Тестостерон. Как да повишим нивата му без стероиди

Тестостерон. Как да повишим нивата му без стероиди

Тестостеронът е мъжки полов хормон, който засяга не само сексуалната активност и човешките емоции, но и до известна степен контролира метаболитните процеси в организма. Нивата на тестостерон не са постоянни. През деня или пада, или се издига. Редица фактори влияят върху количеството щ в кръвта, включително упражненията.

По време на спорт нивото на тестостерон се повишава с 40% (конкретните числа се определят от индивидуалните характеристики на човешкото тяло). Пикови нива на хормона в кръвта се наблюдават по време на тренировка и непосредствено след тренировка. След час почивка обаче тестостеронът се нормализира. По това време тялото започва да произвежда кортизол, който елиминира излишния тестостерон.

Важно е да се разбере, че повишаване на нивото на мъжкия полов хормон ще се наблюдава само ако обучението се провежда с умерено темпо. Ако упражненията продължат повече от час, повишаването на тестостерона ще се провали.

Всички успехи, които мъжът постига в живота, допринасят за увеличаване на концентрацията на хормона в кръвта. Победителите имат по-високи нива на тестостерон от победените.

Има и естествени вещества, които могат да повишат нивото на основния мъжки полов хормон, сред тях: сок от лук, пчелно млечице, куркумин и др. Повече за тях ще бъде разгледано по-долу.

Съдържание:

 • Тренировката повишава тестостерона с 40% при мъжете
 • Сокът от лук е мощен усилвател на тестостерона за мъже
 • Пчелното млечице удвоява свободния тестостерон
 • Куркуминът възстановява тестостерона до естествените нива
 • Витамин D увеличава мускулната плътност
 • Ашваганда е изключително ефективна билка
 • Други билкови анаболи
 • Сънят влияе на тестостерона 2 пъти

Тренировката повишава тестостерона с 40% при мъжете

Несъмнен фактор, който допринася за повишаване нивото на основния мъжки хормон в организма, са силовите тренировки. Именно физическата активност има пряк ефект върху концентрацията на тестостерон в кръвта. Човек полага известни усилия, възниква дискомфорт в тъканите. За да се справи със стреса, тялото започва да произвежда тестостерон.

В Испания е проведен експеримент, при който на 20 ученици са измерени нивата на половите хормони преди силова тренировка с използване на дъмбели и след тренировка. Веднага след края на упражненията нивото на кортизол надвишава нивото на тестостерон, тъй като последният се използва активно от мускулите по време на тренировка.

Наблюденията на учениците продължават. След един месец редовни тренировки във фитнеса (3 силови тренировки на седмица), нивата на хормоните са измерени отново.

В случая е възможно да се установи, че преди началото на тренировката нивата на тестостерон в кръвта са се увеличилили с 40%. Тялото е започва да произвежда повече хормони самостоятелно, тъй като изпитва силов стрес. В същото време нивото на катаболитите намаля. И така, редовните упражнения във фитнеса повишават нивата на тестостерон при мъжете – това е научно доказан факт. Винаги трябва да помните за това, особено преди да купите друг бустер за тестостерон.

Сокът от лук е мощен усилвател на тестостерона при мъжете

Ирански учени обявяват, че сокът от лук помага за повишаване нивото на тестостерон в кръвта. По-късно тезите им са потвърдени от йордански колеги, които търсеха естествен продукт, който да помогне на мъжете, страдащи от импотентност.

Експериментът е проведен върху гризачи в продължение на 20 дни. Всеки ден им се предлагаха 0,5 ml, 1 ml и 2 ml пресен лук. Една група гризачи изобщо не са получили сок от лук. Успоредно с това и на четирите групи пациенти се дава серотонинов инхибитор Пароксетин, което води до импотентност при мишки. В контролната група на мишките след 20 дни се наблюдава рязък спад на тестостерона с 3 пъти. Онези гризачи, които са получавали сок от лук, показват много по-ниски нива на тестостерон. Освен това намаляването му практически не се наблюдава при мишки, които са получили 1 ml и 2 ml лукови кюспета.

Без пароксетин нивото на тестостерон при мишки е било 8 ng / ml (тези, които са получили както 1 ml сок, така и 2 ml сок). В контролната група този показател остава около 5 ng / ml. След инжектирането на отровата, нивата на тестостерон при мишки, които са приемали 1 ml сок от лук, спадат до 4,5 / ng / ml и до 5 ng / ml за групата, която приема 2 ml сок дневно. Що се отнася до контролната група, спадът на хормоните им достигна 2 ng / ml, което естествено повлия на половите показатели на гризачите.

В края на експеримента животните бяха поставени в клетка с плодородни женски. Мишките, които са получавали пароксетин, не са били в състояние да еякулират. Докато субектите, които приемаха сок от лук, успешно оплодиха женските.

И така, експериментът показа, че сокът от лук е мощен агент, който може да увеличи тестостерона. Може да се приема самостоятелно или с анаболни стероиди или PTC. Не е тайна, че приемането на анаболни стероиди понижава нивата на тестостерон в кръвта. Сега е експериментално доказано, че лукът, или по-точно сокът от лук, може да устои на това.

Достатъчно е мишките да приемат 1 ml сок на ден, така че отрицателният ефект на пароксетин да бъде значително намален. Що се отнася до възрастен мъж, той ще трябва да изпие 0,65 мл сок за всеки килограм тегло. Средно дозировката трябва да бъде равна на 50 ml дневно.

Пчелното млечице удвоява свободния тестостерон

Фактът, че пчелното млечице има положителен ефект върху нивото на тестостерон в кръвта и предпазва мъжкото население на планетата от безплодие, е известно отдавна.

По този въпрос са проведени множество проучвания:

 • В списание „Science“ през 1939 г. учени от Харвард публикуват изявление, че съставът на пчелното млечице съдържа гонадотропни хормони.
 • Ендокринолозите от Медицинския колеж в Ню Йорк през 1984 г. установяват, че в пчелното млечице има малко количество тестостерон.
 • През 1962 г. от Япония идват данни за увеличаване на сперматогенезата при гризачи, получили инжекции с пчелно млечице.
 • През 1988 г. беше установено, че приемът на пчелно млечице има положителен ефект върху състоянието на простатата, тестисите и семенните мехурчета на гризачи.
 • През 2004 г. учени от Япония предлагат пчелно млечице на мишки за перорално приложение. Беше възможно да се установи, че нивото на свободен тестостерон се е увеличило 2 пъти дори при старите хамстери. В този случай гризачите са приемали пчелно млечице в продължение на 3 месеца.

Японците, които са известни със своя дълготраен живот, консумират приблизително 600 тона пчелно млечице годишно. 

Друго проучване на свойствата на пчелното млечице в борбата с безплодието е проведено от иракски учени през 2009 година. Те предложиха мъжките гризачи да пият обикновена вода и вода с водороден прекис. Постъпилият в организма пероксид претърпява определени трансформации, превръщайки се в свободни радикали, които влияят негативно на състоянието на тестисите. Една част от гризачите получиха продукти с пчелно млечице (1 грам на 1 кг телесно тегло), а другата част от гризачите се хранеха както обикновено. След 30 дни плъховете, които приемаха пчелно млечице, поддържаха същото ниво на тестостерон в кръвта. Семенните им везикули и тестиси не губят своята ефективност и дори се увеличават в обем с 35%.

Подобни резултати са получени от японски учени през 2004 г., както бе споменато по-горе. Друг доказан положителен ефект от приемането на пчелно млечице е намаляването на нивото на липидните хидропероксиди, които се появяват в организма в резултат на навлизането на свободни радикали в него. Тези липиди отразяват скоростта на процесите на стареене, тоест колкото повече са, толкова по-бързо клетките стареят и умират. Учените изтъкнаха теорията, че пчелното млечице е в състояние да предпазва тялото от действието на свободните радикали, а също така изпълнява гонадотропна функция, повишавайки нивото на тестостерон в кръвта.

През 2010 г. египетски учени от Александрийския университет започват да изследват свойствата на пчелното млечице. Известно е, че страната активно се занимава с развъждане на зайци, но от година на година, през летните жеги, мъжките започват да страдат от безплодие, което се отразява негативно на развитието на селското стопанство.

За решаване на проблема бяха избрани 24 зайци и разделени в 4 групи. Те бяха изложени на температури, вариращи от +32 до -23. Една група животни се хранели както обикновено, а останалите три групи получавали пчелно млечице в различни дози (200, 400 и 800 mg / kg телесно тегло). Експериментът продължи шест месеца. Резултатите от него са представени в таблицата:

 Група, приемаща 200 мл пчелно млечице на кг телесно теглоГрупа, приемаща 400 мл пчелно млечице на кг телесно теглоГрупа, приемаща 800 мл пчелно млечице на кг телесно тегло
Повишени нива на тестостерон над базовите нива133%143%124%
Повишена семенна плазма на фруктоза122%124%111%
Повишена подвижност на сперматозоидите15%18%5%
Повишен еякулат65%63%35%
Намаляване на броя на анормалните сперматозоиди24%24%15%
Намаляване на броя на мъртвите сперматозоиди27%25%17%

Резултатите, получени по време на експеримента, водят до следните заключения:

 • Използването на пчелно млечице помага да се увеличи производството на тестостерон, да се подобри качеството на спермата. Това означава, че може да се използва за възстановяване на сексуалната функция след продължителна употреба на анаболни стероиди.
 • Приемането на пчелно млечице предотвратява процеса на стареене в тъканите на тестисите, предпазва клетките им от разрушаване. Този факт трябва да се вземе предвид от възрастните спортисти.
 • Приемът на пчелно млечице във високи дози не повишава неговата ефективност.

Така че, за да се постигне положителен ефект, възрастен трябва да приема 4000-6000 mg пчелно млечице 3 пъти на ден.

Куркуминът възстановява тестостерона до естествените нива

Куркумата помага да се повиши нивото на тестостерон в кръвта и се увеличава сперматогенезата до нормални нива. Куркумата е подправка, която се добавя към храната. Представен е с жълт прах. Може да се закупи в чужбина на капсули. Куркумата е мощен антиоксидант.

Интересен експеримент върху мишки беше проведен в Нигерия в продължение на месец. Те получавали отрова (галова киселина) в продължение на 30 дни. Между другото, това вещество се намира в изобилие в чая и гроздето. Установено е, че галовата киселина спомага за намаляване на нивото на тестостерон в кръвта и намалява производството на сперматозоиди. На същите мишки, получили отровата, паралелно се предлага куркумин.

Общо бяха идентифицирани 4 групи мишки:

 • Група № 1 – не получава нито отрова, нито куркума.
 • Група №2 – получава само 100 mg / kg отрова.
 • Група №3 – получава 100 mg / kg куркума.
 • Група № 4 – получава 100 mg / kg отрова и 100 mg / kg куркума.

Когато експериментът приключи, при тези гризачи, които получават само отрова, нивото на тестостерон спада с 25%, това се отразява и на обема на сперматозоидите. Група № 4 има 200% увеличение на нивата на тестостерон в сравнение с група № 1, която не получава никакво вещество. В резултат на това учените заключват, че куркуминът не само защитава репродуктивната система на животните от въздействието на отрова, но и допринася за растежа на основния мъжки полов хормон. В група № 3 нивата на тестостерон са се увеличили три пъти.

Ефектът на куркумина се дължи на факта, че веднъж погълнат, той увеличава активността на 3-бета-HSD и 17-бета-HSD. Тези два ензима са отговорни за производството на тестостерон. Колкото по-висока е тяхната активност, толкова по-високо е нивото на основния мъжки полов хормон.

Така че, куркуминът е ефективен бустер, който има положителен ефект върху мъжката сперматогенеза. Достатъчно е да приемате 1-2 g от веществото на ден, за да получите положителен ефект.

Трябва да се има предвид, че куркуминът ще помогне само на онези мъже, чиито нива на тестостерон първоначално са ниски. Веществото допринася за увеличаването му до нормални физиологични стойности.

Не трябва обаче да отказвате да приемате подправките, тъй като това не само влияе положително върху количеството тестостерон, но и допринася за по-добро здраве като цяло.

Витамин D увеличава мускулната плътност

Витамин D има ефект върху мускулната плътност, като я увеличава. Това доказаха тайландските диетолози от университета Махидол. В хода на проучването се определя нивото на витамин D в кръвта и в тялото на участниците, за което е използван методът на биоелектричния импеданс.

Резултатите са поразителни. Въпреки факта, че сред жителите на Тайланд не липсва слънчева светлина, почти всички от тях са имали недостиг на витамин D. Въпреки че, според уверенията на учените, това не ги е изненадало, защото такъв резултат е бил предвидим за тях.

Друг експеримент, проведен от същите учени, направи възможно да се установи, че колкото повече мазнини в човешкото тяло, толкова по-малко витамин D. Това се дължи на факта, че телесното тегло се увеличава и площта на кожата леко се увеличава. В резултат на това количеството слънчева светлина, което тялото поглъща, не е достатъчно, за да задоволи нуждата на човек от витамин D.

Проучването установи, че слабите субекти имат по-високи нива на витамин D в тялото си, отколкото хората със затлъстяване. Това накара учените да повярват, че витамин D може да помогне за изграждането на мускулна маса. Когато мускулите са наситени с витамин, те започват да произвеждат по-малко миостатин, а когато липсва витамин D в мускулите, настъпва ускорено разграждане на протеина.

И така, заключението може да се направи по следния начин – витамин D има положителен ефект върху мускулната маса, увеличавайки плътността на клетките си. Колкото повече мазнини в човешкото тяло, толкова по-малко витамин D.

Приемът на витамин D има определени положителни ефекти върху човешкото тяло, включително:

 • Укрепване на костната тъкан. Витамин D стимулира натрупването на калций в кръвта.
 • Приемът на витамин D по време на тренировка може да помогне за увеличаване на мускулната сила и да инхибира мускулната атрофия от тип II.
 • Витамин D предпазва човешкото тяло от сърдечно-съдови заболявания.
 • Рискът от развитие на захарен диабет тип 2 намалява.
 • Витамин D се използва за предотвратяване на рак като рак на гърдата, простатата, червата и тестисите.

За човек, занимаващ се със спорт, дневната доза витамин D е еквивалентна на 5000 IU. Въпреки че при интензивно физическо натоварване, то може да бъде увеличено до 10 000 IU. Това количество витамин D може да се получи само от хранителни добавки, най-известната от които е Aquadetrim.

Ашваганда е изключително ефективна билка

Ашваганда е адаптоген, който се използва широко в Аюрведа (клон на алтернативната медицина в Индия). Ашваганда помага за нормализиране на невропсихичния фон на човек, намалява нивото на стрес в организма.

Учени от Мумбай успяха да установят, че растението помага за повишаване нивото на тестостерон в кръвта. В експеримента участвали 46 мъже, всеки от които страдал от олигоспермия. Те бяха разделени на две групи. Мъжете от основната група са приемали 225 mg ашваганда 3 пъти на ден в продължение на 90 дни. Втората група субекти взе плацебо. В резултат на това при тези мъже, които са получили капсули с растението, качеството на спермата се е подобрило с 167%, нивата на тестостерон са се увеличили със 117%, а нивата на лутеинизиращия хормон със 134%.

Така че, ашваганда може да се приема за повишаване нивата на тестостерон при мъже, които страдат от нарушена сперматогенеза. Средният дневен прием на растението е 675 mg. Този обем трябва да бъде разделен на три равни части.

Описаният по-горе експеримент не е единственото изследване по отношение на полезните свойства на растението. Друго проучване включва 6 жени и 12 мъже. В продължение на 30 дни те получават ашваганда, докато на всеки 10 дни дневната доза от растението се увеличава в следното съотношение: 750 mg, 1000 mg, 1250 mg. В резултат мускулната маса на субектите се е увеличила с 2 кг, а телесните мазнини са намалели от 27,78% на 25,51%. Освен това мускулната сила на всички участници в експеримента стана по-висока.

Други билкови анаболи

Tribulus Terrestris (Бабини зъби)

Бабини зъби е растение, която расте в България, Южна Европа, Южна Азия, Африка и Австралия.

Приемът на растението помага да се повиши нивото на тестостерон в кръвта. Нещо повече, тялото му започва да произвежда самостоятелно. Успоредно с това се наблюдава увеличаване на мускулната маса и увеличаване на физическата сила.

Левзея (Маралов корен)

Левзея се различава от другите растителни адаптогени по това, че насърчава засиления протеинов синтез. Това е възможно поради факта, че коренът съдържа фитоекдизони (стероидни съединения, действието на които е подобно на това на синтетичните стероиди). Следователно, корена от марал е широко разпространена хранителна добавка сред спортистите.

Използването на левзея има положителен ефект върху функционирането на сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб, спомага за повишаване на защитните сили на организма и повишава сексуалната активност. Последният ефект се дължи на повишаване на тестостерона в кръвта след приемане на растението.

Хората, които приемат левзея, имат повишена физическа издръжливост и умствени постижения.

Дозировката трябва да се определя индивидуално. Трябва да започнете с 5-10 капки алкохолен екстракт от левзея, които се приемат сутрин на гладно. В бъдеще количеството на лекарството може да бъде доведено до 10-30 капки.

Аралия Манчу

Aralia Manchu е растение, което се използва за лечение на диабет. Приемът му ви позволява да намалите нивата на кръвната захар. Хипогликемията, която се развива след това, провокира отделянето на растежен хормон. Това обяснява развитието на анаболен ефект, с увеличаване на апетита и увеличаване на мускулите.

Лекарството се приема на 6-20 капки, веднъж на всеки 24 часа. Aralia се произвежда под формата на алкохолна тинктура.

Сънят влияе на тестостерона 2 пъти

Още през 2007 г. списанието Sleep съобщава, че ако възрастните хора спят повече, нивата на тестостерон ще се увеличат. Това твърдение обаче важи и за младите хора.

Липсата на сън влияе пряко върху хормоналния фон на човек. Дори ако мъжът не е спал само една нощ (не са били разпределени повече от 4 часа за сън), чувствителността му към инсулин намалява с 20%. За хората с диабет чувствителността към инсулин ще спадне с една четвърт. Знаейки това, лекарите настоятелно препоръчват на пациентите им да спят достатъчно.

По време на сън тялото произвежда много повече тестостерон, отколкото по време на будност. Следователно, колкото по-дълго мъжете спят, толкова по-високи са нивата на този полов хормон в кръвта.

При средния представител на силната половина на човечеството нивата на тестостерон започват да намаляват след 40 години с 1-2% годишно. Понякога обаче лекарите и учените дори при 80-годишните мъже откриват нива на тестостерон, подобни на тези на младите мъже. Вероятно този показател се влияе от висококачествения и продължителен сън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.