По какво се различава веганството от вегетарианството?

По какво се различава веганството от вегетарианството?

Думите „веганство“ и „вегетарианство“ са толкова сходни, че някои хора започват да бъркат тези понятия и погрешно смятат, че са едно и също. Всъщност това не е напълно вярно – тези хранителни системи имат много значителни разлики. Въпреки това и двете диети се радват на почти еднаква популярност сред любителите на здравословния начин на живот! И така, как веганството се различава от вегетарианския си братовчед и какви ползи или вреди може да донесе на тялото?

Веганството и вегетарианството роднини ли са?

Веганството и вегетарианството са много сходни хранителни системи, но последната е много по-стара и много по-мека. Първите споменавания за вегетарианството датират от времето на Древна Гърция и много историци свидетелстват, че питагорейците са били просто вегетарианци. Що се отнася до веганството, то се оформя като независима тенденция едва през ХХ век сл. Н. Е. И всъщност е производна диета (и не само) на древния си прародител.

Какво означава вегетарианство?

Вегетарианството може да бъде представено като хранителна система. В нея можете да ядете всичко, с изключение на месо, риба и птици. Абсолютно няма място за месо и рибни продукти в диетата на вегетарианците! В същото време няма никакви ограничения за използването на другите продукти.
Вегетарианството е доста добре развита хранителна система, в рамките на която вече са се оформили няколко независими посоки. 

Може би, най-широко разпространената тенденция в момента е оволакто-вегетарианството.

Животинското месо в този случай изобщо не се консумира. Някои продукти от животински произход, като мляко, млечни продукти и яйца, могат да бъдат включени в диетата. Основните продукти в рамките на оволактовегетарианството са зеленчуци с плодове, семена с ядки, зърнени храни, гъби, всякакви кореноплодни зеленчуци или билки, както и кисело мляко, сирене и яйца с мляко.


Втората популярна посока на вегетарианството се счита за ововегетарианство .

Съдейки по наличието на думата „ово“ (от латински яйце) в името, можете веднага да разберете, че в тази посока можете да ядете яйца. Млечни продукти, както и месо, е забранено.

Любителите на мляко и млечни продукти не трябва да се отчайват.

Те могат да изберат такава посока като лактовегетарианството. 

Името подсеща и в този случай, защото „лактоза“ се нарича захарта, съдържаща се изключително в млечните продукти. Вярно е, че тук, заедно с месните продукти, яйцата вече ще бъдат забранени!


Има и сравнително млади, както и много необичайни вариации на вегетариански диети.

Полотарианците или полувегетарианците

Могат да си позволят да ядат домашни птици. А привържениците на песцетарианството са склонни да ядат риба и всякакви морски дарове. Те обаче напълно изключват яйцата и млечните продукти от менюто си. 

Пескетарианците обосновават използването на морски дарове с факта, че те не са топлокръвни същества. Съответно морските дарове не са толкова близки до хората, колкото различни домашни животни.

Вегетарианството има някои противопоказания. Те обаче не са толкова, колкото веганството. Тази хранителна система категорично не е подходяща за хора, които наскоро са претърпели операция. Освен това това е напълно неприемлива опция за периоди на рехабилитация и възстановяване.

Веганството – основните нюанси на храненето

Въпреки факта, че веганството се счита за сравнително млада хранителна система, то включва много по-строга диета от вегетарианството. За да бъдем по-точни, това е най-трудният вид вегетарианство. Не само рибата, всички видове морски дарове и месо в която и да е от неговите разновидности са напълно изключени от диетата на веганите. Също и всички техни производни. Забранени храни са млечни продукти, яйца и всякакви животински храни. Забранени са дори и храни, които само потенциално съдържат каквито и да е съставки от животински произход. Например яйчена юфка, печени изделия с добавка на яйца и масло и др.
И това далеч не е всичко. На веганите е забранено да хапват мед и да използват всякакви други пчелни продукти: прополис, пчелно млечице, пчелен хляб и т.н.


Суровоядците са вид вегани.

Привържениците на диета със сурова храна имат право да ядат само растителна храна и то само прясна – всякакви топлинни процедури са строго забранени! Що се отнася до фрукторианството, това е може би най-вкусното и до известна степен по-здравословното разнообразие от веганство: то включва яденето изключително на плодове, тоест плодовете на различни растения.

Защо веганството е толкова строго?

Факт е, че веганството като хранителна система има и много впечатляващ естетически компонент. Тъй като формирането му е станало под влиянието на принципите да не се нанася и най-малко вреда на живите организми.
Най-важният компонент на веганството е фактора внимателност. Тоест, за да разберете напълно и приемете веганството, трябва задълбочено да се задълбочите в самата му същност. И то се крие не само в диетичните точки, но и в някои философски! А самата диета като цяло всъщност е следствие от определени вегански морални и етични възгледи и нагласи. 

Много е важно истинските вегани да живеят в пълна хармония с майката природа. Да възприемат себе си като неразделна част от тази природа. Да осъзнават ясно собствената си принадлежност към нея и без съмнение да носят пълна отговорност за това как живеят.


Накратко, веганството е истински начин на живот, който се основава на осъзнаване!

Всеки веган е напълно наясно с факта, че експериментите с представители на животинския свят трябва да бъдат строго забранени. Живите организми не са създадени от природата, за да се правят с тях опити свързани с козметика, лекарства или други продукти. Всякакъв вид експлоатация на животни също трябва да бъде напълно спряна и забранена. Още повече, не трябва да се рекламира, нито да получава никаква подкрепа. Към експлоатацията на животни се включват – зоологически градини с циркове, лов или риболов и всякакви други действия, съдържащи дори най-малкия намек за жестокост или неестествено отношение към беззащитната фауна.
Между другото, веганството включва не само определена диета. Веганите никога не използват продукти от коприна, козина или естествена кожа в ежедневието си. Тъй като всички тези неща се получават чрез жестокост и причиняване на болка на живите същества.

Основните разлики между веганството и вегетарианството

Обобщавайки горното, може да се отбележи, че веган менюто е доста по-различно от вегетарианското. Списъкът на разрешените храни за вегани е много по-беден и оскъден. Менюто им трудно може да се нарече балансирано, освен това в диетата почти липсва протеин, който се съдържа в достатъчно количество в млечни продукти или яйцата, които не са забранени във вегетарианството. А съставянето на пълноценно веганско меню изобщо не е лесна задача. За да бъде диетата балансирана е изключително важно да се вземе предвид съставът на всички продукти, включени в нея!


Един от най-големите недостатъци на веганската диета е, че тя става бързо скучна. А ако не и отделите подходящото количество време за съставяне на разнообразно меню и не проявите въображение, можете бързо да „прегорите“. Така буквално след една седмица да започнете активно да пирувате с различни “ вкусни лакомства. “ В никакъв случай не бива да забравяме, че веганството има наистина невероятен брой противопоказания. Има отрицателен ефект върху функционирането на много органи и системи на човешкото тяло. Веганите доста често получават нарушения в щитовидната жлеза, както и различни заболявания на опорно-двигателния апарат, ставите, червата и кръвта.

Имате ли вегетарианци или вегани сред вашите приятели? Или може би вие сами сте привърженик на една от тези хранителни системи?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.