Магнезий за вашето здраве и благополучие

Магнезий за вашето здраве и благополучие

Магнезият е важен за психическото и физическото здраве.

Човешкото тяло е сложен организъм, който зависи от различни витамини, минерали и други хранителни вещества, за да функционира правилно. За съжаление в съвременната диета липсват много основни хранителни вещества. Магнезият често се пренебрегва от производителите на хранителни добавки , въпреки факта, че е изключително важен за цялостното здраве.

Въпреки че не се говори толкова често, магнезият е един от най-разпространените минерали в света. 

Магнезият се среща естествено , например като магнезиев хлорид в океана или като чист магнезий в растителния хлорофил. Той е вторият най-разпространен елемент в клетките на тялото, стотици биохимични реакции в човешкото тяло протичат с участието на магнезий. Като положителен йон, магнезият регулира ензимните системи. Това означава, че магнезият участва в повечето от жизнените функции на тялото.

Основната роля на магнезия в човешкото тяло е да регулира ензимите, които изпращат химически сигнали в цялото тяло.

 Като ензимен кофактор магнезият активира ензимите и насърчава правилното им участие в ензимните реакции. Той е необходим за нормалното функциониране на молекулите на АТФ, които са източник на енергия в човешкото тяло. 

Магнезият участва в превръщането на захарта и мазнините в енергия. В изграждането на ДНК, в свиването на мускулните влакна, в изграждането на нови клетки, в усвояването на минерали и в регулирането на нивата на холестерола. Важната роля на магнезия обуславя нуждата от него за нормалното функциониране на всички органи, кости и мускули в човешкото тяло. А нивото на съдържанието на магнезий влияе върху много аспекти на здравето.

Една от най-важните функции на магнезия е ефектът върху мускулните контракции. 

Магнезият е отговорен за отпускането на мускулните влакна след тяхното свиване. Благодарение на това можете да правите определени движения. Магнезият предотвратява крампи, причинени от продължително мускулно съкращение. Без магнезий, който да захранва мускулите ви, се чувствате слаби и летаргични след натоварващи дейности като изкачване на стълби.

Костите на тялото непрекъснато се обновяват чрез процеса на хомеостаза на остеобластите и остеокластите. Магнезият не само помага за регулиране на костната хомеостаза, но също така осигурява правилното усвояване на витамин D и калций, от съществено значение за здравето на костите. Проучване от 2010 г., публикувано в списанието Biological Trace Element Research, показа, че магнезиевите добавки могат да предотвратят остеопороза при по-възрастни жени.

Приемът на магнезий допринася за превенцията на много други заболявания. 

Той помага за понижаване на нивата на холестерола, понижаване на кръвното налягане и поддържа мускулните контракции, така че приемът на определено количество магнезий е добър за сърдечно-съдови заболявания, инсулт и нарушения на сърдечния ритъм. Той също така играе важна роля в метаболизма на глюкозата, което влияе върху нивата на кръвната захар. Недостатъчният прием на магнезий увеличава вероятността от диабет тип 2.

Поради факта, че магнезият участва в химичните реакции на тялото, влияе и върху мозъка и невротрансмитерите, които влияят на настроението ни. По този начин магнезият може да помогне за подобряване на психическото ви състояние. Според проучване от 2010 г., депресивните състояния, които не могат да бъдат лекувани с традиционни лекарства, могат да бъдат подобрени с магнезий. Изглежда, че магнезият е полезен за предотвратяване или лечение на депресия поради ролята му в синтеза на хормони и невротрансмитери. Той осигурява необходимото количество допамин и други химикали, предизвикващи удовлетворение на мозъка, за да противодейства на депресията. 

Депресията е толкова силно свързана с дефицита на магнезий, че някои специалисти по психично здраве са теоретизирали

Депресията е може би най-опасното психично разстройство, но дефицитът на магнезий причинява други заболявания, като безсъние и тревожни разстройства. Магнезият помага за успокояване на мозъка, като блокира прекомерното активиране на NMDA рецепторите. Постоянното активиране на тези рецептори причинява износване на невроните и това може дори да доведе до клетъчна смърт. Най-важната защитна роля на магнезия в мозъка е, че мозъкът получава възможност да си почине, да се отпусне и да обработва информация.

Магнезият влияе и върху психичните разстройства, защото играе важна роля в производството на хормони. Някои хормони на стреса, като кортизол и адреналин, се произвеждат, когато надбъбречните жлези се активират. Магнезият помага за потискане и забавяне на активирането на надбъбречните жлези, като предпазва тялото от излишък на тези хормони, които повишават кръвното налягане, тревожността и стреса. Липсата на магнезий може да причини повишен стрес, а продължителният стрес може да доведе до ниски нива на магнезий поради надбъбречна умора. Поради тази причина е важно да ограничите времето, прекарано под стрес и да увеличите приема на магнезий, като включите в диетата минимално преработени храни.

Дори и да не страдате от сериозни психични проблеми, успокояваща магнезиева вана може да ви помогне да подобрите психическото ви настроение, когато проявявате признаци на стрес или депресия. Липсата на магнезий може да причини умствено объркване и психични разстройства, тъй като мозъкът има проблеми със съхраняването и обработката на информация, когато има липса на невротрансмитери и енергия. Като цяло магнезият е от съществено значение за оптимизиране на мозъчната функция.

Поради положителния ефект на магнезия върху здравето, приемът му се използва за лечение на много различни заболявания. 

Американската сърдечна асоциация препоръчва интравенозен магнезий за пациенти с аритмии. Проучването установи също, че магнезиевите добавки могат да се използват за лечение на еклампсия, състояние, което се появява по време на бременност, което може да причини животозастрашаващи припадъци. Редица проучвания показват, че дори някои от симптомите на алкохолизъм могат да бъдат облекчени, когато пациентите приемат магнезий.

Както виждаме, магнезият е много важен минерал, но ролята му в биосинтеза често се пренебрегва. За съжаление, проучване от 2014 г., публикувано в International Journal of Laboratory Medicine, установи, че 2,5-15% от населението има дефицит на магнезий. Това състояние, известно като хипомагнезиемия, е доста често срещано, тъй като преработените храни, които съставляват основната част от диетите на много хора, не съдържат магнезий. Магнезиевият дефицит се причинява и от лекарства, които са инхибитори на протонната помпа, които се използват за лечение на стомашен рефлукс. Хората с болест на Crohn, диабет тип 2, алкохолизъм, цьолиакия и регионален ентерит също имат по-висок риск от развитие на магнезиев дефицит.

Първоначално признаците на лек магнезиев дефицит са едва доловими, но с течение на времето хипомагнезиемията причинява сериозни проблеми. Хората с лек дефицит на магнезий се чувстват уморени, слаби, раздразнителни и гадени. Ако недостатъчният прием се замени с почти пълна липса на прием на магнезий, тогава се появяват симптоми като тежки мускулни контракции, конвулсии, аритмия, преструктуриране на личността и изтръпване. Тези признаци на опасен дефицит на магнезий могат да бъдат животозастрашаващи, но дори и по-малко тежък дефицит може да причини здравословни проблеми.

Може да имате недостиг на магнезий, ако изпитате следните симптоми:

 • Редовни мускулни крампи и спазми
 • Новодиагностицирани сърдечно-съдови заболявания
 • Трудности при заспиване или проблеми със съня
 • Леко треперене на ръцете и краката
 • Трудности със запомнянето
 • Постоянно високо кръвно налягане
 • Прекомерна тревожност или депресия
 • Диагностициран с диабет тип 2
 • Дефицит на други минерали
 • Чувство на слабост по време на ежедневна физическа активност
 • Неспособност за концентрация

За да се отървете от тези симптоми, трябва да сте сигурни, че тялото ви получава достатъчно магнезий от храна или добавки. Дневната нужда от магнезий се увеличава с възрастта, тъй като тялото усвоява магнезий по-малко ефективно с напредването на възрастта. Въпреки че мъжете обикновено се нуждаят от повече магнезий от жените, нуждата на бременните жени също е висока. Децата се нуждаят от около 240 mg на ден. Мъжете под 30 години се нуждаят от около 400 mg на ден, но с възрастта нуждата се увеличава до 420 милиграма. Жените под 30 години обикновено се нуждаят от около 310 милиграма на ден, а ако са бременни, нуждата е 360 милиграма на ден.

За щастие можете да увеличите нивата на магнезий в тялото си. 

Тъй като се абсорбира лесно през кожата, можете да втривате магнезиев крем всеки ден. Така ще задоволите нуждите си от магнезий, без да променяте диетата си. Epsom солите също съдържат магнезий. Така че приемането на вани с английска сол може да повиши нивата на магнезий. Магнезият може да се намери в различни растителни храни. Тъй като е основен елемент на хлорофила, който участва в процеса на фотосинтеза. 

Зеленолистните зеленчуци като къдраво зеле, спанак и къдраво зеле са с високо съдържание на магнезий. А магнезият се намира и в пълнозърнестите храни, ядките и бобовите растения. Има и много неароматизирани течни магнезиеви добавки, които могат да се добавят към напитки и шейкове, за да повишат нивата на магнезий в тялото, без да променяте диетата си.

Магнезият е основен минерал, който участва в почти всички функции на човешкото тяло. Независимо от източника на магнезий, който изберете, важно е да задоволявате нуждите си от магнезий всеки ден. Този минерал не само укрепва костите, органите и мускулите, но е много важен за здравето на мозъка. Недостатъчният прием на магнезий може да доведе до психични заболявания, сърдечно-съдови заболявания, множествена склероза, диабет и дори бери-бери. 

Внимавайте за мускулни крампи, слабост, проблеми със съня, силен стрес или депресия и други признаци, че тялото ви може да има недостиг на този минерал. За да избегнете дефицит на магнезий, не забравяйте да консумирате препоръчителната дневна доза, за това е удобно да приемате хранителна добавка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.