Билката Калина, насърчва метаболизма на мазнините

Билката Калина, насърчва метаболизма на мазнините

Калина е висок храст, принадлежащ към семейство орлови нокти. Растението има рядка корона с неправилна форма. Храстът расте с височина около 4 метра.

Листата на калината са срещуположни, назъбени по краищата, зелени на цвят. Върховете на младите клони са ароматни цветя с бял или бяло-розов цвят, събрани в съцветия. Плодовете на калината са червени овални костилки, вътре в които има заострени кости.

Вкусът на плодовете е горчив и тръпчив. Плодовете на калината узряват в края на лятото – началото на есента. Калината се среща в горите, в лесостепните зони, в просеките и горските краища, близо до езера и реки.

Отглеждане и грижи за калина

Калината може да се размножава чрез наслояване, резници и издънки. Калината се размножава чрез резници по следния начин. Вземете ножици и отрежете резниците на калината, засадете ги в оранжерията. Всеки ден е необходимо да поливате резниците 3 пъти. За калината е много добре да се направи втвърдяване, поради тази причина рамките на оранжерията понякога трябва да се отварят. И с течение на времето кадрите обикновено се премахват. Калиновите резници се вкореняват много бързо. Веднага след като резниците пуснат корени, те трябва да бъдат изкопани от оранжерията и трансплантирани. За да направите това, трябва да направите изкоп или градинско легло. Резниците се трансплантират в градинско легло или изкоп, така че да бъдат напълно оформени и укрепени. През лятото резниците трябва да се поливат и разхлабят. Когато растението е на 2-3 години, може да се засажда на постоянно място.

Размножаването чрез наслояване също е добър начин за калина. За този метод трябва да вземете 3-5 разсада, можете и от един храст. Семената на калината са малко по-трудни за размножаване. В началото до средата на есента се изисква да се събират зелени плодове от калина и да се извличат семена от тях. През пролетта семената трябва да бъдат стратифицирани преди засаждането.

Преди засаждането на калина почвата трябва да се подготви, а именно да се разхлаби, да се почисти от плевели и да се оплоди с торф, дървени стърготини и хумус. Старите и счупени растителни издънки трябва да се подрязват. През есента почвата около храста трябва да бъде изкопана. След всеки 2 години се препоръчва торене с органични торове. През пролетта трябва да внесете минерални торове.

Калина е много обичана билка от калиновия бръмбар, така че през пролетта е необходимо да се отрежат всички върхове на растението, тъй като именно върху тях този вредител снася яйцата си.

Полезни свойства на калината

Кората на калината съдържа много полезни вещества, като танини, витамини, органични киселини, смоли и флавоноиди. Плодовете на калината съдържат пектин, танини, органични киселини и каротин.

Препаратите от калина имат антисептично, противовъзпалително действие, а също така се използват като средство за спиране на кървенето. Освен това калината успокоява нервната система и облекчава болката. Дългосрочната употреба на препарати от калина води до намаляване на холестерола в кръвта, подобряване на кръвообращението в бъбреците. Калината е отличен диуретик. Средствата, базирани на калина, укрепват тонуса на мускулите и насърчава метаболизма на мазнините.

Използването на калина и рецепти с нея

Дълго време калината се използва в народната медицина поради полезните си лечебни свойства, които притежават плодовете, семената, кората, клоните и цветята на растението.

Пресният сок от калина се използва при язва на стомаха, гастрит, отоци и лош апетит. Калиновите плодове с мед са много добро антитусивно средство при настинки, хипертония , жълтеница и чернодробни и сърдечни заболявания.

Кората на калината помага при алергии, бронхит и малария. Освен това кората има кръвоспиращи свойства.

Калиновите плодове съдържат много аскорбинова киселина, поради което се препоръчва да се приемат като витаминно средство. Препаратите от калина са средство, което засилва сърдечните контракции.

Отвара от плодовете или цветята на растението се приема като гаргара при болки в гърлото или наличие на дрезгав глас. Пресният сок от листата на калина е отличен тоник за възстановяване на организма след сериозно заболяване.

Инфузия на кора от калина със скрофула. 

За да го приготвите, вземете 10 грама кора от калина и ги напълнете с чаша вряща вода. Оставете състава в термос за 6 часа, за да се влее. След прецеждане можете да приложите лекарството. Вземете запарката преди хранене, по 50 ml, не повече от три пъти на ден. В допълнение към скрофула, тази инфузия се използва при следните заболявания: кървене, конвулсии, безсъние и съдови спазми.

Инфузия на плодове от калина с мед. 

Трябва да вземете 1 чаша плодове от калина и да ги смачкате, да сложите всичко в стъклен литров буркан, в който се изсипват 700 мл вряща вода. След това плътно затворете състава с капак, увийте го и го оставете сам за 6 часа. След това време вземаме гевгир и филтрираме всичко през него, а след това през тензух. Изсипете готовата цедена запарка в емайлирана купа, в която след това добавете 150 грама мед. Лекарството е готово. Вземете такава инфузия от 70 грама три пъти на ден преди хранене в продължение на един месец. След един месец от приема на инфузията курсът се спира и след 10 дни се възстановява отново и така се повтаря отново. Прилагайте лекарства за сърдечни проблеми.

Пресен сок от калина. 

От пресни плодове от калина се изцежда сок, който се използва при астма , чернодробни заболявания, хипертония и болки в сърцето. Еднократна доза за прием е 50 ml, а сокът се приема три пъти на ден. Също така, този сок се използва за лечение на ангина, избърсване на кожата от акне и обриви.

Отвара от кора от калина. 

За да го приготвите, трябва да излеете 10 грама кора от калина с 250 мл вряща вода и да оставите продукта да се вари 2 часа. Вземете отвара от 50 ml три пъти на ден преди хранене. Показания за употребата на това лекарство са скрофула, съдови спазми и неврози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.