Традиционните храни в здравословното хранене

Традиционните храни в здравословното хранене

Здравословното хранене понякога се разглежда като необходимо зло. От една страна, това е от съществено значение за доброто здраве, но от друга, предполага наличието на ограничения и самоотричане.

Дори в България, много хранителни програми и режими са моделирани по американски, европейски, или руски модели, без да се съобразяват с нашите културни особености и традиционно хранене.

Храненето и здравословното хранене обаче не са универсална диетична рецепта. Традиционните ястия и хранителната култура също заслужават място на масата.

В тази статия ще обясня защо традиционните храни са неразделна част от здравословното хранене.

Какво представляват традиционните храни?

Традиционните ястия-представляват културните особености, вярванията и практиките на географски регион, етническа група, религиозна или междукултурна общност.

Традиционни храни

Традиционните храни могат да включват убеждения за това как се приготвят или използват определени храни. Те могат също да символизират цялостната култура на общността. Тези ястия, рецепти и обичаи се предават от поколение на поколение.

Традиционните храни могат да представляват определен регион, като пицата, паста и доматен сос от Италия или кимчи, водорасли, суши в Азия. В България традиционна храна е хлябът. Поговорките ни са красноречиви : „Никой не е по – голям от хляба“, „Изкарвам си хляба“, „Хляб и сол“, „Хляб и зрелища“, „Насъщния“. Сигурен съм, че можете да добавите още.

Традиционните храни, често участват и играят роля в религиозните празници, обреди и са в основата на нашата идентичност и семейни връзки.

Традиционните храни трябва да бъдат напълно интегрирани в диетата ни

Здравословното хранене включва традиционни храни – но това , често не се отчита и остава неприложено към диетата ни.

Диетичните указания на американското министерство на земеделието (USDA) за американците е един от златните стандарти за насоките за хранене на Запад. Те отчитат ролята на традиционното хранене. (1).

Канадският пътеводител по храните също подчертава значението на културата и хранителните традиции за здравословното хранене ( 2 ).

В областта на диетологията обаче предстои още много работа, за да се осигури културна компетентност, която е ефективното и подходящо отношение към хората без пристрастия, предразсъдъци или стереотипи ( 3 ).

В диетологията са признати културните нужди и хранителните практики, но има ограничено практическо приложение. Има малко институционални ресурси за здравните специалисти. Няма достътъчно реклама на традиционните и местни обичаи в храненето.

Как наистина изглежда здравословното хранене?

Здравословното хранене се определя като консумация на различни хранителни вещества – млечни продукти, протеинови храни, зърнени храни, плодове и зеленчуци.

Всяка група храни осигурява основни витамини и минерали, необходими за поддържане на добро здраве. Здравословната чиния е наполовина зеленолистни зеленчуци, една четвърт протеин и една четвърт зърнени храни ( 4 ).

В България обаче традиционните храни не изглеждат така и не са в такива пропорции.

Традиционните ястия не винаги могат да бъдат ясно разделени. По -скоро групите храни се комбинират в едно ястие.

РЕЗЮМЕ

Диетичните насоки показват, че традиционните храни вървят ръка за ръка със здравословното хранене. Необходими са обаче подобрена културна компетентност и институционални ресурси, за да се улесни практическото прилагане на тези насоки.

Здравословното хранене не е това, което виждате онлайн

Желанието ви да ядете определени храни често е резултат от целенасочен и успешен маркетинг на храните. 

Например ако потърсите в „Гугъл“ „здравословно хранене“ ще видите множество от списъци и изображения на аспержи, боровинки и атлантическа сьомга.

Липсата на културно или етнически разнообразни илюстрации изпраща неизречено съобщение, че местните и

традиционните храни може би са нездравословни.

И все пак истинското здравословно хранене е плавна концепция, която нито има специфичен вид, нито етническа принадлежност, нито трябва да включва конкретни храни.

Ето храни, които често ще виждате на здравните уебсайтове, плюс някои аналози на традиционна храна:

  • Рукола , Айсберг – В България Зеле, киселец и спанак.
  • Киноата е отличен източник на протеини и диетични фибри, но зелен фасул, грах и бобът също.
  • Пилешките гърди са с ниско съдържание на мазнини и се считат като задължителни за здравословна диета, но ако премахнете мазнината на свинското филе, телешкото, дори конското в някои краища на България, тези парчета месо също имат богат аминокиселинен профил и са добър източник на протеин и желязо.
  • Атлантическата сьомга е богата на омега-3 мастни киселини, но също така са местните Черноморски риби – цаца, сафрид, попче, карагьоз, чернокоп. Ето едно изследване на професор Мона Станчева тук, в което се вижда, че каргьозът съдържа 13,15 г. мазнини. Те са в добро съотношение, както между омега-6 и омега-3, така и между полиненаситени и наситени мастни киселини. Освен това не се открива наличие на тежки метали.

Ако Руколата, киноата и атлантическа сьомга не са налични във вашия регион, вашата диета не е автоматично лоша. Противно на масовите послания за здраве и диети, здравословната чиния не се ограничава само до тези храни, а традиционните храни не са по – лоши или хранително неподходящи.

Здравословното хранене изглежда различно в общностите и местата въз основа на достъпа до храна, устойчивостта и културите на храната. Не се страхувайте да ядете ябълки, круши, чушки, домати, орехи, хляб, качамак, кисело мляко, мед, сирене, яйца, сланина и лук. Нашите предци са се хранили с такава храна. Естествено не са прекалявали с храната. Изучете традициите във вашето семейство. Ще разберете, че вашите предци са се хранили разумно.

РЕЗЮМЕ

Здравословното хранене концепция, която изглежда различно в зависимост от вашия регион и културен произход. За някои хора хлябът може да е вреден, но за вашата диета да бъде задължителен, компонент.

Ролята на традиционните храни в живота ни

Традиционните храни и хранителни практики осигуряват дълбока връзка с общността и здравеопазването. Те ни свързват с миналото ни, насърчават социализацията в настоящето и създават спомени за бъдещето. Освен това те играят важна роля за спазването на диетата и успеха.

Когато майката учи малкото момиче как да приготвя баница или погача, зелник, печени ябълки, тиква, лучена яхния, мусака, таратор тя разказва за традициите в храненето на предците.

За хората, които не са запознати с тези ястия може да не отговарят на шаблония образ за питателна или здравословна храна – но са пълни с фибри, сложни въглехидрати и зеленчуци.

Как културните особености влияят върху това, което ядете?

Културата влияе върху храните, които ядете, върху вашите религиозни и духовни практики и върху вашата гледна точка за уелнес, лечение и здравеопазване (7).

Изследванията показват, че дори мислите ви за определени храни и желанието ви да опитате нови са до голяма степен повлияни от вашия културен произход. Освен това вашата класификация на това, което се счита за храна, и кое не, е свързано с вашата култура (89 ).

Следователно здравословното хранене трябва да се тълкува и разбира в контекста на културата, традициите и обичаите.

Например в Съединените щати вечерята вероятно е основното хранене за деня, докато обядът е лека салата или сандвич. В България обаче обядът често е най -тежкото хранене, докато вечерята е по -лека. Нашите прадеди, дори и не са сядали на масата преди да свършат работата си за деня.

РЕЗЮМЕ

Традиционните храни изпълняват жизненоважни социални роли и са неразделна част от здравето на общностите и индивидите в тях. Разбирането на културните различия в храните е важно за успешното консултиране по отношение на храненето и силните резултати за здравето.

Какво следва?

Трябва да помним, че в повечето случаи традиционните храни отговарят на концепцията за здравословно хранене, популяризирани в социалните медии.

Тези традиционни за българина храни илюстрират здравословното хранене, като комбинират няколко групи макронутриенти и включват разнообразни хранителни вещества:

  • Мусака: основно ястие в България, приготвено с картофи, кайма и яйца.
  • Свинско с кисело зеле: Традиционно бългорско ястие.
  • Чушки бюрек: Печени пълнени чушки пълнени с извара, панирани в яйце
  • Таратор: популярно ястие в България направено от кисело мляко, краставица, чесън и свеж копър
  • Кавърма: Пържено месо с туршия от зеленчуци и праз.

РЕЗЮМЕ

Традиционните храни съответстват на модела на здравословно хранене. Много такива ястия включват разнообразни групи храни и хранителни вещества в едно хранене.

В заключение

Здравословното хранене е просто консумация на множество групи храни, богати на хранителни вещества, за поддържане на добро здраве.

Противно на масовите послания за здраве и уелнес, здравословното хранене изглежда различно в общностите и регионите. То няма специфичен вид нито изисква определени храни.

Въпреки че американските и канадските насоки за диетични храни насърчават включването на традиционни храни като част от здравословното хранене, хранителните послания и консултациите често нямат компетентност и приобщаване, за да засилят значението на традиционните храни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.