Отслабване с въже за скачане – възможно ли е?

Отслабване с въже за скачане – възможно ли е?

За да се отървете от излишните килограми, изобщо не е необходимо да се придържате към особено строги диети или упражнения във фитнеса до изтощение. Ако у дома имате въже за скачане, можете да се обърнете към неговата помощ, но ако въжето не е на разположение, е време да отидете в магазина и да го закупите! Скачането на въже може да направи чудеса с тялото ви, стига да спазвате някои правила при тренировка!

Защо да изберете тренировка с въже:

  • Изключителна ефективност – скачането на въже гори калории точно като най-добрите кардио упражнения
  • Развива координация, кондиция, гъвкавост и с това допринася допълнитално за правилната поза на тялото
  • Не е необходима зала, специално оборудване и време може да се практикува навсякъде

Реалистично ли е да отслабнете със скачане на въже?

Експертите уверяват, че въжето на скачане, въпреки цялата си компактност и простота, може да се счита и за пълноценен кардиотренажор, а този кардио тренажор също може да се похвали с доста висока ефективност, тъй като може да се използва за успешно избавяне от наднорменото тегло и първите видими резултати могат да ви зарадват се след месец-два!
Тренировката със скачане въже придобива популярност сред много спортисти в края на миналия век. Приблизително по същото време е доказано, че подобни тренировки допринасят за значително подобряване на координацията, кондицията и физическата форма!
Преди да започнете да тренирате с въже, не пречи да изясните всички необходими правила и препоръки – това ще ви помогне да се избегнете възможни грешки и да отслабнете много по-бързо. Между другото, в процеса на скачане се получава не само активното изгаряне на излишните калории, но и интензивно разграждане на мазнините, а значителното намаляване на обема на мазнините води от своя страна до забележимо намаляване на проявите на целулит!

Кои области отслабват първо, когато тренирате с въже?

По време на скачане на въже натоварването между всички мускулни групи се разпределя почти равномерно. Проблемни области като корема, седалището и бедрата не правят изключение. Въпреки това, по време на скачане, различни мускули на тялото се използват по различни начини.
В този случай максималното натоварване пада върху мускулите на прасеца, тоест върху тези мускули, които са разположени отзад на долната част на краката – след тренировка тези мускули най-често болят!
Бедрата, както и седалищните мускули, могат да издържат на доста голямо натоварване – систематичното обучение с въже за скачане ви позволява перфектно да изпомпвате квадрицепсите, тоест мускулите, разположени на страничните, а също и на предните повърхности на бедрата.
Определена част от натоварването се поема от мускулите на торса, които изпълняват функцията на стабилизация (т.е. разположени на гърба, корема и т.н.). А най-незначителното и незначително натоварване обикновено пада върху мускулите на ръцете и раменете.
Такива знания позволяват да се вземат предвид при съставянето на набор от упражнения кои мускули бих искал да изпомпвам – този подход ще допринесе за тяхното по-равномерно стягане.

Има ли противопоказания?

За съжаление има опасности при скачането на въже: това са внезапни промени в кръвното налягане, остри пристъпи на мигрена, пролапс на бъбреците (обучението в този случай е възможно само с използването на специален колан и само след консултация с лекар), различни заболявания на сърдечно-съдовата и дихателната системи (астма, например ), както и всякакви проблеми с гръбначния стълб или ставите (наличие на междупрешленни хрущяли и други патологии) – факт е, че максималното натоварване винаги пада върху ставите и това натоварване може да достигне двойно тегло на човек! Не трябва да скачат на въже и бъдещи майки, както и жени с определени женски проблеми (пролапс на матката, менструация и т.н.). И още едно важно противопоказание е твърде голямото тегло на човек.
Също така, в никакъв случай не трябва да скачате въже веднага след хранене – препоръчително е да изчакате поне час. И ако по време на тренировка се появи задух, силни болки в коленете, сърцето или корема, обучението трябва незабавно да се прекрати.

Как да отслабнете с въже?

За да постигнете наистина осезаема загуба на тегло, ще трябва редовно да тренирате с въже поне месец-два. С единични или произволни упражнения ще бъде възможно да се постигне само временен и изключително нестабилен резултат.
Начинаещите първо трябва да тренират с умерено натоварване, докато честотата им трябва да бъде два до три пъти седмично, а продължителността трябва да бъде от десет до петнадесет минути. Този подход ще позволи на тялото на трениращия да се възстанови напълно преди следващата тренировка. Също така не пречи да се подготвите предварително за факта, че след първите упражнения някои мускули (главно прасеца) ще са много болезнени.
Броят и продължителността на класовете трябва да се увеличават постепенно и това да се прави всяка седмица. За оптималната продължителност се счита тренировка от тридесет до четиридесет минути – те ще ви позволят бързо да се отървете от въглехидратите, попаднали в тялото през деня, а също така ще допринесат за по-активно изгаряне на мазнини.
Веднага след като тялото участва изцяло в тренировъчните процеси и тялото се адаптира към тях максимално, можете да продължите да увеличавате натоварването допълнително. Най-ефективният начин за отслабване ще бъдат редовните едночасови тренировки!

Изборът на правилното въже

За да бъде тренировката ефективна, въжето трябва да бъде избрано правилно. Дължината се определя от височината на човека – когато въжето е сгънато наполовина, го задържте на нивото на гърдите с протегнати ръце – важно е да се уверите, че докосва малко пода. Когато купувате въже със стандартни размери, ще бъде полезно да знаете, че дължината от 280 сантиметра ще бъде най-оптимална за хора с височина от 167 до 183 сантиметра, а при по-ниски темпове на растеж е по-добре да останете на дължина от 250 сантиметра. И сърцевината на въжето със сигурност трябва да е доста плътна – най-добрите модели са въжетата, направени на основата на метална тел, покрита със здрава гумена обвивка отгоре.

Колко калории можете да изгорите?

В процеса на скачане на въже, човешкото тяло губи впечатляващо количество калории. Установено е, че жена с тегло шестдесет килограма може да използва до 750 калории на час упражнения – това е около пет пъти повече калории, отколкото може да се изразходва по време на състезателно ходене!
Общият брой калории, които могат да бъдат изгорени по време на тренировка с въже, зависи от цял ​​набор от фактори: от интензивността на упражнението, както и от скоростта на скачане и от теглото на човека. Като правило средният брой скокове е около 120 – 150 в минута.

Как да скачам правилно, за да отслабна?

За да постигнете впечатляващи резултати, не пречи да вземете под внимание няколко прости, но важни правила:

  • Първо, преди да започнете тренировка, трябва да направите поне малко загряване, както и да загреете добре мускулите чрез триене. 
  • На второ място, в процеса на скачане е важно да се опитате да не натоварвате мускулите – това значително ще улесни транировката ви. 
  • На трето място, определено не си струва да правите прекалено високи скокове, това просто ще ви гарантира бърза умора. 
  • Четвърто, ако по време на първите тренировки дишането ви се учести прекалено, за да си починете, трябва да забавите темпото, но в никакъв случай не спирайте. 
  • И, пето, в случай на треперене в мускулите, за да намалите натоварването редувайте скачането от единия крак на другия.


Най-добре е да провеждате занимания с въже или на чист въздух, или в стая с отворен прозорец, а след тренировка определено контрастният душ и кратката разходка няма да са излишни. Ако искате да ускорите процеса на отслабване, препоръчително е да комбинирате тренировките с въже с използването на специални комплекти упражнения за определени мускулни групи, както и с прехода към диетично хранене.
Що се отнася до техниката на изпълнение на скокове, в началния етап се препоръчва да се поддържа средно темпо – движенията трябва да бъдат умерено активни, тъй като те служат като вид подготовка за последващото увеличаване на натоварването. По време на скоковете гърбът се държи изправен, а краката се сглобяват. Погледът трябва да бъде насочен само напред и прав, а въздухът да се вдишва през носа и да се издишва през устата.
Когато се въртят, въжетата за скок използват само китките, докато лактите не трябва да работят – в идеалния случай те се държат здраво притиснати към тялото. И за да избегнете ненужна болка или дори евентуално нараняване, по-добре е да скочите на пръсти, а не на крака след скачане. Ако следвате тези прости правила, можете не само да отслабнете с впечатляващо тегло, но и значително да подобрите здравето и настроението си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

shares