Естествени начини за лечение на синдром на поликистозни яйчници

Естествени начини за лечение на синдром на поликистозни яйчници

Синдромът на поликистозните яйчници или СПКЯ е заболяване, което засяга до 10% от жените по света на възраст между 16 и 45 години. Жените с СПКЯ често имат повишени нива на инсулин в кръвта и са с наднормено тегло, което се наслагва върху много хормонални промени в организма, което води до излишък на коса, акне, менструални нарушения и проблеми с репродуктивното здраве.

Причини

Синдромът на поликистозните яйчници вероятно се дължи на различни причини. Първо, известно е, че диета с високо съдържание на преработени храни, захар, високо фруктозен царевичен сироп, кола и прости въглехидрати насърчава наддаването на тегло. Това може да доведе до инсулинова резистентност и други хормонални и ендокринни нарушения, които могат да допринесат за СПКЯ. Преддиабетът и високите нива на кръвната захар също увеличават риска от развитие на СПКЯ.

Друг фактор е хипотиреоидизъм или недостатъчна активност на щитовидната жлеза, състояние, което засяга до 10% от жените. Предполага се, че някои жени с хипотиреоидизъм имат повишен риск от развитие на синдром на поликистозни яйчници. Екологичните токсини също могат да допринесат за хормонален дисбаланс. Изследванията са открили връзка между развитието на СПКЯ и бисфенол А или ВРА, химикал, открит в много видове пластмаси.

Симптоми на синдром на поликистозни яйчници

 • При ултразвук се наблюдават множество кисти на яйчниците
 • Прекомерен растеж на косата, често по лицето и гърдите
 • Менструални нарушения
 • Трудности при зачеването
 • Акне
 • Затлъстяване
 • Мастна дегенерация на черния дроб
 • Синдром на раздразнените черва (IBS)
 • Плешивост при мъжки модел
 • Инсулинова резистентност
 • Преддиабет
 • Повишен риск от развитие на автоимунно заболяване на щитовидната жлеза
 • Кръвните тестове показват повишено съотношение на тестостерон, LH към FSH

Диагностика

Лекарят може да диагностицира СПКЯ въз основа на наличието или отсъствието на горните симптоми. След като лекарят подозира наличието на СПКЯ, в повечето случаи ще е необходимо да се проведе серия от допълнителни лабораторни изследвания или ултразвук, за да се потвърди и опише естеството на хода на заболяването.

Промяна на начина на живот

Промените в начина на живот могат да помогнат на жената да възстанови баланса и да подобри хормоналните и метаболитните профили. Това включва следното:

 • Отслабване – Постигането на оптимално тегло може да помогне за подобряване на хормоналния баланс
 • Спортувайте ежедневно, поне 30 минути при умерена интензивност, пет дни в седмицата
 • Диета, богата на зеленчуци и плодове
 • Оптимизиране на работата на червата с диета и пробиотици
 • Много хора смятат палео , кето или средиземноморската диета за начин за нормализиране на теглото.

Лекарства

Лекарите често предписват лекарства, които да помогнат за намаляване на ефектите от СПКЯ и подобряване на метаболитния спектър и хормоналния профил на жените, които са диагностицирани с него. Най -често предписваните лекарства включват:

Метформин – Често използван за лечение на диабет, това лекарство помага за повишаване на ефективността на произвеждания в организма инсулин. Тъй като повечето жени със синдром на поликистозни яйчници са инсулинорезистентни, терапията с това лекарство може да помогне за нормализиране на менструалния цикъл.

Кломифен – Това лекарство помага на жените със СПКЯ да постигнат овулация и зачеване.

Пероралните контрацептиви често се използват за нормализиране на менструалния цикъл и балансиране на хормоните. Въпреки това, противозачатъчните хапчета имат малък ефект върху елиминирането на СПКЯ.

Естествени добавки за СПКЯ

В допълнение към промените в диетата и начина на живот, които могат да помогнат за намаляване на симптомите и да доближат метаболитните и хормоналните профили на жената до нормалните нива, много жени използват хранителни добавки, за да подобрят здравето си. Много добавки лекарства, предписани от лекар с добавки. Тези добавки включват:

Витамин D

Почти четири от пет жени по света имат недостиг на витамин D, често наричан „слънчев витамин“. Ниските нива на витамин D са свързани с много здравословни състояния.  

Както бе споменато по -горе, мастното чернодробно заболяване е често срещан симптом при жени със СПКЯ. Според проучване от 2017 г., витамин D допринася за намаляване на маркерите на мастно чернодробно заболяване при затлъстели жени със СПКЯ. Отделно проучване от 2016 г., публикувано в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, установи, че жените с СПКЯ имат 44% по -малка вероятност да забременеят, ако нивата на витамин D са по -малко от 30 ng / ml (75 наномола / л) в сравнение с жените с по -високо кръвно нива на витамин D.   

И накрая, тъй като жените с СПКЯ имат повишен риск от развитие на автоимунно възпаление на щитовидната жлеза, превенцията е от решаващо значение. Проучване от 2016 г. установи, че жените с СПКЯ са изложени на повишен риск от развитие на автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, когато имат дефицит на витамин D.

Препоръчителна доза: 1000-5000 IU дневно

Хром

Хромът е един от важните елементи, необходими за множество ензимни реакции, включително с участието на ензим, наречен глюкозотолерантен фактор или PTG . Този ензим помага за оптимизиране на контрола върху функцията на инсулина и производството на глюкоза.   

Авторите на метааналитично проучване от 2017 г., публикувано в Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, стигнаха до заключението, че добавката на хром пиколинат има благоприятен ефект върху намаляването на индекса на телесна маса (ИТМ), нивата на инсулин на гладно и общите нива на тестостерон при жени със СПКЯ. Повишените нива на инсулин са свързани със складирането на мазнини и наддаването на тегло.  

По същия начин, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване от 2015 г., публикувано в Annals of Nutrition and Metabolism, установи, че добавката на хром намалява нивата на инсулин при жени със синдром на поликистозни яйчници. Потребителите на хром също показаха подобрения в профила си на холестерол. Проучване от 2018 г. обаче не установи значително подобрение на симптомите на СПКЯ при жени, приемащи хром. Необходими са повече изследвания.

Препоръчителна доза: 200 mg веднъж или два пъти дневно.

N-ацетил-цистеин

N-ацетил цистеинът е основно хранително вещество, което помага на тялото да изхвърли токсините. Лекарите дават тази добавка на пациенти, хоспитализирани за предозиране с ацетаминофен / парацетамол (Tylenol).

Метааналитично проучване от 2015 г., публикувано в Obstetrics and Gynecology International, установи, че жените с СПКЯ, които са приемали N-ацетил-цистеин, са по-склонни да овулират, да заченат и да носят дете в сравнение с жените, които са получавали плацебо. Няма отрицателни последици от приема на N-ацетил-цистеин при жени. Отделно проучване от 2015 г. на жени със СПКЯ сравнява пациентите, приемащи N-ацетил-цистеин 600 mg три пъти дневно, в сравнение с пациентите, приемащи предписаното лекарство метформин 500 mg три пъти дневно. Изследователите стигат до извода, че N-ацетил-цистеин намалява кръвната захар и холестерола на гладно по-добре от фармацевтичното лекарство метформин.

L-карнитин

L-карнитинът е незаменима аминокиселина, която се намира във високи концентрации в мускулите и мозъка. Това вещество също играе важна роля в метаболизма и производството на енергия. През 2015 г. е проведено рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване при 60 жени със СПКЯ. Всички жени са с наднормено тегло. Половината от жените са получили 250 mg L-карнитин, останалите 30 са получили плацебо таблетки. И двете групи бяха наблюдавани в продължение на 12 седмици и в края на този период тези, приемащи карнитин, показаха намаляване на обиколката на талията, теглото и нивата на кръвната захар.  

Проучване от 2014 г., публикувано в Европейското списание за акушерство и гинекология и репродуктивна биология, установи, че жените с СПКЯ, които са резистентни към кломифен (което означава, че това лекарство не може да им помогне да забременеят) са по -склонни да забременеят, след като ежедневно се добавят лекарства от 3000 mg L-карнитин. Перфектен пример за използването на хранителни добавки и лекарства с рецепта за постигане на желаната цел.

Препоръчителна доза: 250-3000 mg на ден.

Коензим Q10

Тази популярна хранителна добавка играе важна роля в енергийния метаболизъм. Двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване от 2017 г., публикувано в Clinical Endocrinology, оценява коензим Q10 100 mg в сравнение с плацебо при жени със СПКЯ. Субектите са взели кръвни тестове, са взели добавка или плацебо в продължение на 12 седмици и след това са направили втори кръвен тест. Резултатите показват, че тези, които приемат коензим Q10, са намалили кръвната захар и нивата на инсулин (и двете обикновено са високи при пациенти със СПКЯ). Проучване от 2015 г. също установи, че пациентите, устойчиви на кломифен, приемащи коензим Q10, имат повишена вероятност от овулация и бременност.

Препоръчителна доза: 100-300 mg на ден.

Омега-3 мастни киселини

Съществено омега – 3 мастни киселини са съставени главно от ейкозапентанова киселина (ЕРА) и докозахексаенова киселина (DHA) . Тези важни хранителни вещества са в различни храни, включително риба (най -често се среща в скумрия, треска и сьомга), орехи , с йеменска чиа , ленено семе , конопено семе и соево сирене .

Мастното чернодробно заболяване е често срещано при жени със СПКЯ. Проучване от 2009 г. установи, че жените със СПКЯ, които са със затлъстяване в черния дроб, могат да намалят количеството мазнини в черния си дроб, като приемат омега-3 мастни киселини. Изследователите също така отбелязват подобрения в кръвното налягане и нивата на триглицеридите. Изследване от 2011 г. също установи, че увеличаването на консумацията на омега-3 мастни киселини може да помогне за понижаване на бионаличните нива на тестостерон при жени със СПКЯ. Нивата на тестостерон обикновено са повишени при пациенти със СПКЯ. Проучване от 2018 г. също установи, че лененото семе може да помогне за понижаване на нивата на инсулин при жени с СПКЯ и да намали инсулиновата резистентност.

Препоръчителна доза: 1000-2000 mg веднъж или два пъти дневно.

Селен

Селенът е микроелемент, което означава, че човек се нуждае от него в малки количества. Според проучване от 2013 г. турските жени със СПКЯ са имали по -ниски нива на селен в кръвта в сравнение с жените без СПКЯ. Смята се, че този недостиг на микроелементи е свързан с причината за СПКЯ и регулирането на нивата на хормоните. Изследователите установяват също, че намаленият селен в кръвта е свързан с повишени нива на лутеинизиращ хормон (LH) и тестостерон, които са често срещани при СПКЯ.

Рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване от 2014 г. показва, че селенът може да бъде полезен за пациенти със СПКЯ. По -специално, селенът може да понижи нивата на инсулин и да помогне за подобряване на вашия холестеролен профил, като например понижаване на нивата на триглицеридите и LDL (лошия) холестерол.

Препоръчителна доза: 200 мкг на ден (предлага се като самостоятелна добавка или като част от повечето мултивитамини )

изводи

Синдромът на поликистозните яйчници или СПКЯ е често срещано състояние при жени в детеродна възраст. СПКЯ може да доведе до хормонални смущения и нередовен менструален цикъл, което може да затрудни жената да зачене и да забременее. Промените в диетата и начина на живот играят решаваща роля при лечението на симптомите на СПКЯ, но когато това не е достатъчно, може да помислите за приемане на лекарства в комбинация с определени добавки за оптимални резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.