4 причини за косопад и естествени решения

4 причини за косопад и естествени решения

Косопадът е често срещано явление, което може да повлияе на самочувствието. Разбирането на първопричината е важно за намиране на лечение. Има много различни причини и фактори за косопад. Някои от най -често срещаните фактори са:

  • стрес;
  • хранителни дефицити;
  • автоимунни заболявания: алопеция ареата;
  • хормонални колебания: андрогенна алопеция.

Косопад поради стрес

Официалното наименование на алопеция, предизвикана от стрес, е телогенен ефлувий. Голямо разнообразие от стресови фактори, както физически, така и психологически, може да доведе до загуба на коса, включително заболяване и дори лекарства. Косата обикновено пада в рамките на няколко седмици, въпреки че са документирани както по -бързи, така и по -продължителни случаи.

Нормата е неравномерното преминаване на косата през етапите на тяхното развитие. Всяка коса преминава през фази на растеж, почивка и отделяне в собствен ритъм. Когато е изложена на стрес, фазата на растеж може да бъде последвана от фаза на отпадане за всички косми едновременно, причинявайки плешивост. Когато стресът е временен, възстановяването обикновено настъпва естествено с течение на времето. Ако стресът е хроничен, тогава е възможно дългосрочно плешивост.

Някои лекарства, включително редица лекарства за кръвно налягане, амфетамин, литий, кумадин и много други, понякога могат да причинят загуба на коса. Ако наскоро сте имали този проблем, проверете дали е имало скорошна промяна в лекарствата Ви.

Проблемите с щитовидната жлеза могат да доведат до косопад. Временна загуба на коса е възможна по време на стрес при бременност. Острите инфекции също понякога причиняват временно плешивост.

Лечение на косопад поради стрес

Преди да се спрем на стреса като основна причина за косопада, трябва да се изключат други възможни фактори. Ако плешивостта е причинена от стрес, растежът на косата обикновено се възстановява с течение на времето. Въпреки че изследванията по тази тема са оскъдни, има някои доказателства, че екстрактът от просо може да помогне за стимулиране на растежа на косата. Прекомерната консумация на просо може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза, което само ще влоши положението.

Едно малко проучване разглежда добавка с  куркумин ,  босвелия и  екстракт от грозде . В резултат на това се отбелязва тенденция, показваща възможните ползи от добавката за загуба на коса, свързана със стреса.

Друго проучване (също в малък мащаб) отбелязва ползите от дългосрочната комбинирана употреба на билков шампоан и локално билково лекарство за андрогенна и телогенна алопеция. Продуктите съдържат екстракти от  коприва ,  лайка ,  бял равнец , дъвка от рожков и  хвощ .

Налични са твърде малко данни за лечението на телогенна алопеция с адаптогенни билки. Но те могат да бъдат полезни поради доказаната си ефективност в борбата със стреса. Сред другите билки, ашваганда ,  женшен ,  родиола ,  елеутерокок и  лимонена трева могат да подобрят цялостната ви реакция на стрес  .

Загуба на коса поради хранителни дефицити

За необяснима плешивост може да бъде полезно да оцените диетата си за възможни фактори. Липсата на желязо, цинк, ниацин (витамин В3), незаменими мастни киселини, витамин D и биотин може да доведе до косопад.

Желязо

 Известно е, че дефицитът на желязо понякога причинява загуба на коса. Нормализирането на нивата на желязо обикновено (но не винаги) води до растеж на косата. Според някои доклади аминокиселината лизин  в комбинация с желязо, както и  витамин С , помага  . Лизинът и витамин С увеличават усвояването на желязото.

Цинк

Въпреки че все още има много малко данни по тази тема, се предполага, че дефицитът на  цинк  също може да бъде причина за плешивост. Някои хора, които губят коса, имат ниски нива на цинк и добавките помогнаха за подобряване на растежа на косата.

Ниацин (витамин В3)

Липсата на  витамин В3  може да доведе до пелагра. Симптомите включват чувствителност на кожата към светлина, диария и деменция. Освен това е възможен косопад. Пелаграта е била по -често срещана, но днес е много по -рядка поради обогатяването на храни с витамин В3. Дефицитът на ниацин е малко вероятен, но локалното приложение на една от неговите форми, ниацин, помогна за възстановяване на косата за шест месеца.

Незаменими мастни киселини

Есенциалните мастни киселини  също могат да бъдат важни за здравето на косата и кожата. При техния дефицит се наблюдава загуба на коса и промяна в цвета им, обикновено от светлата страна. Към днешна дата има малко доказателства за лечение на косопад с есенциални мастни киселини. Но, по един или друг начин, дефицитът им е много често срещан и в същото време лесно се елиминира чрез прием на добавки.

Витамин D

Изследванията показват, че  витамин D  може да подобри растежа на косата. Има връзка между ниските нива на витамин D и различните видове косопад. При мъжете тежестта на ранния косопад е била по -висок дефицитът на витамин D. В проучване на жени с косопад добавките на витамин D помагат за възстановяване на растежа на косата.

Биотин

Биотинът  се намира в много продукти за здравето на кожата, косата и ноктите. Дефицитът на биотин наистина може да причини косопад, но се смята за доста рядък. Неотдавнашно проучване при жени с алопеция установи, че 38% от участниците имат дефицит на това хранително вещество. Яденето на твърде много суров яйчен белтък, бременност, различни храносмилателни проблеми, алкохолизъм и някои лекарства (валпроева киселина и изотретиноин) могат да доведат до дефицит на биотин. Потенциалната ефективност на биотина за растежа на косата е отбелязана главно в специфични случаи, докато пълноценните клинични проучвания все още не са достатъчни.

Загуба на коса при автоимунни заболявания: алопеция ареата

Друга причина за плешивост е алопеция ареата. Това е автоимунно състояние, при което косата често пада на петна. В тежки случаи е възможна пълна загуба на косми по тялото. Алопеция ареата може внезапно да изчезне и след това да се развие отново.

Едно дългогодишно проучване изследва лечението й с етерични масла от  мащерка,  розмарин,  лавандула и  кедрово дърво, разредени в масла от  жожоба и гроздови семки.  Подобрения се наблюдават при 44% от участниците в сравнение с 15% в контролната група. В друго проучване, локален гел на основата на  чесън  използва се заедно с традиционни средства. Подобряване на растежа на косата и намаляване на оплешивяването се наблюдава при използване на чеснов гел за повече от три месеца. Подобно на чесъна, сокът от лук (когато се прилага локално) е показал значителна ефективност. След шест седмици близо 94% от мъжете и 71% от жените имат забележим растеж на косата.

Оралните екстракти също са доказали своята ефективност, когато се приемат заедно с   витамин В2  и екстракт от корен от бял божур или  екстракт от корен от женско биле . Забележим резултат е отбелязан при около 70% от участниците след три месеца употреба.

Хормонални колебания: андрогенна алопеция

Най -честата форма на плешивост е андрогенна алопеция или мъжка или женска плешивост. Въпреки че участват други фактори, хормоните са основната причина. При мъжете стандартното лечение са лекарства, които блокират синтеза на дихидротестостерон (DHT), метаболит на тестостерон. Жените са по -склонни да получават лекарства за намаляване на производството на тестостерон.

Saw Palmetto  е растение, широко използвано за доброкачествена простатна хиперплазия при мъжете. Изследванията показват, че Saw Palmetto е полезен за простатата, като потиска (поне частично) производството на DHT. Ефектът е подобен на стандартните лекарства, използвани за лечение на плешивост при мъжете. Неотдавнашен преглед на употребата на Saw Palmetto за косопад показа цялостно подобрение на качеството на косата от 60%, въпреки че са необходими повече данни за потвърждаване на ефикасността.

Изглежда, че екстрактът от зелен чай  също блокира синтеза на DHT. Съответно, локални средства на основата му се препоръчват за лечение на андрогенна алопеция. В малко краткосрочно проучване, локалното му приложение при доброволци показва възможен ефект при стимулиране на растежа на косата. Необходими са обаче по -дълги клинични изпитвания, за да се потвърди ефективността му при плешивост.

Очевидно маслото от тиквени семки  също намалява производството на DHT. В проучване на мъже, които са го използвали за лечение на андрогенетична алопеция, броят на космите се е увеличил с 40% след ежедневно прилагане на масло от тиквено семе в продължение на шест месеца, в сравнение с 10% в групата на плацебо.

Panax ginseng е класическо тонизиращо растение в традиционната китайска медицина. Според изследванията, той може да подпомогне растежа на косата. В шестмесечно клинично проучване е отбелязано подобрение в плътността и дебелината на косата с приложението му.

Накрая беше проведено проучване, което сравнява употребата на 1% масло от розмарин със стандартно средство за локална плешивост. Никой не е показал ефективност след три месеца на приложение. След шест месеца маслото от розмарин беше поне толкова ефективно, колкото стандартното лекарство.

изводи

Плешивостта е често срещан и труден проблем, за който няма едно универсално лекарство и трябва да имате предвид страничните ефекти. Поради ефекта си върху самочувствието, обратимата загуба на коса може да има голямо значение за цялостното ви качество на живот.

Ако стандартните лекарства се провалят, изследванията са идентифицирали няколко естествени средства, които могат да забавят или обърнат плешивостта до известна степен, обикновено с минимални странични ефекти. За правилното лечение на плешивостта си струва да се определи нейната първопричина. Надяваме се, че по -нататъшните изследвания ще помогнат за намирането на нови безопасни и ефективни лечения за страдащите от различни форми на косопад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.