек просто няма уменията за интрамускулно приложение на инсулин. За него е по-лесно да пие хапче.

Инсулиновият разтвор, който се основава на човешкото инсулиново вещество, е безопасно и ефективно лекарство с малко странични ефекти. 

Хипогликемичният хормон, произведен от панкреаса на свинята, има максимално сходство с човешкия инсулин. От много години се използва за лечение на хора. Съвременната медицина предлага на хората инсулин, който е получен чрез генно инженерство. Ако детето се нуждае от терапия, то ще получава само човешки инсулин, а не животно.

Въвеждането на хормона ви позволява да поддържате нормално ниво на глюкоза в кръвта, не позволява да се покачва и спада до критични нива.

В зависимост от заболяването на човека, от възрастта му и наличието на съпътстващи патологии, лекарят избира дозата си индивидуално. Задължително е пациентът да получи пълна инструкция как и по кое време се нуждае от инжекции с инсулин. Освен това човек трябва да се придържа към специална диета, която също е съгласувана с лекаря. Ежедневието, естеството и интензивността на физическата активност трябва да се променят. Само ако всички тези условия са изпълнени, терапията може да стане ефективна, което ще подобри качеството на живот.

Има ли аналози на инсулин? 

Има например: Humalog (Eli Lilly, инсулин лиспро), Lantus (Sanofi, инсулин гларжин), Novorapid (Novo Nordisk, инсулин аспарт) и други. 

Тези лекарства са удобни за употреба от пациента, тъй като осигуряват стабилен ефект и необходимата продължителност на действие и имат по-малко странични ефекти.

Показания за назначаване

Основната област на приложение на инсулина е ендокринологията. Хормоналното лекарство се предписва за терапевтични цели при пациенти с установен захарен диабет тип I (инсулинозависим). Инсулин може да се предписва и в случай на автоимунни атаки върху тялото при диабет тип II.

Краткодействащият инсулин, който остава активен 6 часа, се предписва като част от комплексната терапия за понижаване на кръвната захар при някои заболявания:

 • Шизофрения .
 • Тиреотоксикоза.
 • Хроничен хепатит .
 • 1-2 стадии на чернодробна цироза .
 • Болести на стомаха.
 • Фурункулоза.

Специално място се отделя на лекарството при лечение на общо изтощение, ако е необходимо да се възстанови нормалното хранене на пациента. В тези случаи анаболното действие на инсулина играе роля в подпомагането на напълняването.

В кардиологичната практика инсулинът се използва като част от поляризиращи смеси. Разтворът се прилага интравенозно при спазъм на коронарните съдове, водещ до коронарна недостатъчност.

Инсулин в културизма

Какво се случва със здрав човек след инжектиране на инсулин? 

На този въпрос може да се отговори, като се разгледа практиката на използване на хормонално лекарство в спортна среда. Спортистите използват инсулин с кратко действие в комбинация с анаболни и андрогенни стероиди. Панкреатичният хормон помага да се увеличи пропускливостта на клетъчните мембрани на мускулната тъкан. Това допринася за по-лесно и по-бързо проникване на анаболните стероиди в мускулите. В комбинация с инсулин е необходимо приложение на по-ниски дози стероиди за постигане на изразен ефект, отколкото при самостоятелни курсове.

За безопасното използване на инсулин в културизма е важно да се спазват определени правила:

 1. Не преяждайте. В организма излишните хранителни вещества се трансформират в мастни натрупвания.
 2. Намалете съдържанието на прости въглехидрати в ежедневната диета.
 3. Оценявайте мускулния растеж с помощта на рулетка и огледало, вместо да претегляте. Измерванията на обема на бицепса, бедрото, подбедрицата ще покажат ефективността на инжекциите с инсулин. Неправилно изчислената доза от лекарството ще доведе до образуването на мастни гънки, например в корема.

Противопоказания

Употребата на инсулин е забранена за заболявания, придружени от хипогликемия:

 • Остра форма на хепатит.
 • Цироза на черния дроб.
 • Хемолитична жълтеница.
 • Панкреатит .
 • Нефрит .
 • Амилоидоза .
 • Декомпенсирани форми на сърдечни дефекти .
 • Пептична язва и 12 язва на дванадесетопръстника .

При някои заболявания назначаването на инсулин изисква допълнителни изследвания, за да се сведат до минимум възможните негативни последици. Трябва да се спазват определен контрол и предпазливост при предписване на лекарството на пациенти със следните патологии:

 1. Форми на захарен диабет, придружени от признаци на коронарна недостатъчност, нарушения на мозъчното кръвообращение.
 2. Болести на щитовидната жлеза .
 3. Бъбречна недостатъчност .
 4. Болестта на Адисън, при която са засегнати надбъбречните жлези, развива надбъбречна недостатъчност.

Странични ефекти

Инсулинът се инжектира подкожно и поради това най-честият отрицателен симптом е липодистрофия, патологично състояние, характеризиращо се с атрофия или прекомерен растеж на мастна тъкан в областта на инжектиране.

Наличните в момента инсулинови препарати преминават през няколко нива на пречистване. Тези мерки значително намаляват риска от симптоми на алергия. С развитието на алергични реакции използваното лекарство се отменя, извършва се спешна хипосенсибилизираща терапия и се избира друг вид инсулин.

Предозиране

Неспазването на предписанията на лекаря, превишаването на терапевтичната доза винаги причинява развитие на хипогликемия. При това състояние нивата на кръвната захар бързо намаляват, което може да доведе до смъртта на пациента. Прекалено високата доза инсулин изисква незабавна медицинска помощ.

Клинични признаци на хипергликемия:

 • Жажда.
 • Често уриниране.
 • Умора.
 • Сухота на устната лигавица, кожа.
 • Сърбеж .
 • Зрително увреждане, усещане за воал пред очите.
 • Разстройство на съзнанието.
 • Анормален сърдечен ритъм.
 • Precom.
 • Кома.

Предозирането на инсулин представлява опасност за човешката мозъчна дейност, особено опасно е за възрастни пациенти. Възможно е развитие на парализа, пареза. Високите дози инсулин оказват влияние върху еластичността на съдовите стени, което засяга пълната церебрална циркулация.

При първите признаци на спад на захарта на пациента се предлага сладък чай, плодов сок или мед.

При кома интензивната терапия се състои от интравенозно приложение на 10-20 ml 20% или 40% разтвор на глюкоза.

Допуска се друг режим на лечение:

 • 1-2 mg глюкагон (инсулинов антагонист) – интрамускулно.
 • 0,5 ml 0,1% разтвор на епинефрин хидрохлорид – подкожно.
 • 150 ml 10% глюкоза под формата на клизма.

Взаимодействие с други лекарствени продукти

Ефективността на инсулина се увеличава при едновременно лечение с определени лекарства:

 • алфа-блокери.
 • Ацетилсалицилова киселина.
 • Клофибрат.
 • Флуоксетин.
 • МАО инхибитори.
 • Циклофосфамид.
 • Тетрациклин.
 • Ифосфамид.

Способността на инсулина да понижава кръвната захар се наблюдава, когато се комбинира с определени лекарства:

 • Орални контрацептиви.
 • Хлорпротиксен.
 • Глюкокортикостероиди.
 • Диазоксид.
 • Хепарин.
 • Литиев карбонат.
 • Салуретици.
 • Никотинова киселина.
 • Тиреоидни хормони.
 • Дифенин.
 • Симптомиметици.
 • Трициклични антидепресанти.

Условия за продажба

Инсулиновите лекарства се отпускат по лекарско предписание. Ендокринологът трябва да напише рецептата на латиница.

Как да съхранявате инсулина?

Най-доброто място за съхранение на инсулин е във вратата на хладилника. Тук се наблюдават оптималните условия – потъмняване, температура от +2 до + 8 ° С. Забранено е замразяването и нагряването на инсулини от всякакъв вид. При температури над + 35 ° C лекарството губи всички лечебни свойства. Пациентите, които поддържат активен, атлетичен начин на живот, често използват термо торба за съхранение на инсулин.

Срок на годност

Срокът на годност на опаковката и бутилката трябва да съвпада. Това е 2 години от датата на освобождаване на лекарството. Ако отворената бутилка с инсулин се съхранява при всякакви условия, тогава тя може да се използва един месец.

Как да разберете дали инсулинът ви е лош?

Ако не се спазват правилата за съхранение, лекарството не може да се използва. Забранено е да се инжектира инсулинов разтвор, който е променил цвета си, в който са се образували суспензии, влакна, бучки. Ако при разклащане на флакона със суспензия не се наблюдава белезникава суспензия, тогава лекарството трябва да се счита за развалено. Прозрачността е знак за качество на ултракъси, къси и бързодействащи инсулини. Дългодействащият инсулин гларжин трябва да остане прозрачен.

Какви видове инсулин има?

Има няколко вида инсулин. 

 • Humalog и Novorapid са инсулинови препарати с ултра кратко действие. Инсулинът от този тип започва да действа след 15 минути, максималният ефект на хормоните може да се очаква след 1-1,5 часа, а 4 часа след въвеждането му няма да има инсулин в кръвта.
 • Insuman Rapid, Actrapid NM, Humulin Regulator са краткодействащи инсулини. Ефектът от прилагането на лекарства идва след 30-45 минути. Действието му може да продължи до 8 часа. Максималният ефект трябва да се очаква след 2-4 часа.
 • Humulin NPH, Insuman Bazal, Protafan NM са инсулини със средна продължителност. Ефектът от тяхното приложение ще настъпи след 1-3 часа и те ще действат от 10 до 20 часа. Пиковите стойности на хормона в кръвта се достигат 6-8 часа след инжектирането.
 • Инсулин Гларгин (Lantus) е лекарство с продължително действие, чийто ефект продължава 20-30 часа. Този хормон не достига пикови стойности, като е равномерно разпределен през цялото време на своето действие.
 • Insulin Degludek е свръхдългодействащо лекарство, чийто ефект може да продължи 42 часа. Това лекарство се произвежда в Дания.

Последните два вида инсулин трябва да се прилагат веднъж дневно. В спешни случаи те не се използват, тъй като ефектът от тях не идва веднага, а след няколко часа. Следователно, с развитието на кома, човек се инжектира с ултра-кратко действащ инсулин.

Трябва да инжектирате или под кожата, или в мускула. 

Информация по този въпрос трябва да бъде получена от лекар. Лекарят дава указания относно правилата за смесване на лекарствата, както и времето за тяхното приложение, в зависимост от храненията. Диетата при диабет трябва да се спазва стриктно, тъй като времето на инжектиране и техните дози директно зависят от това.

Инструкции за употреба на инсулин

Специфичност на приложението на инсулин

Инсулинът се прилага чрез подкожно, интрамускулно или интравенозно инжектиране. Само лекарства с кратко действие могат да се инжектират във вената по определени медицински показания – хипергликемична кома или предкома.

Инсулин под формата на суспензия се използва изключително интрамускулно. Венозните инжекции са забранени! Преди приложение инсулиновата ампула се затопля до стайна температура за по-бързо начало на абсорбция. За инжекции с инсулин се използва пластмасова спринцовка, в която на практика няма „мъртво пространство“, за разлика от стъклените инструменти. Комплект от лекарството в пластмасова спринцовка гарантира спазването на точната дозировка.

Опитните диабетици предпочитат спринцовки, в които са инсталирани патрони с инсулинов разтвор. Основното предимство на тези спринцовки е, че не е необходимо разтворът да се изтегля преди всяка инжекция. Те могат да се използват за инжекции на лекарства с кратко, средно и комбинирано действие. Иглите за инсулинови спринцовки са малки – дължина 8-12 мм, дебелина 0,3-0,4 мм. Тези функции ви позволяват да сведете до минимум болезнените усещания по време на инжекции.

Зони за инжектиране на инсулина

С въпроса: „Къде да се инжектира инсулина?“ към ендокринолога се обръщат пациенти с новодиагностицирана диагноза, или роднини на пациенти. Най-бързо хормоналното лекарство ще влезе в кръвта, когато се инжектира подкожно в предната част на корема. Външното рамо и предното бедро са подходящи за подкожни инжекции, но тук абсорбцията е по-бавна. Най-бавната абсорбция е, когато инсулин се инжектира в подлопатката или в подкожната мастна тъкан на седалището.

Предпочитаното място за подкожно приложение на инсулин зависи от вида на препарата. Решенията с кратко действие са прозрачни. Те трябва да проникнат бързо в кръвта, така че предната повърхност на корема е подходяща за инжекции, с изключение на зоната около пъпа. Дългодействащият инсулин се произвежда като мътен разтвор. Бавното му усвояване позволява да се въведе в бедрото, задните части.

Пациентът трябва да спазва стриктната последователност на смяна на мястото на инжектиране. Конкретна зона трябва да съответства на определен час от деня. Сутрешното инжектиране на инсулин с кратко действие може да се извърши в корема, следобедното инжектиране в бедрото и вечерното инжектиране подкожно в областта на седалището. Това правило се дължи на необходимостта от изчисляване на XE (единици хляб) за различните часове на деня.

Правила за подкожно приложение на инсулин

 1. Проверете срока на годност на лекарството, вида, дозировката върху бутилката.
 2. Измийте ръцете си със сапун и вода, обработете мястото на инжектиране с антисептичен разтвор.
 3. Загрейте бутилката с разтвора в ръцете си до оптималната температура. Не разклащайте препарата при никакви обстоятелства, за да избегнете образуването на въздушни мехурчета.
 4. Третирайте капачката на бутилката с алкохолен разтвор.
 5. В спринцовката се поема толкова въздух, колкото са необходими единиците на лекарството. Те го пускат в бутилка и събират необходимото количество инсулин (в единици). Като се имат предвид характеристиките на спринцовката, можете да изтеглите малко повече решение, около 10 единици.
 6. Регулирайте дозата, като фиксирате спринцовката на нивото на очите.
 7. За да премахнете въздушните мехурчета, леко докоснете тялото на спринцовката.
 8. Когато инжектирате лекарството, пребройте до 5 или 10 и извадете иглата. Строго е забранено да се масажира мястото на инжектиране! Масажът насърчава бързото усвояване и твърде голямото усвояване може да доведе до хипогликемия.

Не се препоръчва повърхността на кожата да се третира с алкохолен разтвор.

 Етиловият алкохол унищожава инсулина, който веднъж приложен може да причини липодистрофия. Преди инжектиране е достатъчно да измиете и подсушите подходящата област на кожата със салфетка, ако е необходимо. В определени случаи инсулинът се инжектира през дрехите.

За инжекцията изберете място на 2,5 см от пъпа или 3 см от рамото, бедрото, горната седалищна област. Ако за мястото на инжектиране е избрано рамото или бедрото, с помощта на палеца и показалеца се образува триъгълник от кожата, без да се хваща мускула. Иглата се вкарва в основата на образувания триъгълник с разрез нагоре под ъгъл 45 °. Важно е да се гарантира, че иглата не навлиза в мускулния слой, тъй като тук абсорбцията на лекарството става много по-бързо, отколкото от подкожната мастна тъкан. Не се изисква гънка за инжекция в корема или седалището. В този случай иглата се вкарва под ъгъл 90 °.

Оптималното време за инжекции с инсулин е 30 минути преди хранене. Това се дължи на факта, че абсорбцията на лекарството в кръвта се случва в рамките на един час. Най-доброто време за хранене е 15-30 минути след инжектирането.

Как да изберем най-добрия инсулин?

Невъзможно е да се даде обобщен отговор на този въпрос. Изборът на инсулин, избирането на дозировката и метода на неговото приложение се извършва от лекуващия ендокринолог по време на хоспитализацията на пациента. Това отчита клиничните симптоми на заболяването, тежестта на състоянието на пациента, времето на появата на признаци за намаляване на нивата на глюкозата, продължителността на хипогликемичния ефект.

Правила за изчисляване на дозата и приложението на инсулин

За всеки пациент дозата на лекарството се избира индивидуално. Инсулинът с кратко действие започва да действа много бързо, но лекарственият ефект продължава за кратко време. Разтворът може да се прилага както подкожно, така и интрамускулно. В някои случаи са показани интравенозни инжекции.

Инсулинът с кратко действие може да се инжектира един или повече пъти на ден. Броят на инжекциите зависи от клиничната картина на диабета. Инжекцията се прави 15-20 минути преди хранене. След това време започва да се появява редуциращият захарта ефект, чийто пик се записва след 2 часа. Продължителността му е приблизително 6 часа.

Обхват на краткодействащия инсулин:

 1. В болнична обстановка. При избора на необходимата терапевтична доза, в случай на хипергликемична кома, прекома. Прекоматозното състояние е спешно за промяната в инсулиновата активност на пациента.
 2. В комбинация с курс на анаболни лекарства. Дозировката в този случай е 4-8 единици 1-2 пъти на ден. Количеството инсулин е минимално и може да не причини сериозни последици.

Инсулините с продължително действие се разделят на няколко вида, в зависимост от продължителността на ефекта:

 • Полудълго.
 • Дълго.
 • Ултрадълго.

Инжекциите с лекарства с удължено освобождаване се извършват много по-рядко, поради факта, че терапевтичният ефект продължава от 10 до 36 часа.

Лекарственият продукт с продължително действие се предлага под формата на суспензия. Той се инжектира само подкожно, интрамускулно. Интравенозното приложение на инсулин с удължено освобождаване е забранено. Поради фармакологичните си характеристики този тип инсулин не се използва по време на кома или прекома.

По време на избора на лекарството лекарят взема предвид времето на максималния хипогликемичен ефект.

 По това време трябва да ядете. При необходимост е разрешено смесване на две лекарства със забавено освобождаване в една спринцовка.

Съвместното назначаване на дългодействащ и краткодействащ инсулин е необходимо, когато пациентът трябва да поддържа оптимално ниво на захар за дълго време. За бързо нормализиране на кръвната захар се използва комбинация от лекарства с различни действия. За сутрешни инжекции обикновено се препоръчва дългодействащ инсулин. Инжекцията се прилага сутрин, преди закуска. В някои случаи лекарства с продължително действие могат да се прилагат по друго време на деня.

Пациентите със захарен диабет трябва да се придържат към специална диета. Това изискване е задължително за лечение с инсулин. Калоричното съдържание на хранителните продукти зависи от теглото на пациента, начина му на живот. Ако пациентът има липса на телесно тегло, но в същото време има ежедневна физическа активност, най-малко 3000 kcal на ден трябва да се доставят на тялото заедно с храната. Наднорменото тегло и заседналият начин на живот предполага използването на не повече от 1700-2000 ккал.

Как да изтеглите лекарство в инсулинова спринцовка?

Не е трудно да се изтегли правилно инсулин от същия тип в специална спринцовка. За да направите това, трябва да направите няколко последователни стъпки:

 1. Изтеглете въздух в спринцовката, докато се маркира необходимия брой единици от лекарството.
 2. Пробийте капачката на флакона и освободете въздуха от спринцовката.
 3. Придържайки бутилката с главата надолу на нивото на очите, изтеглете малко повече от необходимото количество лекарство в спринцовката.
 4. За да премахнете образуваните въздушни мехурчета, леко почукайте с пръст по цевта на спринцовката, напред буталото до желаната марка.

За да изтеглите правилно инсулина от флакона, трябва да се направи пункция в центъра на тапата, за предпочитане с игла от обикновена спринцовка. Всички последващи действия се извършват с инсулинова спринцовка, като иглата се вкарва в предварително направена пункция.

Изчисляване на дозата на инсулина

Съгласно правилата за изчисляване на лекарството, дневната доза трябва да бъде не повече от 1 IU на килограм тегло на пациента. Терапевтичната доза зависи от вида на заболяването и характеристиките на клиничната картина.

Следните насоки са разработени за диабет тип I:

 • 0,5 IU на 1 kg – в случай на наскоро диагностицирано заболяване;
 • 0,6 U на 1 кг – при компенсация в рамките на 12 месеца;
 • 0,7 U на 1 кг – с нестабилна компенсация;
 • 0,8 U на 1 кг – с декомпенсация;
 • 0,9 IU на 1 kg – усложнен ход на заболяването, явлението кетоацидоза;
 • 1,0 IU на 1 кг – за жени в късна бременност.

За да не сгрешите при изчисляване на дозировката, можете да разгледате един от примерите. Ако пациентът трябва да инжектира инсулин с удължено освобождаване в доза 0,6 U и тегло 75 kg, тогава обемът ще бъде 0,6 x 75 = 45. От полученото количество вземете половината от закръгленото количество, т.е. дозата е 20 единици. Сутрин, преди закуска, се прилагат 12 единици, преди вечеря – 8 единици.

Краткодействащият инсулин със същите параметри (тегло 75 kg, доза 0,6 U) се изчислява съгласно правилото: 0,6 x 75 = 45, 45 – 20 = 25. За сутрешната инжекция вземете 9-11 U, преди обяд – 6 – 8 единици, вечер – 4-6 единици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.