Може ли изкуствен интелект (ChatGPT) да Ви състави добра диета

Може ли изкуствен интелект (ChatGPT) да Ви състави добра диета

Изкуствения интелект и ChatGPT набира все повече скорост. Въпреки множеството критики, и грешки със сигурност той може да Ви помогне както да следите калориите в храните, така и да ви изготви примерен диетичен план.

Дали ще успее да го следва вместо вас? Едва ли. Със сигурност обаче ще може да персонализирате менюто си. Това отгоре е една заявка за изготвяне на диета към безплатната версия на ChatGPT https://chat.openai.com/chat

Въпросите към чата ги задавем на български език, като опитвам да насочвам ИИ максимално точно, за да получа и по-конкретни отговори.

В: Състави ми хранителна диета. Тежа 95 килограма. Висок съм 181 см. Тренирам с тежести. Искам да сваля 5 килограма за 3 месеца. Ям всякака храна, но предпочитам да бъде с месо, ориз и зеленчуци

ChatGPT: За да постигнете целта си да свалите 5 килограма за 3 месеца, трябва да се фокусирате върху хранителния си режим и да осигурите подходящо количество хранителни вещества и калории за тренировки и ежедневни дейности.

Ето един възможен примерен хранителен режим, който може да ви помогне да постигнете целта си:

Закуска:

  • 2 яйца, варени или печени
  • 1 резен пълнозърнест хляб
  • 1 чаша зеленчуков сок

Обяд:

  • 150 грама пуешко или телешко месо
  • 1/2 чаша кафяв ориз
  • 2 чаши зеленчуков салат с маслиново масло и оцет

Втора закуска:

  • 1 ябълка
  • 1/4 чаша ядки (нарязани)

Вечеря:

  • 150 грама печено пилешко или риба
  • 2 чаши зеленчуков салат с маслиново масло и оцет

Забележка: Можете да добавите към хранителния режим повече или по-малко храна в зависимост от индивидуалните си нужди и предпочитания. Също така е важно да включите достатъчно вода в хранителния си режим, за да осигурите подходящо хидратиране, особено когато тренирате.

Важно е да отбележите, че това е само примерен хранителен режим, който може да ви помогне да постигнете целта си за отслабване, но вие трябва да промените хранителния си режим в зависимост от индивидуалните си нужди и предпочитания. Винаги е добре да се консултирате с лекар или диетолог, преди да започнете нов хранителен режим или програма за отслабване.

В: Моля те изчисли броя на калориите в изготвената от теб диета

ChatGPT: За да изчисля колко калории съдържа хранителният режим, който съставих, трябва да знаем количеството на всеки продукт, който ще се консумира. В следната таблица е показана ориентировъчната калорийност на продуктите в примерния хранителен режим:

ХранаКоличествоКалории
Яйца, варени или печени2156
Пълнозърнест хляб1 резен78
Зеленчуков сок1 чаша120
Пуешко или телешко месо150 г246
Кафяв ориз1/2 чаша108
Зеленчуков салат2 чаши60
Ябълка195
Ядки (нарязани)1/4 чаша160
Печено пилешко или риба150 г210
Общо1233

Общият брой калории на примерния хранителен режим е около 1233 калории на ден. Това е само ориентировъчно число и може да варира в зависимост от размера на порциите и конкретните продукти, използвани в диетата. Важно е да се отбележи, че това количество калории може да не е подходящо за всеки човек и е важно да се консултирате с професионален диетолог, преди да започнете да следвате нов хранителен режим.

В: Все пак аз съм мъж и ми е необходима повече храна. Както казах тренирам. Добави ми протеин на прах около 30 грама и още месо, за да станат около 2000 калории на ден.

ChatGPT: Разбирам, ще преразгледам диетата и ще добавя повече храна, за да отговаря на нуждите на мъжа, който тренира и желае да свали тегло.

Ето променената диета с добавени продукти, съобразени с вашия коментар:

ХранаКоличествоКалории
Яйца, варени или печени3234
Пълнозърнест хляб2 резена156
Зеленчуков сок1 чаша120
Пуешко или телешко месо200 г328
Кафяв ориз1 чаша216
Зеленчуков салат2 чаши60
Ябълка195
Ядки (нарязани)1/4 чаша160
Протеин на прах30 г120
Печено пилешко или риба200 г280
Общо1749

Това количество храна би доставило около 1749 калории на ден. Ако искате да достигнете до 2000 калории на ден, можете да добавите още 1/2 чаша кафяв ориз (108 калории) и 1/4 чаша нарязани ядки (160 калории), което ще увеличи общия брой калории на около 268, за да достигнете желаното ниво на 2000 калории.

Все пак, бих искал да подчертая, че тези цифри са само ориентировъчни и трябва да бъдат персонализирани за вашия индивидуален метаболизъм, тренировъчна програма и цел за отслабване. Затова е добре да се консултирате с диетолог, който може да ви помогне да изготвите персонализиран план за отслабване.

В: Благодаря! Така е добре. Необходимо ми е разнообразие в менюто. Затова ще помоля за още едно меню различно от горното отново с 2000 калори, но с резлични храни и продукти.

ChatGPT: Разбирам, че искате повече разнообразие в менюто си, затова ще съставя още едно меню, което да отговаря на нуждите ви за отслабване и да ви даде различни възможности за хранене. Ето едно вариантно меню:

ХранаКоличествоКалории
Омлет от 2 яйца и зеленчуци1 порция300
Пълнозърнест хляб с авокадо и резен пушена шунка2 резена300
Зеленчуков сок1 чаша120
Кисело мляко или краве сирене100 г70
Пуешко или телешко месо200 г328
Картофено пюре с малко масло и мляко1 чаша150
Гуакамоле с чипс от царевица1 чаша250
Ябълка195
Печени зехтинени нарязани ядки1/4 чаша160
Печено пилешко или риба200 г280
Общо2053

Това меню би доставило около 2053 калории на ден, което отговаря на вашата нужда за 2000 калории на ден. Отново, имайте предвид, че тези цифри са ориентировъчни и може да има вариации в калорийността на храната, в зависимост от точните продукти, които изберете. Затова е важно да следите количеството на консумираните храни и да се консултирате с диетолог, ако имате въпроси или нужда от персонализирано меню.

Има ли значение, дали ще изям храната наведнъж, или трябва да я разделя на закуска, обяд, вечеря и междинни хранения

Разпределението на храната през деня може да има ефект върху тялото и метаболизма ви. Обикновено се препоръчва да ядете 3 големи хранения на ден – закуска, обяд и вечеря, както и 1-2 междинни хранения, ако имате нужда от тях.

Това не означава, че трябва да ядете точно в тези времеви интервали. Важно е да се храните по начин, който ви е удобен и да поддържате стабилност в количеството на консумираната храна през деня. Може да разпределите калориите на своето дневно меню така, че да изпълните своя дневен калориен бюджет в течение на 24 часа.

Някои хора предпочитат да разделят храната си на малки хранения през деня, докато други предпочитат по-големи хранения по-малко пъти на ден. Важно е да откриете начинът на хранене, който работи най-добре за вас и да се придържате към него, за да постигнете вашите цели за отслабване.

Мога ли да поддържам този чат подобно на дневник, в който описвам резулататите. Това ще ти даде ли полезна информация?

ChatGPT:Разбира се! Ако желаете да запазите дневник на вашите резултати, можете да го направите и да го споделяте с мен, когато се чувствате готови. Това може да ми помогне да ви предложа по-добри и персонализирани съвети, като взема предвид вашите специфични нужди и цели. Също така можете да използвате дневника, за да проследите прогреса си и да видите какви стратегии за отслабване работят най-добре за вас.

До скоро!

ChatGPT: До скоро! Ако имате нужда от допълнителна помощ в бъдеще, не се колебайте да се обърнете към мен. Ще се радвам да ви помогна. Желая ви успех в постигането на вашите цели за отслабване и подобряване на здравето!

В заключение.

ChatGPT може да ви насочи в определен хранителен режим. До колко се справя на български може сами да се ориентирате. Това, което се иска от вас е да му зададете точни параметри. Възраст, височина тегло години. Дории и да не успеете да направите заявката, чата следи вашата мисъл и се получава задоволителен диалог по темата, така, че би могъл да бъде ваш помощник при съставянето на определена диета, или хранителен режим. Не очаквайте, да бъде перфектен, обяснете му какво искате и ще останете учудени. Аз лично смятам да опитам до къде ще стигне.

Очаквайте продължение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.