5 хранителни добавки против стареене – за кожа, стави, зрение и др

5 хранителни добавки против стареене – за кожа, стави, зрение и др

Когато става дума за стареене, много хора веднага се сещат за бръчките, но процесът на стареене често има пагубен ефект върху цялото тяло, а не само върху кожата. Стареенето засяга цялото тяло, от еластичността на кожата и гъвкавостта на ставите до зрението и метаболизма.

За щастие природата не ни е оставила без средства против стареене. Въпреки че все още не сме открили източника на вечна младост, природата ни е дарила с някои страхотни лекове, които могат да помогнат в борбата със стареенето и вредите, които идват с него.

Прочетете, за да научите за пет мощни добавки против стареене.

1. Коензим Q10 (CoQ10)

Несъмнено сте чували за ползите от тази молекула за здравето на сърцето, но знаете ли, че  CoQ10  също е много важно съединение против стареене? CoQ10, наричан още убихинол или убихинон, е вещество, произвеждано естествено от тялото. Може да се намери в почти всички тъкани на тялото, откъдето идва и името убихинол, което показва неговото повсеместно или универсално присъствие в тялото.

CoQ10 се произвежда в митохондриите или малките органели, които служат като енергийни центрове в клетката и играе важна роля в създаването на енергията, от която тялото се нуждае, за да функционира.

Изследванията показват, че тялото произвежда по-малко CoQ10 с напредване на възрастта. Намаленото производство на CoQ10 може да доведе до повишена клетъчна смърт и е свързано със заболявания като свързана с възрастта дегенерация на макулата, глаукома и дори болестта на Алцхаймер.

Въпреки че производството на коензим Q10 намалява с възрастта, добавката с тази феноменална молекула може да помогне за забавяне на процеса на стареене. Проучванията показват, че добавката на CoQ10 намалява увреждането на тялото от свободните радикали, регулира реакцията на тялото към възпаление и дори подобрява системата за възстановяване на дезоксирибонуклеинова киселина (ДНК)! CoQ10  е невероятна молекула, която може да помогне за намаляване на негативните ефекти от стареенето. 

2. Астаксантин

Астаксантинът  е съединение, което принадлежи към група молекули, наречени каротеноиди. Каротеноиди, като бета-каротин, са прекурсори  на витамин А . Астаксантинът е оцветена молекула, която придава на сьомгата, пъстървата и омарите техния характерен розов или червеникав цвят. Предимствата му обаче не се крият в цвета, а в мощните свойства против стареене.

За съжаление, рискът от развитие на диабет тип 2 се увеличава с възрастта. Изследванията показват, че това е свързано със свързана с възрастта дисфункция на скелетните мускули и повишена инсулинова резистентност. Инсулинът е хормон, който позволява на клетките да метаболизират захарта в кръвта. Повишената инсулинова резистентност означава по-голяма вероятност от развитие на диабет.

Изследванията показват, че  астаксантинът  помага за намаляване на инсулиновата резистентност чрез намаляване на възпалението и увреждането на свободните радикали. Освен това всички знаем, че с напредването на възрастта кожата ни става по-малко еластична поради разграждането на колагена и вредното въздействие на слънчевите ултравиолетови (UV) лъчи. Астаксантинът може да помогне в борбата с този проблем. Проучванията показват, че приемът на астаксантин предпазва кожата от UV радиация, подобрява еластичността на кожата и намалява образуването на бръчки. Астаксантинът е мощен агент против стареене!

3 и 4. Лутеин и зеаксантин

Що се отнася до кожата, нито една добавка против стареене не побеждава  лутеина и зеаксантина . Стареенето може сериозно да повлияе на здравето, целостта и външния вид на кожата. Тъй като кожата е най-големият орган в тялото, това е много важно! С възрастта кожата започва да губи  колаген  и еластин. Това са протеини, които поддържат еластичността и твърдостта на кожата. Тъй като колагенът и еластинът се губят, се появяват фини и дълбоки бръчки, отпусната и отпусната кожа.

За съжаление, това не е единственото нещо, което се случва със стареещата кожа. Стареещата кожа също претърпява повече увреждания от свободните радикали, увреждане на ДНК и дори скъсяване на теломерите. Теломерите са краищата на ДНК. Скъсяването на теломерите, което се случва със стареенето, е свързано с различни заболявания и стареене на кожата.

Лутеинът и зеаксантинът обаче могат да се окажат полезни съставки в борбата срещу стареенето на кожата. Лутеинът  и  зеаксантинът  са ксантофили или жълти пигменти, принадлежащи към групата на каротеноидните молекули. Лутеинът и зеаксантинът се срещат най-често в зелените листни зеленчуци като къдраво зеле, броколи, спанак и маруля. Докато здравословната диета с много зеленчуци е много важна в борбата със стареенето на кожата, изследванията показват, че добавките с лутеин и зеаксантин осигуряват максимални ползи за здравето на ДНК.

Едно проучване дори показа, че приемането на лутеин и зеаксантин заедно с  витамин С  е свързано с удължаване на теломерите и следователно подобряване на здравето на възрастните хора. Лутеинът и зеаксантинът също са изследвани за техните ползи за здравето на кожата. Изследванията показват, че когато са взети заедно, тези два ксантофила помагат за блокиране на вредните сини вълни, действат като антиоксиданти за кожата и подобряват тена на кожата, яркостта на кожата и дори тена на кожата!

Трябва да се има предвид и благотворното въздействие на тези два мощни фитонутриента върху очите. Лутеинът и зеаксантинът са изследвани за ползите им за здравето на очите. Изследванията показват, че те могат да помогнат за предотвратяване на свързана с възрастта слепота и дегенерация на макулата.

Тези два каротеноида могат да бъдат ключови в борбата срещу стареенето.

5. Ресвератрол

Никоя добавка не може да се сравни с  ресвератрол,  когато става въпрос за защита срещу стареене. Една от основните причини за стареенето е увреждането на ДНК поради изобилието от свободни радикали в тялото. Това се нарича оксидативен стрес. Повишеният оксидативен стрес води до ускорено стареене. Тук идва ресвератролът.

Този невероятен полифенол се намира във фъстъци, боровинки,  тъмен шоколад  и дори вино, но изследванията показват, че ресвератролът има най-голяма   полза, когато се добавя. Проучванията показват, че приемът на ресвератрол активира процесите против стареене в организма.

Това помага за подобряване на митохондриалната функция и дори насърчава растежа на нови. Изследванията показват също, че ресвератролът действа като противовъзпалително средство, блокирайки определени процеси, причиняващи възпаление в тялото, а също така действа и като антиоксидант, предпазвайки ДНК от увреждане на свободните радикали.

заключения

Да, ние не остаряваме доброволно, но някои супер добавки могат да помогнат за намаляване на признаците на стареене. Коензим Q10 ,  астаксантин ,  лутеин ,  зеаксантин  и  ресвератрол  са мощни добавки против стареене с невероятни ползи, които могат да удължат живота ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.