Повече мазнини: За кого е подходяща и за кого вредна кето диетата

Повече мазнини: За кого е подходяща и за кого вредна кето диетата

Всички, които се интересуват от отслабване, са чували за кетодиета или кетогенната диета. Основното и предимство е, че не е нужно да гладувате, за да отслабнете. Но на кого е подходяща такава хранителна система и на кого е категорично противопоказана? Нека го разберем заедно.

Можете да ядете месо, сирене, яйца, извара, тоест мазни и питатилни храни. Съотношението е нещо подобно: 70% мазнини, 20% протеини и само 10% въглехидрати. На такава диета човек влиза в специално състояние – кетоза и наистина започва интензивно да отслабва. Но не можем да кажем, че кето диетата е панацея за наднорменото тегло. Не всеки може да я използва без да навреди на здравето си.

Как работи кето диетата?

При кето диета не трябва да ядете плодове, някои зеленчуци и кореноплодни зеленчуци, храни, богати на захари и нишесте. Когато всичко това се елиминира, тялото влиза в състояние на кетоза. Образуват се голям брой кетонни тела и тялото става кисело.

В началото на кетогенната диета има период, известен като кетофлу (или кетонен грип). Човек изпитва симптоми на интоксикация: появяват се летаргия, слабост, раздразнителност, лош дъх. След това, според уверенията на привържениците на кето диетата, тя преминава и тялото се адаптира. Ако кетофлу се удължи за повече от две седмици, е необходима спешна медицинска консултация.

Защо се появяват неприятни симптоми? Тялото преминава към друг вид енергия. Този „пламък“ изгаря мазнините, които се отлагат в депата за мазнини. Продуктите на метаболизма, разграждането на мазнините, кетоните са високоенергийни съединения, те осигуряват енергия на мозъка и цялото тяло. Кетоните заместват въглехидратите, от които традиционно получаваме енергия.

Какви са противопоказанията за кето диета?

От една страна, кето храната е вкусна и задоволяваща. Може да се разнообрази с мазна риба, месо, яйца, ядки, сметана и масло. Но от друга страна, животът без въглехидрати не е толкова забавен, колкото може да изглежда. Например плодовете и зеленчуците са ценни източници на витамини, микроелементи и фибри.

В някои случаи кето диетата е напълно противопоказана:

Трябва да бъдете особено внимателни, ако имате безалкохолна мастна чернодробна болест или хепатоза, която се развива на фона на затлъстяването. Защо да внимавате? Усвояването на мазнините пряко зависи от състоянието на черния дроб (и ние помним, че кето диетата е 70% мазни храни).

Да не забравяме и за панкреаса. Той произвежда голям брой ензими: липаза, която разгражда мазнините, протеаза, която разгражда протеина. При обостряне на заболяванията кето диетата е категорично противопоказана и в този случай диетата може да бъде само щадяща.

Хроничният панкреатит, особено влошен от ендокринната недостатъчност, с недостатъчна ензимна производствена функция също е абсолютно противопоказание. В този случай нямаме право да натоварваме тялото с мазнини и протеини.

Днес медицината направи големи крачки напред и не изключваме мазнините в случай на ензимна панкреатична недостатъчност. Оставяме ги във физиологични дози. Защото без мазнини не се усвояват всички полезни и необходими вещества, например мастноразтворимите витамини. Но ние провеждаме заместителна терапия и даваме на човека ензими. С кето диета човек не получава ензими, но консумира огромно количество мазнини и протеини. Ензимите може да не са достатъчни, за да ги разградят. А кето диетата ще провокира обостряне след обостряне, което ще доведе до усложнения на гастроентерологични заболявания.

Кето пица

Трябва да се разбере, че нивото на кетоните в кръвта регулира черния дроб. Ако този орган е нездрав, тогава може да има твърде много кетони. И тогава кетозата – физиологично състояние, се превръща в патология – кетоацидоза. И това вече е много сериозно. Това състояние възниква например при декомпенсация на захарен диабет и в редки случаи може да доведе до смърт.

Освен това са възможни и други странични ефекти от кето диетата: дисменорея, тоест отсъствие на менструация, затлъстяване на черния дроб, образуване на камъни в бъбреците, запек и т.н.

Кето диета – само след консултация с лекар

Категорично е невъзможно да се подложите на кетогенна диета самостоятелно, само по собствено желание, защото може да не сте наясно със съществуващите проблеми.

Кето диетата първоначално не е била предназначена за справяне с проблеми с теглото. Основната му функция е да облекчи децата и юношите от гърчове при епилепсия. Ако използвате кетогенната диета за отслабване и това е основната цел, тогава трябва да разберете, че всяка диета не е много подходяща за тази цел.

Диетата е ограничена във времето, силно терапевтично упражнение. Загубата на тегло изисква промяна в хранителното поведение и начина на живот: човек трябва да промени отношението си към храната и да разбере какви проблемни храни консумира. Ограничавайки се в диетата, забранявайки си да ядете всякакви храни, можете да постигнете точно обратния ефект. Рано или късно ще се предадете и ще качите още повече наднормено тегло. Докато психологическите и органични причини, довели до напълняване, не бъдат отстранени, няма да може да поддържате нормално тегло.

Затова е важно да промените начина си на живот.

Процесът на самоопознаване е много интересен. И когато се споразумеете със себе си и започнете да живеете правилно, в хармония, ще видите как буквално всички аспекти на живота ще се променят към по-добро. Качеството ви на живот значително ще се подобри. Появяват се сили. Звучи като магия, но всъщност всяка магия е научно обяснима.

Запомнете основното: вашето тегло е само ваш личен и интимен въпрос. Никой няма право да срамува, унижава и се кара за тегло и външния си вид. Хвалете се за всичко и го правете възможно най-често. Всеки ден трябва да се хвалите поне 7 пъти и да го записвате в дневника си. Тук ще започне вътрешната и външната трансформация. Всичко ще се получи!

Ако кето диетата не е за вас, тогава помислете за други хранителни системи. Например флекситаризмът , включен в списъка на най-здравословните диети през 2021 г., или класическата средиземноморска диета , която отдавна се е утвърдила като една от най-модерните хранителни системи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.