Диета и хранене при дете със стомашно чревно разстройство (диария)

Диета и хранене при дете със стомашно чревно разстройство (диария)

Диетата е основен компонент при лечението на диария, или стомашно чревно разстройство. Можете да разберете какви правила трябва да се спазват в храненето за тези случаи, както и да се запознаете със списъка с продукти, които имат фиксиращ ефект, като прочетете тази статия.

Когато детето е болно, това е сериозно предизвикателство за семейството. Ако бебето има повръщане, чести изпражнения, висока температура, то често отказва да яде. В тези случаи възниква въпросът пред родителите: какво да правя?

Първото нещо, което трябва да направите, е да посетите лекар

В повечето случаи състоянието е свързано с остра чревна инфекция и може да доведе до сериозни последици за детето. И своевременно започналото лечение ви позволява бързо да се справите с проблема.

Вторият важен въпрос, пред който са изправени родителите на болно дете, е въпросът за правилното хранене. За жалост все още можете да прочетете и чуете препоръки за спиране на храненето на бебето по време на диария. Това е противопоказно и може дори да навреди.

Важно! Доказано е, че „водно-чаените“ почивки и гладните диети значително отслабват защитните функции на детския организъм и водят до забавяне на възстановителните процеси в червата. Поради това в момента повечето педиатри настояват за задължителното продължаване на храненето на детето при остри чревни инфекции, но със задължителното съобразяване с последните постижения в хранителната наука.

Основните принципи на организиране на храненето на дете със стомашно чревно разстройство, или диария трябва да бъдат:

ПоетапноРазвитието на болестта има етапи, всеки етап трябва да съответства на определени подходи към диетичната терапия
Като се вземе предвид възрастта на дететоЗа всяка възраст трябва да се избират точните продукти и техните схеми на въвеждане в диетата
Като се вземе предвид тежестта на заболяванетоПри различните степени на диарията, се препоръчва различна храна, като състав и количество

Има три основни етапа на диетична терапия. 

Първият етап съответства на острия период на заболяването, когато се отбелязват максималните прояви на заболяването (повръщане, разхлабени изпражнения, треска) и детето може да откаже обичайната диета и хранене. През този период правилното хранене е неразделна част от лечението. И успехът до голяма степен зависи от правилната организация на диетичната терапия.

Вторият етап е възстановителният период. Вече няма онези прояви на болестта, които са били отбелязани при бебето в острия период, детето има апетит, то става по-активно, но трябва да се помни, че всяка остра чревна инфекция води до значителни промени в детския организъм. Това е нарушение на микрофлората на стомашно-чревния тракт и дисфункция на ензимните системи, жлъчната секреция и други храносмилателни процеси. Необходимо е време за възстановяване на правилното функциониране на стомашно-чревния тракт, което изисква щадяща диета на този етап. Нарушаването на диетата през този период може да доведе до образуване на хронична патология на стомашно-чревния тракт.

Трети етап диетичната терапия е насочена към постепенно преминаване към обичайната диета за дадено бебе. Кърмените бебета трябва да продължат да кърмят. Ако бебето се храни на шише, лекарят ще предпише формула, която е подходяща за състоянието на бебето. Деца над една година трябва да изключат пълномасленото мляко от диетата, също така им е показано назначаването на ферментирали млечни продукти като диетична терапия, благоприятните свойства на които се дължат на редица положителни качества: наличието на млечна киселина дава продукта изразени бактерицидни свойства и потиска растежа на патогенната микрофлора, положителния ефект на тези продукти върху чревната микробиоценоза, секреторната функция на храносмилателните жлези и чревната подвижност, а също така имат имуномодулиращи свойства.

Един от важните компоненти на диетичната терапия е употребата на безмлечни зърнени храни с про- и синбиотици. 

Клиничните проучвания показват, че назначаването на тази диетична терапия насърчава по-бързото облекчаване на основните симптоми на разстройство и чревна дисфункция, както и възстановяване на чревната микрофлора.

Съвети : Най-правилно е да се започне с оризова каша, тъй като тя има изразени сорбционни свойства и помага за спиране на диарията. Докато детето се възстановява, можете да включите в диетата овесени ядки и елда.

Зеленчуците и плодовете са важен компонент на първия етап от диетичната терапия. Предпочитание трябва да се дава на тези продукти, които съдържат пектин (печена ябълка, варени моркови), тъй като те насърчават сорбцията на патогени и техните токсини. Използването на пресни зеленчуци и плодове, както и сокове в диетата не е показано на първия етап от диетичната терапия.

Вторият етап – състоянието на пациента се подобрява, детето се активира, апетитът се подобрява, а при някои деца дори се увеличава, което често се възприема от родителите като сигнал за повишено хранене. Това категорично не бива се прави, тъй като тялото на детето все още не се е възстановило от болестта. През този период е необходимо да се продължи храненето с кисело мляко, без – и продукти с ниско съдържание на лактоза. Задължителен компонент на диетичната терапия е употребата на храна с пробиотици.

Третият етап е постепенно разширяване на диетата в съответствие с възрастта на детето. На този етап най-оправдано е широкото използване на пробиотични хранителни продукти с цел възстановяване и поддържане на функцията на стомашно-чревния тракт и неговата микробиоценоза.

Как да храним дете със стомашно чревно разстройство (диария) в началото?

  • прясно сварен ориз;
  • банани;
  • натурален ябълков сок;
  • варени картофи;
  • варено пилешко месо;
  • крекери, сухари, препечена филия хляб;
  • постна риба;
  • слаб чай, билкови отвари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.