Кръгова диета

Кръгова диета

Кръговата диета е част от популярната нисковъглехидратна диета.

Тя е адаптирана за да се преоодолеят застоите и да бъде разрешени проблемите със забавяне на метаболизма и адаптацията към калорийния прием.

Какво точно трябва да се случи. Придържате се към нисковъглехидратна диета 6 дни. През тях приемате между 70 и 100 грама сложни въглехидрати (овесени ядки, кафяв ориз, пълнозърнест хляб, сладки картофи). На седмия ден увеличавате много въглехидратите. Между 300 и 500 гр.

Защо е необходимо да се прави тази кръгова диета и това зареждане на тялото с въглехидрати.

Целта е организмът ни да бъде изправен пред екстемна ситуация, в която енергията, която употребява да бъде набавена от мазнините (окисление на мазнините, липолиза, или изгаряне на мазнините в разговорен стил). 

Как да накараме мазнините ни да изгорят?

Въглехидратите метаболизират в организма ни и по аеробен път (при наличието на кислород), така и по анаеробен (в отсъствето на кислород). Окислението (метаболизирането, разграждането, изгарянето) на мазнините обаче става само по един път  – аеробно.  За това е важно наличите на два основни момента отрицателен калориен прием и аеробна активност (кардио дейност, разходки, движение).

Мазнините обаче започват да се окисляват след въглехидратите, които тялото ни предпочита да използна. Затова ние трябва да изгорим гликогена в мускулите и черния дроб. Това се случва в първите 3 дни при намален въглехидратен прием. В тези дни всички резерви в организма под формата на гликоген се използват от организма ни за базови нужди. Мозъкът ни например изгаря около 80-120 гр. дневно глюкоза, затова дори в нисковъглехидратните дни е добре да има прием на въглехидрати. Нервните клатки не могат да използват директно мазнините за енергия.

След третия ден организмът ни започва да изпитва глад за въглехидрати и търси друг източник на енергия. Когато вие правите някаква аеробна дейност – разходки, кардио, каране на велосипед, тичане, джогинг, хайкинг – гликогена е изразходван от мускулите и черния дроб, тогава организмът ви посяга към запасите от мазнини.

Тогава имаме налице  най – важните за липолизата моменти – недостиг на въглехидрати, недостиг на калории и аеробна дейност, която да включи в окисление мазнините.

Ето каво се случва при метаболизма на мазнините.  На биохимично ниво това е  процес в нашия организъм, при който всеки триглицерид се разлага до пируватни остатъци, а след това постъва в цикъла на Кребс, където се превръща в АТФ (аденозин три фосфат). АТФ пък се използва от организма ни за енергия. Така в крайна сметка, ненужните мазнини, ни дават сили и енергия да извършваме нашите аеробни дейности. Звучи добре. Това е доста опростен модел на метаболизма, но не е нужно да знаем повече.

Проблемът настъпва обаче, когато организмът гладува (по-горе казахме ниски калории и малко въглехидрати). Тогава той включва защитни механизми. Стресът, на който организмът е подложен изпраща сигнали до мозъка, че условията на живот са неблагоприятни, т.е липсата на хранителни вещества води до промяна в химичния състав на кръвта и довежда до състояние, в което организмът ни започва да складира всяка една молекула попаднала в него, или иначе казано, забавя метаболизма.

Тук идва да ни помогне точно кръговата диета с деня, в който можем да похапнем повече въглехидрати.

Нека те да са сложни с нисък глицемичен индакс (ориз, овесени ядки, картофи). В този ден е добра идея да намалим приема на мазнини до минимум. Така въпреки, че калориите са отново ниски  в кръвта и мускулите постъпват въглехидрати и протеин, които лъжат тялото ни, че гладуването е приключило и матаболизма остава висок, а мускулите са запазват работоспособни, за да продължат да горят мазнините в последващите нисковъглехидратни дни.

maznini

В общия случай за 8 седмици при тази кръгова диета с ротация на въглехидратите могат да се стопят до – 4-5 килограма мазнини. И преди да кажете че е малко помислете отново – 4 килограма мазнини, които сте използвали като гориво, мускулите са останали почти запазени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *