8 Ползи от водния кестен

8 Ползи от водния кестен

Днес са известни 2 вида такива растения – Eleocharis dulcis и Trapa natans  [1] . Всички части на водния кестен имат определени полезни свойства. Листата и стъблата са богати на въглехидрати, фенолни съединения, флавоноиди, витамини и минерали. Самият ядков плод съдържа протеини, мазнини, нишесте, витамини, минерали и въглехидрати. 100 грама такава ядка съдържа 194 калории.

Благодарение на разнообразните полезни свойства на ядката тя започва да се използва широко в медицината. Водният кестен се използва при производството на трапазид, който се предписва за лечение на атеросклероза . В китайската, тибетската и японската медицина се използва за лечение на бъбречни заболявания и също така се предписва за лечение на импотентност и диспепсия . 

Водните кестени имат и общоукрепващ ефект върху тялото, което е особено важно при прекарани заболявания и техните усложнения. В Индия и Китай се използват всички части на растението, а не само семената. От него се приготвят жлъчегонни, спазмолитични, потогонни, тонизиращи и седативни препарати. От цветовете и пресните листа се прави сок, който има антимикробно действие и се използва при лечение на гонорея , тумори и ухапвания от насекоми. Друго свойство на чилима е антивирусното, както и способността да подобрява защитните свойства на тялото.

8 ползи за здравето от водния кестен – научни доказателства

Въпреки че такова растение се нарича кестен, то все още е нетрадиционен орех. Това е грудков зеленчук, който може да се намери в плитки езера и блата. Водните кестени са широко използвани поради своите полезни свойства.

1 Те са хранителни, въпреки че не съдържат много калории.

100 грама сурови кестени съдържат 17% от общите дневни калории, както и 17% магнезий, 16% мед, 16% витамин B и 12% рибофлавин.

Водният кестен е богат на фибри – около 12% от дневната нужда за жените и 8% за мъжете.

Проучванията показват, че фибрите влияят върху движението на червата, намаляват отделянето на холестерол в кръвта и нивата на захарта, а също така поддържат цялостното здраве на стомашно-чревния тракт. Но поради факта, че водните кестени са 74% вода, те не съдържат много калории и повечето от тези калории се абсорбират от въглехидрати.

2 Характеризира се с антиоксидантни свойства

Водният кестен също е популярен поради своите антиоксидантни свойства, по-специално ферулова киселина, катехин галат и епикатехин галат  [2] .

В лабораторни изследвания е доказано, че антиоксидантите, открити в месестата част и кората на кестените, могат да унищожат свободните радикали. Именно свободните радикали провокират появата на хронични заболявания  [3] ,  [4] .

Освен това антиоксидантите, на които са богати водните кестени, запазват плътта на кестена хрупкава дори след продължителна топлинна обработка.

3 Намалява кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания

От древни времена водните кестени се използват за понижаване на кръвното налягане, което е възможно благодарение на съдържащия се в него калий.

Няколко проучвания са доказали връзка между диета, богата на калий, и намаляването на сърдечните заболявания. Според 33 проучвания е доказано, че хората с високо кръвно налягане са загубили много калий. Нивото на тяхното систолно и диастолно налягане се понижи с 3,49/1,96 mm Hg. [5] .

В същите проучвания е потвърдено, че хората, които консумират повече калий, имат 24% по-нисък риск от инсулт. В друго проучване на 247 510 субекта рискът от инсулт е намален с 21% с калий  [6] .

4 Влияе върху загубата на тегло и ситостта

Водните кестени са с високо съдържание на мазнини. Такива храни обикновено съдържат много вода и следователно не се считат за висококалорични. Дори въпреки този факт, водните кестени могат да заситят глада и да удължат чувството за ситост  [7] ,  [8] .

Гладът може да провокира сривове в диетата и наддаване на тегло. Яденето на обилен, нискокалоричен воден кестен може да помогне при загуба на тегло. Те са 74% вода.

Ако има постоянно чувство на глад, тогава водният кестен може да бъде ефективен начин за насищане на тялото, без да навреди на фигурата. 

5 Бори се с раковите клетки

Водните кестени са с високо съдържание на ферулова киселина, добре познат антиоксидант. Именно този антиоксидант помага да се запази хрупкавостта на кестените дори след като са сготвени. В някои проучвания е доказано, че феруловата киселина намалява риска от рак . В лабораторни условия е потвърдено, че тази киселина ускорява потискането на растежа на раковите клетки  [9] .

Според други изследвания феруловата киселина потиска раковите клетки на кожата, белите дробове и щитовидната жлеза  [10] ,  [11] ,  [12] ,  [13] .

Благодарение на антиоксидантните свойства на кестена е възможно потискането на раковите клетки. Раковите клетки са зависими от свободните радикали, които подпомагат растежа и развитието на тумора. Антиоксидантите влияят на освобождаването на свободни радикали и следователно инхибират растежа на раковите клетки  [14] ,  [15] .

Повечето от проучванията, които са били проведени за изследване на ефекта на водните кестени върху раковите клетки, са били само в лабораторни условия. За по-надеждно твърдение са необходими допълнителни клинични изследвания.

6 Помага за намаляване на възпалението в тялото

Многобройни проучвания показват, че водният кестен може да намали възпалителните реакции в тялото чрез намаляване на азотния оксид и интерлевкините. Веществата, съдържащи се в кестените, са в състояние да потиснат гените, които участват във възпалението. Благодарение на фенолните антиоксиданти се намалява отделянето на свободни радикали и намаляват възпалителните процеси в организма  [16] .

Именно поради тези свойства водният кестен се използва за лечение на стомашни язви , кожни реакции на дразнене и треска  [17] .

7 Помага при диабет

Водните кестени съхраняват хранителни вещества и вода, съдържат нишесте, антиоксиданти и минерали. Тези вещества ще помогнат на хората с диабет  [18] ,  [19] . Въпреки че съдържа много нишесте, антиоксидантите и фибрите играят решаваща и първостепенна роля.

8 Антимикробни и антихелминтни свойства на водния кестен

Водният кестен може да помогне в борбата с E. coli и Staphylococcus aureus. Проведено е изследване, при което е потвърдена чувствителността на Bacillus cereus и Shigella sonnei към водния кестен. Също така водният кестен ще бъде полезен в борбата срещу хелминти  [20] ,  [21] .

Всичко това говори за антимикробните свойства на кестена, тъй като растението може да се справи с няколко щама наведнъж  [22] .

Такива антимикробни свойства са сравними с действието на някои антибиотици – канамицин. Ето защо водният кестен, когато се добави към храната, може да увеличи срока на годност на продуктите.

Химическият състав на водния кестен

Водният кестен е богат на въглехидрати и азотни съединения. От особено значение са захарта и нишестето, съдържащи се в ядката. Захарта е представена от монозахариди, а нишестето е представено от зърна.

калории 97ккал

  • мазнини:0,1 гр
  • протеини :1,4 g
  • Въглехидрати:20,9 g
  • вода:73,5 g
  • Пепел:1,1 гр
  • Фибри :3 гр
витаминиКоличество% ПДП
Витамин В6 (пиридоксин)0,33 мг16%
Витамин В2 (рибофлавин)0,2 мг11%
Витамин В5 (пантотенова киселина)0,48 мг9,6%
Витамин В1 (тиамин)0,14 мг9,3%
Витамин Е (алфа токоферол)1,2 мг8%
Витамин В4 (холин)36,2 мг7,2%
Витамин B3 (PP, никотинова киселина)1 мг5%
Витамин С (аскорбинова киселина)4 мг4,4%
Витамин B9 (фолиева киселина)16 мкг4%
Минерали (в 100 g):Количество% ПДП
Мед326 мкг33%
калий584 мг23%
Манган0,33 мг17%
Фосфор63 мг8%
Магнезий22 мг5,5%
Цинк0,5 мг4,2%
калций11 мг1,1%

Плодовете на ореха съдържат минерали – калций, желязо, магнезий, фосфор, натрий. Когато плодовете узреят, теглото им става по-тежко и те потъват на дъното, като повличат останалите растения със себе си.

Воден кестен в кулинарията

Водният кестен често може да се намери в ястия от азиатските страни. Но кестените могат да се консумират и сурови, основното е да обелите кожата и да я изплакнете добре. Сервира се и мариновано, пържено, на скара и на пара. Много често водният кестен след обелване и измиване се добавя към ястия като пържени картофи, бъркани яйца, салати, пържоли.

Но поради хрупкавата си структура има доста приятен вкус дори и в сурово състояние. Вкусът на суровите ядки смътно напомня на пулпа от ябълки. В същото време, независимо от метода на топлинна обработка, пулпата на ядката винаги запазва своята хрупкава текстура.

Понякога кестените се изсушават и се използват за заместител на пшенично брашно. Факт е, че кестенът съдържа достатъчно количество нишесте и следователно е добър сгъстител. В азиатските страни водните кестени се продават пресни или консервирани в обикновените магазини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.