Диети за отслабване. Ползи вреди и всичко, което е необходимо да знаете

Диети за отслабване. Ползи вреди и всичко, което е необходимо да знаете

Диети за отслабване, или хранителни режими са много. Всички те се основават на различни принципи. При някои се намаляват драстично въглехидратите, при други се набляга върху храненето с различни видове мазнини. Трети пък отричат напълно месото и животинските продукти.

риба със зеленчуци
Малко печена риба, пресни зеленчуци, цветове в чинията сервирана и приготвена с внимание и любов. Това също е диета. И ще ви накара да се чувствате страхотно.

Истината е, че каквито и диети за отслабване (или както е модерно сега да се нарича хранителни режими) да изберете, ако се нуждаете от успех трябва да бъде спазено едно основно правило – да изразходвате повече калории, отколкото приемате. Качеството на приетите калории и съотношението между макронутриентите (Балънсът между въглехидрати, протеини, мазнини,витамини,минерали, и вода) също е важен, но редица опити доказват категорично, че при калориен дефицит, хората свалят килограми. Поне в първите месеци. Тоест всеки хранителен режим работи, ако е спазено правилото, да приемаме по – малко калории.

Къде са уловките и защо има толкова различни диети за отслабване?

Защо сме залени от толкова различна информация, защо всеки се кълне, че „неговия тип хранене“ е „правилният“, а всички останали грешат? Защо някои хора не могат да спазват режими и цял живот са на диета, но въпреки това все не могат да се преборят с излишните килограми, все на могат да кажат за себе си, че харесват това, което показва огледалото, метъра, кантара?

Чай
Чаят, ще ви помогне да разберете, нашата идея. Просто му отделете внимание, време и му се насладете. Напълно.

Ние от Dietyc.com сме си задавали тези въпроси и имаме отговор.

Освен традиционно познатите диети като Средиземноморска диета, Диета на Аткинс, Диета на Дюкан, 90 дневната диета, Житния режим на Дънов, Лунната диета, Нисковъглахидратна диета, Суровоядство, Вегетарианство, Веганство, кето диета , купищата еднотипни диети с рязко ограничаване на калорийния прие и еднообразната храна, сме  проучили и различните начини на хранене, диетите на различни култури, на различни цивилизации, диетите на различни епохи, различните начини на хранене на различни места по земята на различни групи от хора.

Сезонни плодове
През пролетта, ягоди и череши, после кайсии, малини, боровинки, праскови, пъпеш, диня, круши, ябълки, дюля. Не пропускайте това богатство!

Едва ли ще ви изненадаме, ако веднага кажем, че има точно толкова верни решения, колкото темперамента на хората, които решат, че е време да потърсят промяна.

Със сигурност обаче ние ще ви предложим различен подход.

Да можем да ви дадем и кратките рецепти. Да ви дадем примерен хранителен план, който да спазвате, месец, сезон, година… да ви дадем надежда, но пък има и друга гледна точка.

Ние ще кажем, че храната е позволена. Ще можа да преяждате понякога, же ядете любимите си храни, ще се научите да избирате най – вкусната и полезна за вас храна, ще се научите да я приготвяте, ще насочите вниманието не към броя на калориите, а към удоволствието да се храните. С нас ще научите, че думата диета не е страшна. Всеки жив опганизъм има определен тип на хранене-това е диета. Преяждането, яденето на мазна и гадна храна пред телевизора, прекомерната употреба на алкохол също е диета.

Според Уикипедия:

Диетата е хранителен режим, при който се спазва определен тип хранене с цел да се коригира теглото на човека или да се подобри здравословното му състояние. Във втория случай понятието се употребява като вид лечебно хранене, което се прилага при различни видове заболявания. Спазването на диета не означава лишаване от храна, а правилната ѝ консумация. В нея е важно количеството, качеството и съотношението на приеманите храни. Има различни диети при различните болести – диабет, сърдечни болести, наднормено тегло и др.

Диетите за корекция на теглото са както за намаляване, така и за увеличаване на килограмите.

При намаляване на килограмите най-често диетата е насочена към ограничаване на калориите и мазнините. Има диети, при които не се яде мазно или сладко, както и такива, при които се ядат само плодове и зеленчуци.

Вегетарианците са подлагат на целогодишна диета, която ги лишава от всякакво месо, а има вегетарианци, които не ядат нищо, произведено от животни – мляко, яйца, месо, сирене и т.н.

На диета се подлагат и хората, които постят по религиозни причини. Те също не бива да ядат месо и месни продукти за определен период от време.

Според нас диета е осъзнат избор на храната. Толкова. Храната ни набавя необходимите вещества (както по – горе писахме – макронутриенти  – витамини, минерали, протеини, въглехидрати), за да можем пълноценно да учим, работим, спортуваме, да се забавляваме, живеем спокойни, енергични и здрави. Само това.

Когато ви се прияде пица, помислете тя да бъде с плълнозърнесто брашно, хубав доматен сос, ароматно сирене, пресни домати, свеж босилек, може би манатарки…

Дори не мислим, че е нужно да обръщаме толкова внимание на това, кой плод колко точно фруктова захар съдържа. Нито пък да казваме, че трябва задължително да забравите шоколада, пицата, или бургера. Важното е като посегнем към тях да знаем, че това е част от нашата диета и ако пицата е огромна и мазна с много сосове и сирена, ще ни е необходимо дълго време да я превърнем в енергия. Но не невъзможно.

Вижте нашите активности и мероприятията, които организираме и скоро очаквайте продължение на тази статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.