L-карнитинът безопасно и сигурно средство за отслабване

L-карнитинът безопасно и сигурно средство за отслабване

Наднорменото тегло е проблем, който притеснява все повече хора в съвременния свят.

Това се дължи преди всичко на промяна в начина на живот на хората, като цяло работата не изисква значителни физически усилия, докато апетитът на мнозина остава на същото ниво.

В същото време, както винаги, хората търсят вълшебно хапче за решаване на всеки проблем.
Такава таблетка, разбира се, не съществува и вероятността за нейното изобретение в обозримо бъдеще клони към нула.

В момента обаче има огромен брой инструменти, които помагат за намаляване на излишното телесно тегло.
Най-популярният и в същото време безопасен е L-карнитинът .

L-карнитинът е естествено вещество, което е подобно на витамин, но не е. В човешкото тяло той се намира в мускулите и черния дроб и играе съществена физиологична роля.

L-карнитин – за каква е функцията му в организма ни?

Основната функция на L-карнитина е да транспортира мастните киселини в митохондриите през мембраните за последващата им преработка в енергия (изгаряне на мазнини) .

Важно е L-карнитинът да не се бърка с вещество което „ изгаря мазнините “. Ако сте пропуснали статията : Кръгова диета в нея съм описал сравнително подробно процеса , при който триглицеридите се разлагат до пируватни остатъци, а след това постъват в цикъла на Кребс, където се превръщат в АТФ (аденозин три фосфат).

Ето накратко и по-опростено каква е схемата по която действа L-carnitin. При процеса липолиза (за който е необходима отделна тема) мазнините се разграждат до мастни киселини и глицерол, след което мастните киселини се транспортират до митохондриите, където се окисляват с освобождаването на енергия за тялото. Процесът не е лесен и отнема време, а карнитинът само допринася за транспорта на мастни киселини в митохондриите. Казано направо, l-карнитинът е малкото камионче, което кара дърва за огрев до печката …

В същото време, за да се появят тези дърва за огрев ( мастни киселини ), трябва да започнете да се движите. Само физическата активност допринася за началото на процеса на разграждане на мазнините.

Много добра и подробна статия за хората, които искат да навлязат в дълбокото и да разберат повече за B (бета) – окислението на мазнините, липолизата, и карнитиновата совалака – в Уикипедия

Така L-карнитинът допринася за ефективността на процеса на изгаряне на мазнини по време на физическа активност, която между другото трябва да бъде аеробна.

L-карнитин за жени

На първо място, за момичета, L-карнитинът е интересен като естествено и безопасно средство за нормализиране на телесното тегло, но освен това карнитинът помага за увеличаване на умствената и физическата енергия, както и устойчивостта на стрес, всички тези данни се потвърждават от клинични проучвания.

Също така L-карнитинът поддържа нивото на свободен CoASH, което улеснява неутрализацията на органични киселини и ксенобиотици.

L-карнитин за мъже

Мъжете много по-често от жените страдат от заболявания на сърдечно-съдовата система, а карнитинът, освен основния ефект върху нормализирането на телесното тегло, от който мъжете се нуждаят не по-малко от жените, има и превантивен ефект върху сърдечно-съдовата система. Също така, L-карнитинът понижава вредния холестерол, като по този начин предотвратява свиването на кръвоносните съдове в сърцето и мозъка, освен това L-карнитинът подобрява метаболизма на миокарда, има антиоксидантен ефект.

Как да приемате L-карнитин за отслабване

Оптималната доза карнитин е 600 – 1500 mg на ден (обикновено еднократна доза е 750 mg). Приемът на повече от 2 g не е препоръчителен, тъй като проучванията не показват ползи от по-високите дози.

Препоръчва се прием на L-карнитин 30-60 минути преди тренировка и сутрин на гладно. В нетренировъчни дни приемайте също сутрин и следобед, между храненията и на гладно.

Употреба на L-карнитин с други лекарства

L-карнитинът работи добре с всички видове мазнини, по-специално, има взаимно подсилващ ефект, когато се използва заедно с липоева киселина и екстракт от зелен чай, които влияят върху цялата верига на процеса на изгаряне на мазнините и допринасят напълно за изгарянето на мазнините.

Също така, добро допълнение към диетата в процеса на отслабване, заедно с l-карнитин , ще бъдат диетичните фибри, които помагат за подобряване на функцията на червата, премахване на токсините от тялото и увеличаване на чувството за ситост.

Препоръчва се прием на L-карнитин при натрупване на мускулна маса, за да се предотврати натрупването на мазнини, като се приема с протеин, гейнер, BCAA и всякакви други комплекси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

shares