Всичко за Алфа-липоевата киселина

Всичко за Алфа-липоевата киселина

Алфа-липоевата киселина (ALA е биоактивно органично съединение, което действа като мощен антиоксидант в тялото. Човешкото тяло го произвежда по естествен път (в митохондриите на клетките), но в малки и недостатъчни количества. Също така, тя се среща в различни храни, както и хранителни добавки. 

Съществуват редица научни изследвания, които показват, че алфа-липоевата киселина играе важна роля при загубата на излишните килограми, подсилването на имунната система, храносмилането, усвояването на енергията, както и при наличието на диабет и други хронични заболявания. 

В допълнение, антиоксидантните свойства на алфа липоева киселина са свързани с по-ниски нива на кръвната захар, понижени нива на холестерол, намалено възпаление, забавени процеси на стареене и подобрена нервна и мозъчна функция. 

Кои са основните форми на Алфа-липоевата киселина? 

Алфа-липоевата киселина се среща в 2 основни форми, а именно S- (неестествена) и R- (естествена) липоева киселина (r-ala). Макар, че R-формата е тази, която носи здравословните ползи, добавките на пазара обикновено съдържат равни части и от двете форми, тъй като в противен случай R-формата става нестабилна и не може да бъде абсорбирана от организма.

S-липоева киселина

Характерното за S-липоевата киселина е, че тя не се среща естествено в природата. SLA е страничен продукт от химичния синтез на алфа липоева киселина и може да инхибира (блокира) най-съществените свойства на R-формата, включително взаимодействията с протеини, ензими и гени. 

R-липоева киселина 

R-липоевата киселина (р-форма) е формата на липоевата киселина, която се среща естествено в растенията, животните и човешкото тяло и е отговорна за специфичните полезни ефекти на алфа липоева киселина. RLA е единствената форма, която функционира като кофактор за митохондриалните ензими, участващи в производството на енергия. 

Какви са здравословните ползи от приема на тази добавка 

Редовният прием на Алфа-липоева киселина е свързан с множество ползи за здравето. Доказано е, че тя контролира нивата на кръвна захар, подобрява мозъчната функция, стимулира действието на сърдечно-съдовата система, подпомага отслабването, понижава оксидативния стрес, предпазва нервната система, намалява възпалението и забавя процесите на стареене. 

При диабет тип 2 

Ключов момент при наличието на диабет тип 2 е контрола над кръвната захар. Ако нивата на кръвна глюкоза не бъдат поддържани в оптималните граници, това може да причини здравословни проблеми, като загуба на зрение, сърдечни заболявания и дори бъбречна недостатъчност. 

Алфа-липоевата киселина е особено полезна при диабет, тъй като е доказано, че тя намалява нивата на кръвната захар, с което позволява по-добър контрол над болестта. 

Други проучвания при възрастни с метаболитен синдром показват, че Алфа липоева киселина понижава инсулиновата резистентност, както и нивата на кръвната глюкоза на гладно. 

Известно е, че Алфа-липоевата киселина подпомага понижаването на кръвната захар, като насърчава процесите, които премахват натрупаните в мускулните клетки мазнини, което иначе прави инсулина по-малко ефективен. 

При отслабване 

Клиничните изследвания, в областта на отслабването, показват, че Алфа-липоевата киселина може да повлияе на загубата на тегло по няколко различни начина. 

Първо, тя може да намали активността на ензима AMP-активирана протеин киназа, който се намира в хипоталамуса и е свързан с повишено чувство на глад. 

Второ, потискането на активността на този ензим е свързано с повишаване на метаболизма, което води до по-голям брой изгорени калории в покой. 

Проучванията разкриват, че хората, които приемат добавки с ALA, са загубили средно с 0,7 кг. повече от тези, приемащи плацебо за период от 3 месеца. 

Нервна система 

Изследванията показват, че липоевата киселина подобрява значително функцията на нервната система. 

Установено е, че ALA забавя прогресията на синдрома на карпалния тунел в ранните му етапи. Това състояние се характеризира с изтръпване на крайниците, причинено от притиснати нерви. 

Също така, проучванията откриват, че Алфа-липоевата киселина може да облекчи симптомите на диабетна невропатия, която е нервна болка, причинена от неконтролиран диабет. 

Сърдечно-съдова система 

Знаете ли, че сърдечните заболявания са отговорни за един на всеки четири смъртни случая в България? Изследванията, в областта на кардиологията, показват, че антиоксидантните свойства на Алфа-липоевата киселина могат да намалят рисковите фактори, които водят до развитието на сърдечни заболявания. 

На първо място, мощните антиоксидантни свойства позволяват на ALA да неутрализира свободните радикали и да намали оксидативния стрес в тялото, който е свързан с увреждане на тъканите и повишен риск от сърдечни заболявания. 

Второ, а-липоевата киселина подобрява ендотелната дисфункция – състояние, при което кръвоносните съдове не могат да се разширяват правилно, което е предпоставка за развитието на инфаркт и инсулт. Дори нещо повече – приемането на добавка с Алфа-липоева киселина понижава нивата на триглицеридите и “лошия” LDL холестерол. 

Мозъчна функция 

Увреждането, причинено от оксидативния стрес, води до загуба на памет, понижаване на мисловната дейност, влошаване на концентрацията и повишен риск от развитие на невродегенеративни заболявания. 

Тъй като Алфа-липоевата киселина е мощен антиоксидант, проучванията показват, че тя забавя прогресията на нарушенията, свързани с мозъчната функция. Например, доказано е, че забавя прогресията на болестта на Алцхаймер, като неутрализира свободните радикали и потиска възпалението в мозъка.

Наблюдават ли се странични ефекти? 

Алфа-липоевата киселина обикновено се счита за безопасна и без странични ефекти. Изследванията показват, че възрастните могат да приемат до 2,400 мг. дневно, без вредни странични ефекти. Препоръчително е дневната доза да се раздели на 3 – 4 равни части. Най-добре е добавката да се приема на празен стомах преди всяко основно хранене. 

По-високи дози не се препоръчват, тъй като няма доказателства, че те осигуряват допълнителни ползи. Освен това е установено, че изключително високите дози Алфа-липоева киселина могат да стимулират окисляването, да променят чернодробните ензими и да натоварват черния дроб. 

Преди употреба, прочетете внимателно указанията на производителя. 

От къде да закупя Алфа-липоева киселина? 

На пазара за хранителни добавки има голямо разнообразие от продукти, но не всички могат да се похвалят с високо качество. Ето защо не бива да посягате към първата добавка с ALA, която попадне в полезрението ви.

В онлайн магазин 4Fitness Shop можете да намерите най-добрите добавки с Алфа-липоева киселина на изгодни цени. Повечето хранителни добавки се предлагат във форми, вариращи от 100 до 600 мг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.