L-карнитинът безопасно и сигурно средство за отслабване

L-карнитинът безопасно и сигурно средство за отслабване

L-карнитинът е естествено аминокиселинно производно, което често се приема като добавка. Използва се за отслабване и може да окаже влияние върху мозъчната функция.

Въпреки това, популярните твърдения за добавките не винаги съвпадат с науката.

Тази статия разглежда потенциалните рискове и ползи от добавките с L-карнитин. Обяснява как функционира това хранително вещество във вашето тяло.

Наднорменото тегло е проблем, който притеснява все повече хора в съвременния свят.

Това се дължи преди всичко на промяна в начина на живот на хората, като цяло работата не изисква значителни физически усилия, докато апетитът на мнозина остава на същото ниво.

В същото време, както винаги, хората търсят вълшебно хапче за решаване на всеки проблем.
Такава таблетка, разбира се, не съществува и вероятността за нейното изобретение в обозримо бъдеще клони към нула.

В момента обаче има огромен брой инструменти, които помагат за намаляване на излишното телесно тегло.
Най-популярният и в същото време безопасен е L-карнитинът .

Какво е L-карнитин?

L-карнитинът е хранителна и хранителна добавка.

Той играе решаваща роля в производството на енергия чрез транспортиране на мастни киселини в митохондриите на вашите клетки (1,2,3).

Митохондриите действат като двигатели във вашите клетки, като изгарят тези мазнини, за да създадат използваема енергия.

Вашето тяло може да произвежда L-карнитин от аминокиселините лизин и метионин.

За да може тялото ви да го произвежда в достатъчни количества, вие също се нуждаете от много витамин С (4Доверен източник).

В допълнение към L-карнитина, произвеждан в тялото ви, можете също да получите малки количества, като ядете животински продукти като месо или риба (5).

Веганите или хората с определени генетични проблеми може да не са в състояние да произвеждат или да получат достатъчно. Това прави L-карнитина условно основно хранително вещество (6).

L-карнитинът е естествено вещество, което е подобно на витамин, но не е. В човешкото тяло той се намира в мускулите и черния дроб и играе съществена физиологична роля.

L-карнитин – за каква е функцията му в организма ни?

Основната функция на L-карнитина е да транспортира мастните киселини в митохондриите през мембраните. Също последващата им преработка в енергия (изгаряне на мазнини) .

Важно е L-карнитинът да не се бърка с вещество което „ изгаря мазнините “. Ако сте пропуснали статията : Кръгова диета в нея съм описал сравнително подробно процеса , при който триглицеридите се разлагат до пируватни остатъци, а след това постъват в цикъла на Кребс, където се превръщат в АТФ (аденозин три фосфат).

Ето накратко и по-опростено каква е схемата по която действа L-carnitin. При процеса липолиза (за който е необходима отделна тема) мазнините се разграждат до мастни киселини и глицерол, след което мастните киселини се транспортират до митохондриите, където се окисляват с освобождаването на енергия за тялото. Процесът не е лесен и отнема време, а карнитинът само допринася за транспорта на мастни киселини в митохондриите. Казано направо, l-карнитинът е малкото камионче, което кара дърва за огрев до печката …

В същото време, за да се появят тези дърва за огрев ( мастни киселини ), трябва да започнете да се движите. Само физическата активност допринася за началото на процеса на разграждане на мазнините.

Много добра и подробна статия за хората, които искат да навлязат в дълбокото и да разберат повече за B (бета) – окислението на мазнините, липолизата, и карнитиновата совалака – в Уикипедия

Така L-карнитинът допринася за ефективността на процеса на изгаряне на мазнини по време на физическа активност, която между другото трябва да бъде аеробна.

Различни видове

L-карнитинът е стандартната биологично активна форма на карнитин, която се намира във вашето тяло, храни и повечето добавки.

Ето няколко други вида карнитин:

  • D-карнитин: Тази неактивна форма може да причини дефицит на карнитин в тялото ви чрез инхибиране на усвояването на други, по-полезни форми (7,8).
  • Ацетил-L-карнитин: Често наричан ALCAR, това е може би най-ефективната форма за вашия мозък. Проучванията показват, че може да е от полза за хора с невродегенеративни заболявания (9).
  • Пропионил-L-карнитин: Тази форма е много подходяща за проблеми с кръвообращението, като периферни съдови заболявания и високо кръвно налягане. Може да засили производството на азотен оксид , което подобрява притока на кръв (10,11).
  • L-карнитин L-тартарат: Това обикновено се добавя към спортни добавки поради бързата му скорост на усвояване. Може да подпомогне мускулната болка и възстановяването при упражнения (12,13,14).

За повечето хора ацетил-L-карнитинът и L-карнитинът изглеждат най-ефективни за обща употреба. Въпреки това, винаги трябва да избирате формата, която е най-подходяща за вашите лични нужди и цели.

L-карнитин за жени

На първо място, за момичета, L-карнитинът е интересен като естествено и безопасно средство за нормализиране на телесното тегло, но освен това карнитинът помага за увеличаване на умствената и физическата енергия, както и устойчивостта на стрес, всички тези данни се потвърждават от клинични проучвания.

Също така L-карнитинът поддържа нивото на свободен CoASH, което улеснява неутрализацията на органични киселини и ксенобиотици.

L-карнитин за мъже

Мъжете много по-често от жените страдат от заболявания на сърдечно-съдовата система, а карнитинът, освен основния ефект върху нормализирането на телесното тегло, от който мъжете се нуждаят не по-малко от жените, има и превантивен ефект върху сърдечно-съдовата система. Също така, L-карнитинът понижава вредния холестерол, като по този начин предотвратява свиването на кръвоносните съдове в сърцето и мозъка, освен това L-карнитинът подобрява метаболизма на миокарда, има антиоксидантен ефект.

Как да приемате L-карнитин за отслабване

Оптималната доза карнитин е 600 – 1500 mg на ден (обикновено еднократна доза е 750 mg). Приемът на повече от 2 g не е препоръчителен, тъй като проучванията не показват ползи от по-високите дози.

Препоръчва се прием на L-карнитин 30-60 минути преди тренировка и сутрин на гладно. В нетренировъчни дни приемайте също сутрин и следобед, между храненията и на гладно.

Употреба на L-карнитин с други лекарства

L-карнитинът работи добре с всички видове мазнини, по-специално, има взаимно подсилващ ефект, когато се използва заедно с липоева киселина и екстракт от зелен чай, които влияят върху цялата верига на процеса на изгаряне на мазнините и допринасят напълно за изгарянето на мазнините.

Също така, добро допълнение към диетата в процеса на отслабване, заедно с l-карнитин , ще бъдат диетичните фибри, които помагат за подобряване на функцията на червата, премахване на токсините от тялото и увеличаване на чувството за ситост.

Препоръчва се прием на L-карнитин при натрупване на мускулна маса, за да се предотврати натрупването на мазнини, като се приема с протеин, гейнер, BCAA и всякакви други комплекси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.