Как добавките с азотен оксид подобряват вашето здраве

Как добавките с азотен оксид подобряват вашето здраве

Азотен оксид се произвежда от почти всеки тип клетка в човешкото тяло. Той е една от най-важните молекули за здравето на кръвоносните съдове.

Това е вазодилататор, което означава, че отпуска вътрешните мускули на кръвоносните ви съдове, което води до разширяване на съдовете. По този начин азотният оксид увеличава притока на кръв и понижава кръвното налягане.

Добавките, които повишават азотния оксид в тялото, съставляват една от най-популярните категории добавки днес.

Тези добавки не съдържат самия азотен оксид. Те обаче съдържат съединения, които тялото ви може да използва за производството на азотен оксид. Доказано е, че осигуряват много ползи за здравето и производителността.

Ето 5 ползи за здравето и производителността от приема на добавки с азотен оксид.

1. Помага при лечението на еректилна дисфункция

Еректилната дисфункция (ЕД) е невъзможността да се постигне или поддържа достатъчно стабилна ерекция за секс (1).

L-цитрулинът е аминокиселина, която може да помогне за лечение на еректилна дисфункция чрез увеличаване на производството на азотен оксид (2).

Азотният оксид е необходим, за да се отпуснат мускулите на пениса. Тази релаксация позволява на камерите вътре в пениса да се напълнят с кръв, така че пенисът да стане изправен (3).

В едно проучване е установено, че L-цитрулин подобрява ерекцията при 12 мъже с лека еректилна дисфункция (4).

Изследователите стигнаха до заключението, че L-цитрулинът е по-малко ефективен от лекарствата, отпускани с рецепта, използвани за лечение на ЕД, като Виагра. Въпреки това L-цитрулинът се оказа безопасен и добре поносим.

Доказано е, че две други добавки за повишаване на азотния оксид лекуват еректилна дисфункция. Аминокиселината L-аргинин и екстракт от кора на френски морски бор.

В няколко проучвания, комбинация от L-аргинин и екстракт от кора на френски морски бор значително подобрява сексуалната функция при мъже с ЕД (5,6,7,8).

Когато се приемат заедно, L-аргинин и екстракт от кора на френски морски бор също изглеждат безопасни (9).

Резюме Азотният оксид играе важна роля в еректилната функция. Доказано е, че няколко добавки, включително L-цитрулин, L-аргинин и екстракт от кора на френски морски бор, повишават нивата на азотен оксид при мъже с еректилна дисфункция (ED).

2. Може да намали мускулната треска

Форма на L-цитрулин, наречена цитрулин малат, не само увеличава производството на азотен оксид, но също така намалява мускулната болка.

Мускулната треска е неприятно преживяване, което обикновено се появява след тежко, или непривично упражнение (10).

Тази болезненост се нарича мускулна треска и обикновено се усеща най-силна 24-72 часа след тренировка.

В едно проучване 41 души бяха рандомизирани да приемат или 8 грама цитрулин малат, или плацебо един час преди да извършат възможно най-много повторения на преси с щанга (11).

Тези, които са приемали цитрулин малат, съобщават за 40% по-малко мускулна треска 24 и 48 часа след упражнението, в сравнение с тези, които приемат плацебо.

Цитрулин малат увеличава производството на азотен оксид, което увеличава притока на кръв към активните мускули. От своя страна се смята, че цитрулин малат увеличава доставянето на хранителни вещества и изчиства отпадните продукти, които са свързани с мускулната умора, като лактат и амоняк (12).

Въпреки това, по-късно проучване за ефектите на цитрулин след упражнения за крака не установява, че цитрулин малат е полезен за лечение на мускулна треска (13).

Едно от обясненията за тази разлика в констатациите е, че на хората в проучването за упражнения за краката са дадени 6 грама цитрулин малат, което е с 2 грама по-малко от предишното проучване.

Следователно, способността на цитрулин малат да намалява мускулната болка може да зависи от дозата и упражненията. Необходими са обаче повече изследвания за това.

3. По-ниско кръвно налягане

Смята се, че хората с високо кръвно налягане имат нарушена способност да използват азотен оксид в телата си (14,15).

Високото кръвно налягане се появява, когато силата на кръвта ви, натискаща стените на артериите, е постоянно твърде висока.

С течение на времето високото кръвно налягане може да доведе до здравословни проблеми като сърдечни и бъбречни заболявания.

Доказано е, че диета с високо съдържание на плодове и зеленчуци понижава кръвното налягане и следователно намалява риска от заболяване (16).

Това накара изследователите да тестват благоприятното въздействие на определени съединения, открити в плодовете и зеленчуците, върху нивата на кръвното налягане.

Нитрат

Нитратът е съединение, което се намира в цвеклото и тъмните листни зеленчуци като спанак и рукола.

Когато консумирате нитрати, тялото ви го превръща в азотен оксид, което от своя страна кара кръвоносните съдове да се отпуснат и разширяват, понижавайки кръвното налягане.

Много проучвания показват, че нитратите могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане чрез увеличаване на производството на азотен оксид (17,18,19,20).

Един преглед анализира ефектите от приема на нитратни добавки върху кръвното налягане при възрастни (21).

От 13-те анализирани проучвания, шест откриват значително намаляване на систоличното и диастоличното кръвно налягане, когато участниците приемат нитратни добавки (22).

Нещо повече, друг преглед на 43 проучвания установи, че систоличното и диастоличното кръвно налягане на участниците са намалели средно с 3,55 и 1,32 mm Hg, съответно, след като са приемали нитратни добавки (23).

Флавоноиди

Подобно на нитратите, флавоноидните екстракти са показали, че подобряват кръвното налягане (24,25,26).

Флавоноидите имат мощни антиоксидантни ефекти и се намират в почти всички плодове и зеленчуци (27).

Учените вярват, че флавоноидите не само увеличават производството на азотен оксид, но също така намаляват разграждането му, насърчавайки по-високи нива като цяло.

Въпреки това, нитратите имат повече изследвания, подкрепящи ефектите им за понижаване на кръвното налягане, отколкото флавоноидите.

Резюме Зеленчуците и плодовете съдържат няколко съединения, като нитрати и флавоноиди, които могат да помогнат за поддържане на кръвното налягане под контрол чрез повишаване на нивата на азотен оксид.

4. Увеличете ефективността на упражненията

Азотният оксид участва в много клетъчни процеси, включително разширяване на кръвоносните съдове или вазодилатация. По-широките кръвоносни съдове спомагат за увеличаване на доставката на хранителни вещества и кислород към работещите мускули по време на тренировка. По този начин подобряват ефективността на упражненията.

Това направи добавките с азотен оксид популярни сред спортистите и любителите на фитнес залата.

Тези добавки често съдържат няколко съставки, за които се твърди, че повишават азотния оксид, като нитрат или аминокиселините L-аргинин и L-цитрулин.

В много анализи е доказано, че нитратите подобряват представянето на упражнения при колоездачи, бегачи, плувци и дори каякари ( 28 ,29,30).

От друга страна, L-аргининът не е доказал, че е ефективен за подобряване на ефективността на упражненията в много проучвания (31,32,33).

Това е вероятно, защото по-голямата част от погълнатия L-аргинин се метаболизира или разгражда, преди да получи шанс да достигне кръвния поток, докато L-цитрулинът не е (34).

Поради тази причина L-цитрулинът е по-ефективен от L-аргинина при повишаване на азотния оксид и следователно на физическата активност (35).

Резюме Добавките, предназначени за увеличаване на азотния оксид, обикновено се популяризират като подобрители на производителността. Докато ползите от L-аргинин за повишаване на производителността са минимални, нитратите и L-цитрулинът може да си заслужават.

5. Може да помогне за управлението на диабет тип 2

Производството на азотен оксид е нарушено при хора с диабет тип 2 (36).

Това води до лошо здраве на кръвоносните съдове, което може да доведе до състояния като високо кръвно налягане, бъбречни заболявания и сърдечни заболявания с течение на времето.

Следователно, добавките, които повишават азотния оксид, могат да имат важни последици за лечението на диабет и превенцията на заболявания.

Едно проучване установи, че когато хората с диабет тип 2 приемат L-аргинин, тяхното производство на азотен оксид се увеличава ( 37 ).

Това увеличение на азотния оксид също доведе до повишена инсулинова чувствителност , което позволява по-добър контрол на кръвната захар.

Друго проучване при 144 души разглежда ефектите на L-аргинин върху предотвратяването или забавянето на прогресията на диабет тип 2 (38).

Въпреки че L-аргининът не попречи на хората да развият диабет, той увеличи чувствителността към инсулин и подобри контрола на кръвната захар.

Но докато не са налични повече изследвания, е преждевременно да се препоръчва прием на добавки с L-аргинин за лечение на диабет.

Резюме Хората с диабет имат нарушено производство на азотен оксид, което може да доведе до вредни последици за здравето. Доказано е, че L-аргинин подобрява контрола на кръвната захар при хора с диабет, но са необходими повече изследвания, преди да може да бъде препоръчан.

Странични ефекти

Добавките с азотен оксид обикновено са безопасни, когато се приемат в подходящи количества (3940 , 41 ).

Въпреки това, има някои странични ефекти, които трябва да знаете.

L-аргинин, приеман в дози над 10 грама, може да причини стомашен дискомфорт и диария (42).

Добавките със сок от цвекло също могат да превърнат урината и изпражненията ви в тъмночервен цвят. Това е често срещан, но безвреден страничен ефект (43).

Преди да приемате каквито и да е добавки за повишаване на азотния оксид, консултирайте се с Вашия лекар или диетолог.

РЕЗЮМЕ

Добавките с азотен оксид обикновено се считат за безопасни. Въпреки това, има някои странични ефекти, които трябва да знаете, включително потенциален стомашен дискомфорт и диария, както и тъмночервени изпражнения и урина.

Вместо заключение от Dietyc.com

Азотният оксид е молекула, която играе много важни роли в човешкото здраве.

Твърди се, че много добавки повишават азотния оксид в тялото и осигуряват впечатляващи ползи за здравето и производителността.

Те обикновено съдържат съставки като нитрат или аминокиселините L-цитрулин и L-аргинин.

Въпреки това, други добавки, като екстракт от кора на френски морски бор, също са показали, че повишават или поддържат нивата на азотен оксид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.