Всичко за Алфа-липоевата киселина

Всичко за Алфа-липоевата киселина

Алфа-липоевата киселина (ALA е биоактивно органично съединение, което действа като мощен антиоксидант в тялото. Човешкото тяло го произвежда по естествен път (в митохондриите на клетките), но в малки и недостатъчни количества. Също така, тя се среща в различни храни, както и хранителни добавки. 

Съществуват редица научни изследвания, които показват, че алфа-липоевата киселина играе важна роля при загубата на излишните килограми, подсилването на имунната система, храносмилането, усвояването на енергията, както и при наличието на диабет и други хронични заболявания. 

В допълнение, антиоксидантните свойства на алфа липоева киселина са свързани с по-ниски нива на кръвната захар, понижени нива на холестерол, намалено възпаление, забавени процеси на стареене и подобрена нервна и мозъчна функция. 

Кои са основните форми на Алфа-липоевата киселина? 

Алфа-липоевата киселина се среща в 2 основни форми, а именно S- (неестествена) и R- (естествена) липоева киселина (r-ala). Макар, че R-формата е тази, която носи здравословните ползи, добавките на пазара обикновено съдържат равни части и от двете форми, тъй като в противен случай R-формата става нестабилна и не може да бъде абсорбирана от организма.

S-липоева киселина

Характерното за S-липоевата киселина е, че тя не се среща естествено в природата. SLA е страничен продукт от химичния синтез на алфа липоева киселина и може да инхибира (блокира) най-съществените свойства на R-формата, включително взаимодействията с протеини, ензими и гени. 

R-липоева киселина 

R-липоевата киселина (р-форма) е формата на липоевата киселина, която се среща естествено в растенията, животните и човешкото тяло и е отговорна за специфичните полезни ефекти на алфа липоева киселина. RLA е единствената форма, която функционира като кофактор за митохондриалните ензими, участващи в производството на енергия. 

Какви са здравословните ползи от приема на тази добавка 

Редовният прием на Алфа-липоева киселина е свързан с множество ползи за здравето. Доказано е, че тя контролира нивата на кръвна захар, подобрява мозъчната функция, стимулира действието на сърдечно-съдовата система, подпомага отслабването, понижава оксидативния стрес, предпазва нервната система, намалява възпалението и забавя процесите на стареене. 

При диабет тип 2 

Ключов момент при наличието на диабет тип 2 е контрола над кръвната захар. Ако нивата на кръвна глюкоза не бъдат поддържани в оптималните граници, това може да причини здравословни проблеми, като загуба на зрение, сърдечни заболявания и дори бъбречна недостатъчност. 

Алфа-липоевата киселина е особено полезна при диабет, тъй като е доказано, че тя намалява нивата на кръвната захар, с което позволява по-добър контрол над болестта. 

Други проучвания при възрастни с метаболитен синдром показват, че Алфа липоева киселина понижава инсулиновата резистентност, както и нивата на кръвната глюкоза на гладно. 

Известно е, че Алфа-липоевата киселина подпомага понижаването на кръвната захар, като насърчава процесите, които премахват натрупаните в мускулните клетки мазнини, което иначе прави инсулина по-малко ефективен. 

При отслабване 

Клиничните изследвания, в областта на отслабването, показват, че Алфа-липоевата киселина може да повлияе на загубата на тегло по няколко различни начина. 

Първо, тя може да намали активността на ензима AMP-активирана протеин киназа, който се намира в хипоталамуса и е свързан с повишено чувство на глад. 

Второ, потискането на активността на този ензим е свързано с повишаване на метаболизма, което води до по-голям брой изгорени калории в покой. 

Проучванията разкриват, че хората, които приемат добавки с ALA, са загубили средно с 0,7 кг. повече от тези, приемащи плацебо за период от 3 месеца. 

Нервна система 

Изследванията показват, че липоевата киселина подобрява значително функцията на нервната система. 

Установено е, че ALA забавя прогресията на синдрома на карпалния тунел в ранните му етапи. Това състояние се характеризира с изтръпване на крайниците, причинено от притиснати нерви. 

Също така, проучванията откриват, че Алфа-липоевата киселина може да облекчи симптомите на диабетна невропатия, която е нервна болка, причинена от неконтролиран диабет. 

Сърдечно-съдова система 

Знаете ли, че сърдечните заболявания са отговорни за един на всеки четири смъртни случая в България? Изследванията, в областта на кардиологията, показват, че антиоксидантните свойства на Алфа-липоевата киселина могат да намалят рисковите фактори, които водят до развитието на сърдечни заболявания. 

На първо място, мощните антиоксидантни свойства позволяват на ALA да неутрализира свободните радикали и да намали оксидативния стрес в тялото, който е свързан с увреждане на тъканите и повишен риск от сърдечни заболявания. 

Второ, а-липоевата киселина подобрява ендотелната дисфункция – състояние, при което кръвоносните съдове не могат да се разширяват правилно, което е предпоставка за развитието на инфаркт и инсулт. Дори нещо повече – приемането на добавка с Алфа-липоева киселина понижава нивата на триглицеридите и “лошия” LDL холестерол. 

Мозъчна функция 

Увреждането, причинено от оксидативния стрес, води до загуба на памет, понижаване на мисловната дейност, влошаване на концентрацията и повишен риск от развитие на невродегенеративни заболявания. 

Тъй като Алфа-липоевата киселина е мощен антиоксидант, проучванията показват, че тя забавя прогресията на нарушенията, свързани с мозъчната функция. Например, доказано е, че забавя прогресията на болестта на Алцхаймер, като неутрализира свободните радикали и потиска възпалението в мозъка.

Наблюдават ли се странични ефекти? 

Алфа-липоевата киселина обикновено се счита за безопасна и без странични ефекти. Изследванията показват, че възрастните могат да приемат до 2,400 мг. дневно, без вредни странични ефекти. Препоръчително е дневната доза да се раздели на 3 – 4 равни части. Най-добре е добавката да се приема на празен стомах преди всяко основно хранене. 

По-високи дози не се препоръчват, тъй като няма доказателства, че те осигуряват допълнителни ползи. Освен това е установено, че изключително високите дози Алфа-липоева киселина могат да стимулират окисляването, да променят чернодробните ензими и да натоварват черния дроб. 

Преди употреба, прочетете внимателно указанията на производителя. 

От къде да закупя Алфа-липоева киселина? 

На пазара за хранителни добавки има голямо разнообразие от продукти, но не всички могат да се похвалят с високо качество. Ето защо не бива да посягате към първата добавка с ALA, която попадне в полезрението ви.

В онлайн магазин 4Fitness Shop можете да намерите най-добрите добавки с Алфа-липоева киселина на изгодни цени. Повечето хранителни добавки се предлагат във форми, вариращи от 100 до 600 мг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *