Хуск. Ползите за здравето на индийския живовляк (Psyllium)

Хуск. Ползите за здравето на индийския живовляк (Psyllium)

Какво е хуск, или псилиум?

Псилиумът, или още хуск фибри се добиват от люспите на семената на растението Plantago ovata . Понякога се нарича испагула.

Най-често е известено като слабително и очистително средство. Изследванията обаче показват, че приемането на хуск е полезно за много части на човешкото тяло, включително сърцето и панкреаса .

Храносмилателно здраве

Псилиумът е слабително, образуващо обемно .

Това означава, че попива водата в червата ви и прави движенията на червата много по-лесни и може да помогне за насърчаване на редовността, без да увеличава газове . Може да се използва като еднократна употреба за облекчаване на запека или може да се добави към вашата диета, за да подпомогне редовността и цялостното храносмилателно здраве .

Хората със синдром на раздразнените черва  и болестта на Крон са твърде запознати с нередностите на червата. Резултатите от проучванията за ефективността на псилиума при лечението на тези състояния все още са смесени.

Псилиумът е пребиотик – вещество, необходимо за растежа на здрави колонии от пробиотици в червата.

Здравата колония от добри бактерии в храносмилателната система е от съществено значение за здравата имунна функция . Вашето тяло е по-способно да се бори с инфекциите, да намалява възпалението и да поддържа здрави тъкани и клетки.

Освен че поддържа редовните ви движения на червата и управлява хронично състояние, псилиумът има способността да омекотява изпражненията ви, при условие че пиете достатъчно вода. Това може да бъде полезно при краткосрочни заболявания, като запек . Използван по този начин, може да предотврати усложнения от запек и хемороиди .

Предварителните изследвания показват, че псилиумът може да помогне при болезнените симптоми, свързани с тези състояния.

Здраве на сърцето и хуск

Изследванията показват, че приемането на разтворими фибри може да помогне на хората да управляват нивата на холестерола си. Правилното регулиране на холестерола е важно за всички, но е жизненоважно за хората над 50-годишна възраст.

Едно проучване показва, че поне шест седмици дневен прием на псилиум е ефективен начин за хора със затлъстяване или наднормено тегло да намалят холестерола си с много малко странични ефекти.

Ако са ви казали, че трябва да наблюдавате холестерола си, попитайте Вашия лекар дали добавянето на псилиум към диета с ниско съдържание на мазнини и холестерол ще ви помогне.

Многобройни проучвания показват, че фибрите като псилиум, приемани като част от здравословна диета, могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания . Псилиумът може да повлияе на сърцето ви чрез понижаване на кръвното налягане , подобряване на нивата на липидите и укрепване на сърдечния мускул.

Поддържането на здравословно тегло

Поддържането на здравословно тегло е грижа за много хора, особено за тези с хронично заболяване като диабет. Освен че е полезен за сърцето и нивата на кръвната захар, псилиумът може да ви помогне да отслабнете .

Тъй като псилиумът абсорбира течност в тялото ви, той може да ви помогне да се почувствате сити. Това може да ви помогне да контролирате количеството храна, която ядете. Говорете с Вашия лекар за възможността да приемате псилиум, ако Ви предложи да отслабнете .

Хуск и Диабет

Хората с диабет трябва да внимават за диетата си, за да поддържат здравословен баланс между инсулин и кръвна захар (глюкоза) . Някои изследвания показват, че фибри като псилиум могат да помогнат на хората да поддържат здравословен гликемичен баланс .

Дозировка на псилиум

Точната дозировка на псилиум зависи от продукта, който използвате. Изискванията за дозиране също могат да варират в зависимост от това за какво приемате псилиум. Обикновено можете да приемате продукта един до три пъти на ден с пълна чаша вода.

Някои изследвания показват, че консумацията на 7,9 грама псилиум на ден (плюс или минус 3,6 грама) с пробиотици е безопасен и ефективен начин за лечение на болестта на Крон. Други резултати обаче показват, че разтворимите фибри като псилиум могат да влошат симптомите при някои хора.

Едно проучване установи, че приемането на 5 грама псилиум два пъти на ден може да помогне на хората с диабет тип 2 да контролират кръвната си захар. Друго проучване от хора с диабет тип 2 са открили подобни резултати, но подчертават, че терапията с псилиум трябва да бъде съобразена с индивида.

Възможни странични ефекти на хуск фибри

Тъй като псилиумът създава обем на червата и има слабително действие , това вещество може да предизвика неблагоприятни странични ефекти. Може да сте особено предразположени към странични ефекти, ако сте нов за псилиум или ако приемате повече от препоръчаното количество на ден.

Някои от възможните странични ефекти от хуск включват:

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако получите алергични реакции към хуск. Макар и рядко,рискове може да включва:

  • затруднения с дишането
  • сърбеж
  • кожни обриви
  • подуване, особено около лицето и гърлото
  • повръщане

Как мога да получа псилиум?

Псилиумът най-често се консумира под формата на прах или вафли. Предлага се и в капсули, гранули и като течен концентрат. Това е основна съставка в много лаксативи без рецепта, включително:

  • метамуцил
  • Fiberall
  • Cilium
  • Maalox Daily Fiber Therapy
  • Уни-слабително

Следвайте указанията на опаковката, когато приемате някое от тези лекарства. Не забравяйте, че ключов компонент от това как псилиумът работи в червата е способността му да попива течност, така че не забравяйте да пиете много вода всеки ден

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.