Как да се преборите с глада

Как да се преборите с глада

Сигурно си мислите, че може да се преборите с глада, чрез силата на волята си? Не. Забравете за това!

Кислород, храна и вода са трите основни неща, от които се нуждаем, за да останем живи. Ако сме лишени от някое от тях за продължителен период от време (не много дълго, що се отнася до кислорода),тялото и мозъкът ни задействат мощни механизми. Те ни принуждават да дишаме, да ядем или да пием. Когато става въпрос за храна, мозъкът е особено чувствителен към внезапни промени в нивата на кръвната захар. Той освобождава редица химикали, които ни карат да жадуваме за захар и сладко, за да повишим нивата на кръвната захар. Нашият стомашно-чревен тракт и мастните клетки също отделят хормони, които ни казват, че е време за хранене.

Прекалено силен апетит?

Хората без проблеми с теглото имат напълно функционираща система за контрол на апетита. Тя включва циркулиращи съединения като хормони, пептиди, невротрансмитери и глюкоза в кръвта. Мозъкът разпознава тези съединения и действа въз основа на тяхното присъствие. Хората с нормално тегло обикновено не изпитват често желание за нездравословни храни. Те просто се чувстват гладни в подходящия момент. Също така са склонни да се чувстват удовлетворени, като ядат скромни порции, които не допринасят за наддаване на тегло.

За съжаление, с увеличаване на мастните клетки в корема при хора с наднормено тегло или затлъстяване, тази сложна система за контрол на апетита се променя. Ключовият фактор, който води до това разстройство, е инсулиновата резистентност.

Преконфигуриране на контрола на апетита

Резистентността към хормона инсулин е в основата на внезапните пристъпи на глад. В древни времена инсулиновата резистентност е била необходима на хората. Така наддавали на тегло по време на периоди на хранителни излишъци, за да могат да оцелеят по време на глад. Днес обикновено не се сблъскваме с проблема с глада. В резултат на това телата ни се забиват в режим на съхранение на мазнини поради свръхактивен апетит.

Ако искате да отслабнете и да поддържате теглото си, трябва да поправите своята система за управление на апетита. Да се отървете от прекомерното желание за храна. Два ефективни естествени подхода към това са стабилизиране на нивата на кръвната захар и повишаване на нивата на серотонин в мозъка ви.

Стабилизиране на нивата на кръвната захар

Първата стъпка към ограничаване на апетита за храна е справянето с причината. В повечето случаи това е променливостта на кръвната захар поради инсулинова резистентност. Поддържането на нивата на кръвната захар в много тесен диапазон е мощно решение за контролиране на свръхактивния апетит. Когато имат непрекъснато колебение в нивата на кръвната си захар, хората имат много малък шанс да контролират апетита или размера на порциите. Всеки път, когато изпитват кръвната захар спадне бързо, мозъкът преминава в режим на паника. Освобождава мощни стимуланти на апетита, както и хормони като кортизол и адреналин, за да повишат нивата на кръвната захар.

Голяма част от ефекта от колебанията в нивата на кръвната захар върху контрола на апетита идва от специализирани мозъчни клетки, наречени глиални клетки, които обграждат всяка мозъчна клетка. Глиалните клетки са от съществено значение за отчитането на нивата на кръвната глюкоза. Всеки път, когато кръвната захар пада бързо, глиалните клетки изпращат мощни сигнали до различни области на мозъка, като хипоталамуса. Те стимулират апетита. Поради инсулиновата резистентност и свързаната с нея лоша регулация на глюкозата, хората с наднормено тегло често получават почти непрекъсната поредица от команди за хранене.

И така, как можете да подобрите контрола на кръвната захар и инсулиновата резистентност? Ето седем ключови начина:

  1. Поддържайте диета с нисък гликемичен товар.
  2. Опитайте добавка с вискозни фибри (Например, PGX superfiber има най-много доказателства за ефективност. Приемайте 2,5-5 грама преди хранене).
  3. Хромовата добавка , която е необходима за правилното действие на инсулина, се приема в доза от 200-400 микрограма на ден.
  4. Управлявайте стреса.
  5. Уверете се, че никога не сте гладни, като ядете нискокалорични закуски като пресни зеленчуци и плодове между храненията.
  6. Правете поне 30 минути физическа активност всеки ден.
  7. Планирайте дневното си меню предварително.

5-хидрокситриптофан (5-HTP) и шафран

Ниските нива на мозъчния химикал серотонин е друг фактор, участващ в причиняването на апетит. Производството на серотонин започва с аминокиселината триптофан. Инсулинова резистентност или излишък на кортизол блокира превръщането на триптофан (триптофан) в 5-хидрокситриптофан (5-хидрокситриптофан) (5-HTP), междинно съединение между триптофан и серотонин. За щастие, няколко проучвания показват, че приемането на добавки с 5-хидрокситриптофан (5-HTP) може да намали апетита и приема на въглехидрати, което води до значителна загуба на тегло.

Нова алтернатива на 5-хидрокситриптофан (5-HTP) е Satiereal, екстракт от шафран, който има подобен ефект, намалява апетита и повишава нивата на серотонин. Обичайната доза на 5-хидрокситриптофан (5-HTP) е 50-100 mg три пъти дневно. Дозата на Satiereal е 15 mg два пъти дневно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.