Калистеника срещу вдигане на тежести: кое е най -доброто за вас?

Калистеника срещу вдигане на тежести: кое е най -доброто за вас?

Силовите тренировки или тренировките с тежести са работата на мускулите ви срещу тежестта, което ги прави по -големи и по -силни. Това е ключова част от всеки фитнес режим.

Обикновено силовите тренировки са свързани с вдигане на тежести, но има много начини да го направите. Можете също така да правите калистеника, която използва вашето собствено тегло като съпротива.

Въпреки че вдигането на тежести и калистениката са форми на силови тренировки, те дават различни резултати. Най -добрият избор в крайна сметка зависи от вашите фитнес цели.

За да определите най -добрия вариант за вашите нужди, прочетете нататък. Ще изследваме разликите между калистениката и вдигането на тежести, заедно с техните предимства.

Ползите от калистениката

В калистениката използвате собственото си телесно тегло, за да изпълнявате упражнение, така че не се нуждаете от специално оборудване. Вие обаче ще се нуждаете от издърпваща лента, когато правите издърпвания или други гимнастически упражнения, особено тези, които изискват промяна в позицията на тялото, за да промените предизвикателството на упражнението.

Общите упражнения с телесно тегло включват:

Достъпни и удобни

Тъй като калистениката може да се извършва без оборудване, тя е достъпна и удобна. Можете да го направите навсякъде, където има достатъчно място за движение.

Лесен за промяна

Упражненията с телесно тегло също са лесни за промяна, но това изисква известна креативност, информираност за тялото и практика.

Ще трябва да развиете добро разбиране за това как се движи тялото ви, за да определите кога е време да промените усилията си за тренировка. Например, за да улесните лицевите опори, можете да поставите коленете си на пода. Като алтернатива, правенето на лицеви опори с една ръка ще ги направи по -трудни.

Използва няколко мускулни групи едновременно

Основно предимство на гимнастиката е, че тя включва сложни упражнения. Това означава, че използва няколко мускулни групи едновременно. Изисква голямо количество движение, което ви позволява да изгорите много калории за кратък период от време.

Резултатът е по -ниска телесна мазнина, което увеличава мускулната дефиниция. Тя придава на тялото издълбан, постен вид с видимо тонизирани мускули.

Вежте видео: https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=475179226964062

Подобрява гъвкавостта, баланса и др

Калистениката също може да подобри:

 • координация
 • гъвкавост
 • баланс
 • издръжливост

Ползите от вдигането на тежести 

Вдигането на тежести използва щанги, пудовки, гири, дъмбели и различни фитнс уреди, които оказват съпротива. Многократно вдигате тежестта, което предизвиква мускулите ви.

Този метод може да се направи със свободни тежести или тежести на машина. Примерите за вдигане на тежести включват:

 • сгъване за бицепс
 • френска преса на трицепс
 • раменни преси
 • преси за крака (на машина)
 • клек
 • мъртва тяга
 • лег

Лесен за напредък

В сравнение с калистениката, напредването на вашите усилия е по -лесно. Например, можете просто да използвате по -тежка гира, за да направите тренировката си по -трудна.

Може да изолира определени мускулни групи

Изпълнението на изолирани упражнения е по -лесно при вдигане на тежести. Тези движения използват само една основна мускулна група, която работи срещу цялото съпротивление. Това концентрирано натоварване може да улесни увеличаването на размера на определени мускулни групи.

Коя тренировъчна техника е по -добра за изграждане на сила? 

Ако искате да изградите сила, вдигането на тежести е начинът да продължите в дългосрочен план.

Използването на външно тегло улеснява претоварването на мускулните групи, насърчавайки малки разкъсвания в мускула, които стимулират възстановяването. Резултатът е мускулен растеж или хипертрофия , която увеличава мускулната сила.

Това не означава, че калистениката не ви прави силни. Динамичното, сложно движение на гимнастиката изисква много сила. Освен това, с правилната техника, можете да добавите достатъчно съпротивление, за да увеличите размера и силата на мускулите.

Ако обаче основната ви цел е да изградите сила в определена мускулна група, вдигането на тежести е най -добрият ви избор.

Коя тренировъчна техника е по -добра за изгаряне на калории?

Калистениката е по -добра за изгаряне на калории, което от своя страна може да ви помогне да отслабнете и да натрупате телесни мазнини. Това е така, защото използва много движение. Това изисква повече енергия, която тялото ви получава чрез изгаряне на калории. Колкото повече калории изгаряте, толкова повече тегло губите.

Калистениката може да се използва и при по-интензивни тренировки, като интервални тренировки с висока интензивност (HIIT) или кръгови тренировки. Това може да добави още повече движение и допълнително да увеличи изгарянето на калориите ви.

Изолираните движения на вдигането на тежести не изискват толкова много енергия. Все пак си струва да се отбележи, че това все пак ще допринесе за цялостната загуба на тегло. Изграждането на мускули увеличава основния метаболизъм или броя на калориите, които изгаряте в покой.

Какво ще кажете да комбинирате двете? 

Друг вариант е да комбинирате гимнастика с вдигане на тежести. Това е идеално, ако искате да се насладите на предимствата на двете техники едновременно.

Има няколко начина за комбиниране на гимнастика и вдигане на тежести:

 • Правете и двете техники в един и същи ден. Можете да правите комбинация от гимнастика и упражнения за вдигане на тежести в една единствена тренировка за сила.
 • Правете ги в алтернативни дни. Ако предпочитате да се фокусирате върху един метод наведнъж, опитайте да редувате калистеника и вдигане на тежести през цялата седмица.

Не забравяйте, че и двете техники добавят съпротива към мускулите ви, така че е важно да избягвате прекаляването. Не забравяйте да добавите почивни дни и да обърнете внимание на тялото си.

За повече насоки относно комбинирането на гимнастика и вдигане на тежести, работете с личен треньор. Те могат да препоръчат най -добрата комбинация от упражнения за вашите конкретни цели.

Ключови изводи  

Ако сте заседнали между гимнастика срещу вдигане на тежести, помислете за целите си и стила на тренировка. Калистениката използва вашето телесно тегло и включва сложни упражнения. Изисква много движение, което го прави по -добър за отслабване и определяне на мускулите.

С вдигането на тежести използвате външни тежести като гири. Тя включва изолирани упражнения, които увеличават размера на мускулна група. Когато се прави редовно, вдигането на тежести е най -доброто за изграждане на сила и мускулен размер.

И двете техники са отлични форми на силови тренировки. Ако искате да ги комбинирате, опитайте да правите гимнастика и вдигане на тежести в същия ден или в алтернативни дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.