Диета за здравословно отслабване с 10 кг

Диета за здравословно отслабване с 10 кг

Когато теглото ви надвишава медицинската норма с повече от 10 кг, проблемът надхвърля ситуацията „малко мазнини (а) по празниците“. В зависимост от височината ви и местата на които по-лесно качвате, допълнителните 10 килограма добавят 2-3 размера дрехи. Невъзможно е да не забележите подобни промени. Не само защото напълняването се отразява на ставите и сърцето, но и защото колана на панталона се врязва болезнено в стомаха. Затова е важно да свалите възможно най – бързо и здравословно. Вижте тази диета за отслабване с 10 килограма.

За да разберете как да отслабнете с 10 кг, първо трябва да разберете причините за увеличаване на теглото. 

Фигурата често се променя под влияние на заседнал начин на живот, стрес, небалансирана диета и лоши навици. Причините за промените обаче могат да бъдат и заболявания на ендокринната система, тумори, хронични заболявания на вътрешните органи. Ето защо никога не е излишно да се консултирате с лекар, за да изключите медицински причини за наддаване на тегло. Трябва да сте особено внимателни в случаите:

 • Качили сте 10 кг за кратък период: 1-2 месеца.
 • Наддаването на тегло е съпроводено с повишена умора, раздразнителност, нервност.
 • В допълнение към наднорменото тегло има оплаквания от необичайни кожни обриви или сухота, появата на косми там, където не сте имали, при жените – менструални нередности.
 • Ако наднорменото тегло се появи веднага след тежко заболяване, инфекция или предписана лекарствена терапия.

Защо съветваме да се изключат медицински причини за наддаване на тегло? Ако наддаването на тегло от 10 килограма се дължи на лекарства или заболяване, нито един от начините за отслабване описани тук няма да бъде ефективен. Първо трябва да премахнете причината за проблема и едва след това – последствията. 

За щастие или за съжаление, най-често причината за появата на излишни килограми е начинът на живот и нездравословното хранене.

Как да изчислите теглото си преди да започенете диета за отслабване с 10 кг

Първо, нека разберем дали наистина трябва да отслабнете. Модата за слаба фигура доведе до факта, че понякога дори хора, които имат ислишни 1-2 килограма, мечтаят да загубят 10 кг. Просто смятат, че фигурата им не изглежда идеална. Ние от Dietyc.com, припомняме, че телесното тегло под медицинската норма създава не по-малко рискове от наднорменото тегло. За да не си навредите в преследването на красотата, преди да отслабнете, изчислете индекса на телесната си маса. Има проста формула за това:

ИТМ = телесно тегло в килограми ÷ (височина в метри на квадрат)

Например височината на едно момиче е 168 см, а теглото му е 75 кг. За да изчислите индекса на телесна маса, трябва да разделите 75 кг на корен от 1,68 м. Получаваме приблизително 26,6 кг / м2. Оказва се, че ИТМ е 26,6. Медицинската норма за ИТМ е между 18,5 и 24,99. Тоест, наистина има излишни килограми. Но означава ли това, че момичето страда от затлъстяване? Съвсем не: затлъстяването се диагностицира, когато ИТМ надвишава 30 kg/m2.

Примери: Представете си, че едно момиче иска да отслабне с 10 кг. 

Желано тегло – 65 кг. Ако достигне целта, нейният ИТМ ще се промени: 65 ÷ (1,68 × 1,68) = 23. Тоест индексът на телесна маса ще остане в рамките на нормалния диапазон, няма да пресече границата, отвъд която хармонията се превръща в дефицит на тегло. Но е възможна и друга ситуация: момичето тежи 55 кг с височина 1,68 м. Нейният ИТМ е 19,5, но под влиянието на модата тя иска да свали още 10 кг. При тегло от 45 кг нейният ИТМ ще бъде 15,9, което е много по-ниско от нормалното. Стойности под 16 отразяват силно поднормено тегло, което крие много сериозни рискове за здравето, един от които е бъбречен пролапс. Ето защо в този случай, дори ако фигурата изглежда далеч от идеалната, по-добре е да я подобрите с други методи или да загубите не повече от 2-3 кг.

Разбира се, индексът на телесна маса не е напълно точен критерий. Той не отчита някои особеностите. 

Например: някои хора имат по-тежки кости, докато други имат по-леки. Съответно, с една стойност на височина и ИТМ, един човек ще изглежда слаб, а другият ще изглежда с наднормено тегло. 

С повишено внимание този медицински критерий трябва да се прилага и за професионални спортисти с развити мускули, тъй като наддаването на тегло при тях се дължи не на мазнините, а на мускулната тъкан. Въпреки това, не се стремете да бъдете под медицинското ограничение на теглото, тъй като това може да бъде дори по-опасно за вашето здраве, отколкото затлъстяването.

Безопасна скорост на загуба на тегло

Хората са склонни да се стремят към бързи резултати, така че мъжете и жените често искат да загубят 10 кг за един месец. 

Възможно е, но с някои компромиси. Факт е, че за тялото ни е вредно бързото наддаване и отслабване, така че бързата загуба на телесно тегло е изпълнена с рискове. Тялото се нуждае от време, за да свикне с промените. Не подценявайте проблемите, свързани с твърде бързото отслабване: може да бъде много, много трудно да се справите с последствията.

Диетолозите смятат, че безопасната скорост на отслабване е 0,5-2 кг на седмица. Не се опитвайте да отслабнете бързо! Един от проблемите, до които може да доведе състезанието за минус 10 кг на месец, е увисналата кожа: само пластичен хирург може да я коригира. Ще бъде много по-трудно да се регулира метаболизъм, нарушен поради такава загуба на тегло.

Съответно минималното време за отслабване с 10 кг е 5 седмици. 

Може да бъде по-бавно, но по-бързото е крайно нежелателно. Ако има такава необходимост, е задължително да се намали телесното тегло под наблюдението на ендокринолог и диетолог. При наднормено тегло никога не е излишна консултация с ендокринолог. ИТМ над нормата може да бъде както причина, така и следствие на здравословни проблеми. Например наддаването на тегло създава риск от инсулинова резистентност, а инсулиновата резистентност води до наддаване на тегло. Да, това е порочен кръг.

Вижте защо НЕ може да отслабнете с 20 килограма за два дни:

Инсулиновата резистентност е състояние, при което тъканите не възприемат инсулин. При нормални нива на инсулин и кръвна захар тялото получава по-малко глюкоза. 

Това причинява силно, неустоимо чувство на глад, повишаване на нивата на захарта и в дългосрочен план може да причини диабет. 

Без лабораторни изследвания е невъзможно да се диагностицира това състояние, но с правилна терапия то бързо се коригира. Може да се окаже, че след като отидете на лекар, няма да се налага да решавате как да отслабнете с 10 кг, защото теглото ще изчезне без диети.

Какво да направите преди да отслабнете с 10 кг

 • Изчислете действителния и оптимален индекс на телесна маса и се уверете, че наистина трябва да свалите 10 кг.
 • Консултирайте се с добър терапевт и ендокринолог, уверете се, че наддаването на тегло не е свързано със здравословни проблеми.
 • Водете дневник за съня, храненето, лошите навици и физическата активност.

Трябва да коригирате собствения си начин на живот и първо трябва да разберете действителното състояние на нещата. Често хората имат чувството, че ядат малко, движат се достатъчно и липсата на сън е изключение от правилото. Не разчитайте на чувства и впечатления, обърнете внимание на броя на часовете сън, времето на хранене и менюто, честотата на физическата активност, пушенето, пиенето на алкохол. Така след месец получавате ясна картина как да балансирате диетата си и да подобрите начина си на живот, за да отслабнете лесно и ефективно.

Защо не можете да отслабнете с 10 кг за 7 дни

В интернет има много съвети как да отслабнете за една седмица без спорт. По правило съветниците предлагат чудодейни диети, които обещават, че с тяхна помощ ще влезете в любимата си рокля или дънки за 7 дни. Важно е обаче да разберете, че това е измама или самозаблуда, защото дори и напълно да спрете да ядете, физически е невъзможно да свалите 10 кг за една седмица. Ако по някакъв начин успеете, спешно потърсете медицинска помощ: има остро заболяване или патология, която разрушава тялото.

Какво се случва, когато се опитате да свалите 10 кг за една седмица? Като начало си струва да кажем, че първо „напуска“ тялото не мастната тъкан, а течността. Може да достигне до 3 кг тегло. Дехидратацията обяснява „чудодейния“ ефект на някои диети: поради загубата на течности цифрата на кантара веднага намалява с 2-3 кг и изглежда, че диетичните ограничения работят. Това обаче е илюзия. При строга диета ще откриете такива признаци на изтощение:

 • гадене;
 • замаяност и припадък;
 • нервност и раздразнителност;
 • постоянна умора и умора;
 • обостряне на хронични заболявания;
 • лошо храносмилане и изпражнения.

Ако се опитате да „издържите“ строга диета за един месец, разбира се, ще отслабнете. Но работата на стомаха, черния дроб и бъбреците също ще бъде нарушена, ще пострада нервната система, вероятно сърцето и кръвоносните съдове. Да кажем, че с помощта на най-строгата диета отслабвате с 10 кг за по-малко от месец. Това е огромен стрес за организма, на който той ще реагира в бъдеще … чрез изграждане на мастна тъкан. И ако преди диетата сте тежали например 75 кг, шест месеца след края на диетата кантарът ще покаже 85-90 кг.

Може да ви хареса статията :

Друга често допускана грешка в преследването на тънка талия е претренирането.

 Това е състояние, когато тялото няма време да се възстанови от физическо натоварване, така че ресурсите му започват да се изчерпват. Претренирането е познато на много хора, които бягат, плуват и силови тренировки. Той се усеща чрез сънливост след натоварване, учестен пулс по време на активност и липса на напредък в спорта, както и нисък имунитет.

Най-лесният начин да се претренирате е да спортувате много и да почивате малко. Какво често правят хората, които искат да отслабнат. Можете да се докарате до изтощение у дома, не е необходимо да ходите на фитнес. За да направите това, можете да тренирате всеки ден, без да променяте активността и без паузи. Така че наистина можете да отслабнете с 10 кг, възможно е дори за един месец. Но няма да можете да запазите резултата. Постоянното изтощение е животозастрашаващо и след като тялото се възстанови, то ще реагира на продължителния стрес с натрупване на маса.

Сега, когато знаете как да не го правите, е време да ви кажем как да отслабнете с 10 кг правилно.

Защо сънят е важен

Адекватната почивка е задължително условие за здравословно отслабване. Съвременният начин на живот не винаги ви позволява да спите по 8 часа всеки ден, но ако искате да отслабнете с 10 кг за месец или два, е изключително важно да спите поне 6 часа. В идеалния случай 8 часа всяка вечер. Времето, в което лягате, също има значение: не лягате в същия ден, в който се събуждате.

Липсата на сън забавя метаболизма, засилва чувството на глад, изчерпва ресурсите на организма. Освен това трябва да се движите, да се занимавате с физическа активност, а преди и след това трябва да си починете добре. В противен случай няма да има смисъл.

Как да тренирате

Рецептата за отслабване с 10 кг е проста: изразходвайте повече енергия, отколкото консумирате с храната. Изберете физическа активност, която ви харесва (или поне смятате, че е най-малко неприятна) и тренирайте поне 3 пъти седмично. Основното нещо не е видът на физическата активност, а редовността и редуването на активност с почивка. Отслабвате не когато тренирате, а когато почивате!

Бягането на 3 километра три пъти седмично е по-добро от бягането на 20 километра веднъж месечно. За да отслабнете с 10 кг, трябва да направите движението естествена част от живота си. 

Бягайте, ако не обичате фитнес залите. Плувайте, ако не обичате да бягате. Разхождайте се един час, правете домашни упражнения – изберете за себе си вида упражнения, които можете да правите продължително и редовно.

Балансирана диета за отслабване с 10 кг

За да нормализирате теглото, не се нуждаете от инвалидизираща диета, а от правилно, здравословно хранене. Някои продукти ще трябва да бъдат напълно изоставени или намалени до минимум в менюто. Черният списък включва алкохол, газирани напитки, сладки напитки като кола, кифли, сладкиши, майонеза, колбаси и колбаси. Основата на ежедневното хранене трябва да бъде зърнени храни, бобови растения, пресни плодове и зеленчуци, постно птиче месо.

Важно е менюто да е разнообразно, а дневният брой калории да е по-малък от количеството енергия, което изразходвате за движение. Най-лесният начин за отслабване с 10 кг без диета е да използвате някоя услугата за доставка на готови здравословни ястия. 

Така ще хапвате вкусно, разнообразно и здравословно меню за една седмица с измерено количество калории. Не е нужно да ги броите сами, нашите готвачи ще го направят. В същото време, благодарение на апетитните ястия и оригиналните рецепти, няма да има изкушение да отидете вечер в McDonald’s за хамбургер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.