Хапчета за отслабване

Хапчета за отслабване

Съществува ли магическо хапче за отслабване? Взимаш 3 пъти на ден по едно и след месец си 2 килограма по-лек. Изгорил си 2 килограма мазнини, или нещо от тоя сорт?

Има еднозначен и бърз отговор на този въпрос. Вълшебно хапче за отслабване няма! Това е накратко.

А какви тогава са всичките тези хапчета, които се предлагат на пазара? Измама ли е това? Вредни ли са? Как действат? 

Надявам се тези, които дочетат докрая статията да получат отговорите на въпросите. Повечето от продуктите, които можете да откриете онлайн са хранителни добавки. Точно така. Това не са хапчета, не са лекарства, а хранителни добавки. Тоест, ако бъдат съчетани с определена диета и физическа активност те биха допринесли за това да отслабнете.

Да видим някои хранителни добавки за отслабване.

Най – общо те са разделени на две големи групи. Липотропни и термогении.

Липотропни фетбърнъри.

Да започна с липотропните хранителни добавки за отслабване. Това са вещества, които участват активно в обменните процеси на тялото стимулират окислението на мазнините, когато организма е в калориен дефицит и с повишена активност. В резулта на това, се подпомага транспорта и използването на мазнините в тялото като енергиен източник. Или казано на жаргон изгаряме мазнините. 

Тук един от ключовите моменти е, че това се случва, когато организма е в калориен дефицит. Тоест тези така наречени хапчета за отслабване засилват резултатите от диетата и физичаската ви активност и спомагат транспорта на мазнинините до митохондриите, на клетката, където се окисляват и отдтават енергия. Да обобщим: Ако сте на диета и спортувате ползвайки, липотропни формули те ще повишат изгарянето на мазнинии, като ще ви дадат допълнителна енергия. Звучи добре. 

В състава на липотропните фет бърнъри влизат вещества като: L- карнитин,  Бетаин, Лецитин, Инозитол, Метионин, Мелатонин, CLA , Хром пиколинат, Коензим Q10, Холин, , Алфа-липоева киселина. Всички тях можете да открите и закупите като хранителни добавки, но пак ще повторя те не са магически хапчета. Да може да помогнат на хранителния ви режим и на организма ви да се справите с мазнините и НЕ -няма да ги изгорят от самосебе си.

Термогенни фетбърнъри.

Другата група фетбърнъри са термогенните. Те са малко по – специфични и не са за всеки. Техния принцип на действие е различен. Те действат повишавайки телесната температура (термогенезата), подтискат алфа -рецепторите като така повишават изгарянето на мазнини. Те увеличават пулса и вдигат продуктивността при тренировка, но имат и много странични ефекти. 

Да разгледаме най-често използваните съставки в термогенните фетбърнъри.

Кофеин

Доказан силен стимулант, който повишава резултатите в залата с продуктивността се увеличава и изгарянето на мазнините. има Действието му е двойно, притежава силен термогенен ефект, но също така стимулира и отделянето на мастни клетки от триглицеридите. Знаете обаче какво се случва при предозиране с кофеин. Треперене, сърцебиене, замаяност, нервност, избухливост, главоболие, повишено кръвно налягане.

Йохимбин

Това е най-ефективната термогенна добавка за горене на мазнини, но изключително много хора имат непоносимост към нея. Йохимбинът действа чрез потискане на алфа-рецепторите. С това си качесто той е подходящ за хора, които имат останали малко мазнини в проблемните области – корема при мъже и в областта на глутеуса и задните бедра при жени. Абсолютно противопоказно е да се приема от хора, страдащи от депресия или тревожност, както и всякъв тип неврологични или маниакални състояния. Йохимбин не бива да се съчетава с MAO инхибитори, неврологични медикаменти, L-тирозин и млечни продукти. Ние от Dietyc.com препоръчваме да не го използвате, ако не знаете какво правите. 

Синефрин

След забраната на комбинацията Ефидирн – Кофеин и аспирин, която работеше, но беше и опасна за сърцето, ЦНС и други странични ефекти. Хората потърсиха по -безвреден заместител на ефидрина. И го откриха в лицето на синефрин. Той е добър термогеник.  Открива се в големи количсетва в екстракта от горчив портокал (Citrus aurantium). Синефринът също подобно на йохимбина атакува бета-рецепторите, но и регулира отделянето на адреналин, домапин и норадреналин. Ефектът му е сходен на ефедрина, макар и да въздейства в по-малка степен. Предимствата на синефрина пред ефедрина са по-малкото странични ефекти и легалният му статус на пазара. Екстрактът от горчив портокал съдържа флавоноиди като нарингин и хеспередин, които допълнително въздействат върху метаболизма и потискат ензимите, които ускоряват метаболизирането на някои термогенни съставки.

Форсколин

Toй e екстракт от индийcĸoто pacтeниe, нapeчeнo Coleus forskohlii и  100% – с естевен, натурален произход. Растението се употребява от стотици години в традиционната индийcĸaтa мeдицинa и e извecтнo c мнoгoтo cи пoлзи. Има действие подобн на кофеинa, но освен това действа синергично и засилва неговия възбуждащ и тонизиращ ефект. Форсколинът потиска ензима cAMP, който е отговорен за засилен протеинов синтез и регулиране на триглицеридите в мастната тъкан.

Салицин

Натуралния братовчед на аспирина(ацетилсалицинова киселина). Салицинът има сходен ефект на Аспирина, но в по-високи дози може да прояви и по-силни странични ефекти. Салициновата киселина проявява синергичен ефект, когато се комбинира с популярен стак като синефрин и кофеин.

Салицинът е ефективен и при комбинирането на ефедрин с кофеин, като алтернатива на Аспирина. Салициновата киселина потиска производството на простагландини в невроните и подобрява стимулиращото сигнализиране и действието на адреналина. Сама по себе си салициновата киселина не е термогеник, но си взаимодейства пряко с термогениците.

В заключение. Няма магическо хапче, с което да отсланете, но на пазара има множество различни хранителни добавки, които ако се изпалзват съвместно с физическа активност и диета може да ви помагнат да постигнете по – бързо целите си.  По- безвредни и подходящи за начинаещи (в първите 2-3 години), са липотрапните формули и ние от Dietyc.com ви препоръчваме, ако сте решили да изпробвате първо тях. Ако имате сериозен стаж в залата и тренирате здраво, диетата ви е стриктна и ви остава малко  1- 2 кг. тогава може да опитате и с термогенните фетбърнъри, като разбира се внимавате за страничните ефекти. Ако почувствате рязко спадане, или повишаване на кръвното налягане, тремор, световъргеж. Просто не ги ползвайте.

Станете наши приятели в социалните мрежи! Благодарим!


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.