Диета при хашимото

Диета при хашимото

Тиреоидит на Хашимото – наричан още болест на Хашимото – е едно от най -честите заболявания на щитовидната жлеза в България

Дори когато се лекува с лекарства, неговите симптоми могат значително да повлияят на качеството на живот. Вижте още

Изследванията показват, че промените в диетата и начина на живот могат драстично да подобрят симптомите, в допълнение към стандартните лекарства. Всеки човек с болест на Хашимото реагира различно на лечението, поради което индивидуалният подход за това състояние е толкова важен.

Тази статия обяснява промените в диетата и начина на живот, които най -вероятно ще бъдат от полза за тези с болестта на Хашимото.

Преглед на болестта на Хашимото 

Тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване, което постепенно разрушава тъканта на щитовидната жлеза чрез лимфоцити, които са бели кръвни клетки, които са част от имунната ви система

Щитовидната жлеза е ендокринна жлеза с форма на пеперуда, която седи в основата на шията ви. Той отделя хормони, които засягат почти всички органи, включително сърцето, белите дробове, скелета, храносмилателната и централната нервна система. Той също така контролира метаболизма и растежа

Основните хормони, секретирани от щитовидната жлеза, са тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3).

В крайна сметка увреждането на тази жлеза води до недостатъчно производство на хормони на щитовидната жлеза.

Как диетата и начинът на живот влияят на Хашимото 

Диетата и начинът на живот играят жизненоважна роля в управлението на Хашимото, тъй като много хора установяват, че симптомите им продължават дори при прием на лекарства. Плюс това, много хора, които проявяват симптоми, не получават лекарства, освен ако не са променили нивата на хормоните .

Нещо повече, изследванията показват, че възпалението може да бъде движещ фактор зад широката гама от симптоми на Хашимото. Възпалението често е свързано с диета.

Промените в диетата и начина на живот също са ключови за намаляване на риска от други заболявания, тъй като хората с болестта на Хашимото имат по -висок риск от развитие на автоимунни състояния, висок холестерол, затлъстяване и диабет.

Изследванията показват, че изрязването на определени храни, приемането на добавки и промените в начина на живот могат значително да подобрят симптомите и качеството на живот.

Плюс това, тези промени могат да помогнат за намаляване на възпалението, забавяне или предотвратяване на увреждане на щитовидната жлеза, причинено от повишени антитела на щитовидната жлеза, и за управление на телесното тегло, кръвната захар и нивата на холестерола.

Диетични съвети при хашимото

Ето някои базирани на доказателства хранителни съвети, които да помогнат за лечението на болестта на Хашимото.

Диети без глутен и зърнени храни

Много проучвания показват, че хората с Хашимото са по -склонни да имат цьолиакия, отколкото общото население. Поради това експертите препоръчват на всеки, диагностициран с Хашимото, да се направи скрининг за цьолиакия.

Нещо повече, някои доказателства сочат, че диетите без глутен и зърнени храни могат да бъдат от полза за хората с болестта на Хашимото.

В 6-месечно проучване при 34 жени с болест на Хашимото, безглутенова диета намалява нивата на щитовидните антитела, като същевременно подобрява функцията на щитовидната жлеза и нивата на витамин D, в сравнение с контролната група.

Много други проучвания отбелязват, че хората с болестта на Хашимото-или като цяло с автоимунни заболявания-вероятно се възползват от безглутенова диета, дори ако нямат целиакия

Когато следвате диета без глутен , трябва да избягвате всички продукти от пшеница, ечемик и ръж. Например, повечето тестени изделия, хляб и соеви сосове съдържат глутен-въпреки че съществуват алтернативи без глутен.

Диетата без зърнени храни е по-ограничаваща от диетата без глутен, тъй като забранява всички зърнени храни. Въпреки че тази диетична промяна може да предложи и ползи, изследванията в подкрепа на това са ограничени.

Диета за автоимунен протокол

В автоимунен протокол (AIP) диета е предназначена за хора с автоимунни заболявания. Той премахва потенциално вредни храни като зърнени храни, млечни продукти, нощници, добавена захар, кафе, бобови растения, яйца, алкохол, ядки, семена, рафинирани захари, масла и хранителни добавки.

В 10-седмично проучване при 16 жени с болест на Хашимото, AIP диетата доведе до значителни подобрения в резултатите за качеството на живот и значително намали нивата на възпалителния маркер С-реактивен протеин (CRP).

Въпреки че тези резултати са обещаващи, са необходими по -големи продължителни проучвания.

Имайте предвид, че AIP диетата е поетапна елиминационна диета и трябва да се предписва и наблюдава от опитен доставчик на здравни грижи.

Помислете за избягване на млечни продукти

Лактозната непоносимост е много често срещана сред хората с болестта на Хашимто.

В проучване при 83 жени с болест на Хашимото 75,9% са диагностицирани с непоносимост към лактоза.

Ако подозирате непоносимост към лактоза, изрязването на млечни продукти може да насърчи храносмилателните проблеми. А стова функцията на щитовидната жлеза и усвояването на лекарствата. Имайте предвид, че тази стратегия може да не работи за всички, тъй като някои хора с Хашимото понасят млечните продукти отлично.

Фокусирайте се върху противовъзпалителните храни

Възпалението може да бъде движеща сила зад болестта на Хашимото. Като такава, противовъзпалителна диета, богата на плодове и зеленчуци, може значително да подобри симптомите.

Проучване при 218 жени с болест на Хашимото установи, че маркерите на оксидативен стрес – състояние, което причинява хронично възпаление – са по -ниски при тези, които ядат плодове и зеленчуци по -често.

Зеленчуци, плодове, подправки и мазни риби са само някои примери за храни с мощни противовъзпалителни свойства.

Диети с пълноценни храни, богати на хранителни вещества

Следването на диета с ниско съдържание на добавена захар и силно преработени храни, но богата на цели храни, богати на хранителни вещества, може да помогне за подобряване на вашето здраве, за управление на теглото ви и за намаляване на симптомите, свързани с Хашимото .

Когато е възможно, приготвяйте ястията си у дома, като използвате хранителни храни като зеленчуци, плодове, протеини, здравословни мазнини и богати на фибри въглехидрати.

Тези храни предлагат мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Други съвети за диета

Някои изследвания показват, че някои диети с ниско съдържание на въглехидрати могат да помогнат за намаляване на телесното тегло и антителата на щитовидната жлеза при хора с болест на Хашимото.

Тези диети осигуряват 12–15% от дневните калории от въглехидратите и ограничават гоитрогенните храни. Гойтрогените са вещества, открити в кръстоцветните зеленчуци и соевите продукти, които могат да попречат на производството на хормони на щитовидната жлеза.

И все пак, кръстоцветните зеленчуци са много хранителни и тяхното готвене намалява тяхната гоитрогенна активност. Следователно е малко вероятно те да пречат на функцията на щитовидната жлеза, освен ако не се консумират в изключително големи количества.

Някои доказателства сочат, че соята уврежда и функцията на щитовидната жлеза, така че много хора с Хашимото избират да избягват соевите продукти . Въпреки това са необходими повече изследвания.

Полезни добавки за Хашимото

Няколко добавки могат да помогнат за намаляване на възпалението и антителата на щитовидната жлеза при хора с болестта на Хашимото. Плюс това, тези с това състояние са по -склонни да имат недостиг на определени хранителни вещества, така че може да се наложи допълване.

Полезните добавки включват:

 • Селен. Проучванията показват, че приемането на 200 мкг селен на ден може да помогне за намаляване на антителата срещу антитиреоидна пероксидаза (TPO) и подобряване на благосъстоянието при хора с болест на Хашимото .
 • Цинк. Цинкът е от съществено значение за функцията на щитовидната жлеза. Изследванията показват, че когато се използва самостоятелно или заедно с селен, приемът на 30 mg от този минерал на ден може да подобри функцията на щитовидната жлеза при хора с хипотиреоидизъм .
 • Куркумин. Проучванията при животни и хора показват, че това мощно противовъзпалително и антиоксидантно съединение може да защити щитовидната жлеза. Освен това може да помогне за лечение на автоимунни заболявания като цяло.
 • Витамин D. Доказано е, че хората с болестта на Хашимото имат значително по -ниски нива на този витамин от общото население. Нещо повече, проучванията свързват ниските нива на витамин D с тежестта на болестта на Хашимото .
 • Витамини от В комплекс. Хората с болестта на Хашимото също са склонни да имат ниско съдържание на витамин В12. Приемането на висококачествен витамин В комплекс повишава нивата на В12 и други важни витамини от група В .
 • МагнезийНиските нива на този минерал са свързани с повишен риск от болестта на Хашимото и по -високи антитела на щитовидната жлеза. Освен това коригирането на недостига на магнезий може да подобри симптомите при хора със заболяване на щитовидната жлеза .
 • Желязо. Хората с болестта на Хашимото са по -склонни да развият анемия. Може да са необходими добавки с желязо за коригиране на дефицита.

Други добавки като рибено масло, алфа-липоева киселина и N-ацетил цистеин също могат да помогнат на хората с болестта на Хашимото .

Имайте предвид, че добавянето на високи дози йод при липса на йоден дефицит може да доведе до нежелани ефекти при тези с Хашимото. Не трябва да приемате високи дози йодни добавки, освен ако Вашият лекар не Ви е препоръча да го направите.

РЕЗЮМЕ

Много витаминни и минерални добавки, включително цинк, витамин D и магнезий, могат да бъдат от полза за тези с болестта на Хашимото.

Полезни храни 

Ако имате болест на Хашимото, диетата, богата на хранителни вещества, може да помогне за намаляване на тежестта на симптомите и подобряване на цялостното ви здраве. Фокусирайте се върху следните храни :

 • Плодове: плодове, круши, ябълки, праскови, цитрусови плодове, ананас, банани и др.
 • Зеленчуци без скорбяла: тиквички, артишок, домати, аспержи, моркови, чушки, броколи, рукола, гъби и др.
 • Нишестени зеленчуци: сладки картофи, картофи, грах, жълъд и тиква и др.
 • Здравословни мазнини: авокадо, масло от авокадо, кокосово масло, зехтин, неподсладени кокосови стърготини, пълномаслено кисело мляко, кокосово кисело мляко и др.
 • Животински протеин: сьомга, яйца, треска, пуйка, скариди, пиле и др.
 • Зърна без глутен: кафяв ориз, овес, киноа, тестени изделия с кафяв ориз и др.
 • Семена, ядки и масло от ядки: кашу, бадеми, ядки от макадамия, слънчогледови семки, тиквени семки, натурално фъстъчено масло, бадемово масло и др.
 • Фасул и леща: нахут, черен боб, леща и др.
 • Млечни и безмлечни заместители (обогатени с калций и/или витамин D): кокосово мляко, кокосово кисело мляко, бадемово мляко, мляко от кашу, пълномаслено неподсладено кисело мляко, козе сирене и др.
 • Подправки, билки и подправки: куркума, босилек, розмарин, червен пипер, шафран, черен пипер, салса, тахан, мед, лимонов сок, ябълков оцет и др.
 • Напитки: вода, неподсладен чай, газирана вода и др.

Имайте предвид, че някои хора с болестта на Хашимото избягват някои от споменатите по -горе храни, като зърнени храни и млечни продукти. Важно е да експериментирате с диетата си, за да разберете кои храни работят най -добре за вас.

РЕЗЮМЕ

Цели храни, богати на хранителни вещества, трябва да съставляват по-голямата част от всяка здравословна диета и могат да бъдат особено полезни, ако имате болест на Хашимото.

Храни, които трябва да се избягват

Премахването или ограничаването на следните храни може да помогне за намаляване на симптомите на Хашимото и подобряване на цялостното ви здраве :

 • Добавени захари и сладкиши: сода, енергийни напитки , сладкиши, сладолед, сладкиши, бисквитки, бонбони, захарни зърнени храни, трапезна захар и др.
 • Бързо хранене и пържени храни: пържени картофи, хот -дог, пържено пиле и др.
 • Рафинирани зърна: бяла паста, бял хляб, тортили от бяло брашно, гевреци и др.
 • Силно преработени храни и меса: замразени вечери, маргарин, вечери в микровълнова фурна, бекон, наденица и др.
 • Зърна и храни, съдържащи глутен: пшеница, ечемик, ръж, крекери, хляб и др.

Някои доставчици на здравни грижи предполагат, че хората с болестта на Хашимото също избягват соята и млечните продукти – а понякога дори нощниците и всички зърнени храни.

Въпреки това, въпреки че тези препоръки могат да помогнат на много хора, важно е да експериментирате с вашата диета, за да намерите най -добрия метод за вас.

Работата с диетолог, специализиран в автоимунни заболявания като болестта на Хашимото, може да ви помогне да стесните потенциално проблемните храни и да установите хранителен режим, който ще ви помогне да се чувствате най -добре.

РЕЗЮМЕ

Избягването на добавената захар, силно преработените храни и зърната, съдържащи глутен, може да помогне за намаляване на симптомите на Хашимото и подобряване на цялостното ви здраве.

Други модификации на начина на живот, които да опитате  

Постигането на достатъчно сън, намаляването на стреса и практикуването на самообслужване са изключително важни за тези с болестта на Хашимото.

Всъщност изследванията показват, че практикуването на практики за намаляване на стреса помага за намаляване на депресията и тревожността, подобряване на цялостното качество на живот и понижаване на антителата на щитовидната жлеза при жени с болест на Хашимото.

Оставянето на тялото ви да си почине, когато се чувствате уморени, също е важно.

Освен това трябва да приемате лекарства за щитовидната жлеза на празен стомах поне 30–60 минути преди закуска или поне 3–4 часа след вечеря за максимално усвояване.

Дори кафето и хранителните добавки пречат на усвояването на лекарствата за щитовидната жлеза, така че най -добре е да не консумирате нищо освен вода поне 30 минути след приема на лекарството.

Вашият доставчик на здравни услуги може да отговори на всички въпроси за това как да се осигури максимална абсорбция.

Имайте предвид, че когато започнете да приемате лекарства за първи път, може да отнеме няколко седмици или повече, за да започнете да се чувствате по -добре. Ако симптомите ви не се подобряват, говорете с вашия доставчик на здравни грижи за други възможности.

Тъй като симптомите на Хашимото могат значително да повлияят на качеството ви на живот и психичното здраве, не забравяйте да намерите медицински екип, на който имате доверие. Това може да отнеме известно време, но е от съществено значение за получаване на правилното лечение.

РЕЗЮМЕ

Намаляването на стреса, почивката и практикуването на самообслужване са от съществено значение за тези с болестта на Хашимото. Намирането на доставчик на здравни услуги, на когото имате доверие, също е от ключово значение.

Диагностика и симптоми

Смята се, че болестта на Хашимото се развива от имунен дефект, съчетан с фактори на околната среда, въпреки че тези фактори не са напълно разбрани. Виж още

Диагнозата зависи от симптомите и лабораторните резултати.

Лабораторните резултати, показващи болестта на Хашимото, включват повишен тиреостимулиращ хормон (TSH), ниски нива на свободен тироксин (FT4) и повишени антитела срещу щитовидната пероксидаза (анти-TPO).

Някои хора с болестта на Хашимото също имат повишени антитела, блокиращи TSH рецептора (TBII) и антитироглобулинови (анти-Tg) антитела. Тези антитела атакуват щитовидната жлеза.

Унищожаването на болестта на щитовидната жлеза е периодично. По време на ранните му етапи хората могат да имат симптоми и лабораторни резултати, които показват хипертиреоидизъм – или дори да имат нормални лабораторни стойности.

Като такава, болестта на Хашимото често е трудна за откриване и хората могат да останат в продължение на месеци без подходяща диагноза. До една трета от хората, лекувани за хипотиреоидизъм, не получават адекватно или правилно лечение .

Болестта на Хашимото засяга както жените, така и мъжете, но жените са 5-10 пъти по -склонни да бъдат диагностицирани. Рискът ви се увеличава с възрастта и повечето жени се диагностицират на възраст между 30 и 50 години.

Това състояние обикновено се лекува със синтетични или естествени хормони на щитовидната жлеза. Синтетичните включват левотироксин (Synthroid) и лиотиронин (Cytomel), докато естествените включват Armor Thyroid и Naturethroid.

Симптоми

Тъй като болестта на Хашимото засяга почти всички органи в тялото ви, тя е свързана с различни симптоми. Те включват:

 • качване на тегло
 • силна умора
 • лоша концентрация
 • оредяваща, груба коса
 • суха кожа
 • забавен или неравномерен сърдечен ритъм
 • намалена мускулна сила
 • задух
 • намалена поносимост към упражнения
 • студена непоносимост
 • повишено кръвно налягане
 • чупливи нокти
 • запек
 • болка в шията или чувствителност на щитовидната жлеза
 • депресия и тревожност
 • менструални нарушения
 • безсъние
 • гласови промени

Нелекуваната или неправилно лекувана болест на Хашимото може да доведе до сериозни странични ефекти, като повишен риск от сърдечни заболявания, когнитивни разстройства и дори смърт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.