Децата, които ядат повече плодове и зеленчуци, имат по -добро психично здраве

Децата, които ядат повече плодове и зеленчуци, имат по -добро психично здраве
  • Ново проучване в Обединеното кралство установи, че по -високият прием на плодове и зеленчуци е силно свързан с по -добро психично здраве при учениците между 4 и 7 ми клас.
  • Авторите на изследването отбелязват, че се надяват, че тяхното изследване ще насърчи служителите да направят доброто хранене достъпно за всички ученици.
  • За да проучат дали изборът на диета може да бъде свързан с психичното здраве, изследователите са използвали проучвания от повече от 50 училища във Великобритания. Общо близо 11 000 ученици са завършили проучването.

Ново изследване показва, че диета, богата на пресни плодове и зеленчуци, също може да бъде полезна за ума, особено ако сте по -голямо дете.

Изследване, публикувано в BMJ Nutrition, Prevention & Health, показва, че по -високият прием на плодове и зеленчуци е силно свързан с по -добро психично здраве при децата в средните класове. Освен това изследването показва, че хранителната закуска и обядът са свързани с емоционално благополучие, независимо от възрастта.

„Приятно е да се видят изследвания, фокусирани върху децата, доброто хранене и въздействието им върху психичното здраве. Изглежда, че сега има повече стрес и безпокойство при децата, особено с пандемията и толкова дълго време вкъщи далеч от техните връстници и семейство “, казва Одри Колтун , RDN, CDCES, CDN, която е специалист по детска ендокринология в Детския медицински център Коен на Ню Йорк.

Какво установи проучването

За да проучат дали изборът на диета може да бъде свързан с психичното здраве, изследователите са използвали проучвания от повече от 50 училища в Обединеното кралство. 

Общо близо 11 000 ученици са завършили проучването (с 8 823 валидни анкети). Доказателствата показват, че средният резултат от психичното здраве е 46,6 от 70 за деца в гимназията и 46 от 60 за децата от началното училище.

От тях само 25 % от средните класове и 28,5 % от учениците в началните училища съобщават, че ядат препоръчителните пет порции плодове и зеленчуци на ден. Десет процента и девет процента съответно не са яли плодове и зеленчуци. Около 21 процента от децата в гимназията и 12 процента от учениците в началното училище са яли само неенергийна напитка или нищо за закуска, докато 11 процента не са обядвали.

Изследването установи, че учениците, които ядат една или две дневни порции плодове и зеленчуци, отбелязват с 1.42 единици по -висока, докато ядат три или четири порции показват увеличение с 2.34 единици. Тези, които са яли пет или повече порции, са имали резултат от 3,73 единици по -висок.

„На основно ниво е необходимо достатъчно хранене, за да се осигурят градивните елементи за развитието и функционирането на тялото както при деца, така и при възрастни. Това включва клетъчен растеж и репликация, синтез на ДНК, невротрансмитер и метаболизъм на хормони, и особено критичен за децата, оптималното хранене е от значение за развитието на мозъка “, пишат авторите на изследването.

Авторите на изследването признават, че тяхното изследване има ограничения, включително факта, че отговорите на анкетата могат да бъдат неточни.

Защо плодовете и зеленчуците са свързани с психичното здраве

„Плодовете и зеленчуците са с високо съдържание на витамини, минерали и фибри. Много от децата и семействата, с които работя, не ядат достатъчно от тези храни. Когато училищата имат стандартизирани тестове, те често изпращат бележка у дома, за да се уверят, че децата ядат здравословна закуска този ден “, добави Колтун. „Защо не препоръчате това всеки ден?“

Плодовете и зеленчуците носят силен набор от физически ползи. Връзката между физическото здраве и психичното здраве е отдавна известна, включително връзката между здравословното хранене и настроението при възрастните. Разширяването на концепцията за деца изглежда съвсем естествено, според експерти.

„Обикновено предлагам начин на хранене, който включва разнообразни храни. Това включва храни на растителна основа. В същото време ограничаване на рафинираните и преработени въглехидрати и захар. Препоръчвам пиене на повече вода и малко или никакви подсладени със захар напитки“, каза Колтун.

Храненето на постни и здравословни протеини също може да помогне на хората да избегнат усещането за „срив на захарта“, след като кръвната Ви захар скочи и след това спадне.

„Знаем, че доброто хранене може да помогне за развитието на мозъка. Фактът, че влияе върху психичното благосъстояние, е много важен. Можем да добавим това към нашия списък с причини, поради които доброто хранене и добрите хранителни навици могат да помогнат на нашите клиенти “ – казва Колтун.

Авторите на изследването съобщават, че се надяват, че тяхното проучване ще насърчи да бъдат приети политики, които биха помогнали на децата да получат по -голям достъп до питателни и пресни храни както в, така и извън училищните условия. Докато това проучване е базирано във Великобритания, в България също много деца нямат достъп до пресни плодове и зеленчуци ежедневно.

„Стратегиите за обществено здраве и училищните политики трябва да бъдат разработени, така че да се гарантира, качественото хранене. А то да бъде достъпно за всички деца както преди, така и по време на училище, за да се оптимизира психическото благосъстояние и да се даде възможност на децата да реализират пълния си потенциал“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.