Четири естествени начина за увеличаване на енергията в тялото

Четири естествени начина за увеличаване на енергията в тялото

Животът на тази планета е удивителен процес. Това включва създаването и пренос на енергията. Просто казано, енергията е валутата на живота. Нека да разберем откъде идва енергията и как да получим повече от нея.

Растенията произвеждат енергия за живот и растеж чрез преобразуване на слънчевата енергия в химическа чрез фотосинтеза. Хората получават енергия от храната, използвайки митохондриите, енергийните отделения в клетките на тялото. 

Митохондриите са „енергийните станции“ на тялото

Митохондриите са невероятни мини енергийни фабрики, чийто брой варира от клетка до клетка в зависимост от енергийните нужди на определен тип клетка. Повечето клетки имат около 300 митохондрии, но изискващите енергия клетки като черния дроб и сърцето имат съответно 2000 и 5000 на клетка. А в някои мозъчни клетки броят на митохондриите се доближава до милион на клетка. 

Само си представете: митохондриите станаха част от клетките на примитивните организми преди повече от 1,5 милиарда години, когато тези клетки гостоприемници поглъщаха ранните форми на бактерии. Примитивните клетки гостоприемници не можеха да унищожат бактерията, която се превърна в митохондрията, така че двете клетки (гостоприемникът) и бактерията (бъдещият митохондрия) се научиха да живеят заедно, за да станат едно. И интересно е, че когато хората се размножават, митохондриалната ДНК на майката преминава към детето. 

Митохондриите произвеждат енергия от комбинация от храната, която ядем, и кислорода, който дишаме. Произведената енергия циркулира под формата на химикал, известен като аденозин трифосфат (АТФ). Трябва да се отбележи, че заедно митохондриите в тялото произвеждат количество АТФ, приблизително равно на теглото на човек. 

АТФ е енергийната валута, която захранва тялото

АТФ е валутата на химичните реакции, чрез които човек живее. А колко АТФ се произвежда от митохондриите зависи от общото енергийно ниво на човек. Нивата на АТФ играят огромна роля в мозъчната функция, скоростта на стареене, степента на възпаление и вероятността от развитие на хронични заболявания, свързани със стареенето. 

А намалената митохондриална функция (производството на клетъчна енергия) е свързана с лоша имунна функция и тежки инфекции. Така че всички трябва да търсим начини за увеличаване на митохондриалната функция.

Митохондриалната функция е като превключвател. С ниски нива на митохондриална функция повечето хора едва имат достатъчно енергия, за да преминат през деня и страдат от умствено объркване. В дългосрочен план ниското производство на енергия създава почвата за лошо клетъчно здраве и болести.

Напротив, ако клетките на тялото са пълни с енергия, тогава самият живот е пълен с енергия. Всичко наоколо става по-светло, особено умът ви. Това е целта на всеки човек – да повиши енергийните нива, да подобри психичните функции и всички аспекти на здравето, свързани със стареенето.

Мозъкът е най-метаболитно активната тъкан в тялото, така че ниската митохондриална функция често е най-забележима там. Но засяга всяка клетка и функция на тялото. 

Например, ако чернодробните клетки нямат енергия, те не могат правилно да детоксикират тялото. Ако мускулите нямат митохондриална функция, те не могат да се отърват от метаболитните отпадъци, което ги прави визуално слаби и болезнени.

Ако митохондриите не функционират правилно, това е огромен проблем, който обяснява много от симптомите на сложни хронични заболявания, включително синдрома на хроничната умора.

Повишена митохондриална функция

Все повече изследвания показват, че засилването на митохондриалната функция може да повиши нивата на енергия и да подобри здравето. Повишаването на митохондриалната функция също е един от основните начини за забавяне на процеса на стареене, особено в мозъка. 

Увеличаването на митохондриалната функция включва три аспекта:

  • Осигуряване на тялото с всички необходими хранителни вещества.
  • Прием на специални хранителни добавки като митохондриални подобрители за защита и подобряване на митохондриалната функция.
  • Намаляване на излагането на вредни фактори като тютюнопушене, токсини от околната среда (пестициди, хербициди, тежки метали като олово, живак, кадмий и др.), лекарства.

Митохондриите изискват основни хранителни вещества, за да функционират правилно: адекватен протеин, подходящи мазнини, качествени източници на въглехидрати, витамини, минерали и добра хидратация. 

Ето моите най-добри препоръки за добавки за добро здраве и правилна митохондриална функция:

  1. Приемайте качествени  витаминни и минерални добавки .
  2. Приемайте достатъчно  витамин D3  (обикновено 2000-5000 IU на ден) за оптимални нива на D3 в кръвта (50-80 ng/mL) .
  3. Вземете качествено  рибено масло . Дневните нужди осигуряват около 1000 EPA и DHA.
  4. Приемайте допълнителни растителни антиоксиданти, като богати на флавоноиди екстракти (като  ресвератрол ,  екстракт от гроздови семки  или  екстракт от борова кора ).

Наложително е тялото да получава всички тези хранителни съединения, за да произвежда високи нива на АТФ. Витамините и минералите са основни хранителни вещества за всеки човек, тъй като тялото ги използва в основни процеси, включително производството на енергия в митохондриите и основните клетъчни функции. И когато подобрите тези функции с хранителни вещества като  витамини от група В витамин С ,  желязо ,  магнезий  и  цинк , е научно доказано, че същите тези хранителни вещества повишават настроението и нивата на умствена и физическа енергия. 1 

В допълнение към основните хранителни вещества, митохондриите също се възползват от следните добавки, които дават на митохондриите допълнителен тласък за функциониране.

N-ацетилцистеин (NAC) и енергията

N-ацетилцистеинът  повишава нивата на глутатион, ключов антиоксидант, който защитава митохондриите. Ниските  нива на глутатион  могат да ускорят процеса на стареене и да повишат риска от свързани с възрастта разстройства като загуба на паметта, инсулинова резистентност и почти всички хронични дегенеративни заболявания. Факт е, че ниското ниво на глутатион води до намаляване на митохондриалната функция на митохондриите. NAC е един от най-ефективните източници за повишаване на глутатиона, но можете да приемате и L-глутатион като добавка. 

Коензим Q10 за повече енергия

Коензим Q10  и  пиролохинолин хинон (PQQ)  са две критични хранителни добавки за подобряване на митохондриалната функция, които работят синергично. Те работят заедно като свещ, която запалва бензин в автомобилния двигател. Точно както колата няма да се движи без запалване, митохондриите не могат да произвеждат енергия без искра от CoQ10 и PQQ, които превръщат хранителните мазнини в енергия. Едно от допълнителните предимства на PQQ е, че той също така насърчава спонтанното образуване на нови митохондрии. Този процес е известен като митохондриална биогенеза. Ето защо PQQ е толкова ценен като усилвател на митохондриалната функция. 2 PQQ не се произвежда от тялото и наистина е основно хранително вещество за всички бозайници, включително хората. Едно клинично проучване при здрави хора установи, че PQQ повишава нивата на клетъчната енергия. Това означава, че клетките могат да функционират по-добре с по-високи нива на PQQ. 

Що се отнася до CoQ10, тялото произвежда това съединение, но многобройни проучвания показват, че в определени ситуации производството му е намалено и добавката с CoQ10 може да възстанови нивото му. Това е особено вярно за хора с отслабена сърдечно-съдова система, високо кръвно налягане или приемащи статини, които понижават нивата на холестерола. Такива проблеми са свързани с ниски нива на CoQ10, а добавката ще възстанови нормалните нива на CoQ10 в кръвта. 

В допълнение, по-възрастните хора като цяло трябва да получават повече CoQ10, тъй като нивата намаляват с възрастта. Това не е добра картина, тъй като се произвежда по-малко енергия, което води до умора, влошаване на функцията на клетките и мозъчната функция.  Доказано е, че дневният прием на 200 mg CoQ10 и 20 mg PQQ подобрява паметта и мозъчната функция при възрастни на средна възраст много по-ефективно, отколкото всяка от тези добавки самостоятелно.

L-Карнитин и енергията

Карнитинът функционира като система за впръскване на гориво в митохондриите. Но вместо бензин, митохондриите използват мазнини, а именно дълговерижни мастни киселини, като източник на гориво за производство на енергия. Карнитинът е необходим за транспортирането на тези дълги мастни вериги до митохондриите.  Препоръчвам карнитин под формата  на ацетил-L-карнитин . Изглежда, че подмладява митохондриите. 

Алфа липоева киселина

Алфа липоева киселина  е съдържащо сяра, витаминоподобно вещество, което играе важна роля като основен кофактор в две критични реакции за производство на енергията в митохондриите, участващи в производството на АТФ. Липоева киселина подобрява чернодробната функция и метаболизма. Харесвам стабилизирана R-липоева киселина като най-добрата орална форма на тази киселина. 

Вместо заключение от Dietyc.com 

Не мога да не отбележа, че добрият нощен сън може да повиши нивата на енергията, да подобри митохондриалната функция, цялостното здраве и способността да се бори с инфекциите. Едно от хранителните вещества, които трябва да приемате с храната, е  магнезият . Ниските нива на магнезий могат да причинят умора поради намалена митохондриална функция. С други думи, приемът на магнезий ни прави по-будни и енергични. Освен това има успокояващ ефект и насърчава здравия сън, особено когато се приема преди лягане. 

Магнезият е основно хранително вещество, което повечето хора не получават достатъчно. Добавката на магнезий често води до значително повишаване на енергийните нива, особено за тези, които се борят с умората. 

Магнезият се предлага в няколко различни форми. Изследванията за абсорбция на магнезий показват, че той лесно се абсорбира през устата, особено когато се свързва с цитрат и глицин (бисглицинат), аспартат и малат. Неорганичните форми на магнезий, като магнезиев хлорид, магнезиев оксид или карбонат, обикновено се абсорбират добре, но могат да причинят диария при високи дози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.