Диета при панкреатит

Диета при панкреатит

Какво е панкреатит?

Панкреасът ви помага да регулирате начина, по който тялото ви обработва захарта. Той също така изпълнява важна функция при освобождаването на ензими и ви помага да смилате храната.

Когато панкреасът ви се подуе или възпали, той не може да изпълнява своята функция. Това състояние се нарича панкреатит .

Тъй като панкреасът е толкова тясно свързан с храносмилателния ви процес, той се влияе от това, което решите да ядете. В случаи на остър панкреатит, възпалението на панкреаса често се предизвиква от камъни в жлъчката .

Но в случаите на хроничен панкреатит, при който обострянията се повтарят с течение на времето, вашата диета може да има много общо с проблема. Изследователите откриват повече за храните, които можете да ядете, за да защитите и дори да помогнете за излекуването на панкреаса.

Какво да ядете, ако имате панкреатит

За да поддържате панкреаса си здрав, се съсредоточете върху храни, богати на протеини, с ниско съдържание на животински мазнини и съдържащи антиоксиданти. Опитайте постно месо, боб и леща, бистри супи и млечни алтернативи (като ленено мляко и бадемово мляко). Панкреасът ви няма да работи толкова усилено, за да ги обработи.

Изследванията показват, че някои хора с панкреатит могат да понасят до 30 до 40% калории от мазнини, когато са от източници на пълноценна храна или триглицериди със средна верига (MCTs). Други се справят по -добре с много по -нисък прием на мазнини, като 50 грама или по -малко на ден.

Спанакът, боровинките, черешите и пълнозърнестите храни могат да защитят храносмилането ви и да се борят със свободните радикали, които увреждат органите ви.

Ако желаете нещо сладко, посегнете към плодове вместо към добавени захари, тъй като тези с панкреатит са изложени на висок риск от диабет.

Помислете за чери домати, краставици и хумус и плодове като закуска. Панкреасът ви ще ви благодари.

Какво да не ядете

Храни за ограничаване включват:

 • червено месо
 • месо от органи
 • пържени храни
 • пържени картофи и картофен чипс
 • майонеза
 • маргарин и масло
 • пълномаслени млечни продукти
 • сладкиши и десерти с добавена захар
 • напитки с добавена захар

Ако се опитвате да се борите с панкреатит, избягвайте транс-мастните киселини в диетата си.

Пържени или силно преработени храни, като пържени картофи и хамбургери за бързо хранене, са едни от най-тежките нарушители. Органните меса, пълномаслените млечни продукти, картофеният чипс и майонезата също оглавяват списъка с храни за ограничаване.

Варени или пържени храни могат да предизвикат обостряне на панкреатит. Вие също ще искате да намалите рафинираното брашно, което се намира в сладкиши, сладкиши и бисквити. Тези храни могат да облагат храносмилателната система, като предизвикват скок на нивата на инсулина.

Диета за възстановяване след прекаран панкреатит

Ако се възстановявате от остър или хроничен панкреатит, избягвайте да пиете алкохол. Ако пушите, също ще трябва да се откажете. Фокусирайте се върху диета с ниско съдържание на мазнини, която няма да облага данъци или да възпалява панкреаса ви.

Също така трябва да останете хидратирани. Дръжте със себе си електролитна напитка или бутилка вода през цялото време.

Ако сте били хоспитализирани поради обостряне на панкреатит, Вашият лекар вероятно ще Ви насочи към диетолог, който да Ви помогне да научите как да промените хранителните си навици за постоянно.

Хората с хроничен панкреатит често изпитват недохранване поради намалената функция на панкреаса. Най -често се установява липса на витамини А, D, Е и К в резултат на панкреатит.

Съвети за диета

Винаги се консултирайте с Вашия лекар или диетолог, преди да промените хранителните си навици, когато имате панкреатит. Ето някои съвети, които те биха могли да предложат:

 • Яжте между шест и осем малки хранения през целия ден, за да се възстановите от панкреатит. Това е по -лесно за храносмилателната ви система, отколкото яденето на две или три големи хранения.
 • Използвайте МСТ като основна мазнина, тъй като този тип мазнини не изискват ензими на панкреаса за усвояване. MCT могат да бъдат намерени в кокосово масло и масло от палмови ядки и се предлага в повечето магазини за здравословни храни.
 • Избягвайте да ядете твърде много фибри наведнъж, тъй като това може да забави храносмилането и да доведе до по-малко от идеалното усвояване на хранителни вещества от храната. Фибрите също могат да направят ограниченото ви количество ензими по -малко ефективно.
 • Вземете мултивитаминна добавка, за да сте сигурни, че получавате необходимото хранене. Можете да намерите голям избор от мултивитамини.

Причини за панкреатит

Най -честата причина за хроничен панкреатит е пиенето на твърде много алкохол, според Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ.

Панкреатитът също може да бъде генетичен или симптом на автоимунна реакция. В много случаи на остър панкреатит, състоянието се задейства от запушен жлъчен канал или камъни в жлъчката.

Други лечения за панкреатит

Ако панкреасът ви е бил повреден от панкреатит, промяната в диетата ви ще ви помогне да се почувствате по -добре. Но може да не е достатъчно, за да се възстанови напълно функцията на панкреаса.

Вашият лекар може да Ви предпише допълнителни или синтетични ензими на панкреаса, които да приемате при всяко хранене.

Ако все още изпитвате болка от хроничен панкреатит, помислете за алтернативна терапия, като йога или акупунктура, за да допълните предписаното от Вашия лекар лечение на панкреатит.

Ендоскопски ултразвук или операция може да се препоръча като следващ курс на действие, ако болката продължава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.