11 ползи от билката Лъвска грива

11 ползи от билката Лъвска грива

Какво е лъвска грива, или игловиден корал?

Лъвска грива, или  Игловиден корал (Hericium Erinaceus) е много особена гъба, както на външен вид, така и в медицинската си употреба. Тя има кремаво бял цвят и не прилича по форма на най  -често срещаните  гъби с пънче и шапка. В зависимост от вида, прилича повече на корал има подобни на таралеж бодли и расте естествено на много места по света. Тъй като популярността на тази гъба се е увеличила значително, тя се отглежда както за кулинарни, така и за медицински цели.

Научното наименование на гъбата е Hericium заради бодливи форми. Известна е също по целия свят като коралова гъба, houtougu и yamabushitake.

Hericium Erinaceus се използва в медицината под формата на чай, тинктура, прах или на капсули. Може да се яде прясна или леко пържена в масло или  топено масло . Събирането на гъби в дивата природа се препоръчва само ако е идентифицирано от експерт. Освен това в България е включена в Червената книга, като застрашен вид.

Какви са полезните свойства билката гъба Лъвска грива?

Научните изследвания на тази гъба продължават и до днес. Hericium Erinaceus се използва най -често за подобряване на когнитивните функции или неврологичното здраве. Има и предварителни доказателства, че билката има полезно действие за храносмилането, противогъбичната активност, укрепването на имунитета, стабилизира нивата на кръвната захар, подобряването на противовъзпалителните процеси, лечението на респираторни заболявания, поддържането на здравословни нива на холестерола и кръвното налягане, заздравяването на рани и предотвратяването на различни хронични заболявания.

Няколко компонента на тази Лъвската грива също предполагат, че тя може да помогне за поддържане на положително настроение. Повечето от настоящите изследвания са направени при плъхове, но се появяват изследвания и при хора.

Традиционно билката се използва за лечение на язви, за подпомагане на тялото с обща слабост и спортни тренировки и като кръвоспиращо средство за рани.

Hericium Erinaceus като цяло е безопасна и няма сериозни странични ефекти. Въпреки това, ако сте алергични към гъби, консултирайте се с Вашия лекар относно възможността за консумация и.

1. Възстановяване на нервите

Воден екстракт от Лъвската грива насърчава растежа и възстановяването на наранен нерв в проучване при плъхове. Едно малайзийско проучване установи, че билката стимулира растежа и диференциацията на нервите при хората. Други проучвания са установили, че тази гъба е полезна за диабетна невропатия. Hericium Erinaceus  може да помогне при лечението на заболявания и наранявания на периферните нерви, както и при растежа и здравето на невроните.

2. Болест на Алцхаймер

Ин витро проучване на клетки от плъх показва, че екстрактът от Лъвската грива помага за намаляване на невроналните увреждания, причинени от амилоид-бета протеина, който е основна причина за болестта на Алцхаймер. Това показва, че екстрактът от Лъвската грива може да има антиоксидантни и неврозащитни ефекти при плъхове. Необходими са повече изследвания при хора, но това е обещаваща първа стъпка към потенциалното използване на комата на Hernaceus за лечение на неврологични заболявания.

3. Нарушения на настроението и съня

Преглед на научните изследвания през 2019 г. показа, че има предварителни, косвени доказателства, че  гъбата Hericium Erinaceus  може да бъде полезена при лечение на разстройства на настроението. Този ефект може да се дължи на способността на билката да подобрява цялостното неврологично здраве, както и на противовъзпалителния ефект върху нервната система. Това проучване препоръчва по -нататъшно проучване на обещаващите данни за ползите от Лъвската грива при разстройства на настроението. Hericium Erinaceus може да бъде полезно допълнение към цялостен план за психично здраве.

В проучване на хора с наднормено тегло, участниците, които също са страдали от разстройства на настроението, нарушения на съня или преяждане, са получавали Лъвската грива в продължение на осем седмици. Резултатите показват, че Hericium Erinaceus може да бъде полезен при депресия и тревожни разстройства и да подобри качеството на съня.

В едно малко, плацебо-контролирано проучване на 30 жени в менопауза, консумацията на Лъвската грива за четири седмици значително намалява симптомите на депресия и тревожност.

4. Епилепсия

Изследванията показват, че Hericium Erinaceus може да помогне за предотвратяване на увреждане на нервите след гърчове при мишки. Необходими са обаче повече изследвания, за да се потвърдят тези резултати и да се приложат към хората. Говорете с Вашия лекар за добавяне на гъбата Лъвската грива към стандартно лечение за епилепсия.

5. Възстановяване след инсулт и неговото предотвратяване

Едно тайванско проучване при мишки с исхемичен инсулт показва, че гъбата може да помогне за предотвратяване на мозъчни увреждания от недостиг на кислород. Този експеримент допълнително вдъхновява други проучвания за изследване на потенциалните ползи от Лъвската грива за растежа на нервите. Говорете с Вашия лекар за възстановяване и превенция на инсулт.

Лабораторно проучване в заешки и човешки клетки е показало, че компонент от  Лъвската грива може да помогне за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци, което може да доведе до инфаркти и инсулти. Необходими са повече изследвания, за да се потвърдят тези резултати при хора. Винаги се консултирайте с Вашия лекар относно всички методи за предотвратяване на сериозни рискове, като например образуване на кръвни съсиреци.

6. Когнитивна функция

Проучванията върху мишки показват, че консумацията на гъбата може да помогне за предотвратяване на проблеми с пространствената и визуалната памет.

В малко, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване при възрастни японци, е установено значително подобрение на когнитивната функция за период от 16 седмици. Подобрението при леко когнитивно увреждане продължава да се увеличава през 8, 12 и 16 седмици от проучването. Въпреки това, след прекратяването на използването на банакла, положителният ефект изчезва. Необходими са повече изследвания, за да се изследва трайният дългосрочен ефект на тази гъба върху подобряване на познавателните способности.

7. Здраве на стомаха и червата

Hericium Erinaceus традиционно се използва от различни народи за лечение на чревни язви. Ефективността на тази традиционна употреба е потвърдена при мишки в проучване от 2015 г. Установено  е, че  Лъвската грива намалява язвената област на стомаха при мишки и предотвратява по -нататъшното язва. Други проучвания за различни храносмилателни разстройства при хора са дали противоречиви резултати, някои положителни и някои отрицателни. Правилното дозиране е много важно, затова се консултирайте с Вашия лекар относно употребата на тази гъба в комплексното лечение на стомаха и червата.

8. Противовъзпалителен ефект

Основната причина или обостряне на много хронични заболявания е възпалението. Hericium Erinaceus показва добро обещание като общо противовъзпалително средство. Едно проучване от 2015 г., което разглежда специално възпалението на мастната тъкан и използването на гривата на Black Herb, установява, че то може да предотврати или намали възпалението, свързано със затлъстяването.

9. Диабет

Друго проучване при плъхове с диабет показва, че гривата на Black Herb може да помогне за стабилизиране на кръвната захар, понижаване на холестерола и контрол на възпалението и подобряване на други показатели за хронично заболяване. Hericium Erinaceus може да бъде включен в цялостен план за лечение на диабет.

10. Поддържане на здравословни нива на холестерол

In vitro проучванията са установили, че  гривата на Black Herb  може да помогне за предотвратяване на окисляването на LDL холестерола, който се смята за една от основните причини за запушени артерии. Необходими са обаче повече изследвания, за да се потвърдят тези резултати при животни или хора.

Експеримент върху плъхове показа, че раковината подобрява липидния метаболизъм и намалява телесното тегло в рамките на 28 дни.

Друго проучване при плъхове със затлъстяване, хранени с диета с високо съдържание на мазнини, установи, че нивата на холестерола, включително LDL, HDL и триглицеридите, се връщат към нормалното след поглъщане на раковината. Тези резултати са обещаващи, но са необходими повече изследвания върху хора, за да се гарантира, че тази гъба е подходящ агент за контролиране на липидния метаболизъм, отслабване, лечение на сърдечни заболявания и висок холестерол.

11. Имунитет

Някои проучвания показват, че Hericium Erinaceus подобрява имунната система, като стимулира чревната микрофлора за активиране на чревния имунитет. Други проучвания показват, че той директно стимулира имунно-специфичните бели кръвни клетки. Учените все още проучват как Hericium Erinaceus помага на имунната система, но едно е сигурно: може да бъде полезна добавка за укрепване на имунитета, в допълнение към добрия сън, правилното хранене, ефективното управление на стреса и упражненията.

изводи

Hericium Erinaceus се  превръща в популярно лечение за много нарушения, свързани с нервната система и когнитивните функции. Може да има и други полезни свойства, които се срещат в  гъбите , като имунна подкрепа, противовъзпалителни ефекти и общо укрепване на тялото. В допълнение, текат изследвания за ползите от гъбите за много други телесни функции.

Говорете с Вашия лекар или натуропат за личен план за поддържане на Вашето психическо, неврологично и общо здраве, което може да включва билката Лъвската грива .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.