Селен. Кратко ръководство за употреба и ползите от него

Селен. Кратко ръководство за употреба и ползите от него

Микроелементът селен действа главно като компонент на антиоксидантния ензим глутатион пероксидаза. Той взаимодейства с витамин Е, за  да предотврати увреждането на свободните радикали върху клетъчните мембрани. Ниските нива на селен са свързани с повишен риск от рак, сърдечно -съдови и възпалителни заболявания. Също така и с други състояния, свързани с повишени нива на увреждане на свободните радикали, като преждевременно стареене и образуване на катаракта. 

Селенът има антиоксидантни ефекти

Поддържането на правилни нива на селен изглежда играе важна роля в защитата срещу много заболявания поради антиоксидантните свойства на селена. Вижте още. Няколко проучвания показват специфични ползи от богатите на селен дрожди в тази област.В двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване, 69 здрави мъже са получавали селен от SelenoExcell (285 или 200 mcg / ден) или селенометионин (200 mcg / ден) в продължение на 9 месеца. Докато нивата на минерала в кръвта са се увеличили съответно с 93%, 54%и 86%в групата на селенометионин и ниските и високите дози SelenoExcell, само мъжете, получаващи SelenoExcell, са имали намаляване на стандартните маркери на окислително увреждане.

Селенът предотвратява образуването на катаракта

Поддържането на правилни нива на селен изглежда играе важна роля в предпазването на очите от образуване на катаракта. Проучванията показват, че съдържанието на селен в лещата на окото на човек с катаракта е само 15% от нормалните нива. А съдържанието на свободни радикали във водната течност на окото при пациенти с катаракта е до 25 пъти по -високи от нормалните нива. 

Селенът се бори със сърдечните заболявания 

Селенът изглежда   осигурява защита срещу сърдечно-съдови заболявания и инсулт, тъй като процентът на сърдечно-съдови заболявания са най-високи, когато приема на селен е минимално. В този случай обаче връзката не е толкова ясна, както в случая с рака. Доказано е, че приемането на добавки на селен има благоприятен ефект при предотвратяване на инфаркти.

В двойно-сляпо проучване на 81 пациенти, които преди това са претърпели инфаркт, на случаен принцип са дадени 100 мкг селен, или плацебо. След 6 месеца в плацебо групата са настъпили 4 фатални и 2 несмъртоносни инфаркта. В групата на взелите селен не са отбелязани смъртни случаи и е настъпил само 1 нефатален инфаркт.

Селенът повишава имунитета 

Селенът засяга всички компоненти на имунната система, включително развитието и експресията на всички левкоцити. Дефицитът на селен води до потискане на имунната функция, докато добавките подобряват и / или възстановяват имунните функции. Доказано е, че дефицитът на селен намалява резистентността към инфекция в резултат на левкоцитна и тимусна дисфункция. Селенът (в доза от 200 мкг / ден) стимулира левкоцитната и тимусната функция.

Способността на добавките със селен за повишаване на имунитета надхвърля просто възстановяването на нивата му при хора с недостиг. В проучване, добавянето на минерала (в доза от 200 mcg / ден) при хора с нормалните му концентрации в кръвта води до 118% увеличение на способността на левкоцитите да убиват туморни клетки. И 82.3% увеличение на активността на специален вид бели кръвни клетки, известни като „естествени клетки убийци“. Наречени са така поради мощната им способност да убиват раковите клетки и микроорганизмите. 

Селенът играе важна роля по време на бременност

Съществуват значителни доказателства, че  селенът  е от съществено значение за правилния растеж и развитие на плода. Изглежда, че необходимостта от селен се увеличава по време на бременност. Причина за това е, че концентрацията на селен в кръвта намалява с напредването на бременността. Особено в по -късните етапи. Нивата на минералаобикновено са много ниски при бебета с ниско тегло при раждане.

Популярните форми на пазара включват натриев селенит, селенометионин и селен, получен от дрожди. Няколко проучвания показват, че неорганичните соли като натриев селенит се абсорбират по-малко ефективно и не са толкова биологично активни, колкото органичните форми на селен, като селенометионин и богата на минерала мая. Освен това, няколко други проучвания демонстрират ползите от дрождите с високо съдържание на селен (като SelenoExcel), което го прави предпочитана форма.

Обичайната препоръчителна доза е 50 до 200 мкг на ден. При високи нива на прием (над 900 мкг дневно в продължение на няколко месеца), селенът може да бъде токсичен (вижте страничните ефекти).

Странични ефекти

Човешкото тяло се нуждае само от малко количество селен. Приемането дори на по -ниски дози от само 900 мкг на ден за дълги периоди от време може да доведе до токсични ефекти при някои хора. Признаците и симптомите на хронична токсичност включват депресия, нервност, емоционална лабилност, гадене и повръщане, чесънов дъх и пот, а в крайни случаи и загуба на коса и нокти. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.