Желязото в нашия организъм

Желязото в нашия организъм

Желязото (Fe, Ferrum, ferrum) е един от микроелементите, които човек получава от храната и водата. Той е включен в категорията на металите, които влияят на метаболитните процеси, растежа, развитието, репродуктивната функция, състава и качеството на кръвта. Желязото се разпределя в тялото, както следва:

 1. До 70% – в хемоглобина.
 2. До 20-15% – под формата на депо (резерви) в черния дроб.
 3. Около 5-10% – в миоглобина (отговорен за дишането на мускулната тъкан).
 4. Малка част (около 0,1%) е в състава на протеините трансферин, хемосидерин и феритин.

Ролята на желязото в тялото

Желязото е част от хемоглобина, съставна част на червените кръвни клетки (еритроцити). Тези клетки носят кислород до тъканите, и вместо това изнасят от тях въглероден диоксид и го доставят в белите дробове за изхвърляне. По този начин, без желязо, дихателните процеси на клетъчно ниво биха били просто невъзможни.

Други функции на желязото в организма:

 1. Участва в метоболитни процеси. Микроелементът участва в унищожаването и елиминирането на токсините от тялото, превръщането на калориите в енергия и метаболизма на холестерола.
 2. Защита на тялото. Желязото участва в имунните процеси, активира собствения интерферон на човек и помага да се справи с „агресорите“, които са влезли в тялото.
 3. Създаване на нервни импулси. Желязото не само ги създава, но също така помага в провеждането по нервните влакна.
 4. Неутрализиране на отрови и токсини. Това се случва в черния дроб със задължителното участие на желязото.

Ползите от желязото са безценни и за косата. С неговия дефицит косата става слаба и скучна, расте слабо и пада. Това се дължи на транспортната функция на желязото. Когато няма достатъчно кислород, не се подава достатъчно кислород към корените на косата. Когато са лишени от хранене, те просто не могат да растат нормално. При продължителен дефицит на желязо може да се развие дифузна алопеция. При нея косата започва да пада равномерно по цялата глава.

Норма на желязото в организма

За да поддържат здравето, мъжете се нуждаят от около 10 mg желязо на ден, а жените – 15-20 mg. По време на бременност се нуждаят от още повече – 20 mg. Повишената доза за жени се дължи на факта, че нивото на този елемент е по-ниско в тялото им. Това се дължи и на разликите в хормоналната система и месечната загуба на желязо по време на менструация.

Ако разгледаме нормите на желязото в кръвните тестове, средните стойности са:

 • 9-30 μmol / l – за жени с ниво на хемоглобин 120-150 g / l и 110-140 g / l по време на бременност;
 • 12-31 μmol / l – за мъже с ниво на хемоглобин 130-170 g / l.

Симптоми на излишък и липса на желязо

За точно определяне на нивото на даден елемент се предписва биохимичен кръвен тест. Излишъкът на желязо в организма се отбелязва по-рядко от дефицита, но има и отрицателен ефект върху здравето. Това състояние се нарича хемохроматоза. Това се посочва от болка в десния хипохондриум и зачервяване на кожата.

Ниските нива на желязо са по-често срещани, отколкото високите. Микроелементът задържа кислород в еритроцитите, поради което с неговата липса тялото започва да изпитва хипоксия (недостиг на кислород). В най-тежките случаи може да се развие желязодефицитна анемия (често наричана анемия). Особено често се среща при кърмачета и бременни жени.

Симптоми на липса на желязо в организма:

 • бърза умора и мускулна слабост;
 • суха коса и чупливи нокти;
 • бледа кожа (също показва липса на хемоглобин);
 • шум в ушите, главоболие и световъртеж;
 • сърцебиене и задух;
 • синкав оттенък на устните и ноктите.

Дори при дефицит може да забележите затруднения и дискомфорт при преглъщане. Други отбелязват, че вкусовите им предпочитания се променят по странен начин, например искат да хапят хартия или креда.

В някои случаи, при недостиг на желязо, човек чувства срив. Дори след сън той се чувства уморен и най-малкото усилие причинява силно задух. Друг човек може да се сблъска с постоянни настинки, причинени от намаляване на имунитета.

Какви храни съдържат желязо

За да получите правилното количество желязо, трябва да консумирате храни, съдържащи го. За хората най-ценното е хемовото желязо, което съдържа миоглобин и присъства в животинските продукти. Съдържат го следните храни:

 • телешки черен дроб и други карантии;
 • говеждо месо;
 • риба;
 • пуйка;
 • Морска храна.

Как да попълните запасите от желязо

Според статистиката човек получава само 10-20% от дневния прием на желязо дневно от храната. Диетата в повечето случаи не ви позволява да получите необходимото количество от елемента, тъй като в редки случаи човек консумира специално храни, съдържащи желязо. Освен това, дори и от тях, тялото е в състояние да усвоява не цялото желязо, а само около 10-20%.

Следователно, за да попълните запасите, е необходимо да използвате  хранителни добавки с желязо . Това важи и за случаите на желязодефицитна анемия, която не може да се лекува само с хранене. Примери за такива добавки можете да видите в доста сайтове за спортни храни.

Добавките могат да се използват както в случаи на установен дефицит на желязо, така и за предотвратяване на развитието на дефицит на желязо и анемия. Използва се и за подобряване състоянието на косата и ноктите, повишаване на имунитета. След курс на приложение, всички неприятни симптоми на дефицит обикновено изчезват и цялостното благосъстояние се подобрява значително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.