Недостатъното сън може да подсказва здравословен проблем

Недостатъното сън може да подсказва здравословен проблем

Голямо разнообразие от здравословни проблеми (както и лекарствата, които ги лекуват) могат да имат изненадваща връзка с качеството на вашия сън. Ето как някои често срещани състояния са свързани с проблеми със съня: 

Алергии:  Алергиите към прахови акари, мухъл, цветен прашец и други вещества причиняват кихане, задръствания и сърбеж, сълзене на очите, което може да доведе до повече нощни събуждания и лошо качество на съня. „Ако имате лека обструктивна сънна апнея (паузи в дишането), запушеният нос може да влоши положението, защото ще трябва да дишате през устата си по-често“, казва експертът по съня на Johns Hopkins Vsevolod Y. Polotsky, MD, Ph-D  . Междувременно лекарствата за алергия, съдържащи псевдоефедрин, могат да ви попречат да заспите, докато тези, съдържащи антихистамини като дифенхидрамин, могат да ви накарат да се чувствате изключително сънливи на следващия ден.

Болест на Алцхаймер:  Безсънието и сънят през деня са по-чести в по-късните стадии на  болестта на Алцхаймер  . Поддържането на редовен график през деня и, ако е необходимо, лекарства могат да помогнат за качеството на съня.

Астма:  За около 60 процента от хората с астма промените в дихателните пътища през нощта (наречени „нощна астма“) могат да доведат до кашлица, хрипове и задух, които прекъсват съня. Лекарството за астма теофилин може да допринесе за проблеми със съня и по-чести събуждания през нощта, както и използването на лекарството за бързо облекчаване на инхалатора албутерол по-често, отколкото препоръчва Вашият лекар.

Доброкачествена хиперплазия на простатата:  до 14 милиона американски мъже имат увеличена простатна жлеза; в резултат на това почти един на всеки трима мъже над 60-годишна възраст се събужда два или повече пъти всяка нощ, за да използва тоалетната. Лекарствата могат да помогнат.

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ):  Белодробни заболявания като емфизем, хроничен бронхит и астма могат да доведат до кашлица, болка в гърдите и затруднено дишане, което компрометира качеството на съня за почти 50 процента от повече от 12 милиона американци с  ХОББ  . Нивата на кислород в кръвта ви може да спаднат, причинявайки умора през деня. В допълнение, до 15 процента от хората с ХОББ може да имат сънна апнея. Някои лекарства за ХОББ като албутерол и преднизон също могат да причинят проблеми със съня.

Застойна сърдечна недостатъчност:  Повече от пет милиона американци имат  застойна сърдечна недостатъчност  , която отслабва способността на сърцето да изпомпва и също така увеличава риска от сънна апнея и нарушаващо съня треперене на ръцете и краката, наречено периодично движение на крайниците. Лечението на сърдечна недостатъчност може да помогне; може също да се нуждаете от лечение на апнея, като дихателна машина с непрекъснато положително налягане в дихателните пътища.

Депресия и тревожност:  „Всеки има лош сън от време на време, може би защото сте стресирани или притеснени за събитие в живота си. Но ако проблемите със съня продължават, може да има депресия или тревожност,” казва експертът по съня на Johns Hopkins R. Nisha Aurora, MD, MHS. Вие и вашият лекар може да се наложи да разгледате и двете.

Диабет:  Високите нива на кръвната захар могат да накарат бъбреците ви да отделят повече глюкоза в урината ви, което води до повече нощни ходения до тоалетната. В допълнение, много хора с диабет също са с наднормено тегло, което може да повиши риска от сънна апнея. Болката от увреждане на нервите, свързано с диабета (периферна невропатия) и нощното изпотяване, дължащо се на промени в нивата на кръвната захар, също могат да повлияят на качеството на съня ви.

Гастроезофагеален рефлукс:  Проучванията показват, че трима от четирима души с киселини имат нощни симптоми поне веднъж седмично. Лежането влошава болезненото обратно изтичане на стомашна киселина в хранопровода. Избягването на обилни хранения и алкохол преди лягане и повдигането на главата на леглото на около шест инча може да помогне.

Болест на Паркинсон:  Безсъние, кошмари, изиграване на сънища по време на сън, сънна апнея и заспиване без предупреждение през деня са сред проблемите със съня, които могат да изпитат хората с болестта на Паркинсон. Лекарствата могат да помогнат, въпреки че някои лекарства за болестта на Паркинсон могат да допринесат за безсъние; Вашият лекар може да Ви предложи да ги вземете по-рано през деня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.