Три добавки за укрепване на здравето на белите дробове

Три добавки за укрепване на здравето на белите дробове


Почти всички от нас приемат за даденост способността да дишаме свободно. За хората с хроничен синузит, астма, бронхит, хронична обструктивна белодробна болест и други респираторни заболявания обаче безпроблемното дишане е от голяма стойност.

‌‌Причини за затруднено дишане


При дихателни или белодробни проблеми, проблемите с дишането често се изострят през зимата или при повишено излагане на замърсяване на въздуха или дим. През зимата не само по-често се сблъскваме с вируси, които атакуват дихателните пътища, но и дишаме повече сух и топъл въздух, който многократно се рециркулира в стаята. Този въздух изсушава лигавиците на дихателните пътища. Поради това слузта губи вода, става по-плътна и се отделя по-слабо от дихателните пътища.

Такава гъста и по-малко функционална слуз се превръща в плодородна среда за вредни микроорганизми, като по този начин увеличава риска от развитие на синузит, стагнация в бронхите или белите дробове и инфекция. Въздушните овлажнители могат да помогнат за поддържане на хидратацията на дихателните пътища, но пиенето на много течности е най-важно, за да се поддържа правилното съдържание на вода в дихателните пътища.

Съответно трябва да пиете достатъчно вода, за да овлажните дихателните си пътища. Освен това има безопасни и ефективни природни продукти за допълнителна хидратация на дихателните пътища. Доставяйки вода към дихателните пътища отвътре, ще поддържате по-здравословно производство на слуз и в резултат ще улесните дишането.

‌‌Важни хранителни вещества за здравословното дишане


Дихателните пътища и белите дробове са покрити със специални клетки и защитени от слузна бариера. За да могат тези клетки да изпълняват важната си функция, те се нуждаят от непрекъснато снабдяване с основни хранителни вещества. Те не само ни предпазват от замърсяване и инфекции, но и играят роля в изграждането им. Тези клетки произвеждат муцин и други защитни вещества, които покриват дихателните пътища и потискат вирусите и други вредни организми.

За да сте сигурни, че получавате достатъчно от всички основни микроелементи, за да поддържате тези клетки, опитайте да приемате мултивитамини и минерали . Изберете продукт, който съдържа поне препоръчителния дневен прием на основни хранителни вещества за функционирането на епитела на дихателните пътища и белите дробове.

По-конкретно, потърсете формула с витамини А , С и D , бета каротин , витамини от група В , селен и цинк . Всички те са важни за здравето на дихателните пътища и белите дробове.

‌‌Три добавки за дихателната система


Три от най-полезните и ефективни природни храни за насърчаване на здравето на белите дробове и дихателните пътища: N-ацетилцистеин , екстракт от бръшлян и протеазни ензими.

Те могат да се консумират поотделно или заедно за още по-голям ефект.

  • N-ацетилцистеин трябва да се приема, ако имате затруднения с дишането или излагане на замърсяване на въздуха или тютюнев дим.
  • Екстрактът от бръшлян ще бъде полезен при проблеми с дишането, причинени от дразнене на дихателните пътища.
  • Протеазните ензими ( бромелаин и серапептаза ) са полезни за гъста, но недостатъчна слуз.

Също така си струва да помислите за прием на мултивитамини и минерални добавки, съдържащи необходимото количество необходими вещества.

‌‌‌‌N-ацетилцистеин и здравето на дихателните пътища


N-ацетилцистеин (NAC) е производно на естествената аминокиселина цистеин . NAC се използва широко в масовата медицина за подпомагане на дихателните пътища и белите дробове при остри и хронични състояния, включително емфизем, бронхит, астма и муковисцидоза.

NAC разхлабва слузта чрез разкъсване на серните връзки, които свързват протеините в гъста слуз. Като елиминира тези връзки, NAC намалява както плътността, така и „лепкавостта“ (вискозитета) на твърде гъстата и лепкава слуз. NAC помага за прочистване на дихателните пътища и по този начин спомага за насърчаване на здравето на дихателните пътища и белодробната функция. Това се отразява в отслабването на кашлицата и повишаването на нивото на кислород в кръвта.

NAC може да бъде полезен при заболявания на белите дробове и дихателните пътища поради ролята му за подобряване на структурата и функцията на лигавиците. Това свойство е особено важно за поддържане на функционирането на дихателната система при заболявания на дихателните пътища, например хроничен бронхит и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Подробен анализ на 39 проучвания заключава, че пероралното приложение на NAC намалява риска от сериозни усложнения и подобрява симптомите на хроничен бронхит в сравнение с плацебо.

Вижте още:

В допълнение към муколитичния си ефект, NAC може да увеличи производството на глутатион , основен антиоксидант в дихателните пътища и белите дробове. Глутатионът е от съществено значение за защита на дихателната система от замърсяване. Когато вдишвате мръсен въздух, дим и други вредни съединения, глутатионът върши основната си работа като неутрализира увреждането и дразненето на белите дробове и дихателните пътища.

Стандартната доза на NAC за разреждане на слуз е 200-400 mg три пъти на ден.

‌‌Екстракт от бръшлян и раздразнените дихателните пътища


Екстрактът от бръшлян отдавна се използва за подпомагане на дихателната система при астма и ХОББ. Многобройни клинични проучвания са потвърдили ползите от него за белите дробове и дихателните пътища. Отбелязва се, че бръшлянът е в състояние да отслаби бронхиалните спазми и да подобри състоянието на слуз.

Няколко двойно-слепи проучвания показват, че екстрактът от бръшлян може да подобри работата на белите дробове и дихателните пътища. Например, едно двойно-сляпо проучване отбелязва увеличаване на белодробния капацитет при 25 деца с астма на възраст между 10 и 15 години с екстракт от бръшлян. Клиничната и статистическа значимост на този ефект е потвърдена три часа след поглъщането на екстракта от бръшлян. На десетия ден от лечението ефектът беше още по-забележим.

По-скорошно проучване изследва ефекта на екстракта от бръшлян за намаляване на производството на слуз в носа по време на възстановяване от назална хирургия. След такива операции слузът често става гъст и обилен, което може да доведе до инфекции. В проучването са участвали 70 пациенти, подложени на операция на носа. Те бяха разделени на две равни групи. Групата, която е получила стандартизирания екстракт от сушен сироп от лист от бръшлян, показва значително по-слабо производство на назална слуз и няма локални инфекции. В контролната група локалната инфекция се е развила ясно при петима пациенти (14,29%), които са се нуждаели от антибиотично лечение. 7 Ползите от екстракта от бръшлян не се ограничават до възстановяване след операция на носа. Полезен е във всички случаи, когато в носните проходи се отделя прекомерна слуз.

Стандартна доза сух екстракт: 100 mg два пъти дневно.

‌‌Протеазни ензими за разреждане на слузта в белите дробове


Протеазните ензими често се използват като храносмилателните помощни средства, за да подпомогнат разграждането на хранителните протеини. В същото време тези ензими също спомагат за разреждането на гъстата или излишната слуз. Протеазата разгражда връзките между специфични аминокиселини. С прости думи, той добавя вода към тези връзки, т.е. излага ги на хидролиза.

Когато се приема на празен стомах, протеазата навлиза в кръвта и има системен ефект върху тялото, включително производството на слуз. Доказано е, че няколко протеази, като бромелаин и серапептаза , подобряват структурата, свойствата и функцията на слуз. Те са много полезни при сгъстяване на слуз.

Бромелаинът и серапептазата разреждат слузта, като същевременно засилват производството на слуз и значително ускоряват изчистването му от дихателните пътища. Силно увеличаващото се производство на слуз е ефективно за защита на дихателните пътища от дразнене и запушване. Бромелаинът и серапептазата са полезни при всички случаи на удебелена слуз или прекомерно образуване на слуз.

Бромелаин


Бромелаинът е член на група серосъдържащи ензими, участващи в асимилацията на протеини (протеолитични ензими или протеази), открити в ананаса. Стандартната доза бромелаин за подпомагане на дихателните пътища е 250–750 mg три пъти дневно между храненията.

Серапептаза


Серапептазата е ензим, произведен от полезните бактерии Serratia marcescens, които живеят в червата на копринената буба. Копринената буба използва този ензим, за да разгради пашкула и да се трансформира в пеперуда за възрастни. Когато се приема като хранителна добавка, дозата на серапептаза се основава на ензимната активност и се измерва в серапептазни единици (SPU). Дозировката за подпомагане на дихателните пътища и белите дробове е 40 000 до 100 000 SPU до три пъти на ден.

‌‌Допълнителни лекарства за здравето на дихателната система
Ако синусите са запушени, опитайте да изплакнете носа си със солена вода, като използвате специален иригатор . Когато се използва правилно, солената вода ще прочисти синусите ви и ще облекчи задръстванията. При остра конгестия се препоръчва да се изплаква носа всеки ден, при хронична конгестия – на всеки два дни.

Назалните спрейове с естествени съставки като ксилитол или хомеопатични лекарства могат да помогнат за поддържане на носната лигавица хидратирана .

За бронхиална и белодробна конгестия или за по-дълбоки инфекции на синусите, опитайте постурален дренаж. Това е проста, стара и ефективна техника. Поставете подгряваща подложка или бутилка с топла вода върху гърдите си до 20 минути. След това извършете постурален дренаж – легнете по корем, като горната част на тялото виси от леглото и лежите на лактите. Поддържайте това положение за 5-15 минути, като изкашляте храчките в контейнер или вестник на пода. Извършвайте това източване два пъти на ден или ако има някакво тежко задръстване на дихателните пътища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.