Джинджифил при гадене, повръщане и разстроен стомах

Джинджифил при гадене, повръщане и разстроен стомах

Какво причинява стомашно разстройство?

Гаденето е първото нещо, което идва на ум, когато говорим за разстроен стомах. Понякога гаденето може да предхожда и да сигнализира за повръщане. Въпреки че това състояние е придружено от неприятни усещания и действия, гаденето и повръщането служат като защитна мярка за тялото, чиято крайна цел е да премахне токсините, които са влезли през хранопровода, или всичко, което тялото счита за вредно за нас.

Гаденето е много често; в проучвания, повече от 50% от възрастните съобщават за поне един случай през последните 12 месеца. Жените съобщават за гадене три пъти по-често от мъжете. Според проучването всеки човек има различен праг за гадене, който може да се променя от ден на ден. С други думи, някои хора имат нужда от повече, за да почувстват гадене, докато при други е много лесно да се провокира това състояние.

В този процес участват много части на тялото: нервната система, особено тази част от нея, която функционира автоматично, тоест автономната нервна система, самият стомах и ендокринната система или системата за хормонален контрол. Нервната система ще реагира на нещо, което е опасно за нас.

Например, ако случайно изядем парче мухлясал плод, нервната система ще каже на устата да започне да отделя слюнка. Това ще спре храносмилателния процес и може би ще побледним или сърдечната ни честота ще се увеличи. Всички тези действия ще подготвят тялото за премахване на мухъл, така че да не ни навреди. Интересното е, че емоционалното ни състояние също може да предизвика реакция на нервната система. Хормоните могат да се произвеждат чрез мисли. Например, ако видим някой да повръща по телевизията, може да почувстваме, че и ние ще повърнем.

Гаденето може да се появи и поради хормонални промени по време на бременност.

 Специален хормон, наречен вазопресин, контролира нивата на течности в организма. Производството на този хормон често се увеличава от гадене и / или повръщане. Болка при движение, или сватовъргеж е друга причина за гадене, когато връзката между сензорната система в ухото и мозъка е нарушена. Често един от тези органи „не разбира“, че се движим, а гаденето или повръщането означава, че тялото е объркано. Представете си, ако краката ви започнат да се движат, а вие не знаете за това!

Освен това са необходими много нерви за преместване на храната през храносмилателната система. Те сигнализират на храносмилателната система да свие мускулите. Понякога по време на морска болест или бременност тези сигнали се появяват в неподходящо време, причинявайки аритмии на стомашните контракции. Ненавременното свиване на стомаха може да причини гадене или повръщане.

Можете да се борите с гаденето по няколко начина, включително приемане на лекарства и избягване на контакт с неща или ситуации, които го предизвикват. Например, лекарства като антихистамини могат да лекуват болестта при движение в зависимост от спусъка, докато антибиотиците могат да действат срещу инфекции. Избягването на развалена храна или разходки с лодка може да бъде допълнителен начин за предотвратяване на гаденето, ако това са нещата, които предизвикват гаденето ви. Можете също да се борите с гаденето с естествени средства като  джинджифил .

Какво е джинджифил?

Джинджифилът е една от най-често използваните подправки в света. Тази подправка принадлежи към същото семейство растения като  куркума . Коренището на джинджифил съдържа кетони като гингерол, които имат различни физиологични ефекти върху организма.

Джинджифилът е бил използван преди 5000 години в традиционните индийски и китайски джинджифилни тоници, които са били широко използвани в Римската империя и Англия. Джинджифилът традиционно се използва от хиляди години за борба със симптомите на мигрена, настинка, артрит, високо кръвно налягане и гадене.

Готовият за консумация  джинджифил  може да бъде пресен, изсушен или на прах, захаросан и кристализиран. Колкото повече време изтече преди събирането на джинджифила, толкова по -остър или „джинджифил“ ще бъде неговият вкус. За употреба под формата на прах или масло, най -често срещаната форма на добавка, се препоръчва събиране след девет месеца, за да се увеличи максимално концентрацията на гингерол.

Различни проучвания потвърждават, че джинджифилът и неговите метаболити (веществата, които тялото разгражда на джинджифил) са концентрирани в храносмилателната система. Затова е логично джинджифилът да има положителен ефект върху стомаха. Освен че може да намали гаденето, той има и антиоксидантни свойства. Това растение също може да насърчи здравословното делене на клетките и да регулира възпалението.

Защо джинджифилът е полезен за стомаха?

Най -често джинджифилът се използва за борба със симптомите на гадене и предотвратяване на повръщане. Някои проучвания са установили, че тази билка може да бъде толкова ефективна, колкото и лекарствата за гадене без рецепта. Веднъж попаднал в тялото, джинджифилът се разгражда и премахва газовете, които се натрупват в червата. Натрупването на газове може да бъде една от причините за разстроен стомах.

В допълнение, предклиничните проучвания при животни показват, че  джинджифилът  може да предотврати дразнене на стомаха, причинено от излагане на стомашни течности и алкохол. Съединение в джинджифил, наречено гингесулфонова киселина, е отговорно за това защитно свойство.

Други проучвания показват, че джинджифилът може да стимулира изпразването на стомаха и свиването на мускулите в храносмилателната система. Тези действия могат да облекчат усещането за „пълен“ стомах.

Джинджифилът може да предотврати морска болест или морска болест, а някои проучвания показват, че е по-ефективен от лекарствата за борба с морската болест без рецепта. Джинджифилът потиска серотониновите рецептори и пряко засяга стомашно -чревния тракт и централната нервна система. Джинджифилът също може да предотврати гадене и повръщане по време на бременност.

Как да включите джинджифил в диетата си?

Джинджифилът се предлага в различни форми, така че намирането на форма, за да се възползвате от това изключително здраво растение, е сравнително лесно.

1. Етерично масло от джинджифил

Етеричните масла  са естествени производни на ароматни растения. Тези вещества започват да се използват преди повече от 1500 години. Съставът на етеричното масло зависи от много фактори, включително метода на извличане и растителния източник. Етеричното масло от джинджифил  може да се използва по различни начини, включително като ароматерапия, когато ароматите на етеричните масла се използват като поддържаща терапия.

Изследванията на използването на етерично масло от джинджифил за борба с постоперативното гадене доведоха до положителни резултати. Едно проучване сравнява ефекта от използването на етерично масло от джинджифил и плацебо. През месеца, през който бяха събрани данните, учените научиха, че вдишването на етерично масло от джинджифил като част от ароматерапията значително намалява гаденето и повръщането в сравнение с плацебо.

2. Капсули с джинджифил

Капсулите са може би най -често консумираната форма на джинджифил. Използването на капсули осигурява повишаване на бионаличността на активния джинджифил. Покритието на капсулата осигурява контролирано освобождаване в определена част от храносмилателната система.

Изследванията на съвместимостта и ефективността на капсулите от джинджифил, когато се приемат от бременни жени, са показали обещаващи резултати. Едно проучване включва жени 13-15 седмици бременни с гадене и повръщане. Джинджифилът ефективно намалява броя на пристъпите на повръщане и намалява тежестта на гаденето.

3. Чай от джинджифил

Чаят от джинджифил се  използва в традиционната китайска медицина за облекчаване на стомашна болка, както и на други симптоми, включително гадене и повръщане. Често много от симптомите са свързани с повишен възпалителен отговор в организма. Това природно защитно явление може случайно да наруши нормалния ход на физиологичните процеси в организма, особено в храносмилателния тракт.

Проучванията показват, че екстрактът от чай от джинджифил намалява възпалителния отговор и ефектите в тялото на химикалите, наречени цитокини. Това гарантира по-здравословно функциониране на цялото тяло и в частност на храносмилателната система.

4. Джинджифилови дъвки

По -модерна употреба е джинджифилът под формата на гуми или мармалад. Те имат дълготраен, затоплящ и остър вкус на джинджифил. Проучванията показват, че в тази форма джинджифилът е ефективен в борбата със симптомите на болестта при движение.

Стомашното разстройство е често срещано явление, но за щастие естествено лекарство като джинджифил може да помогне с този проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.