Да възпитаме любов към спорт и активност у децата чрез игри

Да възпитаме любов към спорт и активност у децата чрез игри

Възпитаването на любов към игрите, движението и физическата активност при децата е цел на много родители. 

Добрата новина? Когато децата развият любов към игрите, спорта и движението в ранна възраст, то обикновено остава за цял живот. За да сте сигурни, че детето ви ще се упражнява достатъчно с напредването на възрастта, трябва да поставите здрава основа. Ще трябва да му осигурите живот в ранните му години, в който спорта и детските игри са ценност.

Любовта към активността започва у дома

Основата, която поставяте с малки деца, е от решаващо значение за цялостното им здраве.

д-р Денис Уудъл-Ръф , педиатър и директор на Центъра за здравословно тегло и уелнес в Детската болница Стоуни Брук, казва, че децата копират действията на своите родители и други основни модели за подражание в живота си. Става въпрос за множество поведения в начина на живот, включително игрите, физическата активност и навици за спорт.

„Дете, което наблюдава родител или модел за подражание, участващо в здравословно ниво на физическа активност, е по -вероятно да приеме това поведение за себе си“, казва тя. „По същия начин дете, което наблюдава родителя, седнал на дивана за продължителни периоди, е по-вероятно да приеме това поведение като своя норма“, добавя д-р Денис Уудъл-Ръф .

Наташа Трентакоста , доктор по медицина, специалист по детска и възрастна спортна медицина и ортопедичен хирург в Института Cedars-Sinai Kerlan-Jobe в Лос Анджелис, е съгласна. „Родителите са пример за подражание на малките деца. Децата очакват от тези хора да дадат пример за това как да се ориентират в живота“, казва тя.

„Деца, които виждат родителите си да участват в спортни и фитнес дейности, са по – склонни да го правят самите те. Това е особено вярно сега, тъй като времето пред екрана се увеличава и физическата активност намалява“, казва Трентакоста. Създаването на здравословни навици в началото на живота ще остане с тях, докато растат.

РЕЗЮМЕ

Вдъхновяването на любов към движението в ранна възраст започва у дома. Моделирането и говоренето за здравословно поведение, упражняване на физическа активност с децата си и насърчаването на физическата активност всеки ден може да помогне за ранната любов към активността.

Как да вдъхнете любов към движението и спорта

Ключът към вдъхновяването на любов към активност от най -ранна възраст е да запазите фокуса върху играта и забавлението. Точно като възрастните, децата са по склонни да се вълнуват от нещо, което им харесва. Освен това, ако се забавляват, вероятно ще искат повече от това, което им дава време да упражняват умения и да подобрят способностите си.

„Всяко дете е уникално. Някои предпочитат упражнения и физическа активност повече от други“, казва Джон Галучи-младши, главен изпълнителен директор на JAG-ONE Physical Therapy.

От съществено значение е да намерите игри и дейности, които детето ви харесва. Превърнете ги в такива, които ги насърчават да се движат повече. „Децата, особено малките деца, не трябва да се чувстват сякаш упражненията са задължение“, казва Галучи.

Децата порастват и се включват все повече в организирани спортове. Имайте предвид, че някои обичат структурираните спортове и състезания, но много други не. Мислете в по -широко определение за активността. Включете в понятието разходки със семейството, танци в хола, катерене по дървета, или всякакви други неща, които харесват на децата.

Интересът на децата към движение и физическа активност в ранна възраст увеличава вероятността те да извлекат всичките предимства по -рано. Така и интересът им към упражненията ще продължи да расте с времето.

РЕЗЮМЕ

Упражненията и движението не трябва да бъдат задължение. Родителите и трябва да се съсредоточат върху игрите и забавлението и да насърчават децата да участват в дейности, които им харесват.

Как да започенете?

Възможноста за активност и спорт всеки ден е от решаващо значение за физическото, умственото и емоционалното развитие на вашето дете. 

Ето 12 съвета, които да ви помогнат да вдъхнете любов към движението от най – ранна възраст.

Уверете се, че дейността е подходяща за възрастта

Да помолите 3-годишно дете да участва в семейна игра на бадминтон може да не е най-добрият начин за насърчаване на активността. 

Фокусирайте се върху двигателните умения

Развитието на груби двигателни умения е от решаващо значение за децата, особено за деца в предучилищна възраст. Тези умения помагат на децата с баланс, сила, координация и време за реакция (2).

Ако имате малки деца, поддържайте дейности съсредоточени около ритане или хвърляне на топка, подскачане, катерене, курсове с препятствия, каране на триколка или велосипед със спомагателни колела.

Уверете се, че децата носят каски и други предпазни средства, когато карат колело, и ги наблюдавайте внимателно, когато се катерят или използват движещи се играчки или устройства.

Оставете активни играчки на разположение

Когато избирате играчки на закрито и на открито, включете елементи, които изискват активна игра, като топки за малки деца и велосипеди и тротинетки за по -големи деца. Играчките за катерене са отличен избор за малки деца, деца в предучилищна и училищна възраст, просто се уверете, че са подходящи за възрастта.

Стремете се към по -активни играчки, отколкото пасивни играчки у дома. Когато детето ви поиска нова играчка, накарайте го да дари пасивна играчка в замяна на нова активна играчка. Това подсказва везните в полза на движението и ги учи, че по -малкото е повече.

Насърчавайте свободните игри

Играта е начинът, по който децата научават за себе си и заобикалящата ги среда. Също така е отлично време да се промъкнете в някои упражнения.

Не забравяйте да включите някои от игрите през деня. За да поддържате игрите активни, насърчете детето си да излезе навън за 30 минути. Да използва въображението си, за да създаде препятствие или да ловува наужким, да кара колело или скутер, да играе с топки и други играчки на открито.

Бъдете активни в игрите с децата си

Да кажете на децате си да „спортуват“ не винаги работи. И все пак, ако сте активни заедно с децата си, е по -вероятно да искат да участват. Плюс това, това може да спести време за работещите родители, които искат да спортуват.

Създайте график за дейности и игри

Препоръчваме да създадете седмичен график за физическа активност с цели. Това е нещо, което трябва да направите заедно и да го публикувате на общо място. Решете- заедно с детето си за награда, когато постигнат тази цел (И нека тя не бъде храна).

Говорете за спорт и фитнес

Ако искате да вдъхновите децата си да обичат движението, трябва да ги научите какво означава това. Потърсете възможности за създаване на положителна култура на фитнес у дома. Говорете за вашите тренировки, спорт и дейности и колко важни са те в живота ви. На масата за вечеря обсъдете храната и как тя обезпечава движението.

Превърнете задълженията в упражнения и игри

Съюза между домакинска работа с активни състезания постига две неща: детето ви изпълнява домакинска задача и се упражнява, докато го прави. Ако имате повече от едно дете, превърнете задълженията в състезание, което включва упражнения.

Например малките деца и децата в предучилищна възраст могат да се състезават, за да видят кой може да хвърли прането си в коша най-бързо. Навън направете състезание, като метете двора или плевите градината. Определете част от двора за всяко дете (и родител) за почистване. Печели този, който завърши първи.

Оставете ги да изберат дейността

Дори малките деца знаят какво харесват и със сигурност се чувстват оценени, когато ги попитате за това. Оставете детето си да избере няколко дейности или игри, които му харесват, и участвайте в тях като семейство.

Прочетете история, вдъхновена от спорта

Книжарниците и библиотеките са пълни с книги, които насърчават движението и игрите при малки деца. Съберете някои от тях и оставете детето си да избере две или три, които да донесе у дома. 

Регистрирайте се в предучилищна база, базирана на дейности

Ако имате нужда от грижи за деца или планирате да изпратите вашето мъниче в предучилищна възраст, потърсете места, които правят движението и фитнеса значителна част от деня.

Опитайте организиран спорт

Когато децата са достатъчно големи, може да помислите да ги включите в организиран спорт. Американската академия по педиатрия казва, че повечето деца са готови за прости, организирани спортове на възраст 6 ( 3 ).

Груповите спортове като футбол и те-топ имат възрастови групи, които приспособяват играта към възрастта и нивото на детето, което им позволява да практикуват нови умения, докато научават за състезанието.

Указания за физическа активност за деца

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчват децата да участват във физическа активност и игри в продължение на 60 минути или повече всеки ден (4).

По -конкретно, Насоките за физическа активност за американците предоставят рамка от насоки за упражнения, които родителите да следват въз основа на възрастовите групи (5).

Деца в предучилищна възраст

Малките деца на възраст от 3 до 5 години трябва да получават много игри през целия ден. Целта на движението на тази възраст е да засили растежа и развитието. Децата в предучилищна възраст трябва да бъдат изложени на различни дейности и активна игра . Разнообразието е ключът, когато децата са малки.

Младеж в училищна възраст

Децата, юношите и тийнейджърите на възраст от 6 до 17 години трябва да участват в упражнения с умерена до енергична интензивност поне 60 минути всеки ден. Това не трябва да е едновременно. Насърчете децата да разделят 60 -те минути на парчета.

Например 20 минути тренировка по футбол, 20 минути каране на колело и 20 минути физическа активност в училище. Не забравяйте, че всяко количество умерено до енергично упражнение и движение се отчита към указанията за физическа активност.

В идеалния случай младежите в училищна възраст трябва да се занимават с аеробни дейности, укрепване на мускулите и укрепване на костите. Повечето от 60 -те минути всеки ден обаче трябва да са аеробни или сърдечно -съдови дейности. Те могат да включват упражнения за укрепване на мускулите и костите, като тренировка за съпротива в три дни от седмицата.

Примерите за аеробна активност за деца в предучилищна възраст включват етикет, следване на лидера, игра на детска площадка, каране на колело, ходене, прескачане, танци, плуване, хвърляне и хващане на игри и тумбиране.

Междувременно аеробните дейности за деца и юноши в училищна възраст включват бягане, каране на колело, спорт, бойни изкуства, танци, игри за хващане и хвърляне, туризъм, плуване, таг и плосък футбол.

РЕЗЮМЕ

Децата и юношите в училищна възраст трябва да получават поне 60 минути физическа активност и игри всеки ден. Децата в предучилищна възраст могат да се съсредоточат върху движението през целия ден, като се занимават с активна игра , фитнес на открито и семейна физическа активност.

Връзка между играта, детските движения и физическата годност в зряла възраст

Децата, които развиват здравословни навици за физическа активност, имат по -голям потенциал да поддържат тези навици като възрастни.

Изследванията показват, че физическата активност подобрява здравето на сърцето, насърчава здравината на костите и мускулите и ви помага да поддържате здравословно тегло (6).

Голямо обсервационно проучване, включващо над 48 000 жени в постменопауза, установи, че по-високите нива на самопомнящи се нива на детска физическа активност са свързани с по-високи нива на активност в зряла възраст.

По -конкретно, жените, които са били активни като деца, са участвали в по -високи нива на физическа активност като възрастни, като повечето са средно 2,8 часа метаболитен еквивалент (MET) на седмица повече от жените, които винаги са били неактивни през детството (7).

Друго проучване установи, че участието в спорт на 10 -годишна възраст е свързано с повишена физическа активност на 42 -годишна възраст. И все пак, това проучване разглежда и играта на открито на 10 -годишна възраст като предиктор за физическата активност в зряла възраст и установява, че за разлика от спортното участие, играта на открито на 10 години не е свързано с физическа активност на 42 години (8).

Физически активните деца са по -склонни да станат активни възрастни и обикновено водят по -здравословен начин на живот с напредването на възрастта.

„Когато упражненията и физическата активност се въведат в ранна възраст, изследванията показват, че увереността в способностите на човека и интересът към по -здравословен, по -подходящ начин на живот се установяват рано и след това се пренасят през останалата част от живота им“, казва Галучи .

РЕЗЮМЕ

Децата, които са физически активни от ранна възраст, продължават със здравословно поведение като възрастни и е по -вероятно да участват в редовни упражнения.

В заключение

Може би едно от най -добрите неща, които можете да направите за здравето на децата си, е да ги накарате да се движат – и то от най -ранна възраст.

Това не само ще им помогне да успеят в училище и да останат здрави в ученическите си години, но също така ще помогне за насърчаване на любовта към движението през целия им живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.