Естествени билки и съдова деменция

Естествени билки и съдова деменция

Деменцията е невродегенеративно заболяване, което води до проблеми с паметта, проблеми с ученето и извършване на ежедневни дейности. В света има над 47,5 милиона души с деменция и всяка година се отчитат около 7,7 милиона нови случая. Наднорменото тегло, хипертонията, сърдечно-съдовите заболявания и инсултите се считат за фактори, които повишават риска от съдова деменция (СД). Съдовата деменция представлява 10 до 15% от всички случаи на деменция в развитите страни. И 30% в по-слабо развитите страни. Тя и е вторият най-често срещан тип след болестта на Алцхаймер. В повече от 40% от случаите на съдова деменция пациентите имат и невродегенеративни проблеми, свързани с болестта на Алцхаймер, които са най-често срещаният тип смесена деменция.

В някои случаи лекарства като холинестеразни инхибитори и антагонисти на глутаматните рецептори помагат при болестта на Алцхаймер. За жалост имат ограничена ефективност при съдова деменция. В резултат на това много хора със съдова деменция се обръщат към билкови лекарства и други допълващи и алтернативни терапии. Такива са акупунктура, нутрицевтици, йога, тайдзицюан и музикална терапия. 

Много растения, използвани в традиционната китайска медицина, са били тествани за наличие на минерални свойства при болестта на Алцхаймер и съдова деменция. Включително гинко билоба,  Baranez Palmetto, куркума ,  женшен ,  Bacopa monnieri, градински чай , Crocus sativus и китайска камелия …

Кратък преглед на проучвания на отделни растения, използвани в китайската медицина. Както и комбинирани билкови лекарства, използвани в китайската медицина, относно способността да повлияят положително когнитивните функции при здрави възрастни и хора с деменция:  

Отделните растения са полезни, но тяхната ефективност е ограничена.

Последните изследвания показват, че екстрактът от гинко билоба може да подобри паметта и обучението при животински модели със съдова деменция. 

Екстрактът от гинко билоба забавя скоростта на когнитивния спад.

Подобрява способността да действа самостоятелно при хора с диагноза болест на Алцхаймер и съдова деменция , според големи, плацебо контролирани проучвания и метаанализи на изследвания, които отговарят на строги критерии за подбор .

Предполагаеми механизми, чрез които екстрактът от гинко билоба подобрява мозъчната функция, което от своя страна подобрява паметта и когнитивните способности:

  1. Намаляване на активността на провъзпалителните макрофаги
  2. Подобряване на кръвоснабдяването
  3. Намаляване на активността на фактора, провокиращ растежа на плаки (което от своя страна намалява риска от инсулт)
  4. Намаляване на производството на кортикостероиди.
  5. Увеличаване на консумацията на глюкоза
  6. Пролиферация на нервните стволови клетки
  7. Повишена синаптична пластичност след мозъчно увреждане
  8. Намалено производство на предшественика бета-амилоиден протеин в мозъка.

Куркумата  

се използва от векове в китайската и индуската медицина, както и в Аюрведа за лечение на заболявания като панкреатит, артрит, рак, както и възпалителни и невродегенеративни заболявания и заболявания на храносмилателната система. Лабораторни и животински проучвания показват, че способността на куркумина да подобрява когнитивната функция е свързана с различни механизми на действие, като забавяне на липидната пероксидация, улавяне на реактивни кислородни видове (ROS) и реактивни азотни видове, забавяне на активирането на NF-kB и неговото противовъзпалително действие Имоти. Куркуминът също така може директно да свързва бета-амилоидни съединения, предотвратявайки натрупването и образуването на фибриларни бучки. В 24-месечно рандомизирано клинично проучване, включващо 36 пациенти с лека до умерена болест на Алцхаймер, които са приемали куркумин (2 или 4 g / ден) или плацебо, се наблюдават еквивалентни незначителни промени в когнитивните функции и паметта. Тези резултати вероятно са свързани отчасти с ниската бионаличност на куркумина, използван в проучването. 

Проучвания върху животни предполагат, че биоактивните компоненти на Азиатския женшен могат да подобрят когнитивните показатели и паметта при пациенти с деменция. 

Ginsenoside Rg5 намалява активността на бета- амилоид;  и холинестераза, докато ginsenoside Rg3 насърчава  & разграждането; амилоиден бета пептид чрез засилване на генната експресия. В допълнение, женшенът може да понижи кръвното налягане и да подобри притока на кръв чрез подобряване на вазолидирането. Две отворени 12-седмични проучвания показват, че женшенът може да подобри когнитивните функции при хора с диагноза болест на Алцхаймер. 

В две скорошни малки отворени проучвания хората с диагноза Алцхаймер, които са получавали 4,5 и 9 грама женшен на ден, показват значително подобрение в паметта и когнитивните функции. Резултати от две малки, плацебо контролирани проучвания показват, че женшена подобрява мозъчната циркулация и паметта при хора с диагноза съдова деменция.  

Брахми (Bacopa monnieri)

е многогодишна, пълзяща билка, родена във влажните зони на Южна и Източна Индия, Австралия, Европа, Африка, Азия и Северна и Южна Америка. Известна е с общите наименования воден исоп, воден хисоп, брахми, гратиола с мащерка, билка на благодатта и индийска пеникур. Има невропротективни и антиоксидантни свойства, прочиства тялото от свободните радикали и може също да подобри мозъчната циркулация. Тази билка се използва широко в Аюрведа при проблеми с паметта. Продължават изследвания върху когнитивните ползи от растението при здрави възрастни и хора с диагноза болест на Алцхаймер. 

Шафран

използва се в китайската медицина като антидепресант, антиконвулсант и лек срещу настинка. Екстрактите, съдържащи кроцин, имат антиоксидантни свойства и предотвратяват образуването на плака в съдовете; при животински модели те подобриха ученето и паметта при субекти с деменция. В 22-седмично, двойно-сляпо, рандомизирано клинично проучване, пациенти с болестта на Алцхаймер, приемащи на случаен принцип 30 mg шафран на ден и 10 mg инхибитор на донепезил ацетилхолинестераза на ден, показват сравними подобрения в когнитивната функция, като шафранът се понася по-добре. В 16-седмично, двойно-сляпо проучване, пациентите с Алцхаймер се представят по-добре от групата на плацебо.

Чаят (Camellia sinensis) 

се използва широко за укрепване на здравето, съдържа епигалокатехин галат ( EGCG ), има невропротективни и противовъзпалителни свойства, бори се със свободните радикали и др. Редовното пиене на чай може да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер. В две проспективни проучвания редовната консумация на зелен чай при възрастни хора е свързана с относително по-нисък риск от когнитивен спад и деменция. 

Резултатите от проучвания за ефикасността на отделни растения при деменция са ограничени. От малката извадка в отделни клинични изпитвания, слабата методология и кратката продължителност на самите проучвания. В допълнение, плазмената концентрация на биоактивни вещества в отделни растения може да бъде твърде ниска, за да се постигне благоприятен ефект. Това предполага, че наблюдаваните подобрения в когнитивната функция може да се дължат на комбинираните ефекти на едно или повече биоактивни вещества. В традиционната китайска медицина и други азиатски медицински системи често се използват комбинации от различни растения. Това евентуално позволява да се постигне комбинираното действие на различни биоактивни компоненти. Също и по-ефективни грижи за заболявания със сложна етиология, като болестта на Алцхаймер и съдовата деменция. Напоследък се използва иновативна техника, известна като междусистемен анализ, за ​​изследване на сложните ефекти на смес от различни билки. 

Перспективи на комбинираните билкови лекарства

Има малко проучвания за използването на съставни билкови лекарства за съдова деменция. Докато някои от тях са дали положителни резултати, значимостта им е ограничена поради малкия обем на извадката и методологическите слабости. 

В систематичен преглед от 2012 г. на проучвания за използването на съставни билкови лекарства за съдова деменция, повечето от анализираните лекарства показват по-големи подобрения в когнитивната функция в сравнение с лекарства, използвани в основната медицина или в сравнение с плацебо. 4 проучвания, при които са използвани билкови лекарства заедно с конвенционалната медицина, показват по-голямо подобрение на когнитивните функции в сравнение с резултатите от използването само на конвенционални лекарства, стойността на тези проучвания обаче е ограничена поради сериозни методологически недостатъци. 

По-скорошен мета-анализ включва 24 рандомизирани клинични проучвания (всички проведени в Китай) с хора с диагноза съдова деменция. При анализ на подгрупа, китайските билкови смеси са довели значително по-големи подобрения в когнитивната функция, отколкото пирацетам (в 10 проучвания) или плацебо (в 3 проучвания). Участниците, които са получили билковите лекарства, са видели по-значителни подобрения в ежедневните си дейности, отколкото тези, които са получавали пирацетам. Въпреки това, както при гореспоменатите проучвания, тяхната стойност е ограничена поради методологически слабости. 

Текущо разработване на съставна билкова формула за лечение на съдова деменция

Във връзка с горепосочените проблеми Китайската академия за медицински науки и Университетът в Западен Сидни вече повече от десетилетие съвместно разработват стандартизиран билков комплекс за лечение на съдова деменция. Формулата, наречена SLT, съдържа стандартизирани екстракти от  гинко билоба,  обикновен женшен и  шафран . 

Оптималното съотношение на биоактивните компоненти и оптималната доза SLT се определят при тестове върху животни. Предклиничните проучвания показват значителни подобрения в ученето и паметта, оптимизиране на невропатологичните маркери и антиоксидантната активност при животински модели с деменция. В момента се провеждат проучвания фаза III за определяне на ефективността на лекарството при хора със съдова деменция. В хода на предклиничните проучвания се разкрива благоприятен ефект на SLT върху церебралната циркулация, по-специално, има намаляване на зоните на фокална церебрална исхемия / възстановяване на кръвообращението след кръвоизливи, забавяне на образуването на плаки в съдовете и по-ефективна борба срещу свободните радикали. 

Рискът от странични ефекти е еднакъв при хората на SLT и при хората на плацебо. В малко рандомизирано едноседмично проучване на 16 здрави възрастни SLT подобри краткосрочната памет. В малко рандомизирано проучване от фаза II хората със съмнение за съдова деменция са имали значителни подобрения в когнитивната функция в резултат на добавяне на SLT, както и подобрен приток на кръв към регионите на мозъка, отговорни за паметта, слуховото възприятие и разбирането на речта. Второ 12-месечно проучване във фаза II на 325 души, заподозрени в съдова деменция, също постига подобни когнитивни подобрения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.