Три здравословни диети, които наистина работят!

Три здравословни диети, които наистина работят!

Когато решим, че е време да се отървем от няколкото излишни килограма, първо трябва да помислим за здравето и после – за външния вид. Отслабването никога не трябва да е за негова сметка, защото последствията със сигурност ще надминат плюсовете от двата свалени килограма. Има диети, с които буквално за 2-3 дни сваляш един размер, но зверското гладуване може да отключи куп болежки и симптоми. Други като лунната диета например пък разчитат на пълно гладуване (фастинг) в определени дни.  Ето защо, от dietyc.com открихме за вас три здравословни диети, с които ще сваляте килограми без глад:

 1. Диета Dash

Една от малкото диети, които не превръщат собственото ни тяло в наш враг заради жестокия глад, на който го подлагаме. Тази диета подобрява не само вида ни отвън, но и – отвътре. Изключително подходяща за хора с високо кръвно налягане, висок холестерол и сърдечни проблеми. Диетолозите я сравняват със средиземноморската диета, при която също се залага на здравословното отслабване.

Диетата Dash се фокусира основно върху пълнозърнестите продукти, растителното масло, пилешкото месо, рибата и ядките. Акцентът пада върху храните с ниско съдържание на натрий и високо – на калий, калций и магнезий. Млечните продукти трябва да са с ниско съдържание на мазнини. Ограничава се солта, червеното месо, захарните изделия, наситените мазнини и безалкохолните напитки. Така, освен че се свалят килограми, тялото се прочиства от натрупаните шлаки. Хранителният режим помага много и при задържане на вода и отичане на крайниците.

Съвети:

 • Яжте „истинска“ храна: Акцентирайте върху суровите храни.
 • Яжте повече фибри: Набавяйте си ги от плодовете, зеленчуците, бобовите растения, ядките и семената. Увеличете количеството на водата обаче, защото фибрите абсорбират повече вода и е възможно да се дехидратирате.
 • Хранете се често и по малко.
 • Консумирайте ядки за междинните хранения.
 • Не яжте бързо.

Този хранителен режим е напълно естествен и съобразен с нуждите на организма, затова ще е чудесно, ако го превърнете в постоянен начин на хранене.

 1. Флекситарианска диета

Знаете ли, че хората, които рядко слагат месо на трапезата си, тежат с 15% по-малко от тези, които не сядат без него? Но флекситарианската диета не изключва напълно месото, а постепенно го ограничава. И това се отразява положително на всички функции на организма. Идеята е да консумирате месо и риба не повече от 1-2 в седмицата, а през останалите дни да консумирате храни, богати на протеини – боб, леща, яйца, тофу, ядки. Освен върху горепосочените храни, диетата се фокусира върху пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците. Млечните продукти не се изключват, но се ограничават, а захарните изделия трябва да се избягват.

Няма ограничения в броя на храненията. Вечерята е най-калорична, защото обикновено за последното хранене на деня се оставя месото и рибата.

Примерно меню:

 • Първото ядене за деня: Микс от овесени ядки, орехи и ленено семе.
 • За обяд: 250 грама салата, боб и плод по избор
 • Последното хранене: Яхния от леща, две филийки пълнозърнест хляб, зелена салата.

3. Диетата MIND

Въпреки че тази диета няма за цел загуба на тегло, тя е чудесен начин да отслабнете. Хранителният режим се препоръчва при хора с мозъчни заболявания, защото предпазва от Алцхаймер. Всъщност, тя е комбинация от двете по-горе посочени диети, извличайки най-добрите храни за мозъка.

Какво включва:

 • Зеленчуци
 • Горски плодове
 • Пълнозърнести продукти
 • Пиле
 • Бобови храни
 • Зехтин
 • Ядки

Пилешко месо може да се консумира два или три пъти седмично, а риба – веднъж. Позволява се консумацията на червено вино – по една чаша на ден. Диетата подобрява паметта и носи много ползи на организма, изключително подходяща за разтоварване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.