Влияние на родителите върху хранителните навици на децата

Влияние на родителите върху хранителните навици на децата

Като родител вие играете важна роля при формирането на хранителните навици на децата си. Имате голямо влияние върху семейната среда, където се хранят и какви храни ядат децата ви. Положителният опит с храната в началото може да помогне на децата ви да развият здравословни хранителни навици по -късно в живота. Прочетете, за да научите как да повлияете положително хранителните навици на децата си, като създадете положителна хранителна среда и бъдете добър пример за подражание. 

Създаване на положителна хранителна среда

Семейните хранения се провеждат в дома (или „хранителната среда“). Тази хранителна среда може да има положително или отрицателно въздействие върху хранителните навици на децата ви. Ето няколко съвета, които да ви помогнат да създадете положителна хранителна среда за децата си.

Имайте редовно хранене и закуски

Редовното хранене и закуски всеки ден създава здравословна рутина. Ако децата ви ядат, когато им се прииска, може да не са гладни, когато е време за насрочено хранене или лека закуска. Те също могат да преяждат през деня. 

Яжте заедно като семейство

Децата, които ядат със семейството си, са склонни да ядат по -здравословни храни като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Те също са с по -малък риск от наднормено тегло. Вижте изследването. Децата, които се хранят пред телевизора, обаче са склонни да правят по -лош избор на храна. Яденето пред телевизора трябва да се избягва, тъй като това може да доведе до преяждане и по -висок риск от затлъстяване при деца. 

Избягвайте да притискате децата си да ядат

Настояването децата ви да ядат определени храни всъщност може да ги накара да ядат по-малко. Като родител вие сте отговорни за осигуряването на избор на здравословна храна за вашите деца. На децата ви трябва да бъде позволено да решават колко да ядат въз основа на това колко гладни се чувстват. Борбата ли са храненията? 

Избягвайте да използвате храна като награда или наказание

Храненето е начин да подхраним тялото си. Използването на храна като награда или наказание може да доведе до нездравословни хранителни навици. Предложете разнообразие от здравословни храни и оставете децата си да се обслужват сами без никакъв натиск.

Имайте здравословни храни у дома

Уверете се, че купувате здравословни храни , когато пазарувате. Храните, налични във вашия хладилник, фризер, шкафове и килер, са това, с което децата ви ще свикнат да ядат. 

Да бъдеш положителен модел за подражание

Родителите могат да повлияят положително на хранителните навици на децата си, като бъдат добър пример за подражание. Ето няколко съвета как да бъдете добър модел за подражание, когато става въпрос за храна.

Направете здравословните храни обичайния избор

Това, което ядете, дава пример за това, което децата ви ще ядат. Наслаждавайте се на храни от четирите групи храни в Канадския пътеводител за храни всеки ден, като зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти, нискомаслени млечни продукти, постно месо, бобови растения, яйца и риба. Когато децата ви видят, че ядете тези храни, е по -вероятно да искат да ги ядат.

Ограничете храни с високо съдържание на калории, мазнини, захар и сол

Храни с високо съдържание на калории, мазнини, захар и сол, като сладкиши, шоколад, бисквити, понички, сладолед, пържени картофи, картофен чипс, поп, спортни и енергийни напитки и подсладени топли или студени напитки трябва да се консумират по -рядко. Когато сами ограничите тези храни, децата ви също ще имат по -малка вероятност да ядат. Важно е да не етикетирате тези храни като „лоши“. Те са просто храни, които трябва да се консумират от време на време и умерено.

В заключение

Като родител вие играете важна роля при формирането на хранителните навици на децата си. Създавайки положителна хранителна среда и като добър пример за подражание, можете да помогнете на децата си да развият здравословни хранителни навици, които могат да окажат трайно въздействие върху тяхното здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.