Цинк – ползи за здравето, имунната система и още…

Цинк – ползи за здравето, имунната система и още…

‌‌Какво е цинк?

Цинкът  е основно хранително вещество с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и участва в различни биологични процеси в човешкото тяло. Известно е, че цинкът е полезен за имунитета, но също така може да бъде от решаващо значение за репродуктивната система, здравословния растеж и развитието на децата, здравето на костите, зрението, слуха, храносмилането, растежа на кожата и косата.

‌‌Защо дефицитът на цинк е опасен?

Недостигът на цинк може да причини голямо разнообразие от неспецифични симптоми, като закъснение при деца, лош апетит, загуба на коса, загуба на тегло, диария, объркване, депресия, безплодие при мъжете и жените, хормонален дисбаланс, тремор, бавно зарастване на рани, слаб имунитет , загуба на вкусова чувствителност.

Рискът от недостиг на  цинк  възниква при нискокалорична диета, някои храносмилателни разстройства, анамнеза за стомашно-чревна хирургия, чернодробни или бъбречни заболявания, някои нарушения на кръвта, алкохолизъм или вегетарианска диета. В напреднала възраст често е трудно да се усвои цинкът.

Тялото не съхранява цинк, поради което при недостатъчно използване на цинк дефицитът може да се развие много бързо. Тежкият дефицит е рядък, докато лекият до умерен дефицит е относително чест. Медта е биохимично свързана с цинка и при продължителна употреба на големи количества цинк може да се развие дефицит на мед. Ето защо понякога се препоръчва  прием на цинкови и медни добавки  заедно, особено с високи дози цинк.

‌‌Какви храни са богати на цинк?

Цинкът трябва да се получава от храната, а стридите превъзхождат останалите храни по съдържание. Повечето хора си набавят цинк предимно от червено месо и пилешкото. Цинкът се съдържа и в зърнените култури,  ядките ,  семената  и  бобовите растения , но бионаличността му в тези храни е ограничена поради наличието на фитати, които свързват цинка и затрудняват усвояването му. Вегетарианците могат да увеличат бионаличността на цинка, като накисват зърна и бобови растения във вода за няколко часа, преди хранене. Възрастните трябва да консумират 8-11 mg цинк на ден и 12 mg по време на бременност или кърмене.

‌‌Може ли цинкът да бъде полезен за имунитета?

Систематичен преглед и мета-анализ от 2012 г. разглежда проучвания на хранителни добавки с  цинк  за профилактика на обикновена настинка. След проучване на 17 проучвания, включващи 2121 души, изследователите стигат до заключението, че добавянето на цинк намалява продължителността на обикновената настинка при възрастни, но не и при деца. Установено е, че качеството на изследването е средно и авторите посочват необходимостта от по-нататъшна работа в тази област.

‌‌Полезен ли е цинкът за косата?

Много от разстройствата, които причиняват косопад, могат да бъдат свързани или задълбочени от недостиг на цинк. Статията за преглед цитира много изследвания, които отбелязват корелацията между хранителни дефицити и състояния на косата като андрогенни, алопеция ареата и телогенна алопеция.

Дозировката е важна – едно проучване показва, че изключително високите дози цинк не са полезни. Състоянията на щитовидната жлеза често са свързани с косопад и добавките с цинк понякога могат да помогнат.

‌‌Може ли цинкът да помогне при акне?

Доказано е, че цинкът инхибира растежа на Propionibacterium acnes, бактериите, които причиняват акне. Той потиска възпалителните маркери, които карат бактериите да причинят кожни заболявания. Много изследвания показват, че цинкът може да намали акнето при хора с недостиг на цинк.

В допълнение, проучване от 2019 г. установи, че псориазисът се характеризира с ниски нива на цинк и относително високи нива на мед в кръвта и коригирането на този дисбаланс може да облекчи симптомите на кожни заболявания. Систематичен преглед от 2019 г. и метаанализ на проучвания на добавки с цинк за атопичен дерматит (екзема) показа противоречиви резултати. Някои научни изследвания отбелязват неговите предимства, докато други не.

Важно е да се отбележи, че има различни видове цинкови добавки, които се различават по своята ефективност за определен кожен проблем.

Може ли нивата на цинк да повлияят на мъжката плодовитост?

‌‌Систематичен преглед и мета-анализ показаха, че семенната течност на безплодни мъже значително е намалила нивата на цинк. Наблюдавано е, че добавките с цинк значително подобряват морфологията, броя и подвижността на сперматозоидите. Нивата на цинк при мъжа могат да бъдат важен фактор за здравословното зачеване.

‌‌‌ Защо цинкът е важен по време на бременност и кърмаческа възраст?

Цинкът  е от съществено значение за развитието на плода, тъй като участва в ДНК, синтеза на протеини и клетъчното делене. Има връзка между ниските нива на цинк по време на бременност и спонтанни аборти, лошо развитие на плода и преждевременно раждане. Систематичен преглед отбелязва проучване, показващо значително намаляване на риска от преждевременно раждане, когато се приемат цинкови добавки. Това обаче може да е свързано с по-нисък риск майката да се разболее от инфекциозни заболявания, които могат да доведат до преждевременно раждане.

‌‌Полезен ли е цинкът за червата?

Здравословната работа на стомаха и червата е важна за усвояването на цинка от храната. Поради това дефицитът на цинк често се свързва със сериозни хронични стомашно-чревни заболявания като болест на Crohn, язвен колит, цьолиакия, стомашно-чревни язви и диария. Понякога е трудно да се определи дали дефицитът на цинк е довел до развитието на болестта или обратно, тъй като дефицитът на цинк може да бъде един от рисковите фактори за храносмилателни разстройства.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва цинкови добавки за деца в риск от инфекции на стомашно-чревния тракт. Наблюдавано е добавяне на цинк за намаляване на тежестта, честотата и продължителността на епизодите на диария при деца.

‌‌Помага ли цинкът на диабета?

Дефицитът на цинк е често срещан при хора с диабет тип 1 и 2 и добавките могат да помогнат за подобряване на състоянието на пациентите. Известно е, че антиоксидантите помагат да се контролират нивата на кръвната захар. В статия от 2015 г. се отбелязва значително намаляване на нивото на маркерите на оксидативен стрес при диабетици след прием на 30 mg  цинк  на ден в продължение на 3-6 месеца.

‌‌Засяга ли дефицитът на цинк щитовидната жлеза?

Недостигът на цинк може да увеличи риска от дисфункция на щитовидната жлеза. Цинкът е необходим за нормалното му функциониране. Няколко проучвания отбелязват, че цинкът участва в критичния процес на превръщане на хормона на щитовидната жлеза в неговата активна, полезна форма и цинкът бързо се изчерпва, когато нивата на цинк са ниски. Оптималните нива на цинк са важни за здравата функция на щитовидната жлеза.

‌‌Може ли цинкът да помогне при депресия?

В проучване от 2013 г. на клинично депресирани пациенти се дават или антидепресанти и плацебо, или антидепресанти и 25 mg цинк и резултатите се сравняват. На шест и дванадесет седмици участниците в цинковата група съобщават за по-значителни подобрения от плацебо групата.

‌‌Може ли цинкът да е от полза за слуха ви?

Проучване от 2011 г. отбелязва, че цинкът може да бъде полезен при тежка, необяснима загуба на слуха. 66 участници в проучването бяха разпределени в две групи от 33 души. На едната група са дадени само кортикостероиди, а на другата – кортикостероиди и цинкови добавки. Преди и след лечението, участниците са тествани за нива на цинк в кръвта им. Установена е силна корелация между нивата на цинк и възстановяването на слуха.

‌‌Важен ли е цинкът за зрението?

Цинкът се  намира в очите и е важен за тяхната функция. Изследванията на ефектите от добавянето на цинк върху зрението обаче дадоха противоречиви резултати. При проучвания на добавки с цинк за състояния на очите, участниците често получават и други хранителни вещества, което затруднява установяването дали нетният ефект се дължи на едно или повече вещества.

‌‌Полезен ли е цинкът за костите?

Проучване при пациенти с таласемия майор (кръвно разстройство) показва значително увеличение на костната минерализация след 18 месеца прием на 25 mg  цинк  на ден. Работата предлага да се продължат изследванията при други групи пациенти.

‌‌Може ли цинкът да помогне при загуба на вкус?

Рандомизирано плацебо-контролирано проучване от 2013 г. изследва добавки с цинк при пациенти, подложени на лъчева терапия за рак на главата и шията. Беше отбелязано, че участниците, които са приемали 50 mg цинков сулфат три пъти на ден, са имали значително по-малка загуба на вкус поради лъчева терапия.

В заключение

Кръвните тестове за цинк не винаги са надеждни, затова препоръчваме да обсъдите с Вашия лекар дали трябва да приемате цинкови добавки. Вашият лекар може да намери добавките с цинк полезни за: нарушена абсорбция на хранителни вещества, лош имунитет, други здравословни проблеми, свързани с недостиг на цинк, или лекарства с рецепта, които могат да причинят недостиг на цинк. Белите петна по ноктите ви могат да бъдат признак на недостиг на цинк.

Важно е да изберете правилната доза – твърде високата доза може да предизвика нежелани реакции, а твърде ниската ще бъде неефективна. Добавките с цинк се препоръчват да се приемат с храна, тъй като те могат да причинят разстройство на храносмилането, когато се консумират на гладно. Здравословната диета, богата на пресни, пълноценни храни, включително разнообразие от меса, зеленчуци, плодове и зърнени храни, е най-добрият начин да осигурите на тялото си всички необходими хранителни вещества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.