Камъни в бъбреците? 6 хранителни добавки, които могат да ви помогнат

Камъни в бъбреците? 6 хранителни добавки, които могат да ви помогнат

За какво са бъбреците?

Основната задача на бъбреците е да прочистват кръвта и да отстраняват урината. След прочистване на кръвта остава урина, която преминава през уретерите (канали, свързващи всеки бъбрек с пикочния мехур) в пикочния мехур и се съхранява там, докато се отдели от тялото през уретрата. По този начин тялото се отървава от токсините и поддържа баланса на основните електролити като натрий,  калий ,  калций  и  магнезий .

‌‌Какво представляват камъните в бъбреците?

Ако урината съдържа повече кристалообразуващи вещества, отколкото може да се разтвори в нея без остатък, в бъбреците могат да се образуват камъни (така наречената уролитиаза). Те пътуват до уретерите, където могат да заседнат, причинявайки мъчителна болка. Камъните в бъбреците са много чести. Те се наблюдават при около 10% от населението на света.

‌‌Симптоми на уролитиаза

Ако в бъбреците са се образували камъни, симптомите обикновено се появяват бързо и могат да изчезнат също толкова бързо. Възможна пронизваща болка в страната, която се разпространява от средата на гърба до слабините и в долната част на корема. Симптомите включват също гадене, повръщане и затруднено овладяване. Освен това може да има кръв в урината или да потъмнее.

‌‌Три вида камъни в бъбреците

Калций (80%)

В 80% от случаите бъбречните камъни се образуват от калций. Това може да бъде калциев оксалат или калциев фосфат, който се натрупва поради повишени концентрации на калций в бъбреците или урината. Причините за образуването на камъни обаче са много, те не се ограничават до излишък на калций.

Пикочна киселина (5-15%)

Пикочната киселина е отпадъчен продукт, отделящ се с урината. Тя е тази, която придава на урината острата миризма. Излишъкът на пикочна киселина може да доведе до образуване на камъни в пикочната киселина. Рисковите фактори за високи нива на пикочна киселина включват преддиабет, диабет, наднормено тегло, затлъстяване, подагра и диета с високо съдържание на животински протеини и ниско съдържание на зеленчуци.

Струвити камъни / Инфекциозни камъни (5%)

Такива камъни се образуват при хронични инфекциозни заболявания на пикочните пътища.

‌‌Рискови фактори за камъни в бъбреците

  1. Хронична дехидратация, недостатъчен прием на вода (води до повишаване нивото на калций и пикочна киселина, образуване на струвити камъни).
  2. Яденето на много сол (може да доведе до калциеви камъни).
  3. Диета, богата на животински протеини ( изпълнена с образуването на камъни от  пикочна киселина).
  4. Хронична диария (риск от образуване на калциеви камъни).
  5. Затлъстяване ( риск от образуване на камъни от  калций и пикочна киселина).
  6. Фамилна анамнеза за уролитиаза.

‌‌Газирани напитки, безалкохолно и камъни в бъбреците

Яденето на много захар е свързано с повишено производство на калций. Това изглежда е причината хората с диабет да са по-склонни да образуват камъни в бъбреците. През 2013 г. беше публикувано проучване, което оценява над 194 000 души. Една от констатациите: „Пиенето на подсладени със захар газирани напитки и пунш е свързано с повишен риск от камъни, докато пиенето на кафе, чай, бира, вино и портокалов сок е свързано с по-нисък риск.“ Но не всички цитрусови сокове са създадени еднакво. Проучване от 1998 г. установява,  че пиенето на сок от грейпфрут е свързано с 44% повишен риск от камъни в бъбреците. 

Има и добри новини. Добавянето на лимонада към вашата диета може да бъде от полза, според проучване от 2019 г. Изследването казва: „Лимонадата може да бъде нискокалорична, евтина и без захар напитка за намаляване на риска от повтарящи се калциеви уролитиази чрез значително увеличаване на обема на урината, повишаване нивата на лимонена киселина в урината и намаляване на нивата на калциев оксалат и калциев фосфат.“ Проучване от 2005 г. също отбелязва потенциалните ползи от лимоновия сок. 

‌‌Диета и камъни в бъбреците

Ако камъните в бъбреците се формират отново, трябва да обърнете голямо внимание на диетата си. За тези с анамнеза за камъни в бъбреците с калциев оксалат, лекарите традиционно препоръчват да се избягват богати на оксалати храни като спанак, ревен, царевична каша, картофи на фурна, пържени картофи и сладки картофи.

Проучване от 2014 г.  гласи: „Най-ефективните диетични промени за предотвратяване на уролитиаза са умереното ограничаване на приема на животински протеини, балансираното хранене на въглехидрати и мазнини и високият прием на плодове и зеленчуци.“  Намаляването на приема на натрий също си струва да се помисли, за да се избегнат камъни в бъбреците . Проучване от 2020 г. заключава, че богатата на млечни продукти вегетарианска диета е най-ефективната и запазваща диета при уролитиаза. Друга статия за 2020 г. също отбелязва възможните ползи от средиземноморската диета.  

Проучване от 2002 г.  установи, че нисковъглехидратната или кетогенна диета може да доведе до повишен риск от камъни в бъбреците. Помислете добре за плюсовете и минусите, ако спазвате или обмисляте кето диета. Лично аз съм имал над сто пациенти на кетогенна диета и никой не е имал камъни в бъбреците.

‌‌Традиционни подходи за лечение на уролитиаза

Обикновено уролитиазата се лекува с лекарства и / или операция. Най-често използваните опиати (хидрокодон, оксикодон, морфин) за облекчаване на болката или тамсулозин за улесняване на преминаването на камъка през уретрата. Камъни с размер под 5-6 мм могат постепенно да напуснат тялото сами.

Ако времето или лекарството не успеят или ако камъкът е с размер над 6 mm, може да се препоръча урологична хирургия. Използват се екстракорпорална ударна вълна литотрипсия (ESWL), уретероскопия или перкутанна нефролитотомия.

Шест естествени добавки за камъни в бъбреците

Естествените добавки като  магнезий ,  калиев цитрат ,  калций ,  витамин С ,  витамин D  и  коензим Q10  показват известна полза при камъни в бъбреците.

Магнезий

Магнезият  участва в над 350 биохимични реакции в организма. С неговия дефицит се увеличава вероятността от аритмии, спазми на прасеца, високо кръвно налягане и уролитиаза.

Магнезият предотвратява образуването на кристали калциев оксалат в урината. Известно е, че магнезият е използван за профилактика на уролитиаза още през 17 и 18 век. И през 21  – ви век ние преоткриваме неговите предимства.

В проучване от 1982 г.  добавките с магнезий водят до десетократно намаляване на бъбречните камъни сред участниците. Освен това 85% от пациентите, които обикновено са имали средно по един епизод на уролитиаза годишно, не са имали камъни в бъбреците в продължение на три последователни години. Авторите заключават, че „… добавките с магнезий за калциевата уролитиаза са ефективни и нямат сериозни странични ефекти. Няма клинични признаци на предозиране с магнезий. „

Нещо повече, проучване от 1988 г.  установи, че ниските нива на магнезий в урината са свързани с повишен риск от камъни в бъбреците. Подобен резултат беше намерен в изследването през 2020 г.,  което също установи обратна корелация между нивата на магнезий в кръвта и вероятността от камъни в бъбреците. Препоръчителна доза: 125 – 500 mg на ден.

Калиев цитрат

Калиев цитрат се  свързва с калция в урината и по този начин предотвратява образуването на калциеви камъни. В допълнение, цитратът се свързва с калциев оксалат, като по този начин предотвратява увеличаването на съществуващите камъни.

Изследване, публикувано през 2009 г. в Pediatrics, показва, че калиевият цитрат е ефективен за предотвратяване на камъни в бъбреците. Проучване от 2010 г. също показва ефективността на калиев цитрат за предотвратяване на образуването на камъни в бъбреците при пациенти с гъбест бъбрек, заболяване, характеризиращо се с хронично образуване на калциеви камъни. Магнезий и калиев цитрат могат да се приемат заедно. Препоръчителна доза: според етикета.

Калций

Обикновено се препоръчва да се намали приема на калций, за да се предотврати уролитиаза. На пръв поглед това изглежда очевидно, но изследванията  показват обратното – всъщност диетата с ниско съдържание на калций води до повишена абсорбция на калциев оксалат и в крайна сметка до повишено образуване на камъни в бъбреците. Оказва се, че диета с високо съдържание на богати на калций храни помага за предотвратяване на камъни в бъбреците.

Балансът на вредата и ползата от  калциевите добавки  за камъни в бъбреците все още не е ясен. Проучване от 2015  г. установи, че приемането на калциеви добавки увеличава риска от образуване на камъни. Проучване от 2019 г.  установи подобни резултати. Въпреки това, през 2004 г., публикувано във Вътрешната медицина на архивите ,  не се отбелязва повишен риск от образуване на камъни в бъбреците, докато се приемат тези добавки.

Независимо от това, калцият обикновено се препоръчва при прием на магнезий. Освен това добавките с калциев цитрат могат да бъдат по-разумни, за да намалят риска от камъни в бъбреците.

Витамин Ц

За приема на  витамин С в  камъни в бъбреците данните варират. Витамин С се превръща в оксалат, което увеличава вероятността от развитие на камъни в бъбреците. Ето защо хората, които са изложени на риск от камъни в бъбреците, се препоръчват да приемат витамин С в дози не повече от 1000 mg на ден.

Въпреки това, в проучване от 1999 г., включващо 85 557 души, е отбелязано: „Ефективността на ограничаването на приема на витамин С за профилактика на уролитиаза не е потвърдена.“ Изследване от 2016 г. на American Journal of Kidney Disease установи, че добавянето на витамин С е свързано със значително по-висок риск от камъни в бъбреците само при мъжете, докато жените не. Разумната препоръка е да ограничите вашите добавки с витамин С до 1000 mg на ден, ако може да развиете камъни в бъбреците. Също така, помислете за прием на добавка с магнезий и калиев цитрат.

Витамин D

Недостигът на витамин D  – много често явление. Хиляди проучвания през последните 10 години показват, че ниските нива на витамин D са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания, неврологични разстройства и различни видове рак. Има доказателства,  че хората с риск от развитие на камъни в бъбреците са по-склонни да имат недостиг на витамин D. Има опасения, че добавките с витамин D могат да увеличат вероятността от камъни в бъбреците, но голяма част от научните доказателства сочат друго.

Проучване от 2013 г.  казва: „Краткосрочното възстановяване на нивата на витамин D при пациенти с дефицит на витамин D и уролитиаза не води до повишаване на нивата на калций в урината.“ Проучване от 2016 г.  също така отбелязва, че добавките с витамин D не повишават вероятността от уролитиаза. В проучване от 2019 г. на пациентите са предписани 50 000 IU витамин D на седмица. В резултат на това няма значително увеличение на образуването на камъни в бъбреците при пациенти с дефицит на витамин D, които са приели традиционната му доза.  Проучване от 2020 г. обаче показва възможно увеличаване на секрецията на калций с добавки с витамин D.

Изводът е, че добавките с витамин D може да се обмислят при дефицит на витамин D и риск от уролитиаза, но диетата трябва да се следи и евентуално да се приемат добавки с магнезий и / или калиев цитрат. Препоръчителна доза: 1000-5000 IU на ден.

Коензим Q10

Коензим Q10 , или убихинон, е естествен антиоксидант, който е от съществено значение за живота на тялото и производството на енергия от клетките. Основната част от клетъчната енергия се произвежда в митохондриите – специални компоненти на клетката, отговорни за синтеза на енергийни съединения. Коензим Q10 може да помогне за защита на бъбреците и може да бъде полезен при предстояща ESWL, процедура за разбиване на камъни в бъбреците.

В проучване от 2014 г.  пациентите са получавали 200 mg коензим Q10 за една седмица преди и след ESWL. По-добра бъбречна функция и по-малко възпаление след процедурата са отбелязани в групата на коензимите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.